Ohjeet ja säännöt
Takaisin
PENTU TULEE TALOON - Sunnuntaina, 29.04.2012 klo 18:30

Yksi vai useampi koira - edut ja haitat.

Siirry sivulle: 1 2 3 ... 9

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Sunnuntaina, 29.04.2012 klo 18:30  
+
0
Asiasta on keskusteltu ja sitä on sivuutettu muillakin palstoilla, mutta en ole ainakaan törmännyt vielä sellaiseen, jossa käsiteltäisi kattavasti pelkästään sitä, minkälaisia seikkoja tulee ottaa huomioon laumaa jatkettaessa ja millaisia ovat eri ihmisten kokemat hyödyt ja haitat. Mikä motivoi ottamaan useamman koiran, mitä tekisi toisin, onko miettinyt pitkään toisen koiran ottamista, mikä on muuttunut ensimmäisen koiran jälkeen jne. Kaikesta aiheeseen liittyvästä olisi kiva keskustella ja kuulla kokemuksia.

Oma suhtautumiseni asiaan on hieman ristiriitainen tällä hetkellä ja siksi kaipaisinkin neuvoja. Suurimmaksi osaksi ajasta on tuntunut siltä, että vähintään kaksi koiraa perheessä on se oikea ratkaisu. Ne saisivat seuraa toisistaan ja siten ne on helpompi jättää keskenään kotiin, koira saa mahdollisesti parhaan ystävän jne. Mutta onko se riittämätön peruste toisen koiran hankintaan? Eihän automaattisesti voi olettaa, että koirat viihtyisivät heti keskenään. Välejä saatetaan selvitellä pitkän ajan kuluttuakin. Jos ajatellaan vain omaa tarvetta, niin en koe, että tarvitsisin enemmän kuin yhden koiran. Jos tietäisin etukäteen, että koirat olisivat hyvin erilaisia ja eivät tulisi niin läheisesti toimeen, en ottaisi toista koiraa. Mutta näitähän ei oikein voi tietää kuin kokeilemalla ja hyväksymällä sen, mitä tulee.
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

~franja~

~franja~
Viestimäärä: 282

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Sunnuntaina, 29.04.2012 klo 22:19  
+
0
Hieno aloitus, mielelläni kuulisin kokemuksia myös. :)

Tyypillisesti vinttareiden omistajat lisäävät koirien määrää useampaankin kuin kahteen, ovatko vinttikoirat jotenkin eri asia kuin muut koirat?
Tai muut ns. alkukantaiset rodut?

Tulevatko samantyyppiset koirat paremmin toimeen keskenään kuin erityyppiset?

Harvinaista ei ole ihan ison ja pikkukoiran yhdistelmätkään - millaista arki tällaisten kanssa on?
"Hyvin mielenkiintoinen on myös havainto, että koirilla, kuten ns sivistyneillä ihmisilläkin, on melko yleisesti neurooseja. Sen sijaan neurooseja ei esiinny luonnonkansoilla eikä susilla. Koirakin maksaa tuon hinnan eläessään ihmisen kanssa - koira on itse asiassa sivistynyt susi." - Kaarina Kauhala

