apua!! olen ihan toivoton...
SalweenJALilac

Viestimäärä: 5
Homma loppui vähäksi aikaa kun otin koiralleni kaveriksi toisen koiran... ja tuntui että piristyi ei ollut ulosteita ja pissiä laittioilla.. ja yt kun muutimme uuteen asutoon.. homma jatkuu ja myös että järsii ikkunan pieliä ja ovia... koira saa jonki hepulin yksinään ollessaan..... vaikka sillä ois toinen kaveri ja virikkeitä ja pihalle pääsee.. voiko olla että se on minusta eli omistajastaan niin riippuvainen. että tämä homma tapahtuu... tää on jotain mielenosoitusta... koska koira on muuten ihan rauhallinen, kiltti, sosiaalinen, haluaisin tämän pois, en halua luopua koirastani...
onko kellää vastaavaa tilannetta...
JuF

Viestimäärä: 205
taavvvi

Viestimäärä: 18
Aloittakaa putsaamalla kaikki koiran ulostamat paikat puhdistusaineella, joka tuhoaa varmasti ulosteen hajun. Kaikki matotkin kannattaa poistaa, jottei niihin tule (enempää) vaurioita. Pidä myös koiran ruokailuajata säännöllisinä - näin suolikin toimii säännöllisemmin. Sitten aloittakaa itse opettaminen.
Jotta koira ymmärtää jutun jujun nopeammin, sen on päästävä useammin kuin 3 kertaa päivässä ulos. Kolme lenkkiä riittää, mutta tarpeidenteko mahdollisuuksia pitää lisätä. Aina, kun koira tekee ulos tarpeensa, pitää sitä kehua vuolaasti. Näin se tajuaa, että tarpeiden tekeminen ulos on hyvä juttu.
Levittäkää aluksi joka huoneeseen useampi sanomalehdenpala. Kun mattoja ei ole, koira etsii mieluusti itselleen jonkun alusta tarpeidensa tekemiseen, tässä tapauksessa sanomalehden. Älkää kiinnittäkö tarpeita tekevään koiraan mitään huomiota, teki se sitten tarpeensa lattialle tai sanomalehdelle.
Muistakaa, että hiljaa hyvä tulee, sisäsiisteyden oppimiseen kun aikuiselta koiralta voi mennä pitkäkin aika.
Tavaroiden tuhoamiseen taas yksinollessa kannattaa kokeilla ensihätään eläinkaupoista löytyvää suoja-ainetta, jota voi suihkutella huonekaluihin, jotka ovat tuhoamisen kohteena. Kaikille tämä keino ei tehoa, osa kun sattuvat tykkäämään tai oppivat ainakin sietämään sitruunan/muun tuotteissa käytettävän hajukarkotteen hajusta.
Edellä mainitun lisäksi on myös tärkeää antaa koiralle sallittua tekemistä yksinolon ajaksi. Jo pelkkä maitopurkki, jonka sisällä on pari namia, on hyvä aloitus. Myös luut, kiinnostavat lelut yms. ovat hyviä. Namien piilottamista ennen lähtöäkin voi kokeilla. Kannattaa kokeilla mistä koirasi kiinnostuu ennen kuin jätät sille mitään yksinolon ajaksi.
Tekemisen tarjoamisen yksinolon ajaksi, tulee myös kiinnittää huomiota teidän kotona olo aikanne viettämistapaan. Onko lenkit varmasti riittävän pitkiä tyydyttämään koiran liikunnantarpeen? Saako koira mieleistään aktivointia riittävästi? Onko jotain, jossa olisi parannettavaa?
Suomenlapinkoira Taavi (s. 3.5.2009)
SalweenJALilac

