Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Maanantaina, 12.04.2010 klo 22:20

Vastaantulijoiden ohittaminen

Siirry sivulle: 1 ... 6 7 8 ... 39

Sysikoira

Sysikoira
Viestimäärä: 89

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Perjantaina, 09.07.2010 klo 10:50  
+
0
Jos koiralla on jo pentuna suuri kiinnostus muihin koiriin, minusta hyvä keino ei ole yrittää karsia innostusta (pitäähän koiraa sosiaalistaa joka tapauksessa, ja jos koettaa väkisin tehdä sosiaalisesta koirasta välinpitämättömän, saakin usein aggressiivisen koska joutuu käyttämään niin paljon pakotteita ja tekemään koirista "ikävän" asian).
Itse olen tehnyt niin, ja opettanut myös vieraita koiria siten, että koiran luo pääsy onkin palkinto. Omistaja päättää, kenen luokse mennään. Aloitetaan aivan alkeista, ja järjestetyssä harjoituksessa. Eli esim. koirapuistoon mennessä odotetaan, että pentu rauhoittuu eikä koeta päästä puistoon. Silloin sanotaan lupasana ja mennään yhdessä puistoon. Sitten voidaan mennä pois puistosta, ja taas vaatia rauhoittuminen (=odottaa, näin koira itse hoksaa) ennen kuin pääsee. Voi pitää vaikka hihnassa, niin saa enemmän toistoja ja koira oppii.
Aina vaaditaan hivenen enemmän, kun koira alkaa tajuta ideaa.
Seuraavaksi vaikka odotetaan kontaktin otto (tämä pitää opettaa erikseen muilla kohteilla!), sitten käsketään istumaan/maahan, jne.. Myöhemmin vaaditaan aina oma-alotteinen kontakti, ennen kuin pääsee koirien luo. AINA, ennen kuin pääsee nuuskimaan. Ja sitten aletaan vaatia. Jos koira ei ota kontaktia, vaihdetaan suuntaa kivasta kohteesta poispäin. Kun sinnepäin kulkee nätisti ja ottaa kontaktia, kehu+vaihdetaan suunta palkitsevaksi. Näin niin pitkään, että pääsee kohteen luo vetämättä, ja kontaktia ottaen. Aina vasta lupasanalla saa mennä.
Sitten vaikeutetaan. Kohde onkin hitaasti liikkuva. Myöhemmin ihan ohitus. Ja koska pääseminen on koiran omasta työstä kiinni, miten hienosti se noudattaa opetettuja asioita, se yrittää sitä kovemmin totella ja ottaa kontaktia, jos ei pääse. Tästä voi vaihtelevasti palkita namilla, leikillä, kehulla, ja mahdollisuuksien mukaan antamalla lupasana mennä tervehtimään. Ihmisten kanssa voi harjoitella samaa. Ja ylipäänsä kaikkien kiinnostavien kohteiden kanssa. Koiralla on mahdollisuus päästä, mutta vain omistajaa "miellyttämällä".
Lopulta voi teettää pitkiäkin käskysarjoja ennen kuin antaa luvan, ja koira tekee innokkaasti. Me esim. mennään vapaana koirapuistoon ja koira itse hakee kontaktia ja odottaa käskyjä, jotta saisi taikasanan kuulumaan :) Jos ei toimi kuten haluan, menettää palkinnon. (Nykyään riittää, että pysähdyn ja olen huomioimatta koiraa, se ei vapaanakaan halua lähteä ilman lupaa koska silloin menettäisi palkan mahdollisuuden kokonaan. Niinpä se yrittää vielä kovemmin "miellyttää", ja kun sitten viimein annan käskyjä, se tekee ne taas hirmu motivaatiolla).
Tätä ajatusta voi jalostaa niin pitkälle kuin aika ja taito riittää. Meillä esim. jäniksen perään pääsee vain minulle töitä tekemällä. Kun koira näkee jäniksen, se alkaa täristä, ja tulee luokseni innosta puhkuen ja ottaa kontaktia, täristen innosta odottaa käskyjä ja tekee ne liiankin vauhdilla. Vaadin myös kuuntelemista, ei saa olla niin innokas ettei kuuntele mikä käsky on kyseessä.
Aina jos koira tekee väärin tai huonosti, annan signaalin että se on menettämässä palkkiota (=opetettu signaali) ja kun se korjaa käytöstään, kehun (=taas mahdollisuus palkkioon) ja hienosti onnistuneesta suorituksesta palkka. Aina se ei ole vapautussana, vaan myös korvikkeita käytän esim. alueilla missä en uskalla antaa jahdata jänistä tai jos en ole kysynyt omistajalta saako tulla tutustumaan koiraan. Silloin annan saalistaa namin/lelun, ja se on koiralle korvike. Vire on tuolloin niin korkealla, että koira on tyytyväinen että se saa purkaa sen -vaikka kohde onkin vain "halpa versio".
Mustavalkoisuutta ilman väkivaltaa :) Kaikki koiraa kiinnostava on palkkaa ja palkkaa hallitsee omistaja. Niinpä koira tottelee kaikissa tilanteissa ja hakee kontaktia aina kun haluaa jotain. Aina ei saa kun haluaa, eikä koira voi "vaatia" kontaktilla mitään. Jos se esim. alkaa ääntelemään ja siten "vaatimaan", auttaa palkkionmenettämissignaali + huomioimattomuus eli koira huomaa että sillä keinolla ei haluamaansa saa.
Niinpä koirasta ei tule haluton, vaan omistajaan suuntautunut ja omistajaa "palvova". Sen kiinnostusta ei tarvitse tappaa, jos edes voisikaan, se vain hallitaan ja opetetaan koirakin hallitsemaan itseään. Niinhän susienkin pitää osata malttaa esim. saalistaessa, että on oikea aika hyökätä. Muuten ne menettävät saaliin. Ja pennut ovat usein liian malttamattomia, kantapään kautta ne oppivat oikean metsästystekniikan. Vietit ovat veressä, taidot eivät.
Joten tämä on sinänsä luonnollinen tapa opettaa koiraa, ja on toiminut ainakin kaikille minun opettamilleni koirille. Tosin se vaatii aikaa, taitoa, kärsivällisyyttä ja PALJON toistoja, hyvin erilaisilla kohteilla jotta koira alkaa yleistää säännön aina koskevaksi.
Pelottavissa ja joissain muissa asioissa taas vastaehdollistaminen ja siedättäminen toimivat :)
Eli tilanteen ja koiran mukaan keinot.