Perunkarvatonkoira ♂ synt. 10.2.2012


Kaksi vireää ikääntyvää kissaa

Pääkaupunkiseudun pentutreffit

raggetti

raggetti
Viestimäärä: 1725

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Maanantaina, 30.04.2012 klo 15:03  
+
0
Meillä kun on tällä hetkellä kolme koiraa niin voisin vastata tähän. Mulla on aina ollut ajatuksena että ainakin kaksi koiraa kerralla. Toinen laijikumppani antaa koiralle niin paljon enemmän. Saavat seuraa toisistaan ja pääsevät toteuttamaan itseään täysin eri lailla kuin ihmisen kanssa.
Tässä on kuitenkin mielestäni tärkeää se, että toista koiraa ottaessa tuntee ensimmäisen ja tietää minkälaisten koirien kanssa tulee toimeen ja mitkä aiheuttavat ongelmia. Itse olen sitä mieltä, että kannattaa hankkia kaveriksi koira jolla on samanlainen perusluonne. Esim. Noutajalle noutaja, kana-tai vesikoira. Kannattaa välttää vastakohtia, esim. Hyvin paimenviettiselle ei kannata hankkia nopeatempoista vinttaria kaveriksi, vinttarille ei pientä karvaista nopeastiliikkuvaa yms. Yms ymmärrätte varmaan mitä haen takaa. Tietenkin, jotkut vastakohdat toimivat mutta varmempi on samantyylinen kaveri.
Meidän toisen koiran hankinta lähti ihan siitä että avo halusi lintumetsällä toimivan koiran, ja minä harrastuskaverin näyttelyihin. Mietimme hyvin pitkään sopivaa rotua, ja kun olimme päättäneet rodun jatkettiin vielä etsimistä oikeanlaisesta yksilöstä. Kaikki tämä kannatti, koirat eivät ole tähän päivään asti tapelleet kertaakaan, ja yhteiselo on hyvinkin harmoonista.
Kolmannen koiran hankkiminen tuli ajankohtaiseksi kun halusin pienen koiran taloon. Tutkin rotuja pitkään, tein plus ja miinus-listoja varmaan tuhat. Yksi suurimmista kriteereistä kun oli että rotu ei saa olla sellainen joka omaisi luonteenpiirteitä jotka voisivat luoda jännitteitä laumaan. Pitäydyin tutussa ja turvallisessa roturyhmässä, enkä kadu. Vaikka cockeri on huomattavasti pienempi kuin muut, pysyy se hyvin menossa mukana eikä ainakaan tähän päivään ole aiheuttanut sen kummempaa ongelmaa.
Eli kyllä, kun on jo yksi tai useampi koira perheessä on ne otettava huomioon, jos ei halua selvitellä tappeluita jälkikäteen.

Se että alkukantaisten koirien omistajat lisäävät koiramäärää voi johtua siitä, että esim. Vinttarit viihtyvät paremmin ryhmässä ja ovat sen verran helppoja koiria kotona, että pärjää useamman kanssa.

Mun mielestä itsellä pitäisi olla syy ottaa useampi koira, eikä ottaa sitä vaan sen takia että nykyinen saisi kaverin. Koira joka on elänyt elämänsä yksin, on yleensä ihan tyytyväinen, koska ei osaa kaivata laijitoverin läheisyyttä kun ei sitä ole kokenut.
How to handle stress like a dog:

If you can't eat it
Or play with it

Then pee on it
And walk away

myrkku

myrkku
Viestimäärä: 2138

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Maanantaina, 30.04.2012 klo 15:43  
+
0
Mulla oli lähtökohtana toisen koiran ottamisessa ensisijaisesti itseni takia. Halusin koiran jonka kanssa voin harrastaa, koska vanhemman kanssa se on vähän hankalaa ja enemmän stressaavaa kuin hauskaa ja huoletonta.
Toisena syynä oli nimenomaan lajitoverin saaminen. Halusin Mindille esimerkin tervepäisen koiran käytöksestä vaikka se olisikin pienempi alkuun. Toki riskinä olisi että pentu olisi oppinut Mindin huonoja tapoja, mutta valkkailin pentua sen mukaan että se on itsevarma ja kovahko, ettei nyt sen suuremmin traumoja saisi ja ei roikkuisi toisessakaan niin paljon. Sitä kaikkea olen saanut ja Mindi on rentoutunut huomattavasti käytökseltään ennen jännittävissä tilanteissa.

Samaa mieltä en ole ihan raggetin kanssa siitä että samankaltainen koira olisi paras vaihtoehto (tai parempi kuin erilainen pari). Mindi ja Valdo (dalluja tosiaan molemmat) on hyvinkin itsepäisiä molemmat ja kovahkoja, heti ekalla kerralla ei oteta millänsäkään vaikka tulis enemmänkin kärhämää, kumpikaan ei oikein halua alistua/perääntyä (varsinkaan nyt kun toi toinen on tulossa murkkuikään ja on alkanu testailemaan Mindiä) konflikti tilanteessa.
Mindin kanssa se on toisaalta hyvä, koska jos olisi alistuva kaverina, niin Mindi möyhäyttelisi varmaan sitä koko ajan joka asiasta. Nyt Valdoa se ei möyhäyttele kun Valdo osaa antaa takasinki ja Mindi joutuu jopa perääntymään.
Jos Mindi olisi normaalipäinen (eli oikein pentuna sosiaalistettu ja avoin ja itsevarma) niin varmasti olisin ottanut paljon alistuvamman luonteisen kaveriksi.

Mun mielestä pitää mennä sen mukaan miltä tuntuu ja tuntee koiransa.

