Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 22:00

Sisäsiisteys

Siirry sivulle: 1 ... 8 9 10 ... 38

SeSSSi

SeSSSi
Viestimäärä: 94

VS: SISäSIISTEYS - Tiistaina, 22.02.2011 klo 21:42  
+
0
Hohhoijjaa, täällä myös painitaan sisäsiisteysongelmien kanssa... 1v pomeranian narttu käyttää keittiötä ihan pokkana vessana. Kun jää yksin, laitetaan makkariin (jossa myös nukkuu öisin), ja siellä pystyy olemaan ihan hyvin 8h ilman että tekee mitään tarpeitaan, samoin öisin ei tee mitään. Jos taas jää koko kämppään (kaksio), niin melkeen poikkeuksetta löytyy pissat tai kakat keittiöstä, vaikka olis ollut ihan muutaman tunnin yksinään.. Myös silloin kun ollaan kotona, niin saattaa hädän yllättäessä tassutella keittiöön pissalle eikä osoita mitään merkkiä että ois hätä (tai en ainakaan ymmärrä...). Ostettiin jotain pissipois-ainetta, jonka pitäis hajut poistaa ja estää koiraa tekemästä tarpeitaan samaan paikkaan, mutta eipä toi auta kun tekee sitten tarpeensa vaan vähän eri kohtaan. Täältä luettujen vinkkien perusteella kannattais varmaan ainakin ensiksi estää koiran pääsy keittiöön? Vai kannattaisko rajata esim. makkari+pieni alue olohuoneesta alueelle ja siitä lähteä sitten pikkuhiljaa suurentamaan aluetta? Ettei vaan alkais sitten tekemään muualle tarpeitaan, kun joskus harvoin saattaa myös esim. olohuoneeseen pissat tehdä.. Yksin ollessaan kyllä varmaan jätetään vaan sinne makkariin..

j_ii

j_ii
Viestimäärä: 1

VS: SISäSIISTEYS - Perjantaina, 25.02.2011 klo 13:23  
+
0

j_ii kirjoitti:

Ongelmana on, että leikattu uroskoiramme, 1.5v Bichon Frisê pissaa aina poissaollessamme olohuoneen matolle pienet pissat. Koira on oppinut sisäsiistiksi jo n. puolen vuoden iässä eikä pissaa kotona ollessamme. Koiran reviiri on rajoitettu poissaollessamme yläkertaan, jossa sillä on sänky ja leluja.

Koira ei hauku, eikä tuhoa mitään kun olemme pois, mutta ainainen matolle pissaaminen ei ole mukavaa. Koira viedään päivittäin 3x ulos ja tämän lisäksi pääsee takapihan lumihankiin möyriämään aina välillä.

Milläköhän vinkeillä pissaamista voisi koittaa kytkeä pois ?

Agitem kirjoitti:

Pissan hajun poistaminen siihen tarkoitetulla aineella voi auttaa, haju nimittäin houkuttelee koiraa kuseksimaan tuttuun paikkaan yhä uudelleen. Mikäli ongelmakohta on vain tämä yksi matto, voisi koittaa rajata koiran tilaa niin, ettei se pääse matolle? Tässä tapauksessa on tosin mahdollista, että koira valitsee uuden paikan, mutta kannattaahan sitä kokeilla.

Jos edellä mainitut eivät auta, yksi keino on heittää nartun juoksuhousut jalkaan poissaoloajoiksi. Nopeasti luulisi huomaavan ettei niihin ole kiva pissata, ja kun tapa tällä tavalla loppuisi, voisi niitä sitten pikkuhiljaa koettaa poistaa jalasta. Ilmeisesti kyse kun ei kuitenkaan ole pidätyskyvystä vaan ns. protestipissoista.


maddy kirjoitti:

Oma vinkkini olisi ensihätään poistaa olohuoneen matto lattialta. Jokapäiväinen matolle pissaaminen vain vahvistaa koiran toimintamallia pissata matolle. Voi olla, että käytös sammuu (=loppuu) itsestään, jos pissapaikka poistetaan kuukaudeksi-kahdeksi. Sen lisäksi matto olisi hyvä puhdistaa huolella tällä välin. Etikka mm. auttaa poistamaan hajuja ja kaupoista löytyy myös varta vasten pissanhajun poistamista varten kehiteltyjä aineita.



