Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 17:51

Vetäminen

Siirry sivulle: 1 2 3 ... 19

Baabu

Baabu
Viestimäärä: 2

VETäMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 17:51  
+
0
Koirani on labradorinnoutaja. olen niin kyllästynyt sen vetämiseen ja erityisesti se haluaa mennä joka ihmisen ja koiran luokse. olen joskus niin noloissani kun koira vetää minut väkisin ihmisten jalkoihin, kerran jopa lensin rämälleni. Enkä jaksa niin isoa koiraa pitää paikoillaan. Auttaisiko kuonopanta? eli olisiko siitä todella hyötyä? Harmittaa kun haluaisin mennä pitkiä lenkkejä ilman että vilkuilen ympärilleni varmistaakseni että ihmisiä ei näy missään. Tämän takia koira ei saa tarvitsemaansa liikuntaa. Vinkkejä tarvitaan.

myrkku

myrkku
Viestimäärä: 2138

VS: VETäMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 18:07  
+
0
Sinulle syntyy paha kierre jos koirasi ei saa tarvitsemaansa liikuntaa koska se vetää, koska sitten se vetää enemmän ja sillä on varmasti enemmän intoa. Onko sinulla nyt valjaat vai panta? Kuonopanta auttoi meillä, koira oli vain n.19kiloinen mutta hurjan vahva ja veti minulta kädet kipeiksi, vaikka pidin sen vierellä. +koirien kohtaaminen on niin hullua että pannasta pääsisi pois ja valjaita ei voida käyttää lenkeillä koska vetäisi niissä (työn allahan tämäkin on). Kuitenkin normaali kävely ilman häiriöitä sujuu nykyään järkyttävän hyvin. Pelkkä kuonopanta ei auta kävelyyn, pitää tehdä töitä ja kouluttaa tavalla mikä sitten sopii parhaiten. Meillä auttoi kuonopannan kanssa (jolla hallitsin koiraa paremmin) heti sillä silmänräpäyksellä kun koira veti->toiseen suuntaan käännös toiseen suuntaan, kun hämmästyi ja katsoi minua->kehu ja namu ja käännös takaisin meno suuntaan. Toistoa tarvittiin paljon, mutta nyt menee suurimmaksi osaksi todella hyvin.

Baabu

Baabu
Viestimäärä: 2

VS: VETäMINEN - Sunnuntaina, 11.04.2010 klo 18:36  
+
0
tällä hetkellä käytän valjaita. ne ovat auttaneet hieman mutta eivät tarpeeksi

Tigru

moderaattori
Tigru
Viestimäärä: 2736

VS: VETäMINEN - Maanantaina, 12.04.2010 klo 01:05  
+
0
Minkä ikäinen koira? Miten sitä on koitettu kouluttaa vetämisestä pois?
Taigalta (poetry in motion): bedlingtoninterriereitä.

MagicaDeSpell

MagicaDeSpell
Viestimäärä: 13

VS: VETäMINEN - Maanantaina, 12.04.2010 klo 19:19  
+
0
komppaan myrkkua. kuonopanta auttaa ison/vahvan koiran hallinnassa jo siinä mielessä että kun koiraa on helpompi hallita niin ihminen tuntee itsensä vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi, eli koira ei aisti omistajan epävarmuutta ja "pelkoa" (mikä innostaisi sitä vain vetämään ja koettelemaan rajojaan lisää...)

nougatt

nougatt
Viestimäärä: 109

VS: VETäMINEN - Keskiviikkona, 14.04.2010 klo 09:33  
+
0
voisit kokeilla myös tuollaisia vedonestovaljaita koirallesi, tällainen verkkokauppa ainakin löytyi, mikä myy valjaita. Parasta koiralle olisi jos se pääsisi hihnalenkkien ohella myös vapaasti juoksemaan esim. metsään tai koirapuistoon. Voisi vetäminenkin jonkin verran jo tuolla vähentyä, jos se kerää paljon energiaa. Koiran energiamäärää ei välttämättä saa kulutettua hihnalenkeillä, vaikka kävelisi monta tuntia putkeen. Varsinkin jos on nuori koira kyseessä. Voit myös koittaa sitä, että kun koirasi alkaa vetää jonnekin, niin et reagoi siihen vaan teetkin jotain muuta, esim. aina pysähdyt tai heti lähdetkin itse päinvastaiseen suuntaan, ja kun koira seuraa ja kulkee hetken nätisti, niin heti kehut tai palkitset sitä namilla. Monet koirakouluthan järjestää myös kursseja, joilla treenataan hihnassa nätisti kulkemista sekä ohitustilanteita.
*Pieni sileäkarvainen portugalinpodengo Onni, s.-07
*x-rotuinen Foxi, s.-07
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 14.04.2010 klo 09:49)