MissFields

MissFields
Viestimäärä: 729

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Perjantaina, 09.07.2010 klo 12:20  
+
0
^Kiitos pitkästä vastauksesta. Riviväli ois ollut kiva lisäboonus ;)

Joo, pentu ei näytä pelkäävän oikein mitään, ja näyttää siltä että haluaisi "leikkiä" ja tutustua jokaiseen vastaantulijaan.

Tässä tullaan nyt siihen, että 1) miksi koiran pitää päästä nuuhkimaan hihnassa olevaa toista koiraa?

Mä yritän opettaa siihen, että toisiin koiriin tutustutaan koirapuistossa. Sitäpaitsi, en ole vakuuttunut siitä, että kaikki vieraat koirat olisivat yhtä innoissaan pennusta, kuin se on niistä. Ollaan päästy jo muutaman kerran liian lähelle rähisevää koiraa, joka ensivaikutelmalta näytti leppoisalta.

Hihnassa oleva koira ei pääse käyttämään koko kehonkieltä, jolloin syntyy koirien kielessä väärinkäsityksiä ja johtavat turhiin tappeluihin.

2) Laitoin tuon "leikkiä" sanan tekstissäni tahallani namiskoihin, koska pentu ei vierasta koiraa nähdessään oikeasti halua leikkiä vieraan otuksen kanssa, vaan pelkää tätä suunnattomasti.

"Jos vieras koira pääsee tarpeeksi lähelle, pentu alkaa hurjasti heiluttaa häntää ja pyrkiä toisen koiran luokse. Pennun eleet vaikuttavat siltä, että se haluaisi päästää leikkimään vastaantulijan kanssa, todellisuudessa tilanne on päinvastainen.

Pentu tuntee tahtomattakin joutuneensa liian lähelle toista koiraa, se on tilanteessa, josta ei voi paeta. Pentu käyttää äärimmäisiä lepytyskeinoja. Pentu on aivan liian huolissaan turvallisuudestaan pystyäkseen keskittymään ohitukseen. Odottele paikallasi, äläkä missään nimessä vie pentua lähemmäksi vastaantulijaa.

Nyt pentu alkaa huolissaan tarkkailla kaikkia vastaantulijoita. Kun se on jo kerran joutunut huomaamaan, että vastaantulijat saattavat tulla luokse, se alkaa valmiiksi toisen koiran nähdessään luikerrella ja piiskata hännällään.

Niin kauan kuin se tuntee olevansa pieni avuton pentu, sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lepyytellä vieraita koiria. Heti kun se tuntee olonsa riittävän vahvaksi, se ottaa kunniatehtäväkseen turvallisuutenne puolustamisen, sinusta ei siihen selvästikään ollut." (Kaimio 2009, 123-125)

Ilmeisesti teillä kuitenkin toimii ihan hyvin tuo koirien luokse päästäminen, ja pentu alkaa ottaa kontaktia halutessaaan päästä nuuhkimaan (palkinnon). Tiedät siis etukäteen millaisten koirien kanssa koirasi tulevat olemaan tekemisissä, ennen kuin päästät ne lähemmäs?
Berninpaimenkoira "Mischa" s. 8.3.2010

*Hali-berni*
*JUN-EH*

Kinoko

Kinoko
Viestimäärä: 1426

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Perjantaina, 09.07.2010 klo 13:10  
+
0
Tossa Kaimion kirjassa ikäänkuin lähdetään liikkeelle siitä, että kaikki pennut on enemmän tai vähemmän arkoja tai epävarmoja itsestään. Mä ainakin jouduin oman koiran kohdalla heittämään Kaimion neuvot niin ohittamisen kuin kaiken muun suhteen romukoppaan, koska pentu ei vaan käyttäytynyt niin kuin Kaimion kirjan ohjeissa. Oma pentu häipyi pihasta näkymättömiini kahdesti heti oltuaan uudessa kodissa toista päivää, eikä sitä näyttänyt yhtään huolestuttavan se, että en ollut näköpiirissä.

