Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 22:00

Sisäsiisteys

Siirry sivulle: 1 ... 35 36 37 38

rravans

rravans
Viestimäärä: 2

VS: SISäSIISTEYS - Perjantaina, 22.04.2016 klo 09:41  
+
0
Kirjoitin yksinoloketjuunkin viestiä, mutta vähän eri näkökulmasta, kun tuolla pohdein asian vaikutusta yksinototettumaiseen, joten kysyn eri näkökulmasta täällä, kun yöheräämisistä oli keskustelua :D http://www.koirat.com/keskustelu/pentu+tulee+taloon/pennun_yksinoloaika_22924?sivu=10

Eli olemme nyt heränneet öisin, jos pentu (kohta 8vko) vinkuu rajatussa tilassaan selkeästi sen vuoksi, että haluaisi tarpeilleen. Ollaan mietitty, että se on vaan positiivinen asia, että oppisi pyytämään ulos, kun ei pissahätää osaa vielä ilmaista mitenkään. Kakkahädän tultua se vinkuu ja pyörii ja selkeästi pyytää meitä viemään ulos. Ilmeisesti se on nyt huomannut ettei halua tehdä tuonne omaan paikkaansa (keittiö) tarpeitaan. Teemmekö kuitenkin enemmän hallaa sisäsiisteys koulutukselle sillä, että viemme sen yöllä ulos? Toiset täällä kirjoittavat, että antavat pennun sitten vaan pissata tai kakata sanomalehdelle. Tuo ei ole oikein ottanut omakseen sanomalehtien päälle tarpeiden tekemistä, luultavasti siksi että emme ole sitä siitä kehuneet. Jotenkin en haluaisi kehua pentua ollenkaan tarpeiden tekemisestä sisälle. Oli se sitten lehti. Jos on alkanu pissaamaan jo sisällä niin tällöin ihan laminaatin suojelemiseksi olen nostanut lehden päälle.

Sandy11

Sandy11
Viestimäärä: 4

VS: SISäSIISTEYS - Keskiviikkona, 27.07.2016 klo 02:17  
+
0
Heippa!

Nyt kaivattaisiin todella kipeästi apua koiranpennun sisäsiisteyskoulutukseen. Koira täyttää viikon päästä jo 6kk eikä sen sisäsiisteys ole kehittynyt oikeastaan yhtään siitä, kun se meille saapui 9vk ikäisenä. Olen kouluttanut elämässäni 3 koiraa sisäsiistiksi ja kaikki ovat oppineet sen n. 3-5kk sisällä lähes täysin eli tiedän kyllä teoriassa miten sen pitäisi tapahtua. Nyt vaan tällä nykyisellä ei mikään määrä ulkolenkkejä riitä. Pissa on ihan alusta asti tullut n.15-30 minuutin välein ja tämä väli on edelleen sama kun koira on hereillä, eli epäilen ettei pysty/yritä pidättää ollenkaan. Yöt menee yleensä 1-2 pissalla sisälle mutta sitten aamulla onkin hirveä kiire ulos ettei koira ehdi sisälle tekemään. Koira ymmärtää kyllä tehdä ulos, mutta tekee silti ihan yhtä mielellään tai jopa mieluummin sisälle. Meillä on aidattu piha, jonne koiralla on vapaa pääsy näin kesällä, joten pääsisi sinnekin koska vaan tekemään, mutta ulkona ollessaankin tulee sisälle tekemään tarpeet. Olen vuorotyössä pääasiassa iltaisin, ja mies aamuisin joten koiralla on lähes aina joku kotona ja ulos pääsee siis todella usein eli en usko että tässä on ongelma. Kotona ollessani vien koiraa ulos n. 1-1.5 tunnin välein, mutta tässäkin välissä tulee usein se yksi pissa lattialle ennen kuin ehdin väliin. Ja toisaalta jos käyn puolen tunnin välein, niin se pissa ei tule ulos vaan vasta sitten kun tullaan sisälle. Koira siis kyllä jotenkin osaa ehkä pidättää, mutta vain ulkona. En tietenkään odotakaan että kaikki koirat oppivat samaan tahtiin jne. mutta jotain edes ihan pientä edistystä olisi mukava nähdä mutta sitä ei ole ollenkaan tapahtunut. Koira myös pissaa omaan petiinsä ja meidän sänkyymme aina kun pystyy eli olemme joutuneet ottamaan siltä kaikki omat peitot pois ja sulkemaan tien makkariin. Jotain tässä nyt on mennyt siis pieleen mutten tiedä mikä. Koskaan emme ole toruneet sisälle tekemisestä, paitsi jos saamme kiinni sänkyyn tai sohvalle pissaamisesta.