MagicaDeSpell

MagicaDeSpell
Viestimäärä: 13

VS: VETäMINEN - Keskiviikkona, 14.04.2010 klo 10:16  
+
0
ja täytyy muistaa ettei vedonestovaljaiden/kuristuspantojen/kuonopantojen kanssa saa koskaan käyttää flexiä, koska silloin koira tottuu kokoajan pieneen vetoon.

Sonik

Sonik
Viestimäärä: 4809

VS: VETäMINEN - Keskiviikkona, 14.04.2010 klo 10:20  
+
0
Ja mulle on kasvattaja ja mun äiti (kokemuksesta) sanonut ettei flexi oo muutenkaan se optimaalisin väline opetettaessa koiraa kulkemaan nätisti hihnassa.
Äidillä koira lopetti vetämisen kuin itsestään, kun ne siirtyi flexistä nahkahihnaan.
shelamu "Savu" -10
cpku "Sumu" -11
shelamu "Koda" -13
cpku "Hippa" -15

If you see light at the end of the tunnel, It's the light of the oncoming train.

MagicaDeSpell

MagicaDeSpell
Viestimäärä: 13

VS: VETäMINEN - Keskiviikkona, 14.04.2010 klo 20:23  
+
0
siis juu, flexillä voi muutenkin heittää vesilintua... ainoa missä olen joskus käyttänyt niin pika pissatuksella oman pihan perällä kun ei viitsi koiraa vapaanakaan pitää mutta ei viitsi itse mennä sinne monta metriä puskan puolelle...

senn

senn
Viestimäärä: 30

VS: VETäMINEN - Lauantaina, 17.04.2010 klo 14:17  
+
0
Kannattaa myös kokeilla että menet aluksi ihan rauhalliseen paikkaan ja teet harjoituksia, jossa vaihdat suuntaa paljon, koiran tulee kokoajan pysyä sivulla/vähän takana. Voit muuttaa tempoa, kääntyä yhtäkkiä ja kaikkea mitä keksit. Tämä vaatii paaaljon toistoja!

Joillakin koirilla toimii vahvasti jos pitää kaulapantaa kaulan "yläosassa" joka on heikoin kohta, toisaalta taas jos koira ei reagoi siihen, voi henkitorvi yms. mennä kasaan koiran kiskoessa.

whisperd

whisperd
Viestimäärä: 83

VS: VETäMINEN - Lauantaina, 17.04.2010 klo 23:29  
+
0

Senn kirjoitti:
Kannattaa myös kokeilla että menet aluksi ihan rauhalliseen paikkaan ja teet harjoituksia, jossa vaihdat suuntaa paljon, koiran tulee kokoajan pysyä sivulla/vähän takana. Voit muuttaa tempoa, kääntyä yhtäkkiä ja kaikkea mitä keksit. Tämä vaatii paaaljon toistoja!Yhdyn tähän, lisäksi teen vielä itse niin että rauhoitan koiran ennen kuin se pääsee ovesta ulos, tavoitteena että koira yhdistää rauhallisuuden ulosmenoon. Kokeilin tuossa viime viikolla juosta koiran kanssa läheisellä nurmikentällä siten, että sidoin hihnan vyötärölle ja vaihdoin suuntaa aina kun koira alkoi vetää. Alkuun ei tullut yhtään mitään ja kaveri alkoi paimentaa minua, roikkui lahkeessa ja koitti saada minua ruotuun! Jouduin siinä rauhoittamaan koiran uudestaan ja sen jälkeen juokseminen sujui kokoajan parantuen, puolen tunnin jälkeen kaveri jolkotteli jo rennosti vierellä.