Samoin se ei todellakaan käyttänyt lepytteleviä eleitä kohdatessaan toisia koiria, vaan meni häntä pystyssä itsevarman oloisena kohti. Pointtinani oli lähinnä se, että kaikki pennut eivät ole samanlaisia. Meillä toimi ohitusharjoittelussa parhaiten se, että yksinkertaisesti tungin namia koiran naamaan aina kun se oli nätisti. Aloitin palkkaamisen jo kaukaa, siinä vaiheessa kun toinen koira ei ollut vielä häiritsevän lähellä.
Ur kaoset talade en röst som sade: le, och bli glad ty det kan bli värre. Och jag log, och blev glad, och det blev värre!

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Perjantaina, 09.07.2010 klo 15:31  
+
0

MissFields kirjoitti:

Tiedät siis etukäteen millaisten koirien kanssa koirasi tulevat olemaan tekemisissä, ennen kuin päästät ne lähemmäs?



Mä käsitin juurikin näin seuraavasta:

Sysikoira kirjoitti:

Aina se ei ole vapautussana, vaan myös korvikkeita käytän esim. alueilla missä en uskalla antaa jahdata jänistä tai jos en ole kysynyt omistajalta saako tulla tutustumaan koiraan. Silloin annan saalistaa namin/lelun, ja se on koiralle korvike. Vire on tuolloin niin korkealla, että koira on tyytyväinen että se saa purkaa sen -vaikka kohde onkin vain "halpa versio".



Sysikoiran taktiikka on vastaehdollistamista parhaimmillaan - ei väkivaltaa, ei edes kieltoja. Mahtavaa! :kumarrus: Mä itse munin nuo rusakot, mutta onnekseni voin sanoa, että kovan työn jälkeen hanskassa on KAIKKI muu (koirat, ihmiset, linnut, autot, mopot..). Huh.
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

Sysikoira

Sysikoira
Viestimäärä: 89

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Perjantaina, 09.07.2010 klo 17:33  
+
0
Kiitoksia :)

Selitin vähän epäselvästi, tässä vielä lisää tästä "mun" metodistani (oon löytäny netistä muitakin joilla on samoja periaatteita, joten en todellakaan ole ainut ja ensimmäinen joka on näitä asioita keksinyt :D).

Eli siis, ennen kaikkea koiran mukaan. Toiset ohitettavat koirat ovat siitä ongelmallisia, että tosiaankaan aina ne eivät ole kivoja ja palkkitsevia. Jänis ei ole koskaan pelottava, vaan aina haluttava, siksi se on myös "helpompi" opettaa (ainoastaan suunnaton vire vaatii työtä, että pysyy hallinnassa eli koira kunnolla sisäistää idean, muuten ei toimi).

Oma pentuni oli hyvin arka ja traumatisoitunut pentuna, siksi ihan ensimmäiseksi sosiaalistin sitä turvallisten, kilttien koirien kanssa koska pelkäsi hysteerisesti kaikkia. Ja ohituksissa vältin lähikontaktia, en päästänyt tuntemattomia nuuskimaan. Vaan aina kun tutustutin uuteen koiraan, menin itse edeltä ja sanoin lupasanan/kutsuin (lupasanan opetin ihan ensimmäiseksi, jotta muodostuisi mahdollisimman varmaksi, oppi parissa päivässä).

Aika nopeasti oppi tykkäämään toisista koirista, liikaakin. Pelottavat vastaantulijat muuttuivatkin kiinnostaviksi. Tässä vaiheessa sovelsin opettamaani; eli jokaisen koiran kohdalla annoin ensin turvaa ja vastaehdollistin, lähempänä syötin namia ja samalla kysyin omistajalta onko koira kiltti pennuille. Jos oli, pyysin saada hetken kouluttaa. Odotin, että koira otti kontaktin (olin opettanut jo muissa tilanteissa monipuolisesti). Sitten lupasana ja tutustumaan. Saman koiran kanssa useammankin kerran sama kaava; näin asia painui pennun mieleen kun tuli paljon toistoja, ja myös luoksetulo vahvistui, siitäkin siis palkka.

Jos taas oli räyhäävä tai pelottava koira, tai en muuten vaan halunnut päästää tutustumaan, palkkasin leikillä ja nameilla kontaktista ja käskin vaikka istumaan ohituksen ajaksi, tarvittaessa menin kauemmaksi ja vain rauhoittelin.

Käskyjä siis opeteltiin varmoiksi paljon muissa tilanteissa, eivät ne muuten olisi toimineet. Eli ohittavat koirat ovat AINA joko häiriöharjoittelua, tai "kaukopalkka" jolle pääsee työnteosta luvalla.