Kävimme ostamassa nuo nartun juoksuhousut. Tästä ei kuitenkaan ollut apua meidän tapauksessa. Koira oli pissannut heti ensimmäisellä kerralla housuihin. Jatkoimme käyttöä, seuraavalla kerralla sai rikotuksi housujen kiinnikkeet ja onnistui saamaan housut pois, jonka jälkeen käynyt taas matolle pissaamassa. Seuraavalla kerralla housut olivatkin jo riekaleina, joten niitä ei enää voi edes käyttää.

Matto on kerran käytetty pesulassa, jolloin se oli lattialtakin pois n. 2 vkon ajan. Tällöin koira ei tosiaan pissaillut mihinkään, mutta samantien kun matto saatiin takaisin, alkoi tuo matolle pissaaminen taas. Tietysti tuota pidempää ajan jaksoa voisi vielä koittaa.

Tämän jälkeen rupeaa kyllä keinot loppumaan ? Olisi kuitenkin mukava mattojakin lattialla pitää..

nannann

nannann
Viestimäärä: 1

VS: SISäSIISTEYS - Keskiviikkona, 09.03.2011 klo 21:11  
+
0
Minullakin on sisäsiisteysongelmaa koirani kanssa, ollut jo jonkin aikaa :/ Koirani on rodultaan Bichon Frise, uroskoira ja kohta 8 vuotias. Ongelmana on se että se merkkailee/pissailee sisälle ja se tekee sen aina niin ettei sitä huomaa, eli yöllä ja silloin kun olen poissa. Pissat siivoilen aina pois. Ja oon yrittäny käyttää jotain suihketta niihin kohtiin mihin yleensä pissaa mutta sekään ei auttanut. Poikapöksyjäkin oon yrittänyt mutta koirani pissaa vaan sitten niihin pöksyihin eikä oo siitä moksiskaan. Koiraa käytän ulkona 3 päivässä, joten pitäisi kyllä riittää. Miten saisin pissailun loppumaan? Alan olemaan jo aika epätoivoinen ja ikävää ku kämppä on täynnä pissaläikkiä kun tulee kotiin :(

tarun

tarun
Viestimäärä: 900

VS: SISäSIISTEYS - Keskiviikkona, 09.03.2011 klo 21:30  
+
0
^ Onko tutkittu, ettei pidätyskyky ole heikentynyt jostain terveydellisestä syystä? Tai ihan vain iän lisääntymisen takia?

Pienempikokoisilla roduilla pidätyskyky on heikompi, joten kolme ulkoilukertaa ei välttämättä ole riittävä määrä. Koita vaikka käyttää koiraa joidenkin päivien ajan useammin lenkillä, erityisesti illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, niin selvinnee johtuuko liian pitkästä pidätysajasta, vai onko vain "käytösvika". Ja tietenkin terveyskin kannattaa tutkia, jos pidätyskyky on vain huonontunut jostakin syystä.
Carlos, sekarotuinen, s. 14.9.2010

maddy

moderaattori
maddy
Viestimäärä: 3542

VS: SISäSIISTEYS - Tiistaina, 22.03.2011 klo 23:42  
+
0

Mimmi1 kirjoitti:

Hermot alkaa pikkuhiljaa mennä.Meillä on puolivuotias chihuahua uros,joka on viime aikoina alkanut merkkailla sisällä joka nurkan.Pissejä löytyy monet päivässä,lempipaikkoja kaikki lasten lelut,verhot,kengät jne.Onko minulla muita vaihtoehtoja kuin leikkaus,sitäkään en kyllä mielellään tekisi?

volkodav kirjoitti:

Turha on hermoja polttaa. Kyseessä on vasta puolivuotias pieni pentu, joka on vasta elämäntaipaleensa aivan alkupäässä. Koirasi on niin nuori, etten pidä ollenkaan ihmeellisenä, että tekee tarpeitaan sisälle. Jotkut, etenkin narrtukoirat, oppivat sisäsiisteiksi vasta ensimmäisten juoksujen jälkeen eli vasta vuoden vanhana, jotkut hitaasti kehittyvät rodut eivät saata olla täysin sisäsiistejä puolitoista vuotiaanakaan. Eli ei kannata hermoilla.