Jos sillä on mitään merkitystä, niin koira on sekarotuinen narttu, jossa on pääasiassa tanskandoggia ja bordercollieta. Otimme koiran eläinsuojeluyhdistykseltä, joten tietoa sen perimästä ja esim. vanhempien terveydestä ei ole. Missä vaiheessa pitää huolestua terveydestä johtuvista syistä?

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Keskiviikkona, 27.07.2016 klo 16:07  
+
0
^Mikäli koira tyhjää rakkonsa kunnolla ulkona, 15-30 minuutin välein tuleva pissa 6 kk ikäisellä koiralla kuulostaa jos siltä, että terveydellisiä asioita kannattaa lähteä selvittämään. Pidätyskykyä olisi jo tuohon ikään mennessä yleensä pitänyt tulla ja jo nuoremman koirankin pitäisi jo selvitä tuo 15-30 minuuttia. Omaan petiin pissaaminen kuulostaa myös epänormaalilta (koiralle on luontaista vältellä nukkumapaikkaansa pissaamista). Erityisesti, jos laskee alleen esim. nukkuessaan, jonkinlainen terveydellinen syy on todennäköisesti taustalla.

Osittain sisälle pissailu voi myös johtua siitä, että koira on päässyt tekemään tarpeensa sisälle jo niin monesti, että sisätilat ovat sille enemmän vessaa kuin ulkotilat. Mutta silti tiuha pissailuntarve kuulostaa epänormaalilta. Ulkoiluvälien pitäisi olla tuon ikäiselle koiralle enemmän kuin riittävät, olettaen, että koira pääsääntöisesti kuitenkin tekee tarpeensa näiden ulkoilujen aikana.

Minusta kannattaa harkita vakavasti eläinlääkärin puoleen kääntymistä. Terveydelliset syyt olisi hyvä ainakin ruksia pois listalta, sillä kertomasi perusteella mahdollisuus myös terveydellisiin ongelmiin olisi.
kääpin uros -09
shelam uros -16

View

View
Viestimäärä: 7

VS: SISäSIISTEYS - Torstaina, 04.08.2016 klo 21:13  
+
0
Moi! Meillä on 16 vk vanha pentu, joka on oppinut aika hyvin sanomalehdille. Tehtiin alussa ratkaisu, että opetetaan vain niille, koska poikaystävä ei jalkaleikkauksen takia olisi pystynyt kantamaan koiraa rappuja alas: hän vietti kuitenkin paljon enemmän aikaa koiran kanssa kun kerran oli sairaslomalla ja minä töissä. Ajateltiin, että pennulle olisi ollut turhan hämmentävää, että tavallaan saa käydä sisällä ja tavallaan ei. Tänään alettiin opettaa ulos, otettiin lehdet pois ja kovan yrityksen jälkeen sain koiran tajuamaan, että nurmikollakin voi käydä ja teki asiansa ulos. Pissalla käy kuitenkin sisällä, ja on siis todella pieni ja pörröinen: paljon nopeampi ja huomaamattomampi kuin isompi koira. Tuntuu ihan mahdottomalta vahtia, lehdillekin oli vaikea opettaa. Onko kellään mitään vinkkejä tähän? Laitettiin lehdet takaisin, kun ajateltiin sitten näkevämme paremmin jos sillä on hätä ja menee lehtien suuntaan. Täytyy vielä mainita, että pentuhan on aika vanha, mutta saapui meille vasta 13-viikkoisena. Kiitos kaikille vastauksista!

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Torstaina, 04.08.2016 klo 21:38  
+
0
^Ongelmahan on siinä, että olette nimenomaan opettaneet koiran tekemään asiansa sisälle. Koiran ei voi olettaa muodostavan käsitystä sisäsiisteydestä, mikäli ulos tekemisen tarve ei ole vahvempi kuin sisälle tekemisen tarve. Tällä hetkellä koiralla on todella heikko/olematon tarve tehdä ulos, koska se on koulutettu tekemään tarpeensa sisälle.

Ehdottaisin, että pidätte sanomalehdet paikoillaan ja teette koiran kanssa normaalin sisäsiisteyskasvatuksen ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia koiran kyvystä olla sisäsiisti. Teillä on ehkä jonkinlainen käsitys jo koiran kyvystä pidättää. Tarkoitus on ennakoida jokainen hätä viemällä koira riittävän usein ulos, oli se tarve sitten vaikka kerran tunnissa. Ulkona ollaan niin pitkään, että tarpeet on varmasti tehty sinne. Onnistuneista suorituksista voi kehua tai palkata.