Viestimäärä: 5
tehdään koiran kanssa sen verran pitkiä lenkkejä että on tehnyt pissat kakat pihalle ja ollaa kehuttu.. menee välillä tosi pitkään että ees tekee tarpeet pihalle.. ja ruoka ajat on ajoitettu niin että puolen tunnin päästä koirat pääsee pihalle... ei pitäis olla mitää ongelmaa.. ja tekee tarpeensa yleensä eteiseen... tänä päivänä oli hassua, kun vain kävin 60m päässä kaupassa kesti n.30min.. koira oli keksiny tehdä tarpeensa lapseni sänkyyn... sitä en käsittäny vaikka aamulla käytin ulkona ja teki pihalle.. misssä suolessa se varastoi niitä tarpeitaan??!! :/
Oh_no

Viestimäärä: 77
SalweenJALilac

Viestimäärä: 5
pentuna koira nukkui yöt sängyn alla ja myös isompana ja varmaan tunkeutus vielläkin sinne nukkumaan.. voihan se olla niii että se vaan on niin herkkä koira että se osoittaa mieltään jostakin asiata.. joko ei tarpeeks saa huomioo... ainakin kasvattaja sanoi että se ois vaa mielen osoitusta..
kun jää kotiiin ja ei päässykkää mukaan... jos minä poistun asunnosta koira tulee ihan höpelöks kahtoo ikkunoista ja pyörii edestakaisin...
Rez

Viestimäärä: 1140
Mä suosittelisin jatkamaan runsaan liikunnan ja aivotyön tarjoamista ja aloittamaan yksinonoloharjoitukset ihan nollasta. Kuulostaa nimittäin siltä, että koirakaverin varjolla on koitettu yksinoloissa mennä siitä, missä aita on matalin. Harjoitusten ohella koiralle vois alkaa syöttää Serene-Um -nimistä luontaistuotetta. Se hillitsee koiran pelkotiloja. Ruoka-aikojen säännöllisyydestä myös joku mainitsi. Jos tuonkin kokoinen koira syö pelkkää nappulaa, sitä kakkaa kyllä tulee ja PALJON - olisko ruokavalion uudelleen miettimisessä mitään ideaa?
Remux

Viestimäärä: 389
Muoks. Ja koira ei osaa "osoittaa mieltään", niinkuin monet koiran inhimillistää.
Rez

Viestimäärä: 1140
Toki myös heikon hermorakenteen lisäksi liiallinen tai liian vähäinen liikunta ja aktivointi sekä vääränlainen ruoka vaikuttavat eroahdistuksen syntyyn. Täältä löytyy vielä hyvää luettavaa aiheesta.
Oh_no

Viestimäärä: 77
Eroahdistuksen oireita ovat mm. :
yksinollessa
-sisälle virtsaaminen/ulostaminen
-ovenpielien (irtaimiston) tuhoaminen
-ruokahaluttomuus (pahoin stressaantunut koira ei syö)
-ulvominen/haukkuminen
Mikäli osaa lukea koiraansa, voi eroahdistuksen merkkejä huomata koiran käytöksessä myös lähtemis tai saapumistilanteissa:
-koira hermostuu kun omistaja alkaa tehdä lähtöä (läähättäminen, vinkuminen, levoton liikehdintä jne.)
-koira tervehtii kotiin palaavaa omistajaa ylireagoiden (hyppii, haukkuu, läähätää, riehuu, näykkii, saattaa myös mennä suoraan juomaan/syömään)
Eroahdistuneet koirat voivat oireilla hyvin vaihtelevasti, tässä yksi tarina eroahdistuksesta, vertaa omaan koiraani joka ''vain'' ulvoi ja haukkui, oli ruokahaluton sekä kävi yksinollessaan niin kovilla stressikierroksilla että jo näennäiseen palautumiseen meni tunti sen jälkeen kun saavuin kotiin.
Tässä tässä ja tässä tietoa eroahdistuksesta ja miten sen kanssa esimerkiksi voi toimia. En allekirjoita kaikkia ajatuksia noilla sivuilla, mutta niistä saa vähän näkökulmaa. Täältä koulutuspalstalta löytyy myös keskustelua yksinolosta jo ennestään.
Remux