Ensinnäkin pese tekstiilit koiran pissanhajun poistamiseen tarkoitetulla pesuaineella. Luuttua lattiat hyvin. Pese kaikki pissan ja mahdollisesti myös ulosteen haju pois asunnosta. Lisää ulkoilureissuja.
Puolivuotiasta koiraa olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan käyttää muutaman tunnin välein ulkona. Kun koiraa tekee tarpeensa ulos, kehu sitä ja annapa jopa ruokapalkinto. Sisälle tehtyjä tarpeita älä huomioi ollenkaan. Peset vain kohdan hyvin, jottei entinen pissan tuoksu houkuttele koiraa pissaamaan samaan kohtaan uudestaan.

Chihuahua kuuluu niihin rotuihin, joilla on yleisesti ongelmia oppia sisäsiisteiksi ja merkkailevat herkemmin tavaroita ja jopa ihmisiä. Varsinaiseen merkkaamiseen kannattaa puuttua vasta kun koira on aikuinen. Nimittäin nyt tällä hetkellä kysymys ei todennäköisesti ole tavaroiden, asunnon, ihmisten jne merkkaamisesta, sillä koirasi ei ole vielä sukukypsä.

Rez kirjoitti:

Mahtaiskohan tää sopia sisäsiisteyspalstalle tms.?

Mutta niin, onko kyseessä siis uros vai narttu? Onko ollut sisäsiisti jo jonkin aikaa ennen merkkailua? Nostaako koira koipea vai kyykkääkö pisut? Onko juoksut jo olleet? Harva koira vielä puolivuotiaana on täysin sisäsiisti. Huolestuisin kuitenkin, jos sisälle pissailu olisi yhtäkkiä lisääntynyt huomattavasti (pissatulehdus..). Eikä koiran sukukypsä tarvitse olla koipea nostaakseen - lisäksi pikkukoirat kehittyy huomattavasti nopeammin ku isot rodut.

volkodav kirjoitti:

Tarkoitin sukukypsyydellä sitä, ettei esimerkiksi juoksunarttu todennäköisesti voi laukaista sisälle merkkaamista tai uhmaikä tuskin on kyseessä.
Urosten koivennosto ei ole sukukypsyyden merkki. Jopa jotkin kolme-neljäkuiset pennut voivat nostaa jalkaansa.

Mutta tosiaan, Rezillä oli hyviä kysymyksiä.

urpo

urpo
Viestimäärä: 171

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 08:42  
+
0
Jos 9kk ikäinen ei PYSTY pidättämään, on tietysti kysymyksessä lääketieteellinen ongelma. Mutta ulospyytäminen voi olla myös tapa, jolla saa huomiota. Ja jos vielä tarpeiden teosta saa kovat kehut. En lähtisi siihen, että pentua kehutaan tarpeidenteosta ulkona. Se helposti yhdistää sen tarpeidentekoon ylipäätään, missä vaan. Samoin, jos vinkumalla pääsee ulos, saa pian olla portsarina jatkuvaan. Ei se vinkuminen aina tarkoita sitä että hätä on. Vaan että olis mukavaa päästä ulos. Jos omistaja tässä ryhtyy hyppäämään koiran pillin mukaan, onkin seuraava vaihe sit se sisälle merkkailu, elikkäs pomoilumeininki.

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 09:12  
+
0
Minä en ymmärrä tätä uutta johtajuusvillitystä. Terve koira ei tahdo taistella omistajansa kanssa sen enempää fyysisesti kuin psyykkisellä tasollakaan, ja taipuu seuraajan rooliin muitta mutkitta, kun omistaja on vain määrätietoinen, oikeuden mukanainen, rauhallinen ja päättäväinen.
Jos vaikkapa 5-vuotias koira ei ole sisäsiisti. Mielestäni on ensisijaisen tärkeää miettiä, onko koira koskaan oppinutkaan sisäsiistiksi. Yleensä ei ole. Tällöin sisäsiisteys on aloitettava samalla tavalla aakkosista kuin pienen pennunkin kanssa. Koiran ikä ei vaikuta oppimiseen tai siihen metodiin, jolla sitä voi opettaa. Koira on luoteeltaan aikuisenakin pentujen tavoin leikkisä ja utelias, että omaneduntavoittelija. Tässähän on se kaikki mihin koiran koulutus yleensäkin perustuu - koiralla on akti koulutukseen.
Johtajuus jutut ovat taas oma lukunsa. Koira, joka on ottanut johtajan paikan, käyttäytyy muutoinkin kuin johtaja. Se mm. kokee oikeudekseen oikaista muita ja osoittaa näille tehtäviä. Johtajana se myös katsoo tehtäväkseen suojella laumaansa.

