Ohjeet ja säännöt
Takaisin
HARRASTUKSET - Perjantaina, 07.05.2010 klo 18:00

Luonnetesti

Siirry sivulle: 1 2 3 4 ... 6

Sarahia

Sarahia
Viestimäärä: 4470

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 22.05.2011 klo 15:14  
+
0
^Luonnetestisäännöt (pdf)
"Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä puhdasrotuisilla koirilla, jotka ovat vähintään kahden ja enintään kuuden vuoden ikäisiä sekä Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotettuja ja tunnistusmerkittyjä. (Liite 1 ja 2). Kivesvikainen uros saa osallistua testiin."

eeelisa

eeelisa
Viestimäärä: 469

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 22.05.2011 klo 15:56  
+
0
kiitti. Ei millää jaksanu ite ettii mitää . :)
Kotisivut:Ino & Sai
Sai 29.4.2009
Ino 22.2.2008
blogi

tonitrua

tonitrua
Viestimäärä: 385

VS: LUONNETESTI - Maanantaina, 23.05.2011 klo 10:36  
+
0
Ilmottauduin luonnetestiin ja ilmottautumisaika päätty viikko sitte. Kuinka kauan niillä menee, että ne saa paikat jaettua vai onko se, että en ole saanu mitään viestiä, merkki siitä, että ei mahuttu mukaan? En malttais oottaa tietoa... :roll:

tonitrua

tonitrua
Viestimäärä: 385

VS: LUONNETESTI - Torstaina, 26.05.2011 klo 10:00  
+
0
^Jei! :jjei: Tänään tuli viimein vastaus ja mahuttiin luonnetestiin mukaan. :aurinko: Nyt vain videokameraa hommammaan lainaan...

Rixi

Rixi
Viestimäärä: 32

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 05.06.2011 klo 23:29  
+
0
Onko totta, että sekarotuiset eivät voisi käydä luonne-testissä?? :neutral::eitietoo:

Sarahia

Sarahia
Viestimäärä: 4470

VS: LUONNETESTI - Maanantaina, 06.06.2011 klo 07:10  
+
0
^Lainaan edelliseltä sivulta itseäni:

Sarahia kirjoitti:

^Sekarotuisella ei ole osallistumisoikeutta luonnetestiin sekä MH-luonnekuvaukseen, vaikka koira olisi FIX-rekisteröity.
Luonnetestistä:
"Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä puhdasrotuisilla koirilla, jotka ovat vähintään kahden ja enintään kuuden vuoden ikäisiä sekä Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotettuja ja tunnistusmerkittyjä. Kivesvikainen uros saa osallistua testiin."

MH-luonnekuvauksesta:
"Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä
puhdasrotuisilla koirilla, jotka ovat vähintään 18 kuukauden ikäisiä. Koiran tulee täyttää
Kennelliiton kulloinkin voimassa olevat rokotus-, tunnistusmerkintä- ja antidopingsäännöstön
vaatimukset. Koira voi osallistua MH:een vain yhden kerran."


Miramekko

Miramekko
Viestimäärä: 41

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 03.07.2011 klo 15:13  
+
0
Sain Tupulle luonnetestipaikan oman rotuyhdistyksen testiin lokakuulle. Odotan innolla :) Kuten myös MH-luonnekuvausta, johon mennään tuossa kuun vaihteessa.
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 03.07.2011 klo 15:20)

Sarahia

Sarahia
Viestimäärä: 4470

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 03.07.2011 klo 17:02  
+
0
^Luonnetestin ja MH-testin välillä piti tai oli suotavaa muistaakseni olla joku tietty vähimmäisaika (enkä nyt toki muista, että paljonko). Ihan siitä syystä, että tulokseksi saadaan myös siihen jälkimmäiseen realistisempi. Testeissä on monta hyvin samankaltaista juttua, joten siksi testien välillä pitää olla aikaa. Samaisesta syystähän myös hylättyä luonnetestiä ei saa uusia kuin 6kk päästä aikaisintaan.

(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 03.07.2011 klo 17:04)

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: LUONNETESTI - Perjantaina, 08.07.2011 klo 10:21  
+
0
Kutsu MH-testiin saapui. Ohjeistuksessa lukee, että koiralla tulee olla "talutin missä ei ole ylimääräisiä lenkkejä tai solkia". Tarkoittaako tämä siis, ettei taluttimessa saa olla edes sitä normaalia käsilenkkiä? Jälkiliinanko kanssa mä sinne meen? :mietiskel:
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: LUONNETESTI - Perjantaina, 08.07.2011 klo 14:29  
+
0
Luulisin, että tarkoittaa ettei mielellään mitään monitoimaria tms. Varmasti saa ihan normaali hihna olla.