Viestimäärä: 389
Rez kirjoitti:
^ Höpönpöppöö, ei kyllä liity mihinkään johtajuuksiin yksinolo-ongelmat. Aloittajallakin on kaksi koiraa joista vain toinen on eroahdistunut - miten toisella vois samassa kodissa olla "johtajuusongelma" ja toisella ei? Eroahdistus liittyy AINA koiran hermorakenteeseen eli siihen, mitä sieltä pääkopasta löytyy.
Tämä on kyllä loputon suo mutta vastaan kuitenkin. Koirilla nyt on varmasti johtajuus selvillä. Ei alemman tarvitse stressata mitään kun johtaja on paikalla. Meillä on johtajuuden vahmistaminen vaikuttanut juurikin yksinoloon sekä lukuisiin muihin asioihin missä on ollut parannettavaa. Tottelevaisuus ja vahtiminen nyt tässä esimerkkeinä. Tokihan ongelmat EI AINA liity johtajuuteen vaan hermorakenteeseen.
SalweenJALilac

Viestimäärä: 5
koira syö kyllä muutakin kuin vain nappuloita,,,..
toinen koira on 7kk ikäinen on oppinut ulos, ei tee sisälle.. eikä koe eroahdistusta. ja kun opetin pentua ulos 2,5v koira pääsi samaan aikaan pihalle ja ainakin 5-6 kertaa.
koirat ovat kuin paita ja peppu tuleevat toimeen keskenään...
Rez: täytyy kokeilla tota Serene-Um tuotetta ja kiitti vinkeistä.. ei ole kyllä mistää johtajuudesta kiinni... eroahdistus se on täytyy enempi ja useemmin ulkoiluttaa ja aloittaa opetus alusta...
Rez

Viestimäärä: 1140
SalweenJALilac

Viestimäärä: 5
Rez kirjoitti:
^^ Mitä olet käytännössä tehnyt "johtajuuden vahvistamiseksi"?
luin tossa netistä
yhen jutun mikä vois olla ongelma...
eli jos tää on ongelma mitenkä sen pois saa...
laitoin suluissa mitkä on ne ongelmat...
Dominassihäiriöihin liittyy monenlaisia ongelmia; muriseminen omistajalle, muille ihmisille tai koirille, perheenjäsenien tai muiden ihmisten mahdollinen pureminen tai näykkiminen, (totteleminen vain silloin tällöin kun koiraa itseä huvittaa,) (merkkailu sisätiloissa, )(hyökkäilyt tai rähjääminen ihmisiä tai toisia koiria kohti), polkupyörien tai autojen jahtaaminen, muriseminen hoitotoimenpiteitä tehtäessä, remmissä vetäminen, (karkaaminen), ruuan kerjääminen tai (varastaminen), omistajan ranteessa tai vaatteissa roikkuminen, perheenjäsenien tai muiden ihmisten astuminen jne. Ongelmana voi olla vain yksi asia tai samalla koiralla voi olla useampia ongelmia.
http://www.aktiivinenkoira.com/luennot.htm
Tommi

