Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Keskiviikkona, 22.10.2014 klo 09:53

Melatoniinia levottomalle koiralle, kokemuksia?

Mariama

Mariama
Viestimäärä: 3

MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Keskiviikkona, 22.10.2014 klo 09:53  
+
0
Onko kukaan antanut koiralle melatoniinia eroahdistuksen/yksin jäämisen levottomuuden hoitoon? Millaisia kokemuksia on ollut? Mitä valmistetta olet antanut ja millä annostuksella?

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Keskiviikkona, 22.10.2014 klo 16:36  
+
0
Tämä kiinnostaa minuakin. Mietin myös, että rauhoittaako se koiraa muuten kuinka paljon. Oma koira on kaikkina muina aikoina todella rauhallinen paitsi yksin ollessaan.

Lukas

Lukas
Viestimäärä: 109

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Torstaina, 23.10.2014 klo 23:05  
+
0
Minä pitäisin (rauhoittavaa) lääkitystä vain äärimmäisenä ja ehdottoman väliaikaisena ratkaisuna käytösongelmiin. Kuten ei kyllä ihmisillekään pitäisi kovin herkästi määrätä mitään lääkitystä, koirasta puhumattakaan. Samalla tavalla kipulääkityksen kanssa.

Kuinka paljon koira liikkuu/tekee? Siitä minä ainakin lähtisin katsomaan, lisäliikunta usein laskee myös stressitasoa ja toimii oivana apuna. Sitten tarkistaisin olosuhteet (esimerkiksi rauhoittavaa musiikkia/tekemisen ääntä, koiralle oma paikka kuten häkki rauhoittumiseen, tekemistä) ja lähtötilanteen (lähdöstä ei tule showta vaan vaatteet niskaan ja rauhassa ulos).
Laumaeläimelle moinen eroahdistus ei ole kovin epänormaalia (kuten ei varoitushaukkukaan) ja se pitäisi koiraa ottaessa tietää. Lääkityksellä se tuskin paranee, ja mikäli koira on ihan yltiöstressaantunut ja kierroksilla jatkuvasti tilanteesta riippumatta niin mielestäni on oikein lopettaa se.

Tigru

moderaattori
Tigru
Viestimäärä: 2736

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Perjantaina, 24.10.2014 klo 09:12  
+
0
Mä ainakin miellän melatoniinin enemmän lisäravinteena kuin lääkkeenä. Se kun on kuitenkin samaa hormonia mitä elimistö erittää itsessään ja tiedetään että joskus se elimistö ei vaan eritä sitä tarpeeksi jolloin purkista napattu lisä vaan normalisoi tilanteen...

Lääkityksiä pitää käyttää harkiten, mutta silloin kun ne parantavat elämänlaatua eivätkä aiheuta suurempia sivuvaikutuksia tai muuta ikävää niin en näe mitään lähtökohtaista syytä olla niitä käyttämättä. En ihmisillä enkä eläimillä. Ero-ahdistuskin on pahimmillaan niin koiralle kuin ihmisellekin äärimmäisen stressaava tilanne joka kuluttaa niin psyykettä kuin kroppaa (kuin usein ihmisen lompakkoakin). Stressi taas ei koskaan ole hyväksi terveydelle. Eli jos tilanteen ratkaiseminen vaatii lääkitystä niin sitä on järkevää käyttää. Osalla koirista lääkityksen voi jättää pois myöhemmin kun se on oppinut olemaan yksin, osalla lääkitys on loppuelämän ratkaisu joka mahdollistaa stressittömän elämän kaikille osapuolille.
Taigalta (poetry in motion): bedlingtoninterriereitä.