Noz

Noz
Viestimäärä: 276

VS: LUONNETESTI - Perjantaina, 08.07.2011 klo 20:36  
+
0
^^Viimeksi, kun olin katsomassa, niin järjestäjän puolesta testipaikalle oli järjestetty kaikille käytettäväksi testiin yksi ja sama liina ja kyseessä taisi olla 2-3 metrinen grippiliina. Eli ei saa olla edes käsilenkkiä.

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: LUONNETESTI - Lauantaina, 09.07.2011 klo 14:25  
+
0
Noni, nyt mä sain kans omaan MH-kuvaukseen ohjeistuksen, jossa luki sama lause. Ollaankohan me Rez muuten menossa samaan aikaan kuvattavaksi? Meillä kuvaus sunnuntaina 31.7. Ikaalisissa (klo 11.15). Laitoin yhteyshenkilölle kysymyksen tosta hihnasta, miten on. Eipä sillä, mulla ei ole kyllä edes vaadittua nahkaista koristeetonta solkipantaakaan. Tarvii vissiin kysellä kavereilta, ettei tartteis tota varten ostaa.

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: LUONNETESTI - Lauantaina, 09.07.2011 klo 16:54  
+
0
^ Me ollaan päivää ennen. :kieli: Munkaan koirilla ei oo ainuttakaan perus nahkapantaa, outoa.. Tässä siis vihdoin ja viimein syy hommata semmonen! Kiva kun kysyit tuosta hihnasta, laitatko sitten tänne mitä vastaa? Nozille myös kiitokset vastauksesta.
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 10.07.2011 klo 12:09  
+
0

Lainaus kirjoitti:

Moi,
Ei tarvitse hankkia juuri tuollaista hihnaa,kun meillä on kaksi varahihnaa...
Hihnan pituus on noin 1,5m ja nahkainen...siksi ettei koira voi paetessaan tarttua kiinni mihinkään ja loukata itseään. Sekä nahkaisesta on helpompi pitää kiinni,silloin koira esim.puolustaaTuossa vastaus hihnakysymykseen. Ei hitto mua jännittää, mitä tuo meiän torvelo tekee siellä.

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 10.07.2011 klo 23:08  
+
0
^ Ok! Eihän tossa mitään jänskättävää oo ku koiran tai ohjaajan ei tarvi ns. osata mitään. Hyvin se menee. :wink:
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

Strikku

Strikku
Viestimäärä: 1820

VS: LUONNETESTI - Torstaina, 15.12.2011 klo 22:37  
+
0
Kyselisin nyt teiltä muutamaa asiaa.

Ensinnäkin, olisin kiinnostunut testauttamaan 2,5v suomenlapinkoirani keväällä, eli silloin olis jo lähempänä kolmea ikävuotta. Onko järkevää? Onko koiran viejällä/ohjaajalla alaikärajaa, itse kun olen vasta 13-vuotias eli voisinko viedä Rollen itse vai pitääkö jättää väliin? (Nimittäin ei tulisi kyseeseen, että jompikumpi vanhemmistani veisi tuon, he eivät nimittäin ole kiinnostuneita asiasta ja muutenkin Rolle ei ole oma itsensä vanhempieni seurassa (isääni pelkää, äitiäni ei kuuntele). Mitä tarkalleenottaen testataan vaikkapa hermorakenteesta ja miten tulosta pitäisi tutkia? Sen olen saanut selville, että koiraa ei kouluteta millään tavalla testiin, mutta vaikuttaako jotenkin jos on kouluttanut arkielämän kannalta hyödylliseksi niin, että koira ei toimi välttämättä testissä niinkuin kouluttamaton koira?

Ja vielä noista varusteista. Eli onko hihnan oltava juuri tietynlainen, tuleeko se luonnetestin järjestäjältä vai pitääkö se ostaa itse? Ja eikö panta saa olla millään lailla koristeltu? Eli kun meillä on 45 senttinen liian pieni ja 50 senttinen taas suuri. Koiralle on mittatilauksena teetetty nahkapanta, joka on kaksinkertaista nahkaa ja siinä on timantti- ja niitti-stasseja. Tätä pantaa ei saisi siis käyttää, vai? Onko joku tietty paksuus, että vaikkapa vinttikoira-panta ei kelpaa leveytensä vuoksi? Ja onko sillä tavalla, että esim. kaksinkertaisen pannan päälipuoli ei saa olla painokuvioin koristeltu tai mokkanahkaa? Entä saako pannan solki olla maalattu tai erikoisemmaaksi muotoiltu (esim. ympyrä)? Tai saako pannassa olla kiinteä nimilaatta? Jos on niin pitänee lähteä taas teettämään uutta pantaa... Ei nimittäin kuulosta kovin houkuttelevalta ostaa yhtä nahkapantaa puoletunnin ajaksi, jos sitä ei muuten käytä.

