Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Tiistaina, 20.04.2010 klo 14:28

Vapaana pitäminen ja luoksetulo

Siirry sivulle: 1 ... 3 4 5 ... 26

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Maanantaina, 31.05.2010 klo 19:47  
+
0
juulia, kiitos neuvoista. On totta ettei koira voi agitreeneissä huidella ympäri sitä hallia miten sattuu, mutta täytyy nyt katsoa miten tuon kanssa menee. Ohjaajamme varmaan antaa jotain motivointineuvoja ym. ja otan tottakai myös kaiken täällä oppimani huomioon kun alan räätälöimään tuolle uutta koulutusmetodia vapaanapidon vahvistamiseksi.

Ensin täytyisi varmaan aloittaa siitä että koiran pitäisi päästä purkamaan energiansa ennen vapaaksipääsyä. Pitäisi vetää tosi pitkä lenkki ja vasta lopuksi päästää vapaaksi, niin ei saisi mtn kohtausta ja saisi helppoja onnistumisia? Ja sitten pitäisi hankkia jostain semmoinen liina laitettavaksi pantaan. Mutta kysymys kuuluu, jos koira ei kutsusta tule eikä myöskään jos menen itse kauemmas, mitä minun pitäisi tehdä? Tai mitä sitten sen jälkeen pitäisi tehdä jos joutuu tallomaan sen liinan?

Voisko tuo että koira ei lähde perääni kun menen kauemmas (=ihan sama hukkaako minut vai ei) viitata siihen ettei se jotenkaan kunnioita minua malliin että näkisi tarpeelliseksi lähteä perääni?
no you don't know what it's like
welcome to my life

juulia

juulia
Viestimäärä: 656

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Tiistaina, 01.06.2010 klo 01:37  
+
0
^ Sun tapauksessa tekisin niin että kävisin ensin vaikka normaalilenkin, ja sitten ottaisin koiralle mahdollisimman herkullisia nameja ja niin että edellisestä ruokinnasta on kulunut aikaa, eli koira on nälkäinen. Sitten harjoittelisin vaikka siinä pihalla, niin että koira saa mennä liinassa ja kutsut iloisella äännellä sitä. Jos se ei tule, voit toistaa kutsun ja ottaa juoksuaskelia koirasta poispäin. Jos koira ei osoita kiinnostusta tullla sun luokse ko.tilanteessa, niin sillä on jotain kiinnostavampaa kuin sinä siellä missä se on, esim. joku haju. Kannattaakin ajoittaa kutsut alussa niin, että koira ei juuri sillä hetkellä tee mitään, jolloin se todennäköisemmin tulee luoksesi.

Sitten kun koira tulee, niin kehut vuolaasti ja annat sille herkun. Jos koira ei tule, niin sitten menet koiran luokse ja viet sen liinassa taluttamalla siihen paikkaan mihin olit sitä kutsumassa. Tästä et palkkaa, etkä toru. Parempi vain, että päättäväisesti haet koiran ja sanot sille "vapaa" kun olette päässeer soohen kohtaan mihin olit koiraa kutsumassa (jos olet ko. käskyn sille opettanut). Sitten voit kävellä koirasta kauemmas ja toistaa harjoituksia. Jos epäonnistumisia (joudut hakemaan koiran) tulee peräkkäin kolme, kannattaa lopettaa harjoitus siltä kertaa. Jos taas saat 3 onnistunutta luoksetuloa, niin voit lopettaa ja leikkiä vaikka koiran kanssa. Mahdollisesti voit ottaa toisen sarjan, niin että saisit taas 3 onnistunutta suoritusta. Jos harjoutukset alkavat sujua, voit nostaa onnistuneiden luoksetulojen määrän esim. viiteen, jonka jälkeen koiralle annetaan tauko. Näitä koulutushetkiä voit ottaa vaikka kerran pari päivässä ajan myötä vaihdellen paikkoja missä harjoittelette (alussa sellainen paikka missä vähän häiriötä ja kun kehitystä tapahtuu voi vaikeutta lisätä harjoittelemalla paikassa, jossa on häiriötä esim. kävelytie vieressä. Kuitenkin aina välillä kannattaa tehdä helpompia harjoituksia, ei niin ettei vaikeustaso kasva koko ajan. Varsinkin jos harjoituksissa tulee takapakkia, on syytä palata helpommalle vaikeustasolle.

