Ohjeet ja säännöt
Takaisin
PENTU TULEE TALOON - Torstaina, 02.02.2017 klo 07:31

Pennun opettaminen ulkoiluun

tirde

tirde
Viestimäärä: 5

PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Torstaina, 02.02.2017 klo 07:31  
+
0
Huomenta!

Meille tuli viime viikolla saksanpaimenkoiran pentu, on nyt 10 viikkoinen. Pentu ei viihdy ulkona pimeällä, sateessa tai tuulessa ollenkaan. Valoisan aikaan kun ei tuule viihtyy paremmin jo vähän reippaamman ajan. Kasvattaja ei ole käyttänyt pentuja ulkona, vaan ne ovat olleet sisällä koko elämänsä, aika karhunpalvelus taisi olla tämä..

Miten saisin pennun viihtymään ulkona niin, että ei heti alkaisi vetämään ja juoksemaan takaisin sisälle? Vaatiiko tämä vain aikaa ja hidasta totuttelemista? Kesää odotellessa... :)

Pentu ei ole tehnyt tarpeitaan kertaakaan ulos, osaa jo pidättää sen verran, että ei voida millään pitää ulkona niin kauaa, että siellä jotain tapahtuisi päiväsaikaan jo pakkasenkin takia.. Tämä sisäsiisteys asia lienee alkaa ratkeamaan samaan aikaan tuon ulkoilun kanssa..? Myös kivet maasta ovat suurinta herkkua niitä ehtii hotkimaan vaikka juostessa, ja ne ovatkin näin keskusta-alueen kupeessa melkoinen haaste, vieressä on tuollaista pusikkoa, jossa ollaan sitten käyty ettei noita kiviä hotkittaisi mahan täydeltä.

Pennulla on myös havaittavissa "pihtikintut", pentu usein istuu "pihtiin" takajalat hassussa asennossa. Molemmat vanhemmat ovat kuvattuja ja soveltuvia jalostukseen. Mitä tälle asialle voisi tehdä, tarvitseeko vielä tehdä mitään? Ruokana annetaan vielä kasvattajalta saatua RC large breed puppy nappulaa, tarvitseeko vaihtaa johonkin toiseen? Lisänä annettu yrjölän puuroa pienissä määrin, en haluaisi että pennulla on maha sekaisin, ennenkuin oppii tekemään pihalla jotain muuta kuin ilmeisesti pelkäämään ja palelemaan.

Blue buffalo wilderness ruokaa googlailin netistä, että olisi ilmeisesti laadukasta ja koiralle ravintoarvot kohdillaan, mutta ei sitä oikein kukaan toimita Suomeen. On niitä vaihtoehtoja vaan paljon :)

Lusu

Lusu
Viestimäärä: 257

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Torstaina, 02.02.2017 klo 14:46  
+
0
Olisiko pennun mahdollista telmiä jonkun muun pennun kanssa ulkona tai vaikka vain ottaa mallia toisesta koirasta? Pentu pyrkii sisään takaisin tuttuun ja turvalliseen "pesään", niin kuin pennun tavallaan kuuluukin. Menisin siis vähän kauemmas kotoa, jolloin arkakin pentu kulkee yleensä paremmin.
Pitäsin pentua myös aamupäivän syömättä ja illemmalla, kuitenkin valoisalla, veisin autolla vähän kauemmas kotoa (ettei pyri takaisin) ja heittelisin nappulat maahan pennun etsittäväksi.
Jos olisi kesä lähtisin muutamaksi päiväksi telttaretkelle.

tirde

tirde
Viestimäärä: 5

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Perjantaina, 03.02.2017 klo 07:37  
+
0

Lusu kirjoitti:

Olisiko pennun mahdollista telmiä jonkun muun pennun kanssa ulkona tai vaikka vain ottaa mallia toisesta koirasta? Pentu pyrkii sisään takaisin tuttuun ja turvalliseen "pesään", niin kuin pennun tavallaan kuuluukin. Menisin siis vähän kauemmas kotoa, jolloin arkakin pentu kulkee yleensä paremmin.
Pitäsin pentua myös aamupäivän syömättä ja illemmalla, kuitenkin valoisalla, veisin autolla vähän kauemmas kotoa (ettei pyri takaisin) ja heittelisin nappulat maahan pennun etsittäväksi.
Jos olisi kesä lähtisin muutamaksi päiväksi telttaretkelle.



Muita pentuja ei valitettavasti ole lähipiirissä eikä tutuissa, mutta ehkä mallikoira voisi olla, hyvä ajatus. Olen aina ajatellut, että pentu pitää opettaa siihen yhteen tiettyyn paikkaan, jossa sitten aina käydään, joten hyvä ajatus tuo autolla liikkuminen kauemmaksi.