Energisillä koirilla juoksutus on usein hyvä tapa purkaa energiaa, kokeilla voi oman juoksun lisäksi vapaana juosutusta, frisbeen heittoa, pyöräilyä, rullaluistelua, potkulautailua tai mitä ikinä keksiikin.
(Viestiä on muokattu lauantaina, 17.04.2010 klo 23:29)

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: VETäMINEN - Sunnuntaina, 18.04.2010 klo 15:49  
+
0
^hyvä vinkki!

Meillä vetäminen loppui silloin, kun hankin penskalle canicrossia silmällä pitäen vetovaljaat ja opetin sen pitämään pienen vedon niillä. Se tietää, että valjailla vedetään, pannalla ei.

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: VETäMINEN - Maanantaina, 19.04.2010 klo 18:46  
+
0
Meillä on kokeiltu vetämisen poiskitkemiseen kaikki nämä perinteiset suunnanvaihto- ja pysähtymistaktiikat ilman suurempaa menestystä. Tuntui, että koiralle ei jotenkin vaan mene kaaliin, että mitä siltä haetaan. Olisikohan n. 3 kk sitten, kun aloin kitkemään vetämistä pois vain ja ainoastaan vahvistamalla oikeaa paikkaa. Eli aina, kun koira kulkee hihna löysällä vasemmalla puolellani, kehuin ja palkkasin. Jokin aika sitten, kun ilmat vähän lämpenivät, otin käyttöön vielä naksuttimen samassa yhteydessä (eli aina kun koira on oikeassa kohdassa hihna löysällä -> naks + palkka). Tätä menetelmää käyttämällä edistyminen on ollut meidän mittapuullamme ihan valtavaa! Vetämistä on ehkä viidesosa aikaisempaan verrattuna ja koko ajan edistytään. Positiivisen vahvistamisen kautta koiralle sai ikään kuin väännettyä rautalangasta, että mitä siltä tarkkaan ottaen halutaan, sekä riittävän motivaation asian tekemiseen. :) Vielä menee kiskomiseksi, jos tilanne on koiralle liian innostava, mutta uskoisin tämän korjautuvan ajan kanssa. Yleisesti lenkit alkavat jo mennä vähintäänkin kelvollisesti.

Ohitustaktiikastamme kirjoittelinkin jo tuonne "Vastaantulijoiden ohittaminen" ketjuun. Tälläkin saralla edistytään koko ajan. :)
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu maanantaina, 19.04.2010 klo 18:47)

maddy

moderaattori
maddy
Viestimäärä: 3540

VS: VETäMINEN - Torstaina, 10.06.2010 klo 21:14  
+
0

Jasse kirjoitti:

Mosse ei ole ollut meidän koira alusta asti. se tuli meille vasta 2 vuotiaana, jolloin se ei osannut edes istua. Ja se pelkäsi autoja, ja kaikkea mitä pelätä saattaa.. Nyt se ei pelkää enää turhia, ja osaa paljon temppuja, plus hyödulliset "tänne" ja "irti". Vetämistä ollaan koetettu saada pois siitä asti kun Mosse tuli.

Vieläkin se kiskoo hihnassa! Joskus on toki pieniä jaksoj jolloin se kävelee kiltisti. Olemme koettaneet vedonestovaljaita, istumista aina kun Mosse vetää, pitämällä sitä vierellä pitkän ajan, ettei se pysty vetämään, melkein kaikki keinot ollaan kokeiltu.

Toivon että saisin täältä hyödyllisiä vinkkejä vetämiseen! Mosse on onnellinen meillä, enkä tarvitse minkäänlaista muuta apua kuin tuohon vetämiseen. Ja en halua täysin turhia kommentteja esim. "etkö sä nyt osaa koiraas kouluttaa" tms.
KIITOS JOS AUTAT!


eeelisa kirjoitti:

Luulen että tähän vetämis ongelmaan käy ihan yhtälailla samat keinot kun pennun vetämisen pois opettelu.
Tässä esim yks linkki vetämisen pois opettamiseen: vetämisen pois opettaminen
Ja netistä löytyy paljon paljon muitakin jossa on hyviä vinkkejä tähän. Koska koirasi on jo aikuinen niin opettaminen on hieman hitaampaa kuin pennulle joten kärsivällisyyttä pitää olla.