Viestimäärä: 2
Itse sanon elukalle aina "odottaa" kun jätän sen kotiin, autoon tai mihin vaan odottelemaan. Ovesta en "vain häivy" vaan käännyn ovella koiraan päin ja näytän kädellä ikäänkuin toppuutellen että jää kotiin samalla kun tosiaan sanon että odota ja vahdi vaikka taloa. Pois en lähde ennenkuin ko. kaveri on rauhallinen ja ottaa asian lunkisti (lue : istuu paikallaan eikä ole yhtään täpinöissään että pääsisikö mukaan yms.)
Tuo odottaa sanan pointti on vaan opettaa että ennenpitkään se oppii tuon merkityksen. Odottaa = isäntä tulee takaisin.
Pienempänä tuo vähän kärsi eroahdistuksesta muuton jälkeen. Hieroin sanomalehteen käsiä ja jätin ovenviereen. Karmea silppu oli kotiintullessa mutta loppui se ovenpielen listojen koluaminen. Myöhemmin haki ihan itsestään lehtikorista tuhottavaa jos ahisti, sittemmin lopettanut senkin. Ed. mainitut toimintavat sitten lopetti eroahdistukset kokonaan.
Vieläkin se saa karmean hepulin kun joku tulee kotiin. Rallia pitää juosta ensimmäiset 2min kaikki mahdolliset lelut suussa, tässä kohtaa oon kyllä toisinaan laistanukkin ja palkannut tuosta käytöksestä sen sijaan että olisin ollu noteeraamatta koko koiraa kunnes rauhoittuu... Yritä siinä nyt sit olla kivikasvo kun toinen on onnesta soikeena :) Kyseessä oli siis 2v SPU.
Tommi

Viestimäärä: 2
SalweenJALilac kirjoitti:
laitoin suluissa mitkä on ne ongelmat...
Dominassihäiriöihin liittyy monenlaisia ongelmia; muriseminen omistajalle, muille ihmisille tai koirille, perheenjäsenien tai muiden ihmisten mahdollinen pureminen tai näykkiminen, (totteleminen vain silloin tällöin kun koiraa itseä huvittaa,) (merkkailu sisätiloissa, )(hyökkäilyt tai rähjääminen ihmisiä tai toisia koiria kohti), polkupyörien tai autojen jahtaaminen, muriseminen hoitotoimenpiteitä tehtäessä, remmissä vetäminen, (karkaaminen), ruuan kerjääminen tai (varastaminen), omistajan ranteessa tai vaatteissa roikkuminen, perheenjäsenien tai muiden ihmisten astuminen jne. Ongelmana voi olla vain yksi asia tai samalla koiralla voi olla useampia ongelmia.
http://www.aktiivinenkoira.com/luennot.htm
Suosittelisin näin äkkiseltään lukasemaan vaikka Vilanderin ongelmakoiran koulutusoppaan ja Cesar Milanin Laumanjohtajan. Jälkimmäistä tukee ne ohjelmat aika hyvin, kannattanee lähinnä keskittyä siihen sen Milanin yleiseen habitukseen koirien kanssa toimiessa. Milan itse puhuu energiasta mutta tarkoittaa juuri siis sitä että minkälainen ulosanti ohjaajalla on (kehonkieli yms. tiedostomaton toiminta).
Ja tottiskentälle mars mikäli omatoimisesti noi jutut ei onnistu.
monna

Viestimäärä: 3958
Rez kirjoitti:
Harjoitusten ohella koiralle vois alkaa syöttää Serene-Um -nimistä luontaistuotetta. Se hillitsee koiran pelkotiloja.
Onko sulla itsellä kokemusta tosta tuotteesta? Itse nimittäin olin aikeissa hankkia tuota keväällä tuolle meidän rescuenartulle lähinnä miespelkoon mutta kuulin että se yhtä tyhjän kanssa joten en hankkinut.
Tattistavaan