Vieläkin pelottavan koiran tullessa vastaan palkkaan kontaktista, silittelen ja annan turvaa. Ja kiinnostavat koirat ovat palkka. Elekielestä kyllä näkee ja sitä tarkkailenkin, jotta osaan toimia oikein. Jos koiran päästäisi vihaisen koiran luo lupasanalla, lupasana kärsisi, luottamus omistajaan jne. Jos taas ei koskaan käytä muita koiria palkkana, namit eivät ainakaan aina jaksaisi voittaa oman koirani kiinnostusta. Mutta kun se ei tiedä, pääseekö palkaksi luo vai saako namia, namikin kelpaa koska vire nousee joka tapauksessa. Vire ei vain purkaudu vetämisenä yms, vaan koira tulee aktiiviseksi omistajalle. Näin noussut vire on helppo purkaa myös saalisleikkiin (nami/lelu), koska koira saa tyydytystä purkaessaan sen. Palkkion ei ole siis pakko läheskään aina olla koiran luo pääsy. Tärkeintä, että koira tietää ettei se pääse toisten koirien tai muiden kiinnstavien asioiden luo, kuin tietyllä kaavalla. Turha siis yrittää muuta koiran mielestä, muuten se menettää palkkion mahdollisuuden.

Siksi pitää olla tarkka, keiden luokse päästää, ettei pelästytä koiraansa tai petä luottamusta. Mutta mitä enemmän koira haluaa, sen tehokkaammin se oppii -niin hyvässä kuin pahassa.
Toisaalta se on niin innokas, ettei pysty keskittymään ellei sillä ole hajua siitä, miten pitäisi toimia. Siksi matalammassa vireessä opettaa ensin, ja vaikeuttaa koko ajan. Niin että lopulta koira ei "välitä" palkasta eikä häiriöstä ollenkaan, vaan tekee vain maanisen näköisenä töitä -mutta kun lupasana kuuluu, se on salamana haluamansa kohteen luona..

Tässä on tietysti se ongelma, että pitää myös tarkkailla mikä koiraa kiinnostaa.. Jos on jättänyt nameja maahan, ja luulee vapauttavansa koiran niille, mutta koira katsookin jänistä, ei ole koiran syy että se luvan kuullessaan juoksee pupun perään. Olisi kätevä opettaa erikseen koiran/ihmisen luo vapautus, ruoalle vapautus ja saaliille vapautus, ja pitää näistä kiinni niin, että jos vapauttaa esim. ruoalle, ei saa mennä koiran luo. Meillä on käytössä vain yleisvapautus, vapautus sivulta merkkaamaan mutta ei saa mennä kohteiden luo, ruoalle vapautus ja saaliin jahtauskehotus. Eli puuttuu ihmisten ja koirien luo vapautussana erikseen, siihen käytän yleisvapautusta. Kun ne jaottelee noin, koira tietää mitä sen pitää tehdä, ja voi treenata hyvinkin häiriöllisessä paikassa ilman että koira menee minne haluaa. Kunhan yleensä aina antaa koiralle sen, mitä se eniten haluaa, ei tarvitse antaa aina sitä. Nimittäin koira luottaa, että omistaja "ajattelee sen parasta" ja "hallitsee ympäristön palkintoja", niinpä se tekee omistajalle aina vain enemmän. Mutta jos yhdenkin kerran koira pääsee luistamaan säännöstä, esim. vieras koira tulee leikkimään sen kanssa ilman lupaa -koko periaate kärsii ja koira kokeilee jos se saisikin kaiken ilmaiseksi.. (kokemuksen äänellä :D). Joten tarkkana pitää olla.

Minun haave olisi, että ikinä ei tarvitsisi käyttää pakotteita, ja koira olisi satavarmasti aina ja kaikkialla hallinnassa, ja myös luottaisi minuun joka tilanteessa eikä pelkäisi mitään. Ja että se kokisi kaiken palkkana niin että tekisi minulle töitä mistä vain :) No, ei tuo kovin kaukana ole, mutta aina on parantamisen varaa.

Niin ja se vielä, että jos osaava koira (esim. omani) tekee virheen, ignooraa käskyni tai säännön, siitä kyllä tulee sanktio. Palkkion menettäminen kokonaan, ja lisäksi kaiken muunkin kivan menettäminen joksikin aikaa, jos mahdollista, sekä ikävä olo laumassa koska minä olen vihainen enkä huomioi koiraa. Palkkion menettämisen ideakin on opetettava huolella -silloin korkeassakin vireessä riittää esim. pysähtyminen, selän kääntäminen, suunnanvaihto, ja koira valpastuu: "hups, nyt tein väärin, äkkiä pitää saada taas omistaja puolelleni jotta voin saada palkan". Eli pelkkä vihjaus siitä, että "nyt teet huonosti, saatat menettää haluamasi", riittää koiralle (jos kohde on tarpeeksi haluttava, jos ei ole, koiralla ei ole syytä nähdä vaivaa ja se mieluummin esim. alkaa merkkailla. Tällöin estäisin koiralta myös merkkaamisen, kunnes se on kiinnostunut yhteistyöstä, ja vasta sitten se saisi sen, mitä enemmän haluaa).

Ääh, pitkästi ja ot:sti. osaisiko joku tiivistää mun ajatuksia :D?