Luoksetuloharjoituksia voit ottaa myös lenkillä ilman liinaa, vaikka niissä luoksetulomatka jää remminmitan pituiseksi mutta vuolaasti voit myös näistä kehua. Samoin sisällä voitte harjoitella. Se, että koirasi ei lähde etsimään sinua jos piiloudut siltä, voi johtua monesta syytsä. Siitä että se "tietää", että tulet kohta esiin, se voi olla myös luonteeltaan itsenäinen tai se mitä se on tekemässä sillä hetkellä kun piiloudut, on sille niin palkitsevampa, että se voittaa sen epävamuuden minkä sinun katoaminen sille aiheuttaa.

Tsemppiä harjoiitteluun!!
bichon frise Anni 7/2006
kääpiövillakoira Nelli 1/2010

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Tiistaina, 01.06.2010 klo 21:25  
+
0
juulia, kiitos. Vapaa-käsky on opetettu mutta hiukan eri sanalla, ollaan käytetty "noni" mutta varmaan ei sinänsä haittaa. Tänään pidin hetken vapaana niin että päästin irti, juoksenneltiin yhdessä vähän, vuolaat kehut ja namit, takas hihnaan ja sitten nami vielä siitäkin. Pysyi todella hyvin mutta ei otettu enää toista harjoitusta kun ei ollut mitään liinaa tms. mukana joten siis koira oli ihan täysin vapaana, niin pelkäsin että jos epäonnistuu niin voivoi.

Agilitysta huonompia uutisia. Tänään alkoi kurssi eikä tosiaan mennyt hyvin. Tai muiden koirien kohdalta kyllä, mutta sen ryhmän ainoan nartun kanssa oli _kamalasti ongelmia. Ennen tämä ei koskaan ole ollut ketään kohtaan aggressiivinen, ei uroksia, ei narttuja, ei ihmisiä. Nyt alotti semmosen rähinän että oksat pois ja kun päästin irti estettä yrittäessä, ryntäs tuon luo niin että omistaja joutu tulee väliin. Jää nähtäväksi että oliko tarkotus käydä kimppuun vai mitä. Tiedän ettei agikentällä sais torua, mutta oli pakko ärähtää kun tuo nappasi taas mua kädestä (sattui koska hammas meni läpi) ja haukku ihan hillittömästi. Loppuvaiheessa sain sen jotenkuten hallintaan. Osoitti tuota aggressiotaan vain yhtä koiraa kohtaan, muut olivat kuin ilmaa. Johtuneeko siitä että juuri tuo kyseinen koira oli ryhmän ainoa narttu?

Esteet suoritti hienosti ja jossain vaiheessa rentoutuikin vähän. Luulen että stressaantui kun oli yhtäkkiä niin monta koiraa samaan aikaan kentällä, n. puoleen vuoteen ei ole tommosta tilannetta ollut, eli viimeks alkeiskurssilla. Kotiin tullessa tuli väkisinkin itku kun tuntuu niin kurjalta kun ei tunnu hallitsevan edes omaa koiraansa. Mutta se ei _koskaan, ei _ikinä ole käyttäytynyt noin. Viime kurssilla oli ainakin 2 naarasta eikä mitään, monet koirakaverit naaraita ja hyvin tulee toimeen. Miten siitä yhtäkkiä tuli tommonen raivohullu?
no you don't know what it's like
welcome to my life

kkrista|`

kkrista|`
Viestimäärä: 26

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 25.07.2010 klo 12:37  
+
0
Mulla on todellinen ongelma kun pidän koiraa vapaana. Esim. metsässä tulee vaan mun perässä eikä lähde mun läheltä minnekkään, mut jos tulee vaikka ihminen vastaan, niin sinne sitten juostaan haukkuen ja korvat luimussa. Kaikkea oon kokeillut, herkkuja, leluja, pilliä, pois päin lähtemistä. Mikään ei saa Tinjan huomiota pois siitä ihmisestä.
Kerrankin pääsi jotenkin pujottamaan päänsä pannasta rimpuillessaan meidän naapurin mennessä ohi. Koira sitten säntäsi sinne ja haukkui (ja tämä haukkuminen ei ole ystävällistä ja iloista!) ja kiehnäsi naapurin ympärillä, eikä olisi tullut kuuloonkaan tulla takaisin. Kiinni ottaminenkin on tosi työlästä, koira menee karkuun minkä kerkeää ja yleensä se ihminen lähtee jo poispäin niin Tinja lähtee uudestaan. Tuo käytös on todella turhauttavaa no jopa hieman noloa. Olisiko teilla mitään neuvoja miten tuon saisi pois?:mietiskel:
Elämääni värittävät:
Maltankoira mix Daisy, -07
Yörkshirenterrieri Tinja, -09
Ja pari kania :)