Kiitos ohjeista, testaamme näitä!

tirde

tirde
Viestimäärä: 5

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Torstaina, 16.02.2017 klo 19:54  
+
0
Nyt on mennyt pari viikkoa tässä pennun kanssa puuhaillessa. Pentu onkin oppinut mukavasti olemaan ulkona eikä ole enää niin arka. Yksi ongelma kuitenkin on edelleen ja pysyy. 12 viikkoinen pentu ei tee tarpeitaan ulos juuri ollenkaan. Pari kertaa on tehnyt kun ollaan oltu koko päivä ulkona eli on ns. pakko. Sisälle tekee pääsääntöisesti paperille kaiken, kerta kaksi päivässä lipsahtaa johonkin muualle. Paperien kantaminen ulos ei kuitenkaan tuota tulosta.

Onko ideoita millä saisin pennun hoksaamaan, että ulkona on ne tarpeiden tekopaikat eikä sisällä?

dinski

dinski
Viestimäärä: 1209

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Lauantaina, 18.02.2017 klo 19:36  
+
0
^ Tuohon taitaa auttaa vaan aika parhaiten, ja se että on itse nopea ja aktiivinen. Eli heti kun pentu on syönyt/juonut, herännyt tai leikkinyt ja alkaa tepastelemaan "mietteliään" näköisenä, niin kiikutatte sen pihalle. :hymy: Ei ole kyllä ihan helpoin homma loikata äkkiä ulos kerrostaloasunnosta (jossa oletan että asutte, kun puhuit keskusta-alueesta..?) isoksi kasvavan pennun kanssa, meilläkin aikoinaan valkkaripennun kans tuli yhdet liraukset käytävään kun olin liian hidas ja pennulla hätä. :nauru:
Muistaakseni Helmi12 sai helposti palelevan pennun tekemään tarpeet talvella pihalle siten, että nappasi pennun aina syliin kun sille tuli kylmä, ja meni eteiseen lämmittelemään hetkeksi, ennen kuin jatkoi ulkona pissaamisen odottelua. Pentu oli siis koko ajan sylissä ettei pystynyt pissaamaan, ja omistajalla ulkovaatteet päällä, niin oli helppo astua taas pihalle.
Kun ulos pissaaminen jossain kohtaa väistämättä onnistuu, voi samalla myös opettaa siihen vihjesanaa, niin se saattaa luonnistua helpommin sitten kun pentu sanan tuntee. Eli sanot aina "pissi" tms. sillä hetkellä kun pentu pissaa ulos, ja myöhemmin sitä voi käyttää käskyn tavoin.

Tsemppiä! :hymy:
Welsh corgi pembroke "Leppo", s. 3.4.2014
Leppoisaa -blogi

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Lauantaina, 18.02.2017 klo 20:48  
+
0
No on Dinskillä hyvä muisti :nauru: Juuri näin tein, mutta kyseessä oli pikkuinen chihuahua... En ehkä saksanpaimenkoiraa jaksaisi kovin sylissä kanniskella, vaikka onkin vasta 12-viikkoinen.

Mutta kun pentu on pissannut paperille niin sen paperin voi ottaa ulos seuraavalla kerralla, jos siihen pissaisi. Sitten isot kehut ja pikkuhiljaa paperia voi pienentää ja lopulta jättää pois kokonaan.

Muoks. Näköjään olit jo kokeillut paperin viemistä ulos... Ei kai se muu auta kuin olla ulkona niin kauan että pissaa. Onnistuisikohan paremmin jos aamulla ehtisi ulos ennen kuin pentu on pissannut, sitten sillä on jo niin kova hätä että tuskin kovin kauaa tarvitsee ulkona oleilla. Minä olen joskus teettänyt pennulla ihan perus istu-paikka-seuraa -harjoituksia ulkona jos ei heti ole malttanut ruveta pissalle. Ja leikkimistä. Kyllä se pissa jossain vaiheessa tulee kun on aktiivinen. pelkkä ulkona seisoskelu ei useinkaan auta.
(Viestiä on muokattu lauantaina, 18.02.2017 klo 20:52)

dinski

dinski
Viestimäärä: 1209

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Sunnuntaina, 19.02.2017 klo 15:13  
+
0
^ Se oli hyvä vinkki, jäi sen takia niin hyvin mieleen! :peukku: Sakupentua ei pitkään kanniskella ihan yhellä kädellä enää, mut vielä sen voi kaapata kainaloon ja vaikka istua rappukäytävän portailla pentu sylissä sen aikaa kun lämmittelee, niin ei kädet väsy niin nopiaan... :hymy: Ja kasvava ison koiran pentu on omiaan kasvattamaan habaa kun sitä kanniskelee pitkin poikin! :nauru:
Welsh corgi pembroke "Leppo", s. 3.4.2014
Leppoisaa -blogi

tirde

tirde
Viestimäärä: 5

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Perjantaina, 31.03.2017 klo 10:58  
+
0
Moikka!