Meillä oli ehdottomasti enemmän plussia kuin miinuksia toisen koiran ottamisessa.
Miinuksina vois todeta että lenkeillä tyhmyys välillä tiivistyy seurassa (yksinään menevät lähes täydellisesti omaan makuun) ja ruokaa menee tuplasti enemmän :nauru:

/muoks kirotusvireet
(Viestiä on muokattu maanantaina, 30.04.2012 klo 15:43)

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Tiistaina, 08.05.2012 klo 19:59  
+
0
Mitä mieltä olette ikäeroasiasta?
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

raggetti

raggetti
Viestimäärä: 1725

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 09.05.2012 klo 12:01  
+
0
Mun mielestä se on ihan kiinni koiran luonteesta ja itsestä. Meillä on aika tasan pari vuotta ikäeroa kaikilla koirilla, nyt tosin jos meille tulee pentu tästä meidän sijoitusnartun pentueesta niin jää nuorimpaan ikäeroa vain n. vuosi. En pidä sitä ongelmana koska meidän koirat ovat sellaisia noutaja- ja spanielimaisia luonteiltaan, pehmeitä, hieman hösöjä laumasieluja. Jos mulla olisi tulisempia koiria, esim. terriereitä, miettisin kyllä kaksi kertaa ennen kuin ottaisin pennun tällä aikavälillä. Odottaisin varmasti silloin että vanhin olisi 4-5 vuotta ja harkitsisin vasta silloin toisen koiran ottamista.
Mun mielestä on ok ottaa toinen koira kun tuntuu siltä, että vanhempi on "valmis", eli perustottis ja käytöstavat sujuu, arki rullaa vaivatta eikä mene enää aikaa koiran opettamiseen tavoille.

Henk. koht. en varmaan kykenisi kahden pennun kasvattamiseen samalla.
How to handle stress like a dog:

If you can't eat it
Or play with it

Then pee on it
And walk away

Vuorisumu

Vuorisumu
Viestimäärä: 1642

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 11.05.2012 klo 10:52  
+
0
Itse otin toisen koiran myös itseni takia, sillä halusin monipuolisemman harrastuskaverin. toki toisesta koirasta on vanhemmalle koiralle jonkin verran seuraa, mutta en sanoisi niitä miksikään bestitksiksi. Ensisijaisesti minusta täytyy ajatella onko sinulla itselläsi halua ja mahdollisuutta huomioida molemmat koirat yksilöinä ja tosiaan koirista ei välttämättä tule toistensa bestiksiä tai ne eivät välttämättä tule lainkaan toimeen toistensa kanssa. Tätä asiaa voi tosin tietenkin ennakoida rotu ja luonne- ja sukupuoli valinnoilla ja jättämällä riittävästi ikäeroa. Se että koirat ovat riittävän erilaisia usein saattaa edesauttaa toimeentulemista. Esim. kaksi dominoivaa narttua samassa taloudessa voi olla aika katastrofiyhdistelmä. Itseltäni löytyy siis terrieri ja paimenkoira ja ne kyllä tasapanoittavat hyvin toisiaan. Kahta manssia meillä tuskin koskaan tulee yhtä aikaa olemaan, sillä tällöin myös rodun "huonot" puolet todennäköisesti korostuisivat koirien käytöksessä, kuten esim. haukkuminen ja vahtiminen.

Itselle kaksi koiraa on varsin sopiva määrä, sillä haluan, että minulla on aikaa harrastaa molempien koirien kanssa. Lisäksi itsellä on fiilis, että esim. lenkkeily, matkustaminen, hoitopaikkojen löytäminen jne. on huomattavasti helpompaa kahdelle kuin kolmelle koiralle.