Sasha

Sasha
Viestimäärä: 773

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 25.07.2010 klo 12:41  
+
0
Pennun luoksetulo on tosi vahva tässä vaiheessa, on kovasti herkkujen ja lelujen perään (ja minun). Tänään sitten saatiin kokea se tositoimissa: oltiin metsäpläntillä leikkimässä, yhtäkkiä läheltä käveli pari ihmistä. Nemi jo vähän hypähti sinne suuntaan, oli siis n. 10m päässä minusta. Hihkaisin sitten TÄNNE ja Nemi vilkaisi vielä ihmisiä ja juoksi iloisesti luokse :jjei:
Pitää nyt vahvistaa tuota tooooosi paljon, että sitten rohkeuden kasvaessakin tulee luokse :)
Dobermanninarttu Nemi (1.5.2010)
Kotikolli Väinö (18.11.1997)

metaphnora

metaphnora
Viestimäärä: 276

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 01.08.2010 klo 20:00  
+
0
Meillä ollaan vapaana vain metsissä ja muissa häiriöttömissä paikoissa. Silloin kun ei ole suurempia häiriöitä, toimii vapaana olo oikein hyvin. Pari kertaa on koira päässyt vahingossa irti myös vähän aktiivisemmillakin alueilla, mutta tajuttuaan tilanteen tuli poika heti anteeksipyytävästi takaisin omistajan luokse. Luoksetulo on hyvin hallussa, eikä koira edes halua kadota näköetäisyydeltä.
Joskus jonkun ihanan hajun löydettyään saattaa luoksetulossa olla pieni viive, mutta muutoin totellaan kohtuullisesti tällä alueella.
http://metaphnora-dogs.blogspot.com

Siperianhuskyt Luna & Naos
Kotikissat Aura & Nova
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 01.08.2010 klo 20:03)

Angat

Angat
Viestimäärä: 2172

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Keskiviikkona, 04.08.2010 klo 18:15  
+
0
Agitem, kuulostaa tutulta tuo käytös. Aiempi koirani käyttäytyi vastaavasti, ja meillä ainakin syynä oli ihan selkeästi johtajuusongelmat (itse olin nuori ja koira erittäin kovapäinen). Onko normaalissa arkielämässänne tapahtunut muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa tähän? Toki vika voi olla muuallakin, mutta itse veikkaisin vahvasti johtajuutta - tai oikeastaan sen puutetta.

Meillä irtipito onnistuu erittäin hyvin - kunnes eteen tulee jänis, hirvi, kissa, mikä tahansa karkuun lähtevä eläin. Aiemmalla palstalla oli keskustelua riistaviettisen koiran luoksetulon vahvistamisesta, mutta se kun on kadonnut niin... Onko hyviä vinkkejä tähän? Koira siis pysyy normaalisti todella hyvin irti, juoksentelee ympäriinsä tutkimassa ja tulee omatoimisesti sekä kutsusta luokse ilman ongelmia. Mutta jos se näkee saaliin lähtevän liikkeelle, katoaa korvat ja aivot keskittyvät vain ja ainoastaan saalistamiseen. Onko tälle ylipäätään mitään tehtävissä, kun vietti on syvällä koiran korvien välissä? Satavarmaa luoksetuloa ei varmasti koskaan saa aikaan, mutta edes se, että saisi koiran takaisin saaliin perästä? Varmaan turha toivo sekin :nauru: Omille teilleen tuo ei jää, vaan tulee saaliin hukattuaan takaisin. (kerran on päässyt kunnolla lähtemään, takaisin tuli) Hihnalenkeilläkään ei jäniksen tai muun lähdettyä saa kontaktia koiraan. Namit, lelut sen muut eivät auta, vaikka olisi miten ihanaa ja spesiaalia.

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Torstaina, 05.08.2010 klo 12:41  
+
0
Angat, ongelma ei tässä tapauksessamme mielestäni ollut johtajuudessa. Tapauksestahan on jo paljon aikaa, mutta huomasin nyt että kyselit, niin tulen kertomaan ko. jutun etenemisestä.

Agiltyohjaajamme seurasi koiran käytöstä pyynnöstäni ja tuli siihen lopputulokseen, että koirien välillä tapahtuu "väärinkäsitys". Iiris on perusluonteeltaan yleensä ihana ja rauhallinen, mutta etenkin yllättävissä tilanteissa siitä löytyy myös dominoivampi puoli. Toinen osapuoli oli melkoisen hyppiväinen ja pomppivainen, ja Iiris (jota pentuna ei kehuttavan hyvin sosiaalistettu) tulkitsee käytöksen jonkinmoiseksi haasteeksi. Tosiasiassa toinen koira oli melkoisen alistuva ja tästä syystä tappelua ei kuitenkaan syntynyt. Ensiksi päätettiin että on syytä tehdä koiralle selväksi käytöksen olevan kiellettyä, sillä sen räyhätessä se ei kuullut kieltoja eikä minulla ollut kummoista valtaa siihen silloin. Käytettiin apuna vesisuihkausta (koira näki selkeästi suihkauksen tulevan minulta) yhdistettynä kieltoon joka osoittautui paljon tehokkaammaksi kuin pelkkä kielto. Kun räyhäys loppui koiran ymmärrettyä ettei sen käytökseen olla tyytyväisiä, tämä toinen osapuoli sekä Iiris saivat pikkuhiljaa tutustua toisiinsa, samoilla tunneilla kun oltiin.