Se, että kaikki johtaisi johtajuusongelmiin, ei pidä paikkaansa. Koiran pillin mukaan voi tanssia niinkuin haluaa, kunhan muistaa rajat. Pillin mukaan tanssiminen sopii mainiosti arkipäivän asioissa, mutta koko organisaatiosta vastaava tanssittaa sitten muita kun on ruoka-aika tai kysymys vaikkapa lauman turvallisuudesta ja lauman tasapainosta. Se, että koira saa päättää milloin mennään ulos, ei ole johtajuuden kanssa mitään tekemistä. Parempi koira on opettaa pyytämään itse ulos ja silloin myös mennään ulos.

Sisäsiisteysteyden osalta. Yksi maailman vanhimmista ja ehkäpä parhaimmista keinoista opettaa koira tekemään tarpeensa ulos, on kehua ja palkita koira ulos tekemisestä. Koira tietää onko se ulkona vai sisällä, kun se kehut saa. Se tietää millaisella alustalla se on ja kaikki muukin ulkona vrt sisä taistelee tilanteessa keskenään. Koira jätetään huomioitta, kun se tekee sisään ja hiissataan jonkin ajan kuluttua uudestaan ulos, jonne tekemisestä se saa taas rutkasti kehuja. Vanhemman koiran kanssa sisäsiisteys opettelusta kannattaa tehdä suorastaan numero. Kehua ja palkita ylitsevuotavasti, kun koira tekee asiansa ulos. Sisällä ei huomiota. Esimerkiksi huomiotta jääminen on koiralle pahin rangaistus, jos se on itse kuvitellut tehneensä oikein.

hmh^

hmh^
Viestimäärä: 12

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 09:37  
+
0
Hmm.. meillä taasen kaivataan ongelmaan apua siinä kun koira on sisäsiisti kun väki on paikalla tai käydään kylässä. Mutta öisin ja jos kotoa on kaksi tuntia poissa niin lattialle tehdään vaikka hätä ei oisi edes iso, eli vähän niinkuin salaa pissimistä. Tosin silloin ei yöllä tee jos saa nukkua vieressä.

Muutenkin yöt ovat tälle 6kk.n ikäiselle uros dobberille erittäin rauhattomia. Käveleskelee alkuun pari tuntia yksinään ympäri asuntoa ja tekee ne pissit ja kakat jotka vain tuntuvat nyt että tulevat. Vaikka ulkona oisi käyty juuri ennen kuin itse menen nukkumaan, ja on tehnyt ulos vähintään pissan.. yleensä myös sen kakan.
Mikä siis avuksi? Kaveri kyllä osaa siis pidätellä ja pyytää ulos..?

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 10:17  
+
0
hmh^
Kuulostaa vähän siltä, että koirasta nukkumaanmeno on ahdistavaa. Ahdistunut koira yleensä pissaa ja erittäin ahdistunut tai panikoiva koira saattaa jopa ulostaa alleen. Ahdistukseen liittyy myös nimenomaan vaeltaminen ja useimmiten myös vinkuminen tai voimakas läähättämine.
Koira rauhoittuu omistajan läheisyydessä. Omistajan läheisyys jo yksistään useimmiten laskee koiran stressitasoa. Moni koira myös hakeutuu nukkuvan omistajan läheisyyteen - toiset saapuvat vartioimaan omistajansa unta, toiset taas lähestyvät tyyntä ja rauhallista omistajaa. Muutoinkin teillä tuntuu olevan peruskuvio, eli koira on rauhallinen omistajan ollessa neuvonantaja.

