Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Tiistaina, 20.04.2010 klo 14:28

Vapaana pitäminen ja luoksetulo

Siirry sivulle: 1 ... 4 5 6 ... 26

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 20:45  
+
0

Agitem kirjoitti:

Mutta miten tämä ylempi toiminta vahvistaa itse luoksetulokäskyä? :eek:


Kun menet avaamaan ovea mennäksesi sisään, koira puheidesi perusteella lähtee kiitämään ovelle. Olenko oikeassa? Siinä samassa tohinassa, kun koira spurttaa ovelle, kajautat sen luoksetulokäskyn. Seuraus: koira tulee -> käsky -> koira tulee edelleen -> palkka kun koira on sun luona. Mielleyhtymä koiralle käsky -> luoksetulo -> palkka -> 'ahaa, kun se sanoo tänne menen ja saan kehut ja palkat'.

Eli tossa tilanteessa pystyt opettamaan luoksetuloa vähän niinkuin pennuille opetetaan. Käsky sanotaan silloin kun pentu jo tekee sitä toivottua asiaa. Ja sit se saa palkan siitä. Sen jälkeen se alkaa yhdistää käskyn, toivotun toimintamallin ja palkkauksen sen seurauksena :)

belgilö

belgilö
Viestimäärä: 494

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 20:48  
+
0
Muistui tässä mieleeni kun vuosia,vuosia sitten omistin sekarotuisen karhukoiran.
Sen ollessa pentu ulkoilutin sitä hiekkamontulla. Kun oli aika lähteä autolle,niin sepä ei tullutkaan
houkuttelusta huolimatta. Kiirekkin oli jo pois ja silloin multa "paloi pinna". Ajoin koiraa takaa ja huusin ja karjuin sille. Eli karkoitin sen tietoisesti "laumasta".

Palasin autolle ja jonkin ajan kuluttua kutsuin sitä. Silloin se tuli viipymättä luokse eikä koskaan sen jälkeen jättänyt kutsua noudattamatta.

Tämä sopi tälle yksilölle,mutta en suosittelisi tätä herkälle ja pehmeälle koiralle.

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 21:03  
+
0
^vähän sama idea kuin pevi:n laumahäädössä. Kaverin amerikanbulldogille auttoi myös. Tosin sille tehtiin ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tuo. Ei kovin pehmeän koiran metodi, kuvittelisin.

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 22:06  
+
0
kadi, ahaa. Kuulostaa kyllä ihan fiksulta ja kokeilemisen arvoiselta, mutta ongelma on kanssa vähän siinä että tuo kyllä tajuaa mitä sen pitäis tehdä, se ei vaan jotenkaan halua. Mutta jos on edes pieni mahdollisuus että tämä tai joku muu toimi vahvistaa luoksetuloa, kokeilen.

Tuo laumahäätö olisi meille kyllä hiukan liian rajua, tämä on pohjimmiltaan aika pehmeä koira ja meidän suhde menisi tuollaisesta varmana karille.
no you don't know what it's like
welcome to my life

Mikene

Mikene
Viestimäärä: 382

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 22:25  
+
0
^ Jos käytät naksutinta tai muuta palkkalupausta, kannattaa yhdistää se kadin tekniikkaan. Eli kun koira juoksee sinua kohti ja olet huikannut käskysanan, niin palkkalupaus sitten perään kun koira etenee sinua kohti mahdollisimman reipasta tahtia. Omalla koiralla tämä auttoi luoksetulon lähtönopeuteen: se on ollut aina tosi nopea tulemaan luokse, kunhan ensin malttaa lähteä. Annoin siis palkkalupauksen heti, kun koira lähti minua kohti -> se oppi, että mitä nopeammin lähtee, sitä nopeammin tulee palkka. Samalla tavalla voisi parantaa suoritusnopeutta, eli jos koira lähtee kyllä heti tulemaan mutta lönkyttelee hiiiiitaaaastiiii, niin palkkalupaus silloin, kun vauhti on kovimmillaan. Eli mitä nopeampi vauhti, sitä nopeammin palkka! :peukku:
tarupi Hippu (9/2009)

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 07.08.2010 klo 23:16  
+
0

Agitem kirjoitti:

ongelma on kanssa vähän siinä että tuo kyllä tajuaa mitä sen pitäis tehdä, se ei vaan jotenkaan halua.