Alustat olisi minusta hyvä pitää varmuuden vuoksi paikoillaan, jos kerran osaa niille tähtäillä, ettei koira ala yleistämään sisälle pissaamisen tarvetta myös muihin alustoihin sisällä (ts. esim. lattia, matot). Sitten kun koira on muodostanut käsityksen siitä, että ulos on kivempi tehdä tarpeensa kuin sisälle, alustat voi napsia pois. Koiralla on taipumus preferoida jotain alustaa. Jos se ei osaa tehdä tarpeitaan riittävällä vahvuudella ulos ja sanomalehtiä ei ole tarjolla, se keksii sisältä jonkun toisen alustan, koska sisätilat ovat sen vessa tällä hetkellä. Ilman koulutusta koira ei osaa tätä "hätä=teen ulos" -linkkiä rakentaa.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu torstaina, 04.08.2016 klo 21:40)

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Perjantaina, 05.08.2016 klo 15:02  
+
0

View kirjoitti:

Tänään alettiin opettaa ulos, otettiin lehdet pois ja kovan yrityksen jälkeen sain koiran tajuamaan, että nurmikollakin voi käydä ja teki asiansa ulos.



Tämähän on aivan loistavaa kun pentu oppi päivässä että uloskin voi pissata kun kuitenkin on aina ennen tehnyt vain sisälle sanomalehdelle. Monella pennulla vastaavassa tilanteessa menee useampi viikko ennenkuin tekee tarpeet uloskin. Aivan varmasti oppii nopeastikin että on aina parempi tehdä tarpeet ulos kuin sisälle, kunhan sitä vain viedään ulos tarpeeksi usein. Mitä enemmän tarpeita tulee ulos ja vähemmän sisälle, sitä nopeammin edistystä tapahtuu. Lehdet pitäisin lattioilla ihan niin kauan kun koira ei osaa pidättää. Jos rupeaa näyttämään että pentu osaa pidättää, mutta ei viitsi kun on lehti lattialla, niin silloin ne voi ottaa pois.

Jonsu84

Jonsu84
Viestimäärä: 3

VS: SISäSIISTEYS - Lauantaina, 13.08.2016 klo 13:38  
+
0
Sisäsiisteys on täälläkin hiukan hakusessaan. Tilanne kuulostaa hiukan samalle kun Sandylla. Meillä narttupentu on siis 5,5 kk vanha ja suuremmin ei ole sisäsiistiksi oppinut kotiutumisen jälkeen. Asumme omakotilossa ja itse on ollut kotona lähes koko tämän ajan. Sisäsiisteyttä opetamme siis omasta mielestäme erittäin tehokkaasti pennulle. Olen itse kokoajan valmiudessa viedä pentua ulos ja seuraan kokoajan sen tekemisiä. Nyt vaan alkaa jo itseltäkin paukut loppumaan, kun tuntuu ettei edistystä tule.

Pentu on viety aina herättyä, leikittyä (leikkien välissä), syötyä ja juotua kiiren vilkkaan pihalle, yöllä käytämme 1-2 kertaa ulkona, jos heräämme siihen että vaeltaa asunnossa. Matot otettiin pois ennen kuin pentu tuli taloon. Yksi huone suunniteltiin pennun omaksi leikkipaikaksi sekä yksinolon ajaksi omaksi huoneeksi. Pentu ei siellä ole viihtynyt yksin koiraportin takana ja myöhemmin alkoi tehdä kaikki tarpeensa sinne. Pennulla ei ole mielestäni mitään logiikkaan tarpeiden tekoon, vaan varsinkin pissi tulee juuri siihen missä sattuu sinä hetkenä olemaan, ilman mitään ennakkovaroitusta.
Laitoimme matot nyt takaisin lattialle, kun ei hetkeen tehnyt tarpeitaan muualle kun yhteen, hänelle suunniteltuun huoneeseen muovimatolle (muualla on puulattia). Pissaaminen matoille alkoi jälleen. Matot laitettiin lattialle siksi, koska pentu juoksiessaan liukastelee todella paljon. Olemme yrittäneet rytmittää ulkona käyntiä ja lenkkeilyä, jotta siitä tulisi pennulle rutiinia. Viemme pennun ulos aina kun se katsoo ulko-ovea, mutta tulemme hetken päästä takaisin sisään, jos ulkona ei saa tarpeitaan tehtyä tai ulkoilu menee pelleilyksi. Ulos ei siis tarpeilleen pyydä tai emme osaa tulkita milloin pyytää, koska pyytää ulos hereillä ollessa miltein jatkuvasti. Pikkupentuaikana oli sanomalehdet lattialla, muttei niihin saanut mitään tehtyä, pilkkoi vain palasiksi. Yöllä silloi tällöin tekee tarpeet sisälle ja lähes aina yksin ollessa, jos ollaan pidempään kun kolme tuntia pois kotoa. Pennun yksiollessa sillä on käytettävissään olohuone, eteinen, "oma huone" ja meidän makkari. Tämänkin rajausta ollaan mietitty.