Teidän kannattaa keksiä joku pidemmän_kaavan_mukaan_nukkumaanmeno_rituaali. Avataan peti niin, että koira näkee. Siitä tunnin päästä painutaan pehkuihin. Avataan sänky, juodaan iltateet, käytetään koira, pestään hampaat, vaihdetaan yöasut, aletaan sammutella pikku hiljaa valoja. Koira siis oppii saamaan selvät merkit nukkumaanmenosta. Se ei siis tule sille ns. puun takaa. Koiralle voi keksiä myös jotakin rauhoittavaa tekemistä, joka tapahtuu vain illalla. Kuten antaa vaikkapa hammastikku (kuten itse sitä hampaiden puhdistus luuta nimitän). Ruoka myös rauhoittaa ja koira rauhoittuu kaluamaan hammastikkuaan. Koira oppii tälläiset rituaalit yleensä nopeasti ja täysin omaehtoisesti eli koira oppii ns. pistämään merkille.
Olisi myös hyvä, jos makuuhuoneen oven sulkisi, jotta koira ei pääse vaeltamaan. Huoneessa kannattaa myös antaa esimerkiksi pala lenkkimakkaraa tai juustoa, jotta kaikki on koiralle mieluista. Jos makuuhuoneessa ei ole ovea, koiralle kannattaa ostaa joku "oma paikka", kuten näyttelyhäkki. Kun koiralta evää mahdollisuuden vaeltaa, se rauhoittuu nopeammin. Koira ei myöskään kovin heppoisin perustein sotke omaa paikkaansa eli pissaa tai kakkaa siihen.
Häkkiin koira tietysti täytyy erikseen opettaa ja siitä on tehtävä koiralle mieluisa ja turvallinen paikka. Koiraa ei saa pakottaa näyttelyhäkkiin. Tarkoitus olisi luoda koiralle paikka, jonne se voi aina painautua turvaan ja rauhoittumaan.
Kun koira on oppinut häkin olevan turvallinen ja rauhallinen oma pyhättö, ei ovea edes tarvitse sulkea. Koira hakeutuu itse tälläiseen paikkaan, joskus pienellä opastuksella.

Ulkona koira tosiaan kannattaa ehdottomasti käyttää ennen nukkumaanmenoa. Yritä, että koira tekisi ainakin kahdet - kolmet pissat ja tosiaan olisi hyvä, jos koira myös ulostaisi.

Yöllä ei koiralle kannata antaa mitään tekemistä.
Dobermann on myös erittäin toiminnallinen koira. Dobermann on jalostettu vartiointi ja suojelutehtäviin. Legendan mukaan dobermannit olisivat suojelleet verottajaa rahan keruu matkoillaan. Verottaja nimittäin ei varmasti ollut kansan suuressa suosiossa. Oli se legendaa tai ei, dobermann on rotuna erittäin aktiivinen ja omistautunut omalle perheelleen. Tämä selittänee myös monen dobermannin ylimalkaisen kiintymyksen perheeseensä ja tämä voi aiheuttaa mm. yksin ollessa ongelmia. Myös erittäin aktiivisena koirana, dobermanni vaatii paljon liikuntaa ja työtä aivoilleen. Tämäkin voi olla osasyy, miksi koirasi ei osaa rauhoittua. Pätevänä vartijana se myös saattaa stressata tilanteesta, jossa muut nukkuvat ja jää koiran vastuulle huolehtia talosta.
Oli syy mikä tahansa, suosittelen lisäämään myös sutkasti liikuntaa ja aivojumppaa, kuten ihan perus istu-maahan-paikka-luokse-sivulle harjoituksia.
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 27.03.2011 klo 10:18)

hmh^

hmh^
Viestimäärä: 12

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 12:41  
+
0
Kiitos hyvistä lisä neuvoista! :)

Asumme kaksi kerroksisessa talossa ja koira ei siis pääsekkään yläkertaan makuuhuoneeseemme ja ovi onkin aina kiinni. Eli siis alankin tekemään ns.iltarituaalit säännöllisesti vaikkakin niitä nytkin tehdään mutta ei niin perusteellisesti.
Ja tästä on helppo jatkaa kun pohjustettu hyvin pennusta asti.

urpo

urpo
Viestimäärä: 171

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 20:16  
+
0
Luulisi koiranne yölevottomuuden olevan siitä kiinni, että se jää yksin ja omistajat ovat kaukana yläkerrassa suljetun oven takana. Sitä pelottaa? Vasta 6kk.
Volkodaville sanoisin, että johtajuusajattelu on kyllä sitä vanhanaikaista kasvatusta - ei mikään uusi villitys. Ei ennen lahjottu koiraa siitä että se suostuu käyttäytymään kunnolla. Vaan komennettiin.
Nykyisin on kyllä tullut paljon uutta hyvää tietoa eläinten käyttäytymisestä, ja ennenkaikkea fiksummat menetelmät ilman väkivaltaa. Eihän kukaan kaipaa vanhaan tyyliiä, että eläimeltä hakattiin "luonto pois". Ihan hirveätä oli sellainen.
Mutta johtajuushakuisuudesta olen kyllä eri mieltä kanssasi. Koirissa on monenluonteisia, ja on täysin terve ilmiö niissä hakea mahdollisimman korkeaa asemaa. Pelkkä huomiotta jättäminen/palkitseminen ei toimi koiralla, joka esim. ei piittaa ihmisen mielipiteistä. Ellei ole pakko.
Samaa mieltä olen kanssasi johtajan ominaisuuksista. Paitsi: johtaja voi olla myös epäjohdonmukainen. Siis huono johtaja, sellaisiahan on maailma täynnä, ja johtajia kuitenkin ovat. Eläinlaumoissa johtajan mielivalta on tavallista. Jos on huono päivä, se voi vaikka tappaa jonkun.