daurija

daurija
Viestimäärä: 56

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 11.05.2012 klo 11:17  
+
0
Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe :) Itselleni on nimittäin tulossa toinen koira (pentu) ensi viikollla. Nykyinen narttuni on tällä hetkellä reilu 3v. ja kaveriksi tulee siis samanrotuinen urospentu. Mulle oli jo ihan selvää silloin kun ensimmäistä koiraa hankin, että toinenkin joskus tulee. Tämä lähinnä siksi, että itselläni on vähän sellainen näkemys, että koiria jollain tapaa "kuuluu" olla useampi kuin yksi. Parhainkaan ihmisjäsen kun ei kuitenkaan mielestäni korvaa laumassa sitä oman koiraystävän seuraa. Toki tätä ei voi yleistää. Jos esimerkiksi vanha koira on koko elämänsä tottunut olemaan ainoa koira, en lähtisi sen kaveriksi yhtäkkiä toista koiraa ottamaan kovin helposti. Tämäkin tosin riippuu koiran luonteesta, terveydentilasta jne. Ja toisekseen, kuten joku tuolla mainitsikin, aina on varauduttava siihenkin, ettei koirien yhteiselo samassa laumassa välttämättä sujukaan niin hyvin kuin omistaja ehkä toivoisi. Itse kuitenkin luotan melko 100% varmasti, että narttuni tulee tulemaan toimeen rw-uroksen kanssa. Tähän mennessä kun ei ole sellaista urosta vielä tullut vastaan, jonka kanssa ei toimeen tulisi ja varsinkin oman rotuisiaan uroksia suorastaan mielistelee. Myös pentujen kanssa on ollut ok. Narttupentukin olisi saattanut mennä (hetken jo sitäkin harkitsin), mutta voimakasluonteisena rotuna kahden rotikkanartun kanssa on aina se vaara, että jossain vaiheessa aletaan mittelemään johtajuudesta, eikä kumpikaan välttämättä anna helposti periksi. Nartun ja uroksen välinen arvojärjestyksen selvittely sen sijaan yleensä sujuu leppoisammin. Poikkeuksia toki tässäkin on.

Itselleni kolme koiraa olisi se haave ja ideaali. Tällöin yksi koirista voisi jo olla eläkeikäinen ja kaksi muuta aktiivisesti harrastavia. Koiraharrastajana kun tuntuisi, että olisi se kaksi koiraa aina treenattavana. Tällöin ei harrastuksiinkaan tule taukoa, jos jompikumpi esim. sairastuu. Ja toisaalta itsekin kehittyy paremmin, kun pääsee kouluttamaan mahdollisimman paljon erilaisia ja eri koulutusvaiheessa olevia koiria. Seuraavaa koiraa en kuitenkaan itsekään ottaisi ennenkuin edellisen kanssa on perusasiat kunnossa, kuten joku myös jo yllä mainitsi. Voimavarat tuskin riittäisivät esimerkiksi sekä pennun kouluttamiseen, että aikuisen koiran remmiräyhäyksen kitkemiseen. Ja siinä samalla pentukin saattaisi oppia huonoja tapoja kaverilta.

Tulihan pitkä teksti :) Yhteenvetona voisi kuitenkin sanoa, että tähän aiheeseen tuskin on yhtä "oikeaa" mielipidettä. Kaikissa tapauksissa tulee miettiä, mikä juuri kyseiselle omistajalle JA koiralle on paras laumakoko.
rwn TK1 BH MH Rottlife Aurora "Nala", s. 01/2009
rwu Virkamiehen Valontuoja "Pumba", s. 03/2012

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 11.05.2012 klo 17:04  
+
0
Meillä tosiaan on ollut mietinnässä ottaa toinen urospentu niin, että vanhempi olisi luovutuksen aikaan vajaan vuoden ikäinen. Rotu sama, eli coton de tulear. Jotenkin tuntuu luontevimmalta, että ovat samaa rotua, enkä kyllä muista ole ollut kiinnostunutkaan. Vanhempi on nyt sukukypsyyden saavuttanut ja osoittanut kiinnostusta tyttöihin, mutta sen kummempia merkkejä murrosiästä ei ole ollut näkyvissä. On sosiaalinen ja lempeä luonteeltaan ja alusta asti on oltu johdonmukaisia tapakasvatuksen ym suhteen. Osaa hyvin peruskäskyjä ja on muutenkin helppo opetettava. Tässä suhteessa en siis näe ongelmaa toisen koiran tulon suhteen, toisin olisi varmasti joidenkin muiden rotujen kohdalla. Mutta eipä näitä vastauksia omiin kysymyksiin oikein saa kuin ryhtymällä tuumasta toimeen. Se on kuitenkin niin oma maailmansa, millä perusteella koira on enemmän kiinnostunut tietyistä koirista kuin muista ja kenen kanssa leikki sujuu jne. Toki se mietityttää, että eivät tulisikaan toistensa kavereiksi - se olisi kuitenkin selkeästi yksi suurin toive ja tavoite. On paljon mukavampaa lähteä kotoa jne kun tietää, ettei tarvitse koiraa jättää yksin. Eihän sitä osaa kaivata, mitä ei ole ollutkaan, mutta kuten edellinenkin sanoi, koen niin, että koiran varmasti olisi parhainta olla laumassa ihmisseuran lisäksi. Yhden koiran kanssa kokee tavallaan jatkuvaa painetta jollain lailla siitä, ettei koiralla olisi tylsää ja että on riittävästi ohjelmaa ja tulee tavattua koirakavereita.