Nyt olisi siis hyvät vinkit tarpeen. Otetaanko matot jälleen pois ja annetaan pennun liukastella lattialla? Pitäisikö tilaa vielä rajata, jopa silloinkin kun ollaan kotona, esim ettei pääse "omaan huoneeseen" enään ollenkaan? Miten voisin vielä tehostaa opetusta? Ulos onnistuneille tarpeille kehun ylitsevuotavasti ja annan namin, yleensä pentu ei noteeraa kehujani ja yrittää jopa vältellä minua, mitä tämä tarkoittaa?
Edellinen koirani oppi myös erittäin huonosti sisäsiistiksi, oli miltein vuoden vanha ja pitkiä aikoja työpäivän aikana (yli 9h) ei pystynyt pidättämään ollenkaan. Onko siis minun opetustavassakin jotain mitä pitäisi muuttaa, vai onko vaan tuuria huonosti oppiviin koiriin?

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Lauantaina, 13.08.2016 klo 16:58  
+
0
^Tekeekö se kuitenkin pissat uloskin kun siellä käytetään? Siis niin että ulkonakäynnin jälkeen on jonkin aikaa sisällä pissaamatta? Jos pentu välttelee sinua kun kehut, saattaa kehuminen olla liian "suurta". Siis herkempi pentu voi kaivata enemmän sellaista rauhallista kehumista eikä ylitsevuotavaa. Jos namit ei kiinnosta niin ei niitä kannata tuputtaa. Mitä se pentu ulkona tykkää tehdä? Jos menee sisälle mielellään, niin pelkkä sisälletulo voi olla sopiva palkka kun on saanut pissattua. Tai jos tykkää leikkiä ulkona, niin leikkihetki pissaamisen jälkeen. Mutta ei kannata tehdä mitään suurta numeroa tuosta, muuten pentu voi hämmentyä eikä pystykään pissaamaan jos olet vieressä. Meillä tuo pentu haluaa sisälle heti kun on tarpeensa tehnyt, joten päästän sen sitten heti takaisin sisälle. Toki kehunkin kun pissaa ulos. Nyt on välillä ruvennut haukkumaan minulle, jos ei ole pissahätä kun mennään pihalle. Mutta sitten mennään vain takaisin sisälle. Sisäsiisti tuo on ollut 12-viikkoisesta asti ja menee kyllä ovelle katselemaan jos hätä on. En itse ole tästä asiasta stressannut, ehkä sekin on auttanut?

Puolivuotias pentu on vielä niin pentu, että ei välttämättä vielä ole kypsä sisäsiistiksi. Jotkut kehittyy tuon asian suhteen hitaammin, toiset nopeammin. Kyllä se vielä oppii!

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 14.08.2016 klo 17:47  
+
0
^^Onko pentu jonkun kääpiörodun edustaja? Joskus pienemmillä roduilla sisäsiisteyden oppiminen kestää pidempään jo ihan fysiologisista syistä.

Helmi tuossa kysyikin jo sen oleellisen. Lisään vielä, että kaikki koirathan eivät ikinä edes opi pyytämään ulos. Siihen, että koira tämän oppisi, täytyisi sillä olla kova hinku tehdä tarpeensa nimenomaan ulos, mikä ei kuulosta kertomasi perusteella sinun koirasi tilanteelta. Se, että koira ei osaa pyytää ulos, ei kuitenkaan ole pois sisäsiisteydeltä. Mikäli koira pyytää "muuten vaan" koko ajan ulos, en välttämättä vahvistaisi tätä käytöstä, sillä silloin koira määrää tästä asiasta etkä sinä.
kääpin uros -09
shelam uros -16

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 14.08.2016 klo 20:28  
+
0
^Mitkä on sellaisia fysiologisia syitä miksi kääpiökoirat oppisivat sisäsiistiksi huonommin tai myöhemmin kuin muut rodut? Minulla on ollut useampi kääpiövillakoira sekä tällä hetkellä on kääpiö- ja keskikokoisen villakoiran lisäksi chihuahua ja ihan yhtä helposti jokainen on sisäsiistiksi oppinut. Villakoirat vähän nopeammin, mutta se johtuu ainakin osittain siitä kun chihun ollessa pentu asuin kerrostalossa, eikä sieltä aina niin nopeasti pääse ulos, eikä jaksakaan kuin max tunnin välein ravata ulkona. Chihukin oli puolivuotiaana sisäsiisti, nyt on 4-vuotias. Näiden villakoirien aikana olen asunut luhtitalon ensimmäisessä kerroksessa ja tähän kuuluu pieni aidattu piha. Ei tarvitse kuin ovi avata ja päästää pentu pihalle.