Jostain tapahtuneesta koirasi on omassa mielessään tehnyt johtopäätöksen, että luoksetulon totteleminen ei kannata. Joko luoksetulon seuraukset eivät ole olleet riittävän palkitsevia, tai sitten ne ovat olleet kertakaikkiaan ikäviä. Koira kuvittelee, että on huomattavasti mukavampaa rallitella yksinään.

Siksi ehdotinkin uuden sanan liittämistä luoksetuloon. Jos nykyisin käytät komentoa 'tännenäin' (oliko se noin?) niin jätä sen käyttö vain sinne agilityyn, kun se siellä kerran toimii. Ota arkikäyttöön joku aivan muu sana, esim. 'täällä' ja harjoittele sitä sanaa vain tuossa pihassa kotiin -tilanteessa, jossa tiedät, että oven avaaminen laukaisee sen luoksetulorefleksin (muista äärimmäisen kiva palkka!!!!!!). Älä pyydä sitä luokse muualla, ennenkuin käsky on vahva jo pihassa. Vahvistat käskyn siinä ja avot, se toimii muuallakin :)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 08.08.2010 klo 12:39  
+
0
^ kolmas vaihtoehto toki on että koira on vaan jostain syystä käsittänyt että on oikein olla tottelematta käskyä tai että se ei tietyissä oloissa tarkoita mitään. Esimerkiksi pihallahan koiran kanssa on pyörinyt myös muita perheenjäseniä enkä pitäisi mahdottomana että he omalla käytöksellään ovat saattaneet koiran sellaiseen tilanteeseen, mistä se on tehnyt johtopäätökset "jaaha, palkkaa saa kun ei tottele". Tuli mieleen että ehkä joku on kutsunut koiraa, kun se ei ole tullut, käynyt hakemassa sen ja palkannut kun se on tullut ilman ihmeempää vastustelua talutettuna sisään? Sopisi hyvin kuvaan sillä koira tuntuu pitävän sallittuna sitä että odottaa että tulen hakemaan (ei siis juokse karkuun eli tuntuisi että tämä ei ole välttämättä pelkkää tottelemattomuutta vaan opetettu juttu) ja tulee sitten nätisti sisään ilman vastustelua. Ehkäpä se on vetänyt eron agilitykentän ja kotipihan välille koska agikentällä vain minä kutsun koiraa enkä ole tehnyt tällaisia virheitä, kun taas kotipihalla on muitakin henkilöitä? Tuntuisi jotenkin aika uskottavalta, mutta mistäpä tiedän.

Kiitos kovasti neuvosta! Jatkamme näillä ja tulen sitten kirjoittelemaan tuloksista. Käydään joka päivä muutaman minuutin treenijaksoja tuossa pihalla. Eilen jo luoksetulo aika vahva, 25 kutsusta jätti tulematta 5 kertaa päivän aikana ja 20 kertaa tuli. Kun lukemat saatais 25/25 niin ollaan jo tukevalla pohjalla. Koirapuistoilua on kuitenkin tarkoitus jatkaa kokoajan ja käytän nyt sitten "odota" käskyä ennen kiinniottoa. Kuitenkin jos koira näyttää siltä että tulisi aika varmasti kutsustakin (esimerkiksi jos on kuuma ja vähän tylsää, koira saattaisi olla innokas lähtemään muttei kumminkaan suoranaisesti näytä sitä) voinko kuitenkin kutsua sitä? Jos kutsut suoritetaan vaikka niin että se ei tosiaan käy esimerkiksi raapimassa porttia tai muuten ilmaise itseään vaan minä vaan näen että aaha, se alkaa olla hiukan väsynyt?
no you don't know what it's like
welcome to my life

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 08.08.2010 klo 12:54  
+
0
^jos olet käytännössä aivan varma, että koira tulee, niin kutsu ihmeessä :)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 08.08.2010 klo 19:50  
+
0
^ selvä. Ihan hirveän iso kiitos kun jaksoit nähdä vaivaa mun idiootin neuvomiseen :-D
no you don't know what it's like
welcome to my life

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 08.08.2010 klo 20:42  
+
0
^eipä mitään :)

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Tiistaina, 17.08.2010 klo 22:25  
+
0

heidu (ohittamisketjussa, mut meni ot:ksi...) kirjoitti:

Hilla kyllä pallosta innostuu, mutta muut lelut ei oikein palkkana toimi tai sitten meillä on huonoja leluja..:hymy: Nameja olen eniten käyttänyt varsinkin näin kesällä kun on vaikeaa kantaa leluja mukana..
Täytyy nyt vaan koittaa estää tollaiset omatoimiset metsästysretket parhaimman mukaan, Hilla on vasta 1v 2kk joten onhan tässä aikaa.. Jatkan tästä aiheesta pulisemista tuolla vapaanapito-ketjussa kun tää menee vähän asianvierestä täällä..