Danielle

Danielle
Viestimäärä: 143

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Lauantaina, 10.07.2010 klo 00:52  
+
0
^Oikein hyvältä kuulostaa. Ainoa, mitä jäin miettimään on tuo, että tavataan vain pentuihin hyvin suhtautuvia. Mitenkäs sitten jos se kiltiksi sanottu kuitenkin rähähtää? Itsellleni on ainakin käynyt niinkin silloin kun Dani oli pentu, että omistajan mielestä koira on kiltti, ja vaikuttikin siltä, mutta kun päästin pennun sen luokse, se kuitenkin rähähti.:mietiskel:

Yhä edelleen kaipaan vastauksia tuohon edellä esittämääni kysymykseen kipeän koiiran ohitusharjoittelusta.:hymy:
Bichon Frise Dani 3/2007
Havannankoira Tilda 1/2008

tildani.vuodatus.net

maddy

moderaattori
maddy
Viestimäärä: 3542

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Keskiviikkona, 28.07.2010 klo 12:00  
+
0

Hypnotic kirjoitti:

Toivottavasti tästä ei ollut vielä keskustelua.

Varmaan monella on sama ongelma. Koira rähisee ja haukkuu muille koirille. Meillä on tämä ongelma, enkä tiedä syytä miksi koira rähisee. Näyttelyt ovat mm. tämän ongelman takia yhtä tuskaa. Haukkuessaan ei suostu kuuntelemaan mitään, enkä saa koiran mielenkiintoa millään. Nyt olenkin vain kääntänyt koiran poispäin ja vaihtanut suuntaa, eli vienyt pois tilanteesta.

Neuvoja ja vinkkejä poiskitkemiseen. :) Saa jakaa kokemuksia.

maddy

moderaattori
maddy
Viestimäärä: 3542

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Keskiviikkona, 28.07.2010 klo 12:22  
+
0
Oma vinkkini hypnoticille on ihan alkuun nyt ainakin jättää näyttelyt pois hetkeksi repertuaarista. Kumpikaan teistä ei niistä tällä hetkellä nauti eivätkä ne ainakaan auta rähisemisen loppumista.

Kauanko olet ehtinyt tuota kääntymistä ja tilanteesta pois viemistä tehdä? Onko se näyttänyt mitään edistyksen merkkejä? Kuulostaa periaatteessa ihan hyvältä, tosin mieluummin toki niin, että koira ei ole ehtinyt vielä täyttä rähinää aloittaa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että tilanteen laukaisemiseen kannattaa pyrkiä niin, että koira ei ehdi kiihtyä liiaksi. Harjoittelu kannattaa aloittaa niin kaukaa, että koiraan saa vielä kontaktin sen huomatessa toisen koiran. Alussa tämä etäisyys voi olla tosi pitkä. Koiraa voi kieltää tuijottelemasta toista koiraa ja tarvittaessa jännittyneisyyttä ja tuijottelua voi katkaista koskettamalla koiraa vähän tai viimeisenä konstina ohjaamalla koiran kävelemään poispäin koirasta, kuten olet tehnytkin. Pyri kuitenkin siihen, että koira ei edes aloita rähinää vaan puutut jo ensimmäisiin jännittyneisyyden merkkeihin ja siihen tuijottamiseen.
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 28.07.2010 klo 12:22)

eetla

eetla
Viestimäärä: 3461

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Keskiviikkona, 28.07.2010 klo 12:56  
+
0
Hypnoticille vinkki. Meillä vanhempi koira on "siedätyksessä" eli kun muita koiria näkyy ne joko A:pyritään kiertämään toisella puolen tietä riittävän kaukaa niin että oma koira pysyy rauhallisena. Ei siis kohdata kävelytiellä. Siinä voi käyttää lelua, namia tai naksua apuna/palkkana, mutta vain jos koira pysyy rauhallisena ja ottaa kontaktia sinuun. B:vaihtoehto on käytössä silloin jos ei "pääse" kiertämään liikkeessä eli mennään muutaman metrin päähän kävelytiestä, istutetaan oma koira ja pidetään käskyn alla samalla palkaten niin kauan että toinen koira on päässyt ohi nätisti. Meillä ohitukset menee enimmäkseen nätisti jo ihan ohitustilanteessakin, kunhan siihen koiraan saadaan kontakti riittävän aikaisin eikä koira kerkeä "nostaa kierroksiaan" niin ettei sitä saa mitenkään katkeamaan. Meillä koirat onneksi on niin persomakkaroita kaikelle syötävälle että se huomion vieminen siitä vieraasta koirasta namulla on helppoa.