Jonsu84

Jonsu84
Viestimäärä: 3

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 15.08.2016 klo 10:17  
+
0
Sliippi ja Helmi12: Rotu on siis keeshond, eli ei mikään kääpiökoiruus. Juu, kyllä menee hetki sisällä "siististi", ennen kun tapahtuu vahinko. Yleensä vahinko tulee helpoiten kun leikkii tai touhuaa jotain. Rauhoittumista ollaan harjoiteltu lähes aina ulkoa tulon jälkeen. Onneksi ilmat viilentyi nyt, joten veden kulutuskin vähentyi ja vedellä läträäminen jäänyt vähäisemmäksi, silloin kun ei ottanut selvää paljon on juonut. Ulkona viihtyy liiankin hyvin, sisälle ei meinaa välillä saada mitenkään.

Ollaan kokeiltu tuota leikkiäkin pissin jälkeen, mutta monesti vaan riistäytyy käsistä ylenpalttiseksi riehumiseksi. Virtaa ja vilkkautta tällä rodulla riittää, tuskin kuitenkaan se on syy huonoon oppimiseen? Olen yrittänyt opettaa pennulle pissimisen pyynnöstä, joka onkin onnistunut todella hyvin. Tämä vähentää siis ulkona oleilua huomattavasti. Siitä huolimatta käydään valehtelemati noin 20 kertaa yrittämässä asioita ja ehkä joka toisella onnistuu, tietenkin erilaisia päiviä on, jolloin ei ihan noin montaa kertaa rampata ovessa. Kuulostaako tämän ikäiselle pennulle liian paljolta määrältä?

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 15.08.2016 klo 13:09  
+
0

Helmi12 kirjoitti:

^Mitkä on sellaisia fysiologisia syitä miksi kääpiökoirat oppisivat sisäsiistiksi huonommin tai myöhemmin kuin muut rodut?



En käsittääkseni missään vaiheessa yleistänyt kaikkiin kääpiökoiriin vaan sanoin, että näin voi joskus käydä, mutta tarkennetaan kun kerran kysytään.

Pienempi rakko -> alhaisempi pidätyskyky ja sitä kautta sattuu helpommin/nopeammin vahinkoja -> sisäsiisteyskasvatus saattaa hidastua, koska onnistuneeseen sisäsiisteyskasvatukseen vaikuttaa konkreettisesti sisälle sattuneiden vahinkojen määrä.

Mikäli koira tykkää esimerkiksi läträtä vedellä, pieni rakko täyttyy nopeammin ja johtaa nopeammin pissahätään. Tai mikäli koiralle ruokitaan erittäin märkää ruokaa, pieni rakko täyttyy nopeasti. Nopeampaa pissaustarvetta on vaikeampaa ennakoida. Onhan se tunnetusti yleistä, että pienempien rotujen edustajat saattavat oppia hiukan hitaammin, enkä oikein jaksa uskoa, että pienten rotujen edustajien omistajat ovat jotenkin järjestään huonompia sisäsiisteyskasvattajia näin niin kuin keskimäärin.

Nopeastikin oppivia toki on, enkä missään vaiheessa yleistänyt, että kaikki pienten rotujen edustajat oppivat hitaasti. Oma kääkkäkin oli täysin sisäsiisti 5 kk iässä. Toisaalta, paremmilla sisäsiisteyskasvatuksen mahdollisuuksilla (ts. ei juuri ollenkaan pitkiä yksinoloja, toisin kuin meikäläisen koiralla + oma takapiha toisin kuin itsellä) ja sitä kautta suuremmilla ulkoilutusmäärillä kasvatettu vanhempien yorkki oli sisäsiisti vasta 1 vuoden iässä. Edelleenkin aikuisena koiran pidätyskyky on heikompi kuin kääkälläni.

En siis tarkoita, että pieni koko == hidas sisäsiisteyden oppiminen. Enemmänkin näen niin, että pieni koko kasvattaa hitaamman sisäsiisteyden oppimisen riskiä, mikä kuitenkin on vain yksi osa kokonaisuutta monen muun parametrin ohella. Todelliseen nopeuteen sitten vaikuttaa tietysti myös muut yksilölliset ominaisuudet (jopa terveydelliset), ruokinta, koiran suhde veteen ja ennen kaikkea koulutus ja ulos pääsyn mahdollisuudet.