Ja nykyään tuo tulee koiran ohi ilman minkäänlaista vastustelua tai räyhäystä, oli vapaana tai ei. Kun ensin käytökseen oltiin puututtu tekemällä selväksi sen olevan kiellettyä, pystyivät koirat tutustumaan toisiinsa ja lukemaan toisiaan helpommin (ei tarvinnut pelätä puremia) ja tilanne rauhoittui jo parin tunnin myötä. Ongelma taisi olla pikemminkin suhteellisen huono sosiaalistus (kommunikointiongelmat), alkuun tehoton/kuulumaton kielto jota koira ei ymmärtänyt, liian äkkinäinen, stressaava tilanne sekä se etteivät koirat tunteneet toisiaan. Nykyään kemiat kohtaa kivasti eikä mitään ongelmia ole ilmennyt.
no you don't know what it's like
welcome to my life

Sysikoira

Sysikoira
Viestimäärä: 89

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Torstaina, 05.08.2010 klo 13:50  
+
0
Hienoa Agitem että on tullut noin paljon edistystä :)

Joku kysyi voiko saalisviettisen koiran opettaa tulemaan kutsusta saaliin perästä pois. Voi opettaa, jos osaa ja on aikaa ja kärsivällisyyttä.. Mikään pikku projekti se ei ole, varsinkin kun koira on jo päässyt saalistamaan monta kertaa. Se ei enää hevillä siitä harrastuksesta luovu ja käytös vahvistuu huimasti joka kerta kun pääsee perään. Kokemuksen äänellä, kantapään kautta oppineena.. Pentu on paljon helpompi opettaa alusta asti varmaan luoksetuloon.
Minulla oli koira, joka pääsi jänisten makuun ja himo jäniksiä kohtaan kasvoi valtavaksi. Pysyi hallinnassa oravien, kissojen, jopa fasaanienkin suhteen eli totteli käskyt ennen ajoa ja ajosta. Mutta jänikset olivat jotain vastustamatonta. Kerta kerralta himo vahvistui niin, että lopulta koira meni lenkillekin saaliin etsimismielessä kuikuillen näkyisikö pupuja. Ja kun sai vainun, ei uskonut enää mitään. Ajojen kesto myös aina piteni. Halusin tehdä stopin. En päästänyt enää irti, ennen kuin sain tottelemaan hihnassa ja muissa tilanteissa moitteettomasti. Vahvistin jo ennestään todella hyvää pysähtymiskäskyä (koska koiran on helpompi ensin pysähtyä kun on saaliin perässä, se ei "menetä" saalista kokonaan eli joudu kääntämään sille selkäänsä vaan saa vielä ihailla sitä katseellaan :D). Esim. niin, että heitin luun/pallon/lihapalan/säikäytin linnun lentoon, annoin luvan juosta perään (enkä antanut sännätä enää minkään perään ilman lupaa vaan kaikkeen kontakti ensin), ja kesken jahdin käskinkin pysähtyä. Palkka joko minulta, tai kehu ja uusi vapautus kohteelle. Myös hihnaa käytin pakotteena; jos ei totellut, menetti palkkion kokonaan sillä nykäisin poispäin ja vein palkan pois. Hetken päästä uusi yritys. Sama homma, jos lähti ilman lupaa. Ajoitus ennen kaikkea, pakotteen tai palkkion pitää tulla juuri silloin kun siihen on syy.
Myöhemmin pidemmässä hihnassa, yhä vaikeammissa tilanteissa. Koirapuistossa kesken juoksun, pallon perästä, aina vain yhä lähempää palloa sillä se on haastavampaa mitä lähemmäs koira pääsee tavoitettaan. Ja tottelemisesta sai mitä halusi :) Lintujen kanssa. Lopulta tein niin, että hihnassa yritin havaita jäniksen ensin, jos havaitsin, käskin heti seisahtua ja palkkasin kunnon saalispalkalla eli sai "saalistaa" herkkupalan kädestäni tai repiä lelua. Eli koira sai ikäänkuin tyydyttää viettinsä, vaikkakin laihalla lohdulla jänikseen nähden. Jos ei totellut, kunnon ärähdys ja nyppäys, tehosteeksi vaikka tukkapölly silloin kun asian jo osasi muttei malttanut. Tällä mustavalkoisuudella pääsin siihen, että koira alkoi itsenäisesti pysähtyä havaitessaan jäniksen :) Niinpä joskus hyvällä paikalla annoin luvan jahdatakin ja mikä olisi parempi palkka tottelemisesta? Ja luoksetulosta huippubileet. Hyvin mustavalkoisesti. Se toimikin, siihen asti kun kerran jänis lähti ihan silmien edestä ja käskin pysähtyä mutta koira meni jo kaukana eikä totellut. Sen jälkeen meni kaikki pieleen, se ei totellut enää yhtään jänisten suhteen vaan tavallaan "oivalsi" että en voi hallita sitä niinkuin se oli luullut. Pidin sitten vain kiinni tai varmoilla alueilla, koiran omankin turvallisuuden vuoksi..
Mutta nykyisen koirani vahingosta viisastuneena opetin pennusta asti tottelemaan myös ajosta, kysymään aina lupaa ennen kuin ryntää minkään perään (esim. jos heitän/joku muu heittää pallon) ja tottelemaan muutenkin kaikissa tilanteissa. Työtä olen tehnyt kohta 3 vuotta, mutta nyt alan olla tyytyväinen :) Perustottelevaisuudessa ei ole vikaa, ainoastaan reagointinopeutta voi parantaa rajattomiin ja tarkkuutta ja keskittymistä. Ajosta tulee kyllä salamana, mutta vauhtia tarvitaan vielä luoksetuloon kesken ihanan hajun kun silloin koira on jotenkin kooma-mielentilassa :D Vähän kuin ihmistä käskisi pomppaamaan pystyyn kesken lehden lukemisen.
Ja tietysti temppuja voi hioa ja opettaa loputtomiin.. Mutta kerrankin on koira, jonka on kouluttanut niin pitkälle että siihen voi luottaa -ei tietenkään sataprosenttisesti, mutta paremmin kuin kehenkään tuntemaani ihmiseen.. Koska totteleminen on koiran näkökulmasta aina kannattavinta, sillä ei ole syytä jättää tottelematta. Siksi pyrin kouluttamaan koiran näkökulmasta päin. Jos se tekee virheen, minä olen tehnyt virheen koulutuksessa.
Eikä enää myös silmien alta lähtevät jänikset saa koiraa pois hallinnasta. Se kyllä hätkähtää ja syttyy, muttei sinkoa perään ilman lupaa.