hmh^

hmh^
Viestimäärä: 12

VS: SISäSIISTEYS - Sunnuntaina, 27.03.2011 klo 22:37  
+
0
Toki tilannetta rauhoittaa se että tällä 6kk.n ikäisellä on kaverinaan vanhempi koira ns.tukena.
Ei lähde vaelteluun mukaan vaan nukkuu kaikessa rauhassa. Eli ei sentään ihan yksin ole :)
Mutta katsotaan mitä tuloksia tulee kun alkaa kokeilla tuota asioiden rytmittämistä yms.

zirppa

zirppa
Viestimäärä: 219

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 01:42  
+
0
Johtajuusteoria sinäänsä on jo kumottu, esim; Skinner, Baily ym. Jotka ovat sitä mieltä ja tutkimusten mukaan, että koira on seura- ei laumaeläin, eli leikki, nukkuu, syö ja makoilee laumassa mutta toimii itsenäisesti. Johtajuus kiistat alkavat yleensä esim; kulkukoirilla resurssien pulasta, jolloin koirat tekevät arvojärjestyksen, normi elämässä ihmisten kesken tähän ei ole tarvetta. Mutta tässä tuleekin se yksilö ero jota voidaan pitää johtajuusongelmana, eli toinen koira voi tuntea pulaa resurssista vaikka sitä toisen mielestä ei ole, eikä ihmisen silmään nähden.
Resursseiksi voidaan luokitella kaikki mitä koira haluaa, ruokaa, juomaa, herkkuja, omistajan huomiota yms.
näistä oma lauma selviää yleensä itsekseen tai sitten omistaja antaa jokaiselle esim; oman luun ja aoikan missä se syödään ja samalla vahtii että tämä onnistuu.

Tuo levottomuus voi olla pelkoa, opittua tai pahimmassa tapauksessa terveydellinen. Cushing oireyhtymä aiheuttaa illalla alkavaa levottomuutta, ja tarkoittaa kroonista stressiä, jolloin koiran rauhoittuminen on todella hankalaa. harvemmin todetaan nuorella koiralla mutta ei ole epätavallista. Syy johtuu yleensä pikkuaivoissa olevasta kasvaimesta. Tätä kyseistä sairautta voidaan hillitä lääkkeillä.

Sisäsiiteydessä kannattaa yleensä namittaa ja kehua ulkona, jotkut koirat ketjuttavat sen sisälle mutta ketjun syntymisen huomaa koirast, koska tällöin koira odottaa palkkiota myös sisällä. Juoksut ja sairaudet kannattaa myös sulkea pois hyvissä ajoin. Joskus koko sisäsiisteys voidaan joutua opettamaan uudestaan. Rodut ja koirat ovat yksilöitä eikä kaikki kannata vertailla keskenään, monesti saattaa mennä vuotiaaksikin ennen kunnon sisäsiisteyttä.
Jos näitä "vahinkoja" sattuu poissa ollessa voi olla kyse myös alkavasta eroahdistuksesta, jolloin koiranstressitaso alkaa nousta. Tämä diagsnosoidaan usein mutta kaikki "haitallinen" käytös yksin ollessa eivät ole eroahdistusta, joten kannattaa olla tarkkana tässä.
(Viestiä on muokattu maanantaina, 28.03.2011 klo 01:46)