Jonsu84: Se, että käytte 20 kertaa päivässä yrittämässä asioita ja onnistutte vain joka toisella kerralla, kuulostaa siltä, että koira ei vielä ole kovin hyvin sisäistänyt, että asiat kuuluu tehdä nimenomaan ulos. Vertailun vuoksi, minä vien vajaa 4 kk vanhaa pentua tällä hetkellä ulos (työpäivänä) 6-7 kertaa päivässä ja tällä pennulle ei satu muita vahinkoja kuin mahdollisesti työpäivän aikana 1 pissa. Viettekö koiran ulos aina samaan paikkaan vai vaihteletteko paikkaa? Mitä teette niillä kerroilla kun asiointi ei onnistu? Häiriintyykö koira tai lähteekö leikkimään (ts. ajatus katkeaa olennaisesta)? Tarkoitus olisi, että joka asioinnilla tulisi tarpeet ulos. Yleensä vien pennun aina ulkoilun aluksi tuttuun paikkaa, johon se on asiansa tottunut tekemään. Hoidetaan ne alta pois ja siitä sitten lähdetään lenkille, jne.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu maanantaina, 15.08.2016 klo 14:09)

Jonsu84

Jonsu84
Viestimäärä: 3

VS: SISäSIISTEYS - Tiistaina, 16.08.2016 klo 14:36  
+
0

sliippi kirjoitti:

Jonsu84: Se, että käytte 20 kertaa päivässä yrittämässä asioita ja onnistutte vain joka toisella kerralla, kuulostaa siltä, että koira ei vielä ole kovin hyvin sisäistänyt, että asiat kuuluu tehdä nimenomaan ulos. Vertailun vuoksi, minä vien vajaa 4 kk vanhaa pentua tällä hetkellä ulos (työpäivänä) 6-7 kertaa päivässä ja tällä pennulle ei satu muita vahinkoja kuin mahdollisesti työpäivän aikana 1 pissa. Viettekö koiran ulos aina samaan paikkaan vai vaihteletteko paikkaa? Mitä teette niillä kerroilla kun asiointi ei onnistu? Häiriintyykö koira tai lähteekö leikkimään (ts. ajatus katkeaa olennaisesta)? Tarkoitus olisi, että joka asioinnilla tulisi tarpeet ulos. Yleensä vien pennun aina ulkoilun aluksi tuttuun paikkaa, johon se on asiansa tottunut tekemään. Hoidetaan ne alta pois ja siitä sitten lähdetään lenkille, jne.



Meillä on omakotitalo, jonka pihassa on muutama vakio "vessa". Pentu ei kuitenkaan suuremmin välitä näistä "vessapaikoista" vaan tosiaan tarpeet tehdään siihen mihin se sattuu juuri sillä hetkellä tulemaan. Ollaan yritetty opettaa tiettyihin paikkoihin tarpeiden tekoa, muttei vielä ole sisäistänyt. Olen pistänyt merkille, että tietynlainen alusta ei myöskään ole pennulle niin tarkkaa. Lenkillä tarpeet tehdään mieluiten asfaltille tai hiekalle..

Nyt pari päivää olen kokeillut, että palkkaan pennun erittäin hyvällä namilla aina kun varsinkin pissii heti ulos sinne mentyä. Nyt tulee ainakin mielellään sisään, mutta onko tästä sitten muuten mitään hyötyä, sitä en tiedä. Ulkona yleensä (omalla pihalla) harjoitellaan perustottista, piilotan nameja tai sitten vain ollaan, kun tarpeita odotellaan tai kun heti ei ala kuulumaan. Maksimissaan vajaa tunti ollaan oltu omalla pihalla. Lenkit ovat olleet kerrallaan puolisen kilometriä. Ja joo, ajatus kyllä katkeaa usein, kun tuo vahtiminen on niin verissä :nauru:
Pitäisikö ulkona oloaikaa lyhentää, tulla heti takaisin jos ei viidessä minuutissa pissi? Miten reagoin nyt jatkossa tuohon ulos pyytämiseen, vaikka koiralla ei välttämättä hätä olisikaan?

Pari kertaa olen pennun raapaissut kainaloon ja vienyt ulos, kun kyykistyy sisällä minun nähden tarpeilleen. Peruskehut ulkona, jos saa tarpeet sinne. Onko ok toimia juuri noin?

Itselläni alkaa pian taas työt, joten pentu joutuisi olemaan sen normaalin työpäivän yksin. Yksinolo sujuu ongelmitta, mutta tuleeko kuin paljon takapakkia sisäsiisteyteen? Kahdeksan tunnin aikana kerkeää aika paljon tekemään tarpeitaan sisään. Olisiko siis ulkoiluttaja paikallaan?

Muokkasin lainauksen lyhemmäksi ja selkeämmäksi.
-maddy
(Viestiä on muokattu lauantaina, 20.08.2016 klo 18:47)

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Perjantaina, 19.08.2016 klo 15:34  
+
0
Kääpiökoirilla on pieni rakko kyllä, mutta ihan normaalikokoinen suhteessa koiran kokoon. Se ei siis ole syy siihen miksi kääpiökoira oppisi hitaammin tai huonommin sisäsiistiksi. Pieni koira juo pienen koiran verran, eli se rakko tulee täyteen samalla lailla ja vauhdilla kuin isommallakin koiralla. Esim. chihuahua juo 1dl vettä päivässä kun taas iso koira litran. Eli ei se pieni rakko täyty yhtään sen nopeammin kuin isomman koiran. Nämä on näitä myyttejä, uskomuksia, kun halutaan selitellä miksi tämä pikkukoira ei ole sisäsiisti tai ei jaksa pidättää työpäivää. Pikkukoiran omistajat usein (huom, ei aina!) ovat lepsumpia, kun se pieni lammikko ei ole niin paha lattialla kuin isomman koiran "järvi".