kkrista|`

kkrista|`
Viestimäärä: 26

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Torstaina, 05.08.2010 klo 21:14  
+
0
Eilen lenkillä rupesin ittekseni miettimään miks Tinja lähtee ihmisten ja koirien perään. Pienillä aivoillani tulin siihen tulokseen et sitähän ei oo koskaan opetettu, että vapaana ollessa ei sais mennä ihmisten/koirien tyköön. Huomenna aamulenkillä mennään 8m hihnan kanssa nurmikentälle mitä ympyröi pururata. Pitäisin koiraa siinä hihnassa ja antaisin haistella vapaasti. Kun joku ihminen menisi ohi ja koira lähtisi menemään ihmisen luokse sanoisin ei ja lähtisin kävelemään/juoksemaan toiseen suuntaan. Sitten kun koira tulis mun tyköön palkitsisin namilla ja sitten sen jälkeen leikillä että mun tyköön tuleminen olisi mukavempaa kuin se ihminen siellä. Olisiko tässä mitään järkeä?
Elämääni värittävät:
Maltankoira mix Daisy, -07
Yörkshirenterrieri Tinja, -09
Ja pari kania :)

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 09:31  
+
0
^harjoitus kuulostaa hyvältä ja asialliselta. Ainut mitä tekisin toisin, olisi tuo ei-käskyn seuraus. Eli kun se koira lähtee moikkaamaan niitä ohimeneviä ihmisiä vähän niinkuin 'ilman lupaa', niin ei sitä kiinnosta enää siinä vaiheessa missä sinä olet. Eli vaikka karjuisit sen ei:n kitarisat pihalla, koira luultavasti vaan jatkaa matkaansa, eikä edes katso sinua. Näin se ei pysty näkemään sitä, että poistut paikalta.