Lukas

Lukas
Viestimäärä: 109

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Perjantaina, 24.10.2014 klo 19:00  
+
0
Käsitin lyhytsanaisesta aloituksesta, että sitä melatoniinia tarvittaisiin nimenomaan siihen yksinoloon. Jos se elimistö ei tuota tarpeeksi melatoniinia, kuinka se näkyy sitten ainoastaan yksinjäämistilanteessa? Luulisi, että se ilmenisi sitten muutenkin, kuten vaikka yöaikaan tai kun täytyy olla "itsekseen". Kun kyseessä on yksittäinen tilanne päivän aikana, en näkisi syytä epäillä heti esimerkiksi juuri ongelmaa melatoniinin erittymisessä. Tällöin melatoniini ei ole myöskään sellaiseen ratkaisu. Se on ongelman kiertämistä, ei sen alkulähteille palaamista. Melatoniini ratkaisisi ongelman, ei sen alkulähdettä.

Mutta lääke se on se melatoniinikin, vaikka elimistö sitä tuottaa. Ei se nappi ole sama asia kuin elimistön luonnollisesti tuottama hormonikaan. Ja sivuvaikutuksia siitä voi toki saada kuten muistakin lääkkeistä. Kaikista tuntemistani melatoniinin ihmiskäyttäjistä vain yksi on säästynyt sivuvaikutuksilta, valitettavasti. Pahimmillaan kroppa sekoaa kahta kauheammin, kun siihen laitetaan ainetta jota se ei itse tuota.

Sarahia

Sarahia
Viestimäärä: 4470

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Perjantaina, 24.10.2014 klo 21:41  
+
0

Lukas kirjoitti:

Kun kyseessä on yksittäinen tilanne päivän aikana, en näkisi syytä epäillä heti esimerkiksi juuri ongelmaa melatoniinin erittymisessä. Tällöin melatoniini ei ole myöskään sellaiseen ratkaisu. Se on ongelman kiertämistä, ei sen alkulähteille palaamista. Melatoniini ratkaisisi ongelman, ei sen alkulähdettä.



Melatoniinin käytöstä koirilla en tiedä, mutta noin yleisesti stressitilanteessa lääkitys voi olla hyväksi. Jos koira on liian stressaantunut, se ei kykene oppimaan uutta toimintamallia. Siksi stressiä helpottava lääkitys yhdistettynä uusien käyttäytymismallien opettamiseen on usein hyvä ratkaisu. Myöhemmin lääkitys voidaan tiputtaa pois.

Tigru

moderaattori
Tigru
Viestimäärä: 2736

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Perjantaina, 24.10.2014 klo 21:46  
+
0
Eroahdistunut koira ahdistuu jäädessään yksin. Ahdistus nostaa stressitasoja. Stressi lisää uniongelmia ja vaikuttaa melatoniinin eritykseen. Ainakin ihmisillä. Kyllä: tietysti pitää pyrkiä hoitamaan ongelman syytä eikä pelkkiä oireita. Mutta koska eroahdistus on koiralle tosi ikävä tila niin en ymmärrä miksi oireita ei voisi pyrkiä helpottamaan ja hoitaa syitä kun stressitasoa on ensin saatu laskettua alas. Melatoniini on yksi keino tähän (muita ovat mm. dap, serene um, reseptilääkkeet jne). Kovin stressaantunut ja ylikierroksilla oleva eläin ei kykene omaksumaan uusia toimintamalleja.

Minusta melatoniini on lievimmästä päästä kemiallisia keinoja (koska se on elimistölle tuttu aine) yrittää helpottaa sitä yksinoloa jotta koiraa voidaan uudelleen kouluttaa sen suhteen. Se voi myös olla yksi niistä keinoista joilla koira saa mahdollisuuden sen sijaan että se lopetetaan. Koska koira ei ymmärrä ahdistusta ja sitä että sitä pyritään koulutuksella (musiikilla, rutiineilla, tilan rajaamisella jne) auttamaan niin minusta on perusteltua pyrkiä saamaan se ahdistus mahdollisimman nopeasti mahdollisimman alas. Siksikin että ahdistus on tila joka pyrkii kasaantumaan ja ruokkimaan itse itseään. Kun se pahin ahdistus on hoidettu niin päästään kouluttamaan koiraa niin että se voi omaksua uuden tavan olla yksin. Ja ajan kanssa siitä melatoniinista yleensä pääsee eroon (kuten myös niistä mahdollisista muista lääkkeistä).