Omaa 5-kuista pentua käytän keskimäärin 8 kertaa päivässä ulkona. Joinain päivinä saattaa tulla enemmänkin. Riippuu niin paljon pennun aktiivisuudesta, juomisesta ym. Yksin pennun ei tarvitse olla 3 tuntia pitempään kerralla. Pentu on nyt ilmaissut että sillä ei ole hätä niin usein enää, eli ei pissaakaan joka kerta kun käytän pihalla, vaan haluaa heti takaisin sisälle. Eikä siis tee sisällekään. Jos pentu on kovin vilkas, on aineenvaihduntakin vilkkaampaa ja pissahätä tulee useammin. Esim. Essi pissasi 4-kuiseksi asti joka yö sisälle, vaikka käytin myöhään illalla ja aikaisin aamulla ulkona. Oona taas ei ole pissannut öisin kuin ensimmäisen viikon, kun käytin sen pihalla. Eli 10-viikkoisesta asti on nukkunut koko yön. Sisälle se ei ole montaa kertaa pissannut päivälläkään. Nämä on niin yksilöllisiä juttuja.

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Perjantaina, 19.08.2016 klo 17:52  
+
0

Helmi12 kirjoitti:

Kääpiökoirilla on pieni rakko kyllä, mutta ihan normaalikokoinen suhteessa koiran kokoon. Se ei siis ole syy siihen miksi kääpiökoira oppisi hitaammin tai huonommin sisäsiistiksi. Pieni koira juo pienen koiran verran, eli se rakko tulee täyteen samalla lailla ja vauhdilla kuin isommallakin koiralla. Esim. chihuahua juo 1dl vettä päivässä kun taas iso koira litran. Eli ei se pieni rakko täyty yhtään sen nopeammin kuin isomman koiran. Nämä on näitä myyttejä, uskomuksia, kun halutaan selitellä miksi tämä pikkukoira ei ole sisäsiisti tai ei jaksa pidättää työpäivää. Pikkukoiran omistajat usein (huom, ei aina!) ovat lepsumpia, kun se pieni lammikko ei ole niin paha lattialla kuin isomman koiran "järvi".



Saat toki ihan vapaasti olettaa ihan mitä haluat, mutta itse asiassa ei mene aivan noin. :wink: Pienillä koirilla on nopeampi aineenvaihdunta kuin isoilla, ts. tarvitsevat enemmän ruokaa ja vettä kokoonsa nähden ja täten myös suolisto toimii nopeammin ja se rakko toimii nopeammin.

Kuten sanottua, toki moni muukin parametri vaikuttaa, mutta onhan tätä joku jo tutkinutkin.

Lisää tietoa mm. tässä ja tässä. Tieteellisemmin mm. tässä.

Siteeraan viimeisen linkin artikkelia "Pharmacogenetic and Metabolic Differences Between Dog Breeds: Their Impact on Canine Medicine and the Use of the Dog as a Preclinical Animal Model", jossa on tutkittu roturyhmittäin mm. läpimenoaikaa.

Using radiopaque markers (1.5 mm diameter administered in food), 12 week old large breed puppies (e.g. Great Danes) exhibited a significantly longer oro-cecal transit time (OCTT; 3.4 h) as compared to small breed puppies (e.g. Miniature Poodle, 2.5 h). The longer transit time appeared to reflect both a longer gastric emptying time and a longer small intestinal transit time between breeds (78).

Mean total gastrointestinal transit time (MTT), reflecting time from intake to excretion, was found to be significantly correlated with body size in a different study where transit time was tracked though plastic beads (2 mm diameter) contained in food. In the latter study, MTT increased from 22 h for the Miniature Poodle to 59 h for a Giant Schnauzer (83).