Patukka on kätevä kesälläkin, kun se kulkee kainalossa kätevästi. Eli ei tarvita taskuja. Tai sit sellanen pallo, mikä roikkuu narussa. Siis jos patukka ei palkitse koiraa. Tai, jos sulla on sellainen vyölle kiinnitettävä namitasku, mahtuu tennispallokin kätevästi mukaan.

Koirasi on vielä nuori ja ehdit sitä kouluttaa vaikka kuinka monta vuotta. Eli ei mitään kiirettä :)

Jos itse olet vielä epävarma koirasi kyvyistä/taidoista, se liina on kultaakin kalliimpi apuväline. Alkuun tietysti voit käyttää vaikka ihan tavallista nylonremmiäkin (joku 2m pitkä) jonka laitat käsilenkistä vyötäisillesi vyöllä kiinni. Kuitenkin niin, ettet ohjaa koiraa missään tapauksessa siitä hihnasta, se on vain varmistus ja tarkoitus on, ettei remmi treenin aikana edes kiristy (eli koira ei koe sen remmin rajoittavan menoaan). Alussa kuitenkin on tärkeää, että koira nimenomaan on kiinnostunut sinusta ja touhuaa kanssasi. Joten ei ole tärkeää, vaikka se remmi ei annakaan paria metriä enempää myöten.

Heidu

Heidu
Viestimäärä: 8

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Keskiviikkona, 18.08.2010 klo 16:50  
+
0
^ Patukan riemua Hilla ei kyllä ymmärrä mutta palloa voisin kannella mukana.. Mutta kysymys nyt kuuluukin että mitä sitten kun mulla sit on Hilla jossain liinassa/narussa mukana niin miten mä käytännössä pidän sen lähelläni? :nauru: Nyt tarvitaan sitä rautalankaa..
Ostoslistan kärkeen menee kyllä uusi liina tai joku naru koska toi nykyinen saa Hillan käyttäytymään niinkuin se olisi hihnassa joten se ei kauheasti auta vapaanaolemisen treenailuun.
Sun pitäis perustaa joku koirakoulu niin me voitaisiin tulla "vapaana(ihmistenilmoilla)kulkemisen alkeet" -kurssille. :cool:
Heidi ja suomenlapinkoira Hilla

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Keskiviikkona, 18.08.2010 klo 21:11  
+
0

Heidu kirjoitti:

Mutta kysymys nyt kuuluukin että mitä sitten kun mulla sit on Hilla jossain liinassa/narussa mukana niin miten mä käytännössä pidän sen lähelläni? :nauru: Nyt tarvitaan sitä rautalankaa..


Jos haluat treenata sitä lähellä pysymistä ylipäätään jossain julkisella nurmikolla, niin tekisin itse varmaankin jotain seuraavan tyylistä:

Aluksi kannattaa tehdä ihan kaikkea, mikä tekee koiran onnelliseksi. Treenailette jotain helppoja juttuja (istu, maahan, sivulle, seuraa) jotain sellasta mitä koira varmasti osaa ja sit hurjana palkkaa sille. Herkkuja, leikkiä, ihan mitä vaan.

Sit pikkuhiljaa annat koiralle vapaa-aikaa treenihetkien välissä. Eli teette ensin jotain muutamia toistoja, sit annat 'vapaan' (mutta käytä jotain muuta käskyä, vaikka 'omat jutut, ole hyvä') ja kun koira lähtee haistelemaan omiaan, anna sille muutamia sekunteja (aluksi siis. aikaa pidentäen tottakai sit ku tulee varmuutta lisää) aikaa tutkia, mutta älä päästä koiraa kauas. Sit kutsut sitä nimellä ja kun se katsoo, leikittele sillä pallolla itse (esim. heittelemällä sitä ilmaan ja kopittelemalla itseksesi), kun koira tulee, niin anna pallo sille ja kehu kovasti.