Luonnolisestikin homma menee reisille aina silloin kun joku koira kerkeää irti ollessaan tulla iholle ja oman koira luottamus siihen että mä handlaan tilanteen karisee.
Osku 2001 v syntynyt seropi rouva k.16.9.2012
p&s käppänä "Nasu" s. 19.10.2008
p&s käppänä "Sulo" s. 28.6.2011

Hypnotic

Hypnotic
Viestimäärä: 353

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Keskiviikkona, 28.07.2010 klo 21:15  
+
0
Onnea onnistuneille ja tsemppiä. (:

Kiitos vinkeistä Maddy ja Eetla. Maddy, Ei ole tuottanut vielä tulosta ei. Näyttelyissä ollaan käyty vasta vain muutaman kerran, mutta kuten sanottiin, ei kumpikaan niistä nauti. Siksi pidänkin nyt taukoa ja lähden vasta myöhemmin yrittämään jos ongelma saataisiin pois päiväjärjestyksestä... Kontaktiharjoituksia siis kehiin.
"Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa,
ei voi olla kauhean vaarallinen."
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 28.07.2010 klo 21:23)

eetla

eetla
Viestimäärä: 3461

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Torstaina, 29.07.2010 klo 10:21  
+
0
Joo ja sitten kannattaa muistaa että jos koira alkaa käymään kierroksilla nähdessään jo kaukaa vastaantulevan koiran, niin ettei siihen saa kontaktia, sitten käännös tulo suuntaan, eikä tehdä sitä epäonnistunutta ohitusta lainkaan. Parempi ettei yritä jos näkee että reisille menee. Ei meilläkään kaikkia koira pääse nätisti ohi vaikka kuinka yrittää, mutta pikkuhiljaa se alkaa mennä paremmin ja paremmin.
Osku 2001 v syntynyt seropi rouva k.16.9.2012
p&s käppänä "Nasu" s. 19.10.2008
p&s käppänä "Sulo" s. 28.6.2011

kkrista|`

kkrista|`
Viestimäärä: 26

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Torstaina, 29.07.2010 klo 22:21  
+
0
Meiltä löytyy kans yks räyhääjä. Naksuttimen kanssa ollaan nyt noin kaks viikkoo treenattu ja alko menee jo huomattavasti paremmin, mut sitten kun oltiin siinä sivussa niin toinen koira alko räyhäämään. Eipä tietenkään Tinjakaan pysyny rauhallisena. Mutt mitä sitten pitäis tehä jos koira tulee vastaan ja vasta pari metriä ennen toista koiraa alkaa räyhääminen, pitäiskö silti vaihtaa suuntaa? Sillonhan se koira tulee perässä eikä sitten ainakaan rauhotuta, vaan katellaan taakse ja haukutaan. :mietiskel:
Elämääni värittävät:
Maltankoira mix Daisy, -07
Yörkshirenterrieri Tinja, -09
Ja pari kania :)

Anuapina

Anuapina
Viestimäärä: 342

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Lauantaina, 31.07.2010 klo 01:42  
+
0
Mää kans joudun useinkin soveltamaan Kaimion kirjan oppeja, koska harvoin koira oikeesti toimii just niinkun kirjassa sanotaan. =)

Aika loogiselta vaikuttaa tuo mitä Sysikoira tuossa ylempänä kirjotti, että jos koiraa kielletään ja riuhdotaan sen ollessa innokkaasti menossa tekemään tuttavuutta, se saattaa turhautua ja alkaa remmiräyhäksi. Koulutusmetodi vaikuttaa myös ihan toimivalta, eli koira palkataan sen haluamalle asialla ja osoittamaan, että vastaantulijat on kiva juttu. Mutta kuten aiemmin totesin niin itse en päästä koiraani tapaamaan muita hihnassa esim. ihan siitä syystä, että olen huomannu, että varsinkin uroskoirilla hihnassa oleminen tuo tapaamisiin enemmän jännitettä, kun koira ei voi liikkua ja elehtiä vapaasti. Meillä toimii monesti se, että palkkaan onnistuneet ohitukset sillä, että päästän koiran ohituksen jälkeen haistamaan vastaantulijan jälkiä ja hajuja. Se, että koira ei saa lenkeillä tavata muita, edelyttää mun mielestä, että koiralla on kuitenkin koirakavereita, joita se saa tavata säännöllisesti.

Jos vastaantuleva koira alkaa räyhätä ja oma koira vastaa räyhäykseen niin kääntyisin pois päin tai kiertäisin niin, että välttäisin suoran kohtaamisen (kuten tuossa aiemmin ehdotettiinkin). Onnistunut ohittaminen on siltä kerralta jo pilalla, kun koira alkaa haukkua ja murista, eikä koiraa todennäköisesti siinä tilanteessa saa kovin helpolla rauhottumaan. Räyhäävien koirien ohittaminen tahtoo tuottaa meilläkin vähän ongelmia, mutta usein riittää kun sanon "äp" ja jatkan vaan matkaa. Sitten kokeillaan onnistunutta ohitusta taas uudelleen seuraavalla kerralla.