Olisi kyllä mukavaa lukea tarinoita tällaisista tilanteista, että toinen koira on otettu suht pian ensimmäisen jälkeen.
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

Tutuli

Tutuli
Viestimäärä: 3982

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 11.05.2012 klo 18:16  
+
0
Mua mietityttäis ottaa kaksi koiraa pienellä ikäerolla sen takia, et tulevaisuudessa on sitten kaks vanhusta kotona. Mua ainakin ahdistaa ajatus kahdesta koirasta, joista joutuu pahimmassa tapauksessa luopumaan lyhyessä ajassa. Ja mulle kaks koiraa on maksimi, joten niin kauan kuin vanhukset ois elossa, ois turva haaveilla esim. uudesta harrastuskoirasta. Senpä takia mä en kiirehtis toisen koiran ottamista, mut kukin tekee tietysti niin kuin parhaaksi näkee. :hymy: Tietysti koirien ollessa nuoria niistä on paljon seuraa toiselle, kun ikäeroa ei ole paljon. Ja toisaalta, vaikka mä ottaisin toisen koiran Alissan ollessa vaikka 7-vuotias, niin suht nuori se mun silmissä edelleen olis, sheltit kun elää yleensä niin pitkään. Jonkun isomman rodun kohdalla pitäis varmaan miettiä sen vanhemman koiran jaksamista pennun kanssa, mikäli ikäeroa tulis paljon.
Shetlanninlammaskoira Alissa 23.11.2008
Muistoissa tiibetinspanieli Mona 1992-2006

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 11.05.2012 klo 19:25  
+
0
Hyvä pointti tuokin, enpä ollut tullut ajatelleeksi. Mutta kuten tämä ihmiselämäkin on niin hauras, niin eihän sitä koskaan tiedä miten asiat menevät ja mitä tulee tapahtumaan. En siis ole valmis ajattelemaan vain niinkään, että entä jos molemmat menehtyisivät/jouduttaisiin lopettamaan lyhyen ajan sisällä. Kun kuitenkin tuo esiin tullut ajatus siitä, että koirilla olisi paljon seuraa toisistaan nuorina tuntuu niin mukavalta. Jos vanhempaa vain ärsyttää toisen riehuminen ja leikkiin kutsut niin ei se ihan sama asia silloin olisi, vaikka toki vankka kumppanuussuhde voi syntyä silti. Cotonista kun on kyse niin uskon kyllä toisaalta, että pysyy leikkisänä pitkään ja 7 vuotta voi tosiaan olla vasta keski-ikä tällekin rodulle.
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Sunnuntaina, 20.05.2012 klo 11:02  
+
0
Onko teillä, joilla on useampi koira mennyt niin, että koirat ovat leikkineet ym keskenään nuorempina, mutta lopettavat sen myöhemmin ja ovat välinpitämättömämpiä toisiaan kohtaan?
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

Harlow

Harlow
Viestimäärä: 233

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 08:57  
+
0
Onko tuolla ikäerolla todella merkitystä yhtä lailla myös seurakoirien yhteydessä? Kun vanhempi koira ei ole mitenkään dominoiva vaan alistuukin joskus toisille koirille ja pääasiassa haluaa vaan leikkiä. Mitä ylipäätään voin tietää vielä koirani luonteesta kun se on 10kk? Murrosiän merkkejä ei ole havaittavissa juurikaan, ainakin kun vertaa toisenlaisten rotujen omistajien kertomuksiin.
Coton-pojat 08/2011 & 05/2012

virtahepo

virtahepo
Viestimäärä: 1788

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 12:01  
+
0
Me ollaan mietitty että otettais toinen koira ton nahkan kaveriks ja toi on nyt tosiaan päälle vuoden vanha, eli ehkä vuoden päästä tai puolenvuoden päästä vois tolle kaverin ottaa. Mulla on kuitenkin niin paljon mietittävää.

Miten kahta koiraa uskaltaa pitää irti? Voiko jättä leluja, puruluita ollenkaan lattioille? Miten toimia kun ne ovat kaksisteen kotona? Miten valita juuri oikea pentu sopivaksi kaveriksi tolle? Uros vai narttu? Miten huomioida koiria tasapuolisesti?