Jos taas tahdot sen suoraan ottaa lenkille mukaan liinassa, niin lähdet vaan kävelemään sen kanssa. Liina maahan ja menoksi. Jos meinaa mennä liian kauas eteenpäin ts. liian kovaa, hidasta itse vauhtia ja sano koiran nimi ja 'odota'. Kun se katsoo, pysähdy -> koira joko pysähtyy myös tai korjaa (eli tulee luo). Jos se ei katso, tallaa liina ja pysähdy. Komentona siinä vaiheessa esim. 'seis'.

Jos taas meinaa huidella keskelle tietä, käske 'reunaan'. Jos lähtee taas sinne reunan puolelle hutiloimaan, tallaa liina ja 'seis'. Taakse älä anna jäädä, koska sillon et näe koiraa. Jos jää haistelemaan, niin pysähdy itsekin (jos koet sen sallituksi) tai sit hoputa koira liikkeelle.

Aina, kun koira kulkee oikein kehu ja palkkaa sitä. Koiran omaehtoisesta kontaktista aina myös hurja palkka. Joko se pallo tai sit nameja. Tee itsestäsi mielenkiintoinen, juttele koiralle, kehu palkkaa. Jos sä olet sille lenkilläkin maailman paras, ei sitä paljon irtonakaan kiinnosta lähtee hippaloimaan :)

Mut tosi lyhyissä pätkissä aluksi. Joku kymmenen metriä on jo pitkä matka :) Voit toki treenata vaikka perus remmilenkin päätteeksi, vaihdat vaan remmin tilalle liinan. Ja sillain se kannattaa aloittaakin, koira on valmiiksi jo 'väsynyt' tai ainakin suurimmat energiansa purkanut.

Heidu kirjoitti:


Sun pitäis perustaa joku koirakoulu niin me voitaisiin tulla "vapaana(ihmistenilmoilla)kulkemisen alkeet" -kurssille. :cool:


:D En mä kolmen koiran jälkeen vielä ihan ammattilainen ole, mutta oishan näitä juttuja puhumalla helpompi selittää. Ja näyttää omalla koiralla mallia, että 'tarkoitan tätä ja kun koira tekee näin, niin teen näin ja siitä seuraa...'.

Heidu

Heidu
Viestimäärä: 8

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 21.08.2010 klo 14:09  
+
0
Kiitos suuresti Kadi! Nyt täytyy aloittaa kova treeni ja katsoa mitä tapahtuu..:aurinko:
Heidi ja suomenlapinkoira Hilla

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 22.08.2010 klo 10:11  
+
0
^eipä mitään :) Kerrohan sit miten edistytte.

Itse olin eilen illalla noiden kanssa lenkillä ja vähän sateinen keli eikä suuresti muita näyttänyt olevan liikenteessä, joten molemmat koirat oli irti. Tuli vaan sellanen pointti mieleen, että näköjään teen tottistreeniä penskan kanssa lenkin alussa ainakin jollain tasolla. Harjoitellaan liikkeitä, mitkä tilanteeseen sopivat (sivulle, seuraa, liikkeestä seis/istu/maahan jne) ja mitkä koira jo osaa, tai ainakin melkein osaa.

Näin saan heti palkattua sitä siitä, että se tekee mun kanssa ja siinä vaiheessa kun koiralla on sitä 'omaa vapaata aikaa' tai kuljetaan muuten vaan 'pelkästään' eteenpäin, se kuitenkin muistaa että taskussa on patukka ja jos se tekee niinkuin pyydetään (pysyy lähellä, tulee käskettäessä, pysähtyy käskettäessä, ohittaa hyvin) tulee nameja palkaksi ja joskus saattaa jopa se lelu löytyä :)

Eli tavallaan aluksi varmistan, että junnu muistaa miten kiva mä oikeastaan olenkaan (:wink:) ja että mikä sen homman nimi oikein olikaan.