Itse käyttäisin sanaa seis. Ja kun se koira lähtee, annetaan käsky seis ja sen jälkeen tallaat sen liinan päälle niin, että koiran matka pysähtyy. Silloin se luultavasti myös kääntyy sua katsomaan, että mitä siellä tapahtuu ja sillon välittömästi iloinen luoksetulokäsky ja siinä vaiheessa voit lähteä vähän peruuttamaankin. Kun (jos) koira lähtee tulemaan sun luo, niin kehuja paljon ja palkka naamariin heti kun pääsee perille :)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 10:53  
+
0
Nyt täällä tapellaan tai pikemminkin valmistaudutaan taistoon uuden luoksetulo-ongelman kanssa. Osaavat ja asian tuntevat tai ketkä tahansa joilla on jotain sanottavaa saavat antaa neuvoja ja vinkkejä ja otan jokaisen mielelläni vastaan!

Katsoo tätä koiraa agilitykentällä. Normaalitilanteessa tulee luokse suoraan käskystä ja pysyy lähellä myös ilman käskyä kun lähdetään aidasta kentälle. Joskus joutuu käskemään rauhoittumaan jos pitkän tauon jälkeen esteet vetää liikaa ja toisinaan jos löytyy jokin ihan MIELETÖN haju sieltä nurmikon seasta voi joutua lausumaan käskyt hiukan kovemmin mutta normaalitilanteessa ilman ylivoimaisia vetokohteita se tulee käskystä hyvin ja myös pysyy lähellä.

Verrataan siihen, miten tämä käyttäytyy pihassa ja koirapuistossa. Okei, pihaongelma on minulle jo vähän liiankin tuttu sillä piha on ollut aidattu jo muutamankin kuukauden. Jostakin syystä tälle on tullut sellainen käsitys, että kun agilitykentällä tottelee, ei tarvitse totella muualla. Se ei tule kotipihalta sisälle käskystä jos ei halua ja saattaa jopa juosta karkuun. Yleensä se kuitenkin jää vaan itsepintaisesti paikalleen ja kuuroutuu. Ja nyt eilen tapasin saman ongelman koirapuistossa: vaikka sillä hetkellä ei olisi kavereita, ei ylipäätään mitään tutkittavaa, koira vaikka vaan seisoisi ja katselisi ympärilleen, ja vaikka sitä kutsuisi viiden metrin päästä ja näyttäisi kourallista nakkeja, se ei tule :mietiskel: tai no pari kertaa tuli, mutta näin yleisesti se täytyy sitten hakea.

Käytän luoksetuloon samoja käskyjä kuin agilitykentällä, eli Iiristä nimeltä ja tännenäin. Ja kentällä se puree. Mutta kotipihassa, puistossa, missä tahansa muualla kun koira on vapaana se ei yleensä tule luokse. Tämähän on toki hieman ärsyttävää sillä ongelma myöhemmin tottakai soveltuu sitten möllikenttiin ja kaikkialle muualle kun sillä tasolla olisi tarkoitus syksyllä kisata, mitä hyötyä luoksetulokäskystä edes on jos se toimii vain aidatulla kotikentällä? :neutral:

Tavoite olisi että koira tulisi luokse vaikka minulla ei olisi namia esillä. Olen valmis palkkaamaan jokaisesta onnistumisesta, mutta koiran pitäisi tulla ilman namin vilautteluakin. Eli siis jos koira oppisi niin että tyypillä ei ole namia -> se kutsuu luokse -> minä menen -> saan silti namin. Nami tulee vaikka sitä ei kutsuhetkellä näkisikään.

En ole ottanut koiraa hihnaan tai tehnyt muutakaan kutsuessani sen luokse. Yleensä olen kutsunut sen joko juomaan tai syömään nakkia tai sitten ihan muuten vaan, enkä siis tajua miten ko. käskystä on tullut noin vastenmielinen muualla kuin reenikentällä :mietiskel:
no you don't know what it's like
welcome to my life

Firebolt

Firebolt
Viestimäärä: 45

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 12:51  
+
0
Agitem: Vaikuttaa siltä, että koirasi ei tottele luoksetulokäskyä, koska sen mielestä on mukavampaa kirmata vapaana kuin saada sitä nakkia ja lähteä koirapuistosta/ulkoa sisään. Agikentällä se tottelee, koska agi on sen mielestä hauskempaa kuin hajut tai muut asiat.

Luoksetuloa opeteltaessa onkin erityisen tärkeää, että ehkä vain 1/10 kerroista todella otat sen koiran kiinni. Kannattaa usein kutsua koiraa, ja kun se tulee luokse, päästää se takaisin vapaaksi. Nimittäin ainakin sinun koirasi näyttää pitävän vapaaksi pääsyä suurena palkintona. Voit lähteä vahvistamaan aikaisemmin käyttämääsi käskyä tai aloittaa ihan alusta uudella käskyllä.
(Viestiä on muokattu lauantaina, 07.08.2010 klo 12:53)

belgilö

belgilö
Viestimäärä: 494

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 13:08  
+
0
AGITEM Toimisiko teillä se,että jättäisit koiran sinne koirapuistoon jos ei suostu tulemaan. Antaisit olla sen siellä jonkin aikaa josko se hätääntyisi kun huomaa jääneensä matkasta.Tää vois toimia siinä tapauksessa ettei sillä olisi siellä kaverina muita.