Jotenkin sillei ahdistaa ajatus toisesta koirasta, mutta toisaalta se ois vaan niin kiva. Onhan tossa yhdessä ja sen kanssa treenimisessä oma vaivansa, mutta kun se toinenkin olis niin tervetullut kuitenkin meille.
skcu Pongo

lunahauva

lunahauva
Viestimäärä: 309

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 12:33  
+
0
Meillä on tällähetkellä kotona kaksi koiraa, vuotias käppänä narttu ja 9 vuotias vehnäterrieri narttu. Toinen koira ostettiin kun halusin itselleni harrastuskoiran ja reippaamman lenkkikaverin, kun tuo meidän vanhempi koira väsähtää jo lyhyemmästäkin kävelylenkistä.

Narttuun päädyttin koska vehnäterrieriä ei haluttu enää leikata ja kahden leikkaamattoman pitäminen voisi olla hieman vaikeaa silloin kun nartulla juoksut.. Ja muutenkin toiveissa on joskus käydä kasvattajakurssi ja kasvattaa muutama pentue, joten uutta tulokasta ei myöskään leikata, vaikka pentuen teettäminen juuri tällä koiralla ei ollutkaan vielä yhtään varmaa.

Metsässä kun lenkkeillään ja näin niin molemmat koirat juoksee vapaana, luoksetulo on opetettu niin varmaksi, että vapaana koiria voi pitää ongelmitta. Koirien jäädessä kahdestaan, jätetään niille paljon leluja ja luita, ikinä ei ole tappeluita tai muita ongelmia tullut tästäkään, kun vanhempi on heti pennun kotiin tulosta lähtien näyttänyt että kumpi on pomo. Molemmat koirat on mukana menossa ja silloin kun nuoremman kanssa harrastetaan, niin vanhempi jää kotiin aktivointilelun kanssa. Kotona ollessa koiria huomioidaan ihan sen mukaan kumpi nyt on lähempänä. Monesti leikitään niin että myös vanhempi koira on mukana, eli huomiota koirat saavat osakseen paljon ihan kumpikin!

Nyt meille on kesällä tulossa kolmas koira ja toivon että kaikki menee yhtä hyvin kuin tähänkin mennessä. Kolmas koira tosin otetaan, siksi että muutan syksyllä omaan asuntoon Lunan ja sitten tämän uuden tulokkaan kanssa, niin ei joudu pikkuset olemaan yksinään, kun lunakin on aina tottunut kaverin kanssa olemaan.. Vehnäterrieri jää sitten yksinään viettämään eläkepäiviään kotio, veikkaan että ihan tyytyväisenä kun pikkusen huomaa että sitä alkaa jo ressaamaan kun pienempi koira kokoajan pyytämässä leikkiin ja häiritsemässä vanhuksen unia joka päivä, vaikka kyllähän noi hyvin toimeen tulevatkin.
kääpiöpinseri Betty
dalmatiankoira Mersu

Bettyn ja Mersun matkassa

sändi

sändi
Viestimäärä: 1669

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 15:38  
+
0
^ Minkäslainen uus tulokas teille on tulossa?

Ton vehnän tultua mä aloin aika nopeesti haaveilla toista koiraa ja pentu tuli vanhemman ollessa 2-vuotias. Pikkusen jännitti se, miten kaks leikkaamatonta urosta tulee toimeen keskenään, mutta mitään ongelmia ei ole ollu. Nyt, kun nuorempi on jo ylittäny pahimman murrosiän, niin uskallan jo aika helpottuneena huokaista, koska en usko ongelmia syntyvän enää.

Se, miks kaikki on menny niin hyvin, johtuu isolti siitä, että toi vehnä on niin lössykkä. Se ei tosiaankaan komenna pienistä ja ruokakupillakin väistäis nuorempaa, jos tarvis. Pennulle tehtiinki alusta asti selväks talon natsikuri, ettei se pääse hötkyyttämään vanhempaa koiraa.

Onhan kiva, että koirilla on seuraa toisistaan, mutta kyllä mä silti oon toisenki ottanu vaan itteäni varten. Halusin kehittyä koiran käsittelijänä, "kouluttajana", ja halusin haastavan koiran. Reissaan julkisilla paljon ja kyläilen usein, joten etukäteen mietitytti, miten se sujuu kahden koiran kanssa. Sen takia oikeestaan mä päädyin pitkään haaveilemani riisenin sijaan hommaamaan pienehkön terrierin. Se oli hyvä päätös ja oon voinu mennä ruuhkabusseissaki noiden kahden kanssa, mutta silti mieli halajaa sitä pk-rotuista koiraa..