urpo

urpo
Viestimäärä: 171

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 14:48  
+
0
Toki tiedän, että tutkijoilla on erilaisia käsityksiä asiasta, mutta ei nyt mistään kumoamisesta voida puhua. Nehän perustuvat heidän subjektiivisiin havaintoihinsa, joissa on aina mukana tulkinta. Siis: asiasta ovat tutkijatkin vähintään kahta mieltä. Me tavan pulliaiset vain valitsemme, mitä itse pidämme oikeana. Itse luotan ihmisiin, joilla on pitkä kokemus kaikenlaisista koirista, sekä yksilöinä että laumoina. Pidän tällaista osaamista pätevämpänä kuin kiistanalaisia tutkimuksia. Laumaeläimen ominaisuuksiahan ovat esim. kyky ja halu yhteistyöhön tavoitteen saavuttamiseksi. Koiralla on myös huomattava sosiaalinen älykkyys. Koiran aliarvioimista on, jos tätä ei hyödynnetä perustottelevaisuuden luomisessa. Palkkaamalla oppii kastematokin - jotain. Lemmikkikoiran elämä on yleensä turvattua, joten suuri osa kotikoirista ei koe tarvetta hakeutua johtavaan asemaan. Huipullahan tuulee. Mutta kovempiluonteiset hakevat valtaa ilman muuta - myös ihmisyhteisöissä tapahtuu näin. Se on meille yhteistä koirien kanssa.

zirppa

zirppa
Viestimäärä: 219

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 15:55  
+
0

urpo kirjoitti:

Toki tiedän, että tutkijoilla on erilaisia käsityksiä asiasta, mutta ei nyt mistään kumoamisesta voida puhua. Nehän perustuvat heidän subjektiivisiin havaintoihinsa, joissa on aina mukana tulkinta. Siis: asiasta ovat tutkijatkin vähintään kahta mieltä. Me tavan pulliaiset vain valitsemme, mitä itse pidämme oikeana. Itse luotan ihmisiin, joilla on pitkä kokemus kaikenlaisista koirista, sekä yksilöinä että laumoina. Pidän tällaista osaamista pätevämpänä kuin kiistanalaisia tutkimuksia. Laumaeläimen ominaisuuksiahan ovat esim. kyky ja halu yhteistyöhön tavoitteen saavuttamiseksi. Koiralla on myös huomattava sosiaalinen älykkyys. Koiran aliarvioimista on, jos tätä ei hyödynnetä perustottelevaisuuden luomisessa. Palkkaamalla oppii kastematokin - jotain. Lemmikkikoiran elämä on yleensä turvattua, joten suuri osa kotikoirista ei koe tarvetta hakeutua johtavaan asemaan. Huipullahan tuulee. Mutta kovempiluonteiset hakevat valtaa ilman muuta - myös ihmisyhteisöissä tapahtuu näin. Se on meille yhteistä koirien kanssa.



Jokaisesta tutkimuksesta voidaan olla samaa mieltä, mutta niin kauna kun koiraa koulutetaan positiivisesti mihin ei kuulu rankaisut, toki joskus rankaisuja ja pakotteita pitää käyttää, tässä tarkoitan ei fyysisiä rankaisuja. Niin mielestäni on aivan sama mihin kukin uskoo, mutta jos lähetään siiihen että koiran pitää totella koska olen ihminen, ja jos ei tottele se laitetaan fyysisesti rankaisemalla tottelemaan, niin tässä kohtaa itselläni tulee stoppi vastaan.

Tuo Baily totesi kerran että miekkavalaskin saadaan tekemään temppuja ja ei kukaan veteen ole hyvpännyt sitä rankaisemaan :) tämä nyt oli tuohon vanhaan koulukuntaan jotak harrastavat vain rankaisua, veto :)

Jatkan sitkeesti tuon nimen kirjoittamista väärin, *oikein kirjoitettunahan se on Bob Bailey, jos nyt kukaan huomasi :)
(Viestiä on muokattu maanantaina, 28.03.2011 klo 21:16)

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 19:42  
+
0

zirppa kirjoitti:

Niin mielestäni on aivan sama mihin kukin uskoo, mutta jos lähetään siiihen että koiran pitää totella koska olen ihminen, ja jos ei tottele se laitetaan fyysisesti rankaisemalla tottelemaan, niin tässä kohtaa itselläni tulee stoppi vastaan.