Itse en kyllä sietäisi houkuttelua. Jos koira ei tule,saa jäädä tulematta. Sama kotipihassa.
Koira voi olla myös niinkin ovela,että jättää tahallaan tottelematta saadakseen erikoisherkkuja ja leikkituokioita.

Jos tulee ensimmäisellä käskyllä,niin silloin tapahtuu kivaa ja voi päästä uudelleen irti,mutta jos ei toisellakaan käskyllä tule,mitään kivaa ei tapahdu.

kkrista|`

kkrista|`
Viestimäärä: 26

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 13:19  
+
0
Kiitos kadi vinkistä. Tuo kuulostaa kyllä paremmalta.
Elämääni värittävät:
Maltankoira mix Daisy, -07
Yörkshirenterrieri Tinja, -09
Ja pari kania :)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 14:49  
+
0
Firebolt, kun ongelma piileekin nimenomaan tässä että pihalla tai koirapuistossa en ole kertaakaan ottanut sitä kiinni kutsusta vaan pihalla odottanut kärsivällisesti että se menee vaikka nurmikolle tai oven eteen makaamaan (pihallahan sille ei ole kavereita, eli jossain 15 minuutissa se kyllästyy ja panee maate ja silloin vaan haen sen ja tuon sisälle: koiralle se on ihan OK) ja koirapuistossa kun se on nuuskinut kaikki kolkat ja tulee siihen portin eteen, ihan sama tuleeko muuten vaan vai tahtooko jo lähteä, niin otan sen kiinni sanomatta mitään. Luoksetulokäskyyn en ole ikinä yhdistänyt mitään epämukavaa vaan kiinniotot tapahtuu käskyn ulkopuolella, mutta siitä huolimatta käsky on koiralle kuin teloitustuomio :mietiskel:

belgilö, ainoa vaan että kun koirapuisto on kaupungissa, en jokatapauksessa voi poistua näköetäisyydeltä koska joutuisin menemään 200m päähän talojen taakse ja se olisi kyllä minulle liian riskeeraavaa koska koirapuiston pohja on kaivettava ja tämä todennäköisesti ryntäisi kadun yli mun perään jos tajuaisi että sitä kautta voi karata. Ja koska tämä ei ole vielä tajunnut, en tahdo antaa mahdollisuutta. Mutta pihassa saattaisikin onnistua. Mitenkä sitten kun sen koiran jättää sinne pihalle yksin, milloin ja miten se haetaan sieltä pois? Vai mennäänkö itse takaisin kun se on rauhallinen tai jotain?

Lisää vinkkejä vaan kasaan! Tahdon kuulla kaikkien mielipiteet!
no you don't know what it's like
welcome to my life
(Viestiä on muokattu lauantaina, 07.08.2010 klo 15:31)

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 17:18  
+
0

Agitem kirjoitti:

pihalla odottanut kärsivällisesti että se menee vaikka nurmikolle tai oven eteen makaamaan (pihallahan sille ei ole kavereita, eli jossain 15 minuutissa se kyllästyy ja panee maate ja silloin vaan haen sen ja tuon sisälle: koiralle se on ihan OK) ja koirapuistossa kun se on nuuskinut kaikki kolkat ja tulee siihen portin eteen, ihan sama tuleeko muuten vaan vai tahtooko jo lähteä, niin otan sen kiinni sanomatta mitään.


Älä anna koiran päättää, koska se tahtoo sisälle tai pois puistosta. Toi kuulosti ainakin siltä, että odotat kun koira kyllästyy ja sit vasta mennään.
Opeta koiralle mieluummin vaikka seis-käsky ja käsket sen koiran pysähtymään kun haluat lähteä puistosta/mennä sisälle. Sit vaan haet sen pois.

Kutsu koiraa luoksesi paljon. Ja silloinkin kun se on ihan lähellä. Ei aina niin, että sen tarvitsee juosta kauas sinusta, ennenkuin tulee käsky -> palkka. Tällä vahvistat sitä luoksetulokäskyä. Ja kannattaa ehkä vaihtaa sanaa ja opettaa koko homma alusta uudestaan, jos tuntuu että nykyinen käsky kaikuu kuuroille korville. Se on vähän niin, että kun koira kerrankin palkkautuu jonkun käskyn tottelemattajättämisestä, se muistaa lopun ikäänsä, että 'ah, kun en menekään luo, niin saan rallittaa täällä kunnes kyllästyn' tai 'jos en katso edes tonnepäin vaikka se pyytää, niin kohta se kaivaa ne nakit sieltä taskusta'.