Tässä elämäntilanteessa en uskaltais ottaa kolmatta kakaraa, enkä mä oo varma haluaisinko mä muutenkaan omistaa kolmea koiraa. Silti voi olla, että kun on vakituinen duuni ja auto, niin halu ja tarve saada harrastuskoira on niin suuri, että meidän lauma saa jatkoa.. Sitä ennen noiden kahden pitää kyllä olla 100% hanskassa, joten hommaa riittää senkin puolesta.

Toisen kans voi riehua

ja sitä voi käyttää tyynynä.
Vehnäterrieri ♂ 4/2009
Suursnautseri ♂ 1/2015

lunahauva

lunahauva
Viestimäärä: 309

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 16:29  
+
0
Kääpiöpinseri narttu tulee sijoitukseen! :love:
Semmonen pieni vessikkä, tarkotus olis siitä saada näyttelykoira ja mahdollisuuksien mukaan agilityyn kakkoskoiraks, kun tosiaan lunan kanssa täs alotellaan agia nyt kun koira viimein täytti vuoden ja päästin kurssille mukaan :jjei:

Ja itselläkin ehtona toisen koiran hankkimiselle oli että ensimmäinen koira toimii tilanteessa kuin tilanteessa, ja lähestulkoon se toimiikin, joten toinen koira on tervetullut! Tuo vehnä nyt on toiminut jo montavuotta kuin unelma ja on myös sellainen nössykkä tapaus joka huomauttaa pennulle vasta sitten kun käytös menee jo ihan yli.

Tietysti nyt kun vielä asun kotona ja tosiaan se kolmas koira tulee niin vastuu tuon vanhan vehnän hoidosta siirtyy täysin äidille, jotta itse saan paneutua täysillä uuden koiran kouluttamiseen. Ihan tyytyväinen oon että uusikin koira on pieni niin pystyy sen ja lunan kanssa sitten ongelmitta kulkemaan bussilla ja muutenkin jokapaikassa! :hymy:
kääpiöpinseri Betty
dalmatiankoira Mersu

Bettyn ja Mersun matkassa

eepi78

eepi78
Viestimäärä: 5693

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Perjantaina, 25.05.2012 klo 20:10  
+
0
Mä oon hankkimassa toista koiraa ja ikäeroa noille tulis 6 vuotta jos tänä vuonna saan sen toisen. Kyseessä labbis ja toista koiraa on harkittu jo pitkään, mutta kun tää nykyinen oli vähän hitaasti kehittyvää sorttia henkisesti niin vasta viimeiset kolme vuotta periaatteessa oon ollut valmis toiseen koiraan. Mutta nyt iän tuoma rauhallisuus takaa sen vielä paremmin, että se pentukin menis tässä samalla. Mä asun yksin joten kolmea koiraa en varmaan ajallisestikaan pystyisi hankkimaan, kaksi menee kun pistää menemään. Etenkin alussa tulee ajan käytön kanssa ongelmia kun ei pentua ja vanhempaa voi lenkittää samaan aikaan vielä pitkään aikaan ja pentua pitää kiikuttaa usein ulos, mutta valmis olen. Se on kuitenkin suhteessa lyhyt aika kunnes se oppii sisäsiistiksi ja jaksaa kulkea kunnon lenkkejä vanhemman mukana.
Kyllä mä hankin toisen ihan kahdesta syystä, haluan itselleni haastetta nyt kun tuo toinen on kasvatettu ns. valmiiksi ja haluan harrastaa jotain kun tämän kanssa ei pysty. Lisäksi tuo tarvii kaverin. Se on niin masentunut välillä kun on aina vaan mun kanssa eikä juuri tapaa muita että piristyy varmasti kaverista. Se tosin mietityttää että kun on tottunut 6v olemaan se ainoa koira ja saamaan sen huomion multa niin alkaako se taantua pennun myötä. Tuo on kuitenkin todella kiintynyt minuun kun aina ollaan kahdestaan oltu. Pitää vaan muistaa jatkossakin antaa vanhemmalle paljon huomiota ja tehdä sen kanssa asioita myös kahdestaan eikä vaan touhuta pennun kanssa. Kaikki asiat on pyöritelty päässä moneen kertaan, mutta eipä sitä kukaan tiedä lopulta miten lähtee menemään. Noutajan valitsin myös toiseksi koiraksi sen takia että toisten labbisten kanssa tuolla menee leikit yksiin aina, eri rotuisten kanssa ei välttämättä ja tulee helpommin niitä konflikteja kun se elekieli on eri. Voisin kuvitella että alusta asti menee ihan hyvin, mutta odotan myös sitä,että tällä vanhemmalla menee pentuun hermo hyvin helposti.
Kotona labradorinnoutaja Taavi (27.3.2006) ja Aapo (22.5.2012), marsut Toivo, Vertti, Vilja sekä Illusia sekä kääpiöhamsteri talvikko Myy.