(Ja muorihan tulee perässä ihan vaan seuraamisen ilosta. Ja namipalan toivossa.... :love:)

Sysikoira

Sysikoira
Viestimäärä: 89

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Sunnuntaina, 22.08.2010 klo 16:28  
+
0
Oi että, olen kyllä ylpeä Tujusta. Käytiin ensimmäistä kertaa koirapuistossa, hyvin tuli kutsusta silloinkin kun oli uusi koira mitä oli nuuskimassa. Leikkimään ei vielä uskaltautunut, mutta ei myöskään pelännyt koiria sillä pystyi keskittymään 100 % minuun vaikka muut juoksi ympärillä. Eli häiriöharjoitus oli enemmänkin. Kuitenkin nuuski muitakin ja Sysin kanssa leikki.
Oli ihana havaita että luoksetulo alkaa olla hyvä, nyt pitää vain lisätä haastetta. Pallon perästä juostessa osaa jo kääntyä kesken juoksun ja tulla luo. Vielä pitää vaan keksiä kaikkia mahdollisimman haastavia tilanteita ja vahvistaa entisestään.

Heidu

Heidu
Viestimäärä: 8

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Maanantaina, 23.08.2010 klo 11:30  
+
0
Me käytiin nyt ensimmäinen lenkki liinan kanssa.
Otettiin ensin alkumatkasta ihan lyhyt pätkä joka meni tosi hyvin, käveltiin hihnassa jonkun aikaa ja loppu lenkki eli varmaan puoli tuntia käveltiin sitten kotiinpäin liinassa. Hilla kyllä toimi tosi hyvin, heti kun kipitti liian kauas ja kutsuin se tuli takaisin lähelle ja loppu matkasta pari kertaa korjasi jo itsekin..
Pääasiassa mä palkkasin sitä nameilla, mutta parissa pahassa paikassa ( kuului rapinaa puskista ) aloin leikkimään pallolla ja hyvin toimi! Jipii..:jjei:
Heidi ja suomenlapinkoira Hilla

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Maanantaina, 23.08.2010 klo 12:17  
+
0
^Hyvähyvähyvä :peukku:

rocky

rocky
Viestimäärä: 121

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Perjantaina, 27.08.2010 klo 22:11  
+
0
No entäs sitten kun pentu 5kk osaa tulla käskystä luokse, tietää tarkalleen mitä tarkoitan ja tottelee sitä joskus. Mentiin isolle kentälle tänään treenaamaan niin koira riekkui ja riehui, ei antautunut kiinni ollenkaan vaan juoksi olhi "lällälää etpäs saakkaan" ilmeellä. :mietiskel: :nauru:

Onko vain pentuhuimuutta ja rajojen kokeilua? kenties lisää treeniä (sitä kyllä muutenkin on tulossa ;) )

Mutta meillä ei ole ollu herkkuja pelissä, kaikki ollaan tähän asti koulutettu ilman nameja, yritän välttää suurta namittelua..
Sekarotunen Rocky 2010

Anuapina

Anuapina
Viestimäärä: 342

VS: VAPAANA PITäMINEN JA LUOKSETULO - Lauantaina, 28.08.2010 klo 00:47  
+
0

rocky kirjoitti:

No entäs sitten kun pentu 5kk osaa tulla käskystä luokse, tietää tarkalleen mitä tarkoitan ja tottelee sitä joskus. Mentiin isolle kentälle tänään treenaamaan niin koira riekkui ja riehui, ei antautunut kiinni ollenkaan vaan juoksi olhi "lällälää etpäs saakkaan" ilmeellä. :mietiskel: :nauru:

Onko vain pentuhuimuutta ja rajojen kokeilua? kenties lisää treeniä (sitä kyllä muutenkin on tulossa ;) )

Mutta meillä ei ole ollu herkkuja pelissä, kaikki ollaan tähän asti koulutettu ilman nameja, yritän välttää suurta namittelua..Ei se pentu huvikseen luokse tule jos vapaana viipottaminen on sille paljon mielekkäämpää, eli luoksetulosta pitää tehdä sille mieluisa asia, jos ei nameja halua käyttää niin sitten esim. leikkiä palkkioksi. Koiraa ei saa jahtaamalla kiinni, se on varma. :kieli:
kääsna Kapu (11/2008)
kääsna Myy (12/2011)

  Siirry sivulle: 1 ... 4 5 6 ... 26
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26255
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5821
Viestejä yhteensä543806
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263954
(Tilastot päivitetty viimeksi 28.02.2021 klo 09:15)