Hypnotic: miten koirasi tulee yleisesti ottaen muiden koirien kanssa toimeen? Pääseekö se säännöllisesti tapaamaan muita koiria ja leikkimään? Koiralla on ilmiesesti siis ongelmia olla tilanteessa, jossa on muita koiria paikalla? Jos vaan mahdollista niin totutelkaa koiriin niin, että paikalla on ensin yksi koira, sitten muutama. Sitten voitte esim. mennä etäältä seuraamaan koulutusta ja pysytellä juuri niin etäällä ettei koirasi hermostu. Siitä sitten voi pikkuhiljaa siirtyä lähemmäs ja lähemmäs palkaten koiraa sen pysyessä rauhallisena.
kääsna Kapu (11/2008)
kääsna Myy (12/2011)
(Viestiä on muokattu lauantaina, 31.07.2010 klo 02:09)

Hypnotic

Hypnotic
Viestimäärä: 353

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Lauantaina, 31.07.2010 klo 15:23  
+
0
Anuapina: Koiralla on monta koirakaveria, käydään useina iltoina eri koirien kanssa yhdessä lenkillä jne. :) Tulee ihan hyvin toimeen suurimmaksi osaksia kaikkien koirien kanssa. Käydään myös pari kertaa viikossa treeneissä, jossa ei ole mitään ongelmaa treenata muiden koirien kanssa ja lähellä. Kimppa-automatkat sujuvat myös hyvin, vaikka samassa autossa olisi 4 koiraa. Ongelma ei ole siis se toisten kanssa toimeen tuleminen.

Jos siis lenkillä tulee vastaan vieraita koiria, aletaan rähistä. Vastaavasti näyttelyissä on monta uutta koiraa, joille rähistään. Ikinä ei ole sattunut mitään tilannetta, mikä saisi koiran pelkäämään muita tms. Olisi pitänyt puuttua heti ensimmäisiin rähinöihin pennusta saakka. En vain ole ainoa joka käyttää tätä ulkona, joten olisi pitänyt ohjeistaa muitakin alusta saakka ohituksissa ...
"Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa,
ei voi olla kauhean vaarallinen."

Anuapina

Anuapina
Viestimäärä: 342

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Sunnuntaina, 01.08.2010 klo 01:34  
+
0
Hypnotic: ok, hyvä juttu, että tulee kuitenkin monien koirien kanssa toimeen. :)

Eipä siinä sitten muu auta kun ruveta systemaattisesti opettelemaan vieraiden koirien ohituksia. Jos ja todennäköisesti kun remmiräyhääminen johtuu epävarmuudesta, niin se mitä itse voi itse tehdä on toimia luotettavana johtajana tilanteessa ja osoittaa koiralle omalle käytöksellä, että ei ole tarvetta räyhätä. Jos vain suinkin mahdollista niin ohitustilanteet tulisi tapahtua hihna löysällä, jolloin koira ei voi tukeutua hihnaan ja saada sitä kautta enemmän rohkeutta meuhkata. Remmiräyhääjille on olemassa omia kurssejakin, jossa ohituksia harjoitellaan tai sitten voit pyytää tuttavia avuksia ohistusten harjotteluun.
kääsna Kapu (11/2008)
kääsna Myy (12/2011)

metaphnora

metaphnora
Viestimäärä: 276

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Sunnuntaina, 01.08.2010 klo 19:37  
+
0
Ohittaminen on vielä meidänkin treenien alla. Vieraat koirat on Nemosta niin kamalan jänniä, mutta samalla myös aivan hirvittävän pelottavia. Yleensä ohittaessa samallta kadulta käveleviä koiria on Nemon vetäminen aivan hillitöntä. Muutoinhan Nemo ei vedä juuri lainkaan, vetäminen ilmenee vain näissä ikävissä ohitustilanteissa. Usein yritän rauhoittaa tapahtumaa joko kääntymällä takaisin, tai kiertämällä vastaantulevan koiran mahdollisimman kaukaa. Kiertäminen ei aina onnistu, esim. kulkiessamme kapealla kujalla jossa ei yksinkertaisesti ole tilaa, mutta takaisin voi aina mennä.

Yleensä Nemo reagoi vain koiriin, jotka jollain tavalla noteeraavat hänet. Joskus ohittaminen onnistuu ihan hyvinkin, mutta siihen tarvitaan toisen koiran täysi välinpitämättömyys. (Tosin, joskus ohittaminen ei onnistu silloinkaan...) Ohitustilanteissa makupalat menettävät kyllä täysin merkityksensä, eikä kontaktia saa koiraan oikein mitenkään.

Täytyy keksiä jokin nemomaisen sopiva keino vetämisongelman ratkaisemiseksi. Luultavasti oikean keinon avulla saadaan tämäkin tapa kitkettyä pois melko nopeasti.
http://metaphnora-dogs.blogspot.com

Siperianhuskyt Luna & Naos
Kotikissat Aura & Nova
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 01.08.2010 klo 19:40)

empirre

empirre
Viestimäärä: 12

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Sunnuntaina, 15.08.2010 klo 15:16  
+
0
oikein toimit kadi! teen ihan samalla tavalla, kotonakin. jos koira on mun tiellä EN KIERRÄ, koiran pitää siirtyä koska minä olen lauman johtaja :D ja se ei todellakaan mene rikki. saman teen lenkillä jos haluan koiran huomion (äkkipysähdys, suunnan vaihto ym).
kyllä jotkut ihmiset on sitten tyhmiä, kuvittelee että eläimet on lasista tehty. pitää muistaa miten koirat esim selvittää riitoja keskenään! kyllä ne kestää.