Viestimäärä: 740
yhen jutun mikä vois olla ongelma...
eli jos tää on ongelma mitenkä sen pois saa...
laitoin suluissa mitkä on ne ongelmat...
Dominassihäiriöihin liittyy monenlaisia ongelmia; muriseminen omistajalle, muille ihmisille tai koirille, perheenjäsenien tai muiden ihmisten mahdollinen pureminen tai näykkiminen, (totteleminen vain silloin tällöin kun koiraa itseä huvittaa,) (merkkailu sisätiloissa, )(hyökkäilyt tai rähjääminen ihmisiä tai toisia koiria kohti), polkupyörien tai autojen jahtaaminen, muriseminen hoitotoimenpiteitä tehtäessä, remmissä vetäminen, (karkaaminen), ruuan kerjääminen tai (varastaminen), omistajan ranteessa tai vaatteissa roikkuminen, perheenjäsenien tai muiden ihmisten astuminen jne. Ongelmana voi olla vain yksi asia tai samalla koiralla voi olla useampia ongelmia.
http://www.aktiivinenkoira.com/luennot.htm[/quote]
Tuota tuollee äkkiseltää niin noista mitä olet sulkuihin laittanut on aika tavallisia ongelmia laumanvartijan kanssa.. jos haluaa jokaista käskyä kuin robotti tottelevan koiran älä ota laumanvartijaa, omien kanssa olen ajan kanssa oppinut että suurin merkitys käskyillä ja niitten toimivuudella on omissa äänenpainoissa ja ruumiinkielessä. tuo hyökkäily ihmisiä ja muita kohtaan on joko että koira ei luota siihen että teillä olisi tilanne hallussa tai sitten heikko hermorakenne.. Laumis stressaantuu yllättävän helposti varsinkin paikassa jossa on liikaa vahdittavaa ja ärsykkeitä tai ei vahdittavaa ollenkaan... tuo karkaaminen niin ensimmäinen homma laumiksen kanssa on aidattu piha... ootteko kasvattajaan ollu yhteydessä yms..?
Pyreneittenmastiffi Mini
Keskiaasiankoira Little Freak's Dzhamal tuttavallisemmin Jallu
Rez