Vielä tuosta itse testipaikasta. Eli kuinka suurella etäisyydellä yleisö saa olla? Entä saako muut testattavat koirat olla näkö-, kuulo- tai haju-etäisyydellä (nimittäin jos saavat niin en ole kyllä tämän kanssa menossa. Lähtee nimittäin heti perään jos ei ole käskyn alla)? Ja voiko paikalle tulla vain oman testauksen ajaksi? Ja jos ilmoittaudun ja ilmoituksessa lukee "etusija järj.yhdistyksen jäsenillä" tarkoittaako tämä sitä, että ilmoittautumiseni voidaan perua mikäli testi tulee täyteen järjestävän yhdistyksen jäsenistä? Ja onko luonnetesti pakko videoida?

Tässä nyt muutama kysymys. Lähinnä toivoisin vastauksia ohjaaja- ja panta-kysymyksiin.
suomenlapinkoirat Rolle ja Bea

When only the best is enough good.
(Viestiä on muokattu torstaina, 15.12.2011 klo 22:44)

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: LUONNETESTI - Perjantaina, 16.12.2011 klo 22:00  
+
0
TÄÄLLÄ ENEMMÄN TESTIN KULUSTA

En usko, että sitä on säännöillä rajattu, minkä ikäinen tarvitsee olla voidakseen olla koiranohjaajana. Käytännössä en kuitenkaan välttämättä usko, että ainakaan kaikki tuomarit 13-vuotiasta ottavat koiran kanssa testiin. Oleellista varmaan asiassa on se, että ohjaajan on pystyttävä fyysisesti hallitsemaan koiraa, mikäli tiukka paikka tulee.

Esimerkiksi puolustahalu kun testataan hyökkäävällä ihmisellä, niin pystytkö varmasti pitelemään koiraasi, mikäli se lähtee sinua "täydellä raivolla" puolustamaan? Entä jos se esim. säikähtää kelkkaa, tynnyriä niin kovasti että koittaa riuhtoa itsensä irti ja karkuun tilanteesta? Tämä ei tietty ole mitenkään tavallista, mutta kaikkeen on varauduttava.

Kaikki koiran aiemmat kokemukset ja koulutus totta kai vaikuttaa siihen, miten koira reagoi testissä asioihin. Sinällään koiran peruskoulutuksesta/arkitottelevaisuudesta ei varmasti ole huomattavaa hyötyä (eikä haittaa) testissä tai vaikutusta sen tuloksiin, sillä testin aikana ei käskytetä koiraa ja kaikki kontakti, mitä koiraan otetaan, tehdään tuomarien pyynnöstä/luvalla etkä saa koiraan koskea/puhua ilman että sinua on niin pyydetty tekemään.

Panta-asiassa oleellista on lähinnä se, että pannan saa koiralle tarpeeksi kireälle (ja se tosiaan laitetaan tiukalle, itsekin jouduin kiristämään vielä yhden pykälän vaikka panta oli jo normaalia kireämmällä muutenkin) ja se ettei koira voi satuttaa itseään pannassa oleviin koristeisiin kuten niitteiihin. Meillä oli testissä tavallinen nahkapanta, jossa oli tylppiä niittejä koska täysin koristeetonta pantaa ei ollut. Yleensä testinjärjestäjillä on myös jonkun verran varapantoja paikan päällä, vaikka siihen ei toki kannata luottaa.

Muut koirat eivät saa olla näköetäisyydellä, mutta haju- ja näköetäisyyttä harvemmin voidaan varsinaisesti säädellä täydellisesti. Odottavat koirakot kuitenkin pidetään sellaisessa paikassa etteivät ne häiritse testiä suorittavaa koiraa. Koira on testin aikana kokoajan kytkettynä lukuunottamatta pimeää huonetta sekä alussa otettavaa luoksetuloa (jota ei käsittääkseni ole pakko tehdä jos tietää ettei koiraa voi päästää vapaaksi, ainakin meiltä kysyttiin voiko koira sen suorittaa) eli sen ei pitäisi päästä karkuteille.

Paikalle voi tulla pelkästään oman testin ajaksi, mutta suosittelen että menet katsomaan sinua edeltävän koirakon testin tai ylipäätään ennen omaa testiänne vaikka jonain toisena päivänä testin, jotta sinulla on itselläsi parempi kuva testin kulusta.