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Maanantaina, 16.08.2010 klo 13:48  
+
0
^ison koiran kanssa on helppo ajatella, että kyllä se kestää. Kun kestäähän se. Silti koulutuksen pitäisi pääpiirteittäin perustua siihen positiiviseen. Myös minun mielestäni, vaikka osa menetelmistäni aika 'rajuilta' voi kirjoitettuna kuulostaakin. Mä en pelaa varsinaisesti johtajuudella, vaan lähinnä sillä etten vieritä vastuuta koiralle. Pyrin näyttämään sille sen, että mä hoidan, enkä todellakaan hyväksy sitä että se tulee siihen väliin improvisoimaan.

Tietysti rotua valitessani jo tiesin, että saan käsiini luultavammin vahtivan ja puolustavan, kuin pelkäävän ja pakenevan koiran. Ja siksi sille tuleekin omalla johdonmukaisella rauhallisuudella, tiukoilla rajoilla, hyvällä palkalla ja välillä kovillakin otteilla tehdä selväksi, ettei mikään rähjääminen normaalielämässä ole hyväksyttävää tai tarpeellista, koska ohikulkeva ihminen/koira/pyörä/rullaluistelija ole uhka, jota vastaan täytyisi taistella.

Meillä alkaa junnukin olemaan nyt siinä pisteessä, että ohittaa jo irtiollessaankin nätisti. Muori toki ollut hyvänä esimerkkinä, mutta uskoisin että jotain olen itskein osannut tehdä oikein :)

Kinoko

Kinoko
Viestimäärä: 1426

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Maanantaina, 16.08.2010 klo 14:14  
+
0
^ Miten, miten olet tehnyt sen, että koira irtiollessaan ei mene toisten koirien/ihmisten/minkään luokse? Meillä hihnaohitukset sujuu jo aika kivasti, on sujuneet jo jonkun aikaa, mutta vapaana tuo aivan varmasti menisi moikkaamaan jokaisen vastaantuijan edusti se mitä lajia tahansa, kun on luonteeltaan niin utelias ja haluaa aina tervehtiä kaikkia.
Ur kaoset talade en röst som sade: le, och bli glad ty det kan bli värre. Och jag log, och blev glad, och det blev värre!

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VASTAANTULIJOIDEN OHITTAMINEN - Maanantaina, 16.08.2010 klo 14:27  
+
0
^Tehtiin ohitukset remmissä ensin vahvoiksi, eli niin ettei koira enää välittänyt vastaantulijoista. Eli en antanut sen olla millään tavalla kiinnostunut muista. Ensin otettiin pois se fyysinen vouhkaaminen, luokse pyrkiminen, äänteleminen ja sen jälkeen myös katsekontakti vieraisiin. Eli koira kulki reunassa ja katsoi joko eteenpäin tai sitten poispäin vastaantulijoista. Jo vilkaisusta vieraisiin tuli palautetta. En silti vaadi kontaktia minuun, mulle riittää että koira pysyy lähellä. Eikä sen silti tarvitse katsoa minua. Edes ohituksissa.

Sit ku pystyttiin varmasti remmi löysällä ohittamaan ihmiset, koirat, pyöräilijät, lastenvaunut, rullaluistelijat yms. ilman että koiran kulkemisessa tai olemuksessa tapahtui pientäkään värähdystä, aloin kuskaamaan sitä liinassa. Eli se oli irti, mutta liina oli viimeinen varmistus. Jos mielenkiinto vastaantulijaan/ohittajaan heräsi, sain koiran kiinni tallomalla liinan maahan. Ja välitön palaute 'ei näin'.

Liinatreenit kestivät ehkä viikon ja kun ei varmistusta ei juurikaan tarvinnut käyttää, jätin liinankin pois.

Tietysti vaadin koiralta sen, että kun kuljetaan irti taajamassa, kävelyteillä, se kulkee mun lähellä. Kokoajan niin, että saan sen tarvittaessa kiinni pannasta. Jos yhtään näyttää siltä, että vastaantulija pelkää irtiolevaa koiraa tai ylipäätään pelkää koiraa, tottakai otan sen kiinni. Eli koiralla ei ole lupa vouhkata tietä pitkin mentäessä edes silloin, kun ketään muita ei ole lähimaillakaan. Remuaminen on sallittua vain metsässä :)

Lisätääs vielä sen verran, että riiseni on rotuna aika helppo opettaa olemaan irti. Sen rotuominaisuuksiin kuuluu olla välinpitämätön vieraita kohtaan ja vain uhkaavassa tilanteessa puolustaa. Eli mikään seurapiiriperhonen riiseni ei ole, eikä sen kuuluisikaan mennä häntä heiluen jokaista vastaan. Toki ne ovat pentuna avoimia ja rakastavat kaikkia, mutta pahimman murkkuiän jälkeen myös juniori on onneksi vakavoitunut, eikä ole suukottamassa ihan jokaista ;)
(Viestiä on muokattu maanantaina, 16.08.2010 klo 14:31)

  Siirry sivulle: 1 ... 6 7 8 ... 39
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28098
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545432
Uudet käyttäjät tänään1
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään1
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265761
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2024 klo 14:00)