Viestimäärä: 1140
Vuorisumu

Viestimäärä: 1642
Kuinka pitkiä ovat pisimmät välit ulkoilujen välillä?
Jos piha on pieni, niin osa koirista ei välttämättä mielellään tee jätöksiä omalle pihalle. Kuinka pitkiä pissalenkkinne ovat? Onko koira tutkittu eläinlääkärillä eli onko varmistettu ettei kyse ole esim. rakenteellisesta viasta? Oletteko yrittäneet vaihtaa koiran ruokavaliota, esim. kokeilla eri kuivaruoka merkkejä, barffausta jne?
SalweenJALilac kirjoitti:
Dominassihäiriöihin liittyy monenlaisia ongelmia; 1. muriseminen omistajalle, muille ihmisille tai koirille, 2. perheenjäsenien tai muiden ihmisten mahdollinen pureminen tai näykkiminen, (3. totteleminen vain silloin tällöin kun koiraa itseä huvittaa,) (4. merkkailu sisätiloissa, )(5. hyökkäilyt tai rähjääminen ihmisiä tai toisia koiria kohti), 6. polkupyörien tai autojen jahtaaminen, 7. muriseminen hoitotoimenpiteitä tehtäessä, 8. remmissä vetäminen, (9. karkaaminen), 10. ruuan kerjääminen tai (varastaminen), 11. omistajan ranteessa tai vaatteissa roikkuminen, 12. perheenjäsenien tai muiden ihmisten astuminen jne. Ongelmana voi olla vain yksi asia tai samalla koiralla voi olla useampia ongelmia.
http://www.aktiivinenkoira.com/luennot.htm
Kommentit siitä miksi ko käyttäytyminen ei liity "johtajuuteen", numeroin kohdat kirjoittamisen helpottamiseksi.
1. Muriseminen on koiralle normaali tapa kommunikoida. Se kertoo lähes poikkeuksetta siitä, että koira haluaa lisää välimatkaa murinan kohteeseen, tällöin se on useinmiten merkki epävarmuudesta, eli ei todellakaan mistään pomotuksesta. Toki, jos koira on oppinut että murisemalla se pääsee eroon ikävistä asioista, niin se varmasti murisee samassa tilanteessa myös tulevaisuudessa. Mikäli sen murinaan ei mitenkään reagoida, koira voi ohittaa sen ja alkaa esim. purra varoittamatta, koska sen varoituksia ei ole ennenkään huomioitu.
2. Pureminen ja näykkiminen on pennuille normaalia käytöstä, mutta pentuaikana pennulle tulee opettaa, ettei ihmisten pureminen ole suotavaa. tällöin koiralle muodostuu normaalit puremisenesto mekanismit. Aikuisella koiralla pureminen kertoo yleensä siitä, että koira kokee olevansa todella uhkaavassa tilanteessa tai sillä on esim. kipuja. Jos kyseessä on ns. leikkipureminen, niin silloin koiralle tulee opettaa samoin kuin pennulle, ettei ko. käytösä ole sallittua ihmisiä kohtaan.
3. Koira tottelee aina vain silloin kun sitä itseä huvittaa. Koira on opportunisti, joten miksipä se tekesi jotain, ellei sitä itseään huvita. Toki, jos koirasta haluaa yhteistyökumppanin, niin silloin ihmisen tulee huolehtia koiran riittävästä motivoinnista tavalla tai toisella.
4. Koulutuskysymys. Kyseessä voi olla myös esim. virtsatietulehdus.
5. Kysessä voi olla esim. kiputilat tai puolustushaluisuus. Mikäli kyseessä jälkimmäinen, niin silloin koiralle täytyy opettaa, että nätisti oleminen on paljon kannattavampaa kuin räyhääminen.
6. Ko. toiminta on saalisviettiselle koiralle varsin palkitsevaa, ellei sille ole opetettu, että jokin korvaava toiminta on sille kannattavampaa.
7. Koiralla on todennäköisesti kipuja tai toimenpiteet ovat sille muuten pämiellyttäviä, jolloin se haluaa eroon sille kija auheuttavasta hoitotoimenpiteiden tekijästä. Kivut tulee hoitaa ja koiralle opettaa, että hoitotoimenpiteet ovat oikeastaan varsin mukava juttu.
8. Opetuskysymys. Koira vetää jos eteenpäin meneminen on siitä mukavaa ja se on oppinut että vetämällä pääsee helpoten eteenpäin.
9. Opetuskysymys. Korialle täytyy opettaa omistajan mukana pysyminen ja luoksetulo ja pitää ne koiran mielestä kannattavina.
10. Jos koiralle on opetettu (tahtoen tai tahtomatta), että kerjäämällä tai varastamalla se saattaa edes joskus saada ruokaa, niin totta kai se sitä tekee.
11. Jos koirasta on mukavaa roikkua omistajan vaatteissa tai ranteessa ja sillä vielä saa mahdollisesti omistajan mukaan "kivaan repimisleikkiin", niin tottakai koira niin tekee. Omistaja saa syyttää ihan itseään.
12. Tämä on näistä ehkä ainut kohta, joka voi viitata koiran haluun dominoida, mutta myöskin koulutuskysymys.
Eipä ainakaan minulle tuo antamasi lista antanut kovinkaan suurta selvyyttä niistä käytöksistä, joiden perusteella aloittajalla tai kellään muullakaan olisi "johtajuusongelmaa".
Ja jos niistä kirjoita puhutaan, niin Millanin ja Vilanderin vastapainoksi kannattaa lukea esim Tuire Kaimion Koirien käyttäytyminen ja olikohan nyt Barry Eatonin Dominassi: totta vai tarua.
KESKUSTELUN TILASTOJA: | Kpl: |
Rekisteröityneitä käyttäjiä | 28864 |
Moderaattoreita | 16 |
Viestiketjuja yhteensä | 7247 |
Viestejä yhteensä | 548389 |
Uudet käyttäjät tänään | 0 |
Viestiketjuja aloitettu tänään | 1 |
Viestejä kirjoitettu tänään | 5 |
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkki | Sipulu |
Peukkuja ylös | 266225 |
(Tilastot päivitetty viimeksi 23.03.2025 klo 10:30) |