Fay

Fay
Viestimäärä: 1275

VS: VETäMINEN - Perjantaina, 11.06.2010 klo 22:23  
+
0
Meillä ei esim. tuo herkkujen kanssa pelaaminen toiminut lainkaan vaikka koira muuten onkin namien perään. Hajut olivat kiinnostavampia. Parhaiten tuohon toisten koirien ohittamiseen toimi yllättäen se etten tehnyt mitään kun toinen koira tuli vastaan. Siis tietystikään en päästänyt omaa koiraa sinne, mutta en vetänyt hihnaa lyhyemmäksi ja koiraa kiinni jo sataa metriä ennen toista. Kun tein näin aiemmin, koira vain oppi siihen että ohitustilanteessa on jotain TOSI jännää ja jo sen takia yritti kahta kauheammin toisen luo. Parhaiten tämä uusi tekniikka toimii tietty silloin kun koira on jo lenkin loppuvaiheessa melko väsynyt.

Hankalampien tapausten kanssa on toiminut ihan "telkkarineuvojen" mukaisesti se että hihna pistetään vyötärön ympäri niin että koiran on pakko seurata vierellä nätisti. Jos siinäkin yrittää vetää, pieni nykäisy hihnasta pitäisi riittää siihen että huomio kiinnittyy taas omistajaan. Tätä pitää toistaa sen verran usein että koira oikeasti ymmärtää että se vierellä käveleminen on koko harjoituksen tarkoitus.

Ja se kuonopanta! En voi tarpeeksi ylistää sen toimivuutta! Niitäkin on ainakin kahta mallia. Toiseen kiinnitetään hihna leuan alle ja toiseen niskan taakse.

Kuten tuossa muutkin ovat edellä sanoneet, älä vain ajaudu koiran kanssa siihen kierteeseen että koira vetää => vähemmän lenkkejä => liikaa energiaa => vetää entistä enemmän. Paljon harjoittelua, paljon toistoja ja vielä mielellään jonkun tutun kaverin ja koiran kanssa harjoittelua.
Raha ei tuo onnea, mutta sillä voi ostaa vaahtokarkkeja ja se on vähän sama asia..

Karhukoira-labradorimix Pörri 09/02
Villakoira-sheltti-cockerspanielimix Bella 10/11

Kuvia otuksista ja vähän muustakin
Blogi

Retu91

Retu91
Viestimäärä: 1

VS: VETäMINEN - Tiistaina, 15.06.2010 klo 15:20  
+
0
Kannattaa hankkia valjaat, meillä ainakin auttoi. ; )
Kannattaa ostaa jos ei ole.

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: VETäMINEN - Tiistaina, 15.06.2010 klo 18:05  
+
0
^ Aloittaja sanoi jo kokeilleensa valjaita.

Saahan koira liikkua myös runsaasti vapaana? Hihnalenkkeily ei ole riittävä liikuntamuoto varsinkaan suurelle aktiiviselle koiralle!

Koitin joskus hetken aikaa vedonestovaljaita, mutta tulos oli ihan kaamea: aina ku remelit kiristyi, koira lisäs vauhtia ja voimaa tyyliin "jokin tässä nyt mättää, taidanpa vetää vähän lisää!". Totesin että on varmaan BH-koettakin ajatellen fiksumpaa opettaa koira olemaan vetämättä. :viheltel:

Erittäin lyhyesti: koira menee hihnan päähän -> pysähdyn -> koira katsoo mua -> naks ja palkka. Nykyään koira menee joskus tietoisesti niin pitkälle että hihna kiristyy, kääntyy salamana ja tulee hakemaan ruokaa. Useimmiten kävelee kuitenkin vierellä ja saa näin välillä palkkaa. 'Okei' -käskyllä saa huidella mihin lystää. Tämä(kin) toimii parhaiten jos koiran saama ape on nimenomaan sen ruokaa, eikä sitä tipu muualla ku lenkillä.
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.
(Viestiä on muokattu tiistaina, 15.06.2010 klo 18:07)