Jos ilmoituksessa lukee "etusija järj. yhdistyksen jäsenillä/tietyllä rodulla) niin se tarkoiittaa yleensä sitä, että järjestäjät ottavat ei-jäseniä/vääränrotuisia joko varasijoille, joista sitten pääsee testiin ellei se täyty tiettyyn päivämäärään mennessä jäsenistä/toivotun rotuisista. Voi myös olla, että on ilmoitettu että etusijalla olevat ilmoittautuvat päivämäärään X.X.XX mennessä ja sen jälkeen vasta ottavat ilmoittautumisia ei-jäseniltä/vääränrotuisilta. Niin he eivät voi tehdä että paikan sinulle myönnettyään peruvat sen esim. oman jäsenen kiinnostuttua. Jos paikan saat niin se on sitten sinun.

Luonnetestiä ei ole pakko videoida.

Strikku

Strikku
Viestimäärä: 1820

VS: LUONNETESTI - Sunnuntaina, 18.12.2011 klo 22:50  
+
0
^Kiitti

Kun mä nyt syvällisesti pohdin voi olla kuiteski järkevintä et mä vien sen. Nimittäin _jos_ se nyt jostain syystä lähtis karkuun niin varmimmin se tulis takas jos minä oisin sitä kutsumassa. Ja toimiskin parhaiten. Miettikää ny. Millanen näky ois jos ihmisrakas koira pelkäis omaa ohjaajansa. Tai äitini kanssa se pääsis varmasti karkuun jos hihnassa ei oo mitään käsilenkkiä kun riuhtoo joka ikiseen suuntaan. Tai sitten juuri pimeässä huoneessa koira lähtis karkuun.

No, jos mä olen pidellyt sitä useammassakin hankalassa tilanteessa niin kai mä sieläkin pärjäisin. En mä sitä pelkää että se karkais, kävis vaan kertomassa muile uroksille kuka määrää. Kyllä se aina on tullu takas, karannukkin vaan pentuna kerran (nälän yllättäessä tuli takasin) ja kun naapurin nartulla oli juoksut. En kyl usko, että tuo lähtis "täydellä raivolla" puolustamaan, paiti jos hyökkäävällä ois koira.

Hyvä, meillä on pannassa koristeet sillä tavalla pyöreä niitti-upotettu timantti-upotettu timantti-pyöreä niitti-upotettu timantti-upotettu timantti... Niitit on siis sellaisia sentin halkaisijaltaan ja puoli senttiä korkeita, timantit kahden nahkakerroksen välissä (päällimmäisessä nahkakerroksessa timanttien kokoiset rei'ät). Mä en kyl tiiä et saako tuota tuomarien mielestä riittävän kireällä kun on neljä reikää 2 sentin väleillä ja toiseksi suurimmalla pidetään ja pääsee siitä halutessaan karkuun... Ei kyllä peruuttele pannoista niin ei haittaa, jos ollaan jossain missä ei saa missään nimessä päästä irti niin on siinä toiseksi pienimmällä, mutta silloinkin menee reilusti käsi pannan ja kaulan väliin.

Joo, siis lähinnä tarkotin et koirat ei ole sillä tavalla häiriöinä.

Joo, siis meinasin olla sielä siis sen edellisenkin suorituksen. Lähinnä vaan sitä, että pitääkö siellä olla seuraamassa kaikki suoritukset vai ei.

Aa, nyt tajusin ton etusija-jutun.

Hyvä, ettei tartte videoida.
suomenlapinkoirat Rolle ja Bea

When only the best is enough good.

Sarahia

Sarahia
Viestimäärä: 4470

VS: LUONNETESTI - Maanantaina, 19.12.2011 klo 07:12  
+
0
^Sun koirasi on vielä nuori, voit hyvin viedä sen testiin vaikka parin vuoden päästä, jolloin sinullakin olisi jo enemmän ikää.

Strikku

Strikku
Viestimäärä: 1820

VS: LUONNETESTI - Maanantaina, 19.12.2011 klo 22:18  
+
0
^Mutta enemmän kiireitä. Parin vuoden päästä keväällä ois peruskoulun päättökokeita yms. Enkä todellakaan ole jäämässä ysille toista kertaa peräkkäin. Enkä halua huonoja numeroita. Ja rippikoulu kesällä. Eli jos tuolle sen testin tekis se pitäisi tehdä vuoden 2012 aikana. Muuten alkaa tulemaan hieman kiirus kun on koulu vielä vuoden 2014 keväälle, jonka jälkeen suuntaan lukioon. Vuoden 2017 keväällä pääsisi lukiosta, jolloin koira olisi 8 w. Tuolloin se olis liian vanha.

Siis on tämä kiire elämä. Jos neljä vuotta on aikaa, joista kolme menee opiskellessa ei jää kuin vuosi jäljelle, joka on ensivuosi. Että jos sitä aikaa ruvetaan purkamaan...
suomenlapinkoirat Rolle ja Bea

When only the best is enough good.

  Siirry sivulle: 1 2 3 4 ... 6
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26139
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543784
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263728
(Tilastot päivitetty viimeksi 18.09.2020 klo 17:45)