On toki myös niitä lepsuja omistajia ja muutamia rotuja, joissa on myös jonkinasteisia jalostuksellisia ongelmia, mutta en mene niihin sen tarkemmin tässä.

edit: ja onpas ihastuttavaa, minkälaiseen yleistysväittelyyn pääsee yhtäkkiä vastailemaan, kun erehtyy sanomaan, että "joskus" voi kokokin vaikuttaa. :nauru::nauru: Mutta seison sen takana, että pienten koirien omistajat ovat keskimäärin ihan yhtä hyviä sisäsiisteyskasvattajia kuin isojen koirien omistajat. Sehän on vain jo tilastollisestikin ihan järkevää näin ison populaation kohdalla.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu perjantaina, 19.08.2016 klo 18:17)

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Lauantaina, 20.08.2016 klo 19:43  
+
0
Aika vanhaa tietoa, 2004-vuodelta tuo ensimmäinenkin. En allekirjoita, en ole samaa mieltä. Ja tuosta toisesta en jaksanut lukea pitkälle, kun pisti silmään jo alussa tuo että pienten koirien pitää syödä pienille roduille tarkoitettua ruokaa, isojen isoille jne. Pentujen pitää syödä penturuokaa, aikuisen aikuisen koiran ruokaa. No ei nyt sentään ole noin tarkkaa! Ei niissä niin suuria eroja edes ole. Suurin ero on se mitä pussin kyljessä lukee, eli onko ruoka isoille vai pienille jne. Joo ei vakuuta kyllä yhtään. Tuo nyt ei edes liittynyt sisäsiisteyteen, mutta jo tuon "tiedon" perusteella meni uskottavuus kokonaan tuohon.

Kyllä chihuahua pystyy pidättämään yön ja työpäivän ihan samalla lailla kuin vaikka tanskandoggi. Jos sille chihulle on opetettu että tarpeet tehdään vain ulos. Monet opettavat että sisällekin saa tehdä tarpeet kun sataa, on paljon pakkasta jne. Sitten valittavat että kun tämä "ei jaksa pidättää" normaalia työpäivää. No ei jaksa ei, kun ei ole opetettu. Minulla on ollut sekä kääpiökoiria että isompiakin, eikä niiden sisäsiisteydessä ole eroja ollut. Ehkä ne on sitten niitä poikkeuksia? Tai minulla on ollut hyvää tuuria? En tiedä.

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Lauantaina, 20.08.2016 klo 20:37  
+
0
^Ymmärrän kyllä, että tuo riippumaton ei-koiranruokavalmistajien tekemä eläinlääketieteellinen artikkeli voi olla vähän raskaslukuinen. Siinähän on tosi hankalia lyhenteitäkin, mitkä liittyvät suoraan koiran pidätyskykyyn ja tarpeeseen ulostaa. :wink: Helppo tietysti olettaa mitä olettaa, jos ei jaksa lukea.
kääpin uros -09
shelam uros -16

naukunen

naukunen
Viestimäärä: 5081

VS: SISäSIISTEYS - Lauantaina, 20.08.2016 klo 21:01  
+
0
Mä taas en henkilökohtaisesti usko, että sisäsiisteyskasvatuksella on loppujen lopuksi hirveästi tekemistä aikuisen koiran pidätyskyvyn kanssa. Sen allekirjoitan jossakin määrin että mitä useammin pennulle tarjoutuu tilaisuus tehdä tarpeensa toivottuun paikkaan sitä nopeammin asia etenee, mutta sekään ei ole mikään vedenpitävä yhtälö kun fysiikka vaan tulee pikkupennulla vastaan. Koira on kuitenkin luonnostaan sellainen ettei mielellään sisälle pissi, joten en usko omistajan panoksella olevan hirveästi merkitystä sen suhteen pidättääkö koira 4, 6 vai 8 tuntia. Se on tottakai eri asia vaatia koiralta pidättämistä jos sille on erikseen osoitettu että sisälle kuseminen on hyvä juttu, mutta olen edelleen sitä mieltä että terve koira pyrkii ne asiansa ulos toimittamaan.
Rise to reset the world.
(Viestiä on muokattu lauantaina, 20.08.2016 klo 21:04)

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 21.08.2016 klo 14:30  
+
0
Etenkin moni chihun omistaja (laiskuuttaan?) opettaa koiransa tekemään tarpeet hiekkalaatikkoon tai jollekin alustalle. Ja sitten ihmetellään kun se ei tee lenkillä mitään, vaan kotiin päästyä menee suoraan alustalle tmv. ja pissaa siihen. Ja sanotaan että se ei kykene pidättämään, kun käy siinä alustalla monta kertaa päivässä. Voihan noita selitellä miten haluaa, että ihmisellä olisi parempi olo. Aikuisen koiran saa kyllä täysin sisäsiistiksi, oli rotu mikä tahansa. Jos koira on terve, eli ei ole mitään fyysistä vikaa miksei kykene pidättämään. Koiran koko ei ole fyysinen vika.

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 21.08.2016 klo 20:16  
+
0
^Voitko siteerata niitä kohtia tästä keskustelusta, joissa joku väittää, ettei rodun x, y tai z edustaja ole kykeneväinen oppimaan sisäsiistiksi koosta johtuen?
kääpin uros -09
shelam uros -16

  Siirry sivulle: 1 ... 35 36 37 38
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28099
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545432
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään1
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265761
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2024 klo 15:30)