Nella3

Nella3
Viestimäärä: 290

VS: VETäMINEN - Tiistaina, 15.06.2010 klo 21:03  
+
0
Kun koira vetää pysähdy ja mene kyykkyyn ja odota että koira tulee luo.. Älä anna minkäänlaista äänimerkkiä koiralle, että se tulisi luokse.. Ja kehu ja anna herkku kun koira tulee luo! (Ensin kannattaa harjoitella kotipihassa) Kun koira tulee luo hyvin kyykyssä voit siirtyä toiseen vaiheeseen ja se on: Kun koira vetää pysähdy (Älä mene kyykkyyn) ja jos koira vetää edelleen vedä sitä itseesi päin (Jos se vetää hirveästi) Ja kun koira pysähtyy/tulee luokse, kehu ja anna nami! =) Tuo toimi ainakin minun koirani kohdalla. =) Ja myös se olisi hyvä että opetat koiran tuomaan vaikka pallon ja ennen lenkkiä viet pallon sisällä johonkin ja käsket tuomaan pallon. (monta kertaa kannattaa tehdä tämä) Tuossa koira väsyy ja ei vedä enää hirveästi hihnassa.. =)
(Viestiä on muokattu tiistaina, 15.06.2010 klo 21:07)

Lavinia

Lavinia
Viestimäärä: 56

VS: VETäMINEN - Maanantaina, 21.06.2010 klo 12:01  
+
0

Nella3 kirjoitti:

Kun koira vetää pysähdy ja mene kyykkyyn ja odota että koira tulee luo.. Älä anna minkäänlaista äänimerkkiä koiralle, että se tulisi luokse.. Ja kehu ja anna herkku kun koira tulee luo! (Ensin kannattaa harjoitella kotipihassa) Kun koira tulee luo hyvin kyykyssä voit siirtyä toiseen vaiheeseen ja se on: Kun koira vetää pysähdy (Älä mene kyykkyyn) ja jos koira vetää edelleen vedä sitä itseesi päin (Jos se vetää hirveästi) Ja kun koira pysähtyy/tulee luokse, kehu ja anna nami! =) Tuo toimi ainakin minun koirani kohdalla. =) Ja myös se olisi hyvä että opetat koiran tuomaan vaikka pallon ja ennen lenkkiä viet pallon sisällä johonkin ja käsket tuomaan pallon. (monta kertaa kannattaa tehdä tämä) Tuossa koira väsyy ja ei vedä enää hirveästi hihnassa.. =)Hyvä kun joku on ymmärtänyt käyttää tuota konstia "Kun koira vetää, pysähdy ja tee selväksi vetämisestä että matka ei jatku vetämällä" :)

Dominaattori

Dominaattori
Viestimäärä: 75

VS: VETäMINEN - Tiistaina, 22.06.2010 klo 08:13  
+
0
ihan pakko tulla retostelemaan. mulla on muutaman kuukauden vajaa 2v "iso lyhytkarvanen collie-seropi" ja 8kk saku. kun tuo seropi hommattiin, käytettiin fleksiä ja valjaita... tyhmä tyhmä. tähän asti oon hakannu päätä seinään tuon vanhemman ja sen vetämisen kanssa, noin vuoden iässä siirryttiin pannan ja hihnan käyttöön. jatkuvasti ollaan tehty sen kans työtä tuon vetämisen pois saamiseks, on kokeiltu pysähtymistä, äänimerkkejä, käännöksiä jne..

eilen tapahtu jotain ihan ihmeellistä. otin koirat yksitellen lenkille, toi saku nyt ei vedä kun ainoastaan katsoessaan mallia isommalta, itsekseen ihmettelee maailman menoa ja kävelee perässä, porukassa vetää niinkuin kaverikin. sitten menin tän toisen kans pihalle, otin hihnan vasempaan käteen ja koiran oikealle puolelle, hihna takakautta josta koira on helppo nykiä takaisin viereen. herkkujen kanssa 30 minuutin lenkki ja pikku nyppäsyitä ja "zäp zäp" sana aina kun koiran "puoliväli" ohitti mut.. ja tänä aamuna sama homma, meinas lähteä vetämään, mutta vain 2 minuuttia lenkin alusta, loppumatkasta se jopa itse himmasi vauhtia kun näki että jäin jälkeen, jipiiiiii :jjei:
(Viestiä on muokattu tiistaina, 22.06.2010 klo 08:22)

  Siirry sivulle: 1 2 3 ... 19
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26056
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5802
Viestejä yhteensä543763
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263648
(Tilastot päivitetty viimeksi 04.07.2020 klo 11:00)