En muuten tiedä _yhtään_ ihmistä jolla olisi ollut melatoniinista sivuvaikutusia. Ja kyllä: tiedän useampia ko ainetta käyttäneitä (itse mukaanluettuna).
Taigalta (poetry in motion): bedlingtoninterriereitä.

Lukas

Lukas
Viestimäärä: 109

VS: MELATONIINIA LEVOTTOMALLE KOIRALLE, KOKEMUKSI... - Perjantaina, 24.10.2014 klo 22:44  
+
0
Jos se stressitila ei ole jatkuvaa ja suht. helposti korjattavissa koulutuksellisin menetelmin, niin miksi käyttää niitä lääkkeitä? Ei, ne eivät ole sama asia kuin elimistön omatoimisesti tuotettu melatoniini, eivät tosiaankaan. Kivaahan se ei ole kummallekaan osapuolelle mutta esimerkiksi häkkirauhoittumisella on saatu tuloksia jopa vajaassa viikossa. Ihan ilman mitään nappeja tai koiran ylimääräistä kierrostuttamista. Lääkkeet ovat helppo turva ja niihin on helppo sinisilmäisesti uskoa, mutta minä en luottaisi edes melatoniiniin. Todellisuudessa ensisijaisesti täytyisi ratkaista ongelma itsessään eikä ongelmasta johtuva häiriökäyttäytyminen.
Tunnen/tiedän itse asiassa kaksi melatoniinia kokeillutta koiraa. Toinen väsyi siitä ihan totaalisesti (kuten ilmeisesti moni ihmiskäyttäjäkin) ja toisen kroppa alkoi vapista kauttaaltaan ihan törkeän nopeasti lääkkeen otosta, eläinlääkärireissu - ei otettu toista kertaa. Yhdenkin tällaisen tapauksen kuuluisi olla jo riittävän suuri hälytysmerkki, lääkkeet eivät ole luonnollisia. Kaikkea me emme edes näe, ihmiset osaavat ilmaista päänsärkyä ja huimausta mutta koirat eivät. Melatoniinia mainostetaan ja hehkutetaan monen muunkin lääkkeen tavoin, kun se ei aiheuta riippuvuutta ja sen väärinkäytön pitäisi kuulemma käytännössä olla mahdotota, mutta sivuoireet eivät kyllä vakuuta.
Itse asiassa, puoli-ot lääkkeisiin liittyen: Concertastahan on vastaava valmiste koirille (kertokaa, jos muistatte nimen). En tunne yhtään ko. valmistetta syövää, mutta suoraan sanoen minua inhottaa, kun tiedän kuinka apaattiseksi ja voimattomaksi se ihmisenkin saa. Ja kuvittelisin, että ihmisen sisuskalut kestävät lääkityksiä vähän paremmin...

Minullakin on ollut voimakkaista stressitiloista kärsivä koira. Eikä tullut kertaakaan mieleen, että olisin koittanut lamaannuttaa sen jollakin lääkityksellä, edes väliaikaisesti. Olen kumminkin kiitollinen että se ilmaisi stressiään niin voimakkaasti eikä kääntänyt sitä sisälleen. Loppujen lopuksi koira palautui suht. nopsaan, kun korostin liikuntaa ja säännöllisiä rutiineita sen elämässä sekä siedätin sen suurinpiirtein stressitekijöihin. Herkkä se on edelleen stressaamaan, minun tehtäväni on vahtia etten laita sitä liian stressaaviin tilanteisiin.
Peräänkuulutan aloittajan koirasta edelleen seuraavia tietoja:
- sukupuoli, ikä ja rotu
- liikunnan määrä sekä tyyppi, aktiviteetin ja aivotyöskentelyn määrä
- olosuhteet ja rutiinit kotona
- käytös muissa tilanteissa
Ilman näitä on hyvin hankala arpoa yhtään mitään lähestymistapaa tai syytä koiran ongelmiin.

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28166
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6324
Viestejä yhteensä545663
Uudet käyttäjät tänään1
Viestiketjuja aloitettu tänään1
Viestejä kirjoitettu tänään4
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265827
(Tilastot päivitetty viimeksi 20.04.2024 klo 11:00)