Nyt vasta satuin tänne lukemaan uudet vinkit, kiitokset niistä. Pentu on tällä hetkellä noin 4,5kk ja tilanne on ratkennut juurikin niinkuin dinski sanoit, eli ajan kanssa. Yhdessä vaiheessa kokeiltiin tuota rappukäytävässä lämmittelyä, mutta se lopulta johti vaan todella voimakkaaseen hihnassa/sylissä rimpuiluun ja ei oikein sitten tuntunut oikealta niin tehdä kun koirallekin varmasti kipua siitä rimpuilusta aiheutuu. Ei tuntunut auttavan mitkään "kikat", turhaan stressattiin tätäkin. Loppujen lopuksi annettiin vain olla ja käytettiin ulkona 4-6 kertaa päivässä, teki tarpeita tai ei. Nykyään käytetään 4 kertaa ja yli puolet tarpeista tehdään ulos (isommat hädät on tehty pihalle jo pari viikkoa ainakin ellei kauemmin), mutta edelleen on eteisessä paperikaukalo, koska sillekin tuntuisi olevan vielä käyttöä, välillä saattaa olla päivä ettei tarvitse sitäkään. Vieraissa paikoissa pentu osaa olla jo hienosti sotkematta paikkoja ja hakeutuu oven läheisyyteen jos tarve on, voitto se on sekin.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 31.03.2017 klo 11:02)

Niii

Niii
Viestimäärä: 4297

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Lauantaina, 01.04.2017 klo 19:51  
+
0
Kannattaa käyttää useammin kuin 4x päivässä pihalla kun on noin pieni vielä :)

Ihmettelen kyllä suuresti miksi pentuja ei ole kasvattajan luona totutettu ulkoiluun?
Rottweiler -08
Isovillakoira-13
Maatiaiskissat -07 -08

tirde

tirde
Viestimäärä: 5

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Tiistaina, 04.04.2017 klo 21:36  
+
0

Niii kirjoitti:

Kannattaa käyttää useammin kuin 4x päivässä pihalla kun on noin pieni vielä :)

Ihmettelen kyllä suuresti miksi pentuja ei ole kasvattajan luona totutettu ulkoiluun?



Töissäkin pitää joskus näyttäytyä niin aina ei ehdi keskellä päivää viemään :)

Ilmeisesti kylmä ilma oli syy siihen miksei käytetty ulkona, marraskuussa syntyneet pennut.

Helmi12

Helmi12
Viestimäärä: 1591

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Perjantaina, 07.04.2017 klo 18:58  
+
0
Ei kylmä ilma ole syy olla käyttämättä pentuja ulkona, siis kasvattajalla. Varsinkaan kun kyse on saksanpaimenkoirasta. Esim. Essin kasvattaja (Essi on kääpiövillakoira) käytti pentuja ulkona monta kertaa päivässä ja oli joulukuu, pimeää, pakkasta ja lunta. Ei siellä ulkona kauaa oleskella tietenkään, mutta sen verran että tottuu. Essi osasikin heti alusta asti tehdä tarpeet ulos, ei tosiaan tarvinnut kauaa pihalla olla. Oona synty maaliskuussa ja huhtikuussa jo pennut kävivät pihalla, pakkastahan silloinkin vielä oli. Oonan kasvattaja käyttää aina talvellakin pentuja pihalla totuttelemassa lumeen ja ulkoiluun. Ja hän kasvattaa lhasa apsoja. En kyllä ymmärrä kasvattajia jotka eivät käytä pentuja ollenkaan ulkona. Toki poikkeus voi olla esim. karvattomat rodut pakkasella.

Nenetsi

Nenetsi
Viestimäärä: 65

VS: PENNUN OPETTAMINEN ULKOILUUN - Tiistaina, 11.04.2017 klo 12:01  
+
0
^Tämä on tosiaan hieman hassua, että kasvattajilla on niin erilaisia käytäntöjä. Kuten toisessa ketjussa mainitsinkin, ei Elmoakaan ole käytetty ulkona. Kasvattaja ei missään vaiheessa maininnut asiasta ja se tuntui jotenkin "luonnolliselta", ettei "noin pieniä voi vielä ulkoiluttaa". Kasvattajalla kuitenkin jo vuosikymmenien kasvatuskokemus ja itse ensimmäistä koiraa hankkimassa, niin eipä oikein osannut kyseenalaistaakaan mitään.

Meillä ei onneksi nyt ole kuitenkaan ilmennyt varsinaisesti ongelmia ulkoilussa. Elmo aika uteliaasti haluaa katsoa ja ihmetellä kaikkea eikä näytä enää jännittävän ulkoilua (paitsi kun betoniauto päästi ihmeellisen pihinä-äänen :nauru:). Pyörät, ambulanssit, bussit ja ratikat on nähty ja ihmetelty, enää Elmo ei juurikaan kiinnitä huomiota näihin. Uloskin tekee nykyään aina. Yöllä kyllä edelleen sisällä ja joskus saattaa myös päivällä käydä vahinko, mutta aika harvoin. Todella nopeasti on siis oppinut ulkoilun idean, vaikkei kasvattajalla käynytkään ulkona. Onni onnettomuudessa siis, mutta outoa, että on näin päinvastaisia käytäntöjä kasvattajilla :S
Bichon frisé uros Elmo kotiutuu 23.3.2017

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28097
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545432
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään1
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265761
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2024 klo 10:15)