Helmipallo

Helmipallo
Viestimäärä: 62

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Maanantaina, 28.05.2012 klo 20:36  
+
0

eepi78 kirjoitti:

Mä oon hankkimassa toista koiraa ja ikäeroa noille tulis 6 vuotta jos tänä vuonna saan sen toisen. Kyseessä labbis ja toista koiraa on harkittu jo pitkään, mutta kun tää nykyinen oli vähän hitaasti kehittyvää sorttia henkisesti niin vasta viimeiset kolme vuotta periaatteessa oon ollut valmis toiseen koiraan. Mutta nyt iän tuoma rauhallisuus takaa sen vielä paremmin, että se pentukin menis tässä samalla. Mä asun yksin joten kolmea koiraa en varmaan ajallisestikaan pystyisi hankkimaan, kaksi menee kun pistää menemään. Etenkin alussa tulee ajan käytön kanssa ongelmia kun ei pentua ja vanhempaa voi lenkittää samaan aikaan vielä pitkään aikaan ja pentua pitää kiikuttaa usein ulos, mutta valmis olen. Se on kuitenkin suhteessa lyhyt aika kunnes se oppii sisäsiistiksi ja jaksaa kulkea kunnon lenkkejä vanhemman mukana.
Kyllä mä hankin toisen ihan kahdesta syystä, haluan itselleni haastetta nyt kun tuo toinen on kasvatettu ns. valmiiksi ja haluan harrastaa jotain kun tämän kanssa ei pysty. Lisäksi tuo tarvii kaverin. Se on niin masentunut välillä kun on aina vaan mun kanssa eikä juuri tapaa muita että piristyy varmasti kaverista. Se tosin mietityttää että kun on tottunut 6v olemaan se ainoa koira ja saamaan sen huomion multa niin alkaako se taantua pennun myötä. Tuo on kuitenkin todella kiintynyt minuun kun aina ollaan kahdestaan oltu. Pitää vaan muistaa jatkossakin antaa vanhemmalle paljon huomiota ja tehdä sen kanssa asioita myös kahdestaan eikä vaan touhuta pennun kanssa. Kaikki asiat on pyöritelty päässä moneen kertaan, mutta eipä sitä kukaan tiedä lopulta miten lähtee menemään. Noutajan valitsin myös toiseksi koiraksi sen takia että toisten labbisten kanssa tuolla menee leikit yksiin aina, eri rotuisten kanssa ei välttämättä ja tulee helpommin niitä konflikteja kun se elekieli on eri. Voisin kuvitella että alusta asti menee ihan hyvin, mutta odotan myös sitä,että tällä vanhemmalla menee pentuun hermo hyvin helposti.



Hei mulla samoja mietteitä oli silloin ennen kuin hankin toisen koiran! Nykyinen koirani on 5vuotias ja nyt on perheessä myös 8viikkoinen pentukin. Vanhempi koira ei tule oikein toimeen pennun kanssa, vaikka pentu ihan kiltisti katselee ja yrittää haistella vanhempaa koiraa. Oon tänään yrittänyt vanhemman koiran kanssa lenkkeillä pariin kertaan päivässä niin kuin ennenkin, pessyt sen, harjannut ja leikkinyt ilman että pentu on siinä häsläämässä. Mutta silti vanhempi koira vaan murisee pikkuiselle, eikä anna pikkuisen edes haistella itseään. :(
Oon myös yrittänyt touhuta molempien koirien kanssa yhtä aikaa mutta vanhempi koira ei oo suostunut sellaseen.

Onko vinkkejä että mitä tässä tilanteessa voisi tehdä? :neutral:
Hippu- Coton de tulèar
Vili- Coton de tulèar
Helmi- Bolognese

Kerttunen

Kerttunen
Viestimäärä: 1770

VS: YKSI VAI USEAMPI KOIRA - EDUT JA HAITAT. - Maanantaina, 28.05.2012 klo 20:44  
+
0
Tässä yksi näkökulma yksi vs. useampi koira -keskusteluun:
Koira on edelleen laumaeläin
Lauma jenkkicockereita


http://www.adunaic.com

  Siirry sivulle: 1 2 3 ... 9
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28097
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545431
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään2
Viestejä kirjoitettu tänään9
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265759
(Tilastot päivitetty viimeksi 28.03.2024 klo 17:30)