Agitem kirjoitti:

Mitenkä sitten kun sen koiran jättää sinne pihalle yksin, milloin ja miten se haetaan sieltä pois? Vai mennäänkö itse takaisin kun se on rauhallinen tai jotain?


Se tulee sun perässä takuulla kun huomaa, että jää yksin. Anna sen hätäillä hetki ja sit menet avaamaan oven ja KUTSUT sen sisään :)
(Viestiä on muokattu lauantaina, 07.08.2010 klo 17:19)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 18:23  
+
0
kadi, kiitos neuvoista! Tälle on opetettu käsky "odota" niin vahvaksi että se pysähtyy kynnykselle jos ovi avataan ja sanotaan "odota". Rupean käyttämään sitten sitä.

Kokeiltiin äsken pihalla tätä, ihan hyvin tuloksin, luoksetulokäsky on näemmä jo nyt hieman vahvempi. Mutta tässä on nyt kyllä silti eräs ongelma. Koira ei tule läheskään joka kerta käskystä, mutta tulee heti kun avaan oven mennäkseni sisälle. Eli siis kun huudan sitä -> ei vaikutusta, huudan uudestaan -> ei vaikutusta, avaan oven -> koira on salamana siinä, enkä siis edes ehdi mennä sisälle eikä näinollen koira kerkeä panikoida. Ja siis ei tässä muuten mitään mutta kun tiedän ihan selvästi että se tulee koska huomaa minun menevän sisälle ja tietää muuten jäävänsä yksin. Ja tarkoitus olisi että koira tulisi käskystä eikä oven avauksesta, koska tässähän tapauksessa se ei tottele ellen avaa ovea. Pitääkö minun tässä tilanteessa palkita, tunkea se ulos vai jättää huomiotta? Jätin koko jutun aluksi huomiotta ja annoin koiralle luvan mennä tutkimaan uudestaan. Sain silti vain muutaman kerran suljettua oven ennen kuin se oli sen takana
no you don't know what it's like
welcome to my life

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 18:26  
+
0
^jos koira tulee sisälle sillä, että avaat oven, niin älä kutsu sitä ennen. Menet, avaat oven ja siinä salamana luoksetulokäsky (silloin kun koira juoksee sua kohti). Sit voit palkata kun se tulee :)
(Viestiä on muokattu lauantaina, 07.08.2010 klo 20:46)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 20:01  
+
0
Mutta miten tämä ylempi toiminta vahvistaa itse luoksetulokäskyä? :eek:

Jotenkin tuntuis että sitten kun noin jatketaan, niin se koira tulee enää pelkästään oven avauksesta eikä ollenkaan muuten. Ja sitten jos koitan kutsua luokse jossain muualla missä mahdollisesti ei edes ole ovea tai porttia, se ei tule. Taikka sitten se ehdollistuu vaan tähän yhteen ja samaan oveen eikä tule jos avaisin jotain muuta jossain muualla.

Tavoite olisi saada parannettua luoksetulokäskyn "toimivaltaa" siten että se toimii kaikkialla, ei vain treenikentällä tai sisätiloissa. Siis ongelmahan ei ole, että koira vaan pitäisi saada jotenkin kiinni, koska tämä antaa kyllä ottaa aina ja kaikkialla kiinni, mutta kun haluaisin että se tulisi käskystä ihan itsekseen. Ärsyttää, että vaikka vaihtoehdot ovat a) seisoskeleminen ja maan tuijottaminen ja b) luoksetulo, kourallinen nakkeja, kehua ja mahdollisuus palata tuijottelemaan, se valitsee aan. Tämä tuntuu jotenkin kamalan hankalalta kun vertaa siihen miten se käyttäytyy agilitykentällä. Luoksetulon pitäisi olla ihan perusjuttu ja harmittavinta tässä on että minä tiedän ja näen miten hienosti se osaa tulla kun vain jaksaa/tajuaa yrittää. Joten miksi kummassa tilanne on tällainen kuin on? En ymmärrä.

Anteeksi tämmöinen romaani :shifty:
no you don't know what it's like
welcome to my life

  Siirry sivulle: 1 ... 3 4 5 ... 26
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26254
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5821
Viestejä yhteensä543806
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263952
(Tilastot päivitetty viimeksi 25.02.2021 klo 13:30)