Tuo Baily totesi kerran että miekkavalaskin saadaan tekemään temppuja ja ei kukaan veteen ole hyvpännyt sitä rankaisemaan :) tämä nyt oli tuohon vanhaan koulukuntaan jotak harrastavat vain rankaisua, veto :)


Totaalisesti samaa mieltä.
Toisekseen, koira ei kunnioita omistajaa, joka vain rankaisee ja komentaa, puhumattakaan fyysisesti kurittaa. Koiran saa tottelemaan pieksämällä tai alistamalla, mutta silloin omistajan ja koiran välinen suhde on kuin tyhjä kuilu. Koira ei taistele omistajansa kanssa huvikseen, eikä huvikseen haasta omistajaansa. Minua ei ole yksikään koira uhannut vain uhkailun ilosta, ja kun koira on tajunnut, että minun pillin mukaan tanssiminen on sille kannattavaa, on johtajuuteni ja koiran tottelevaisuus tullut kuin itsestään, koska se on koirasta hauskaa ja se hyötyy siitä.

naukunen

naukunen
Viestimäärä: 5081

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 20:05  
+
0
Voinko pennun sisäsiisteyttä pitkittää viemällä sitä liian usein ulos? Eli toisinsanoen tottuuko siihen ettei pidättää juuri tarvitse kun pääsee heti herättyään tai kahden tunnin välein ulos? Pitäisikö ulkoilukertoja ruveta säännöllisesti harventamaan iän karttuessa? Meidän seropi on vasta 14-viikkoinen eli sisäsiisteyttä en siis missään tapauksessa odota kehittyväksi vielä parhaimmassa tapauksessa kuukausiin, mulla on vaan nyt sellainen vaihe että olen vapaalla neljänä päiväna viikossa, eikä meillä ole juuri sisälle sattunut näinä päivinä vahinkoa kun pystyn viemään niin järjestelmällisesti ulos. Pentu ei pyydä ulos mutta on alusta asti ymmärtänyt että sinne tehdään.

Saatan nyt kuulostaa vähän höhlältä, mutta tää on mietityttänyt mua :mietiskel:
Rise to reset the world.

Kerttunen

Kerttunen
Viestimäärä: 1770

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 20:25  
+
0
Naukunen, mä olen miettinyt samaa. Pentu tuli viime kesänä kovimpien helteiden aikaan. Takaovi oli auki aidatulle takapihalle melkein 24/7 kun olin itsekin paljon kotona. Pentu tekikin asiansa erittäin hyvin ulos, mutta takapakki oli edessä ilmojen viiletessä kun ovea ei aina voinut pitää auki. Pentu ei ollut oikein oppinut a) pidättämään ja b) pyytämään ulos. Eli piti aloittaa melkein alusta koko homma, mutta oppi meni kyllä perille jo nopeammin.
Lauma jenkkicockereita


http://www.adunaic.com

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 20:28  
+
0
Ei voi pitkittää. Mitä useammin koira pääsee tekemään tarpeensa ulos ja se saa siitä kehut, se ehdollistuu entisestään tekemään asiansa ulos.
Pikku hiljaa aletaan pidentämään pidättelyaikaa. Jos aikaa pidennetään liian nopeasti, koira saattaa tehdä sisälle ja tulee helposti takapakkia.

Kaikki ulkoilemaan koirien kanssa niin usein kuin mahdollista!

naukunen

naukunen
Viestimäärä: 5081

VS: SISäSIISTEYS - Maanantaina, 28.03.2011 klo 21:11  
+
0

volkodav kirjoitti:

Pikku hiljaa aletaan pidentämään pidättelyaikaa. Jos aikaa pidennetään liian nopeasti, koira saattaa tehdä sisälle ja tulee helposti takapakkia.



Tällä siis tarkoitat sitä aikaa kun olen kotona ja pystyn pidätysaikaan vaikuttamaan? Työpäivinähän tuo joutuu sen 4-5 h yksin olemaan jolloin pissat auttamatta lirahtaa paperille. Yön onneksi osaa olla, eikä aamullakaan enää löydy lirittämästä sängyn viereen samalla mua silmiin katsoen.

Huoh, pennun pissattaminen ei mua sen suuremmin rasita, mukavaahan tuo ulkoilu vaan on. Jotenkin vaan odottaa kokoajan että kasvaisipa tuo jo isoksi että pääsisi näistä pentuajan "ihanuuksista".
Rise to reset the world.

  Siirry sivulle: 1 ... 8 9 10 ... 38
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28161
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6321
Viestejä yhteensä545651
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265826
(Tilastot päivitetty viimeksi 19.04.2024 klo 04:00)