Ohjeet ja säännöt
Takaisin
RUOKINTA - Keskiviikkona, 16.01.2019 klo 18:16

Onko oikeiden luiden antaminen sittenkin vaarallista?

Harmaan

Harmaan
Viestimäärä: 120

ONKO OIKEIDEN LUIDEN ANTAMINEN SITTENKIN VAAR... - Keskiviikkona, 16.01.2019 klo 18:16  
+
0
Löysin viime kesänä vihdoin keinon, jolla koiran hammaskiven kertymistä voi jolllakin tavalla estää. Ostin eläinkaupasta ison naudanluun, ja koiran kaluttua sitä pari tuntia suuri osa sen hampaisiin kertyneestä hammaskivestä oli irronnut. Jes! Nyt kuitenkin luin, etteivät eläinlääkärit suosittele oikeita luita mm. siksi, että ne voivat aiheuttaa hampaiden halkeamista ja voisivat lisäksi olla vaarallisia suolistolle. Uskallatteko te antaa niitä koirallenne?

Hieman säikähdin tuota luihin liittyvää faktaa, että hampaita voisi niiden kanssa haljeta helpostikin. Meidän Nannulta kun poistettiin juuri syksyllä poskihammas, koska siinä oli iso halkeama, ja toista kertaa en samaa haluaisi enää ikääntyvälle koiralle. Kovin mielelläni kuitenkin silloin tällöin edelleen antaisin samaista luuta kaluttavaksi, sillä muita vaihtoehtoja hammaskiven ja siitä seuraavan ientulehduksen estämiseksi en enää keksi.

Hampaiden harjausta yritettiin aluksi. Koira asuu ikääntyvillä vanhemmillani eivätkä he saaneet onnistumaan edes hammaskivialttiimpien paikkojen harjaamista.

Merilevärouhetta antavat iltaruuan mukana, mutta se ei ole estänyt hammaskiven tuloa.

Nahkaluun antaminen on poissuljettu siksi, että koira pyrkii nielemään kokonaisena sen palan, joka nahkaluusta on lopulta jäljellä. Kerran katsoimme, kuinka koira yritti yhä uudelleen nielaista palaa ja vuoroin kakoi sitä takaisin ulos kurkustaan. Enää en lähde kokeilemaan, tukehtuuko koira seuraavalla kerralla.

Hammaskiven poistaminen nukutuksessa kerran vuodessa ei myöskään tunnu hyvältä idealta varsinkaan siinä vaiheessa, kun koira ikääntyy. Itse taas en ole pystynyt rapsuttamaan sitä pois, koska koira ei anna tehdä sitä.

Vaihtoehdot tuntuvat siis olevan vähissä, mutta totaalinen luun kieltäminen ei myöskään tunnu vaihtoehdolta, koska koiran ikenet ehtivät tulehtua jo vuodessa hammaskivenpoiston jälkeen. Uskallatteko eläinlääkärin varoituksia uhmaten silti antaa luita ja jos ette, niin millä olette ratkaisseet hammaskiviasian?

Jos juuri tähän aiheeseen keskittyvä topic oli jo olemassa, pahoittelut etten sellaista haulla löytänyt. Tiedostan kyllä, että aloitus voi mennä poistoon, jos asiasta on jossakin ketjussa herännyt keskustelua.

Kuukio

Kuukio
Viestimäärä: 86

VS: ONKO OIKEIDEN LUIDEN ANTAMINEN SITTENKIN VAAR... - Perjantaina, 18.01.2019 klo 18:30  
+
0
En oikein usko että hampaiden halkeaminen luun syömisestä johtuen on kovin yleinen juttu. Tietenkin jos on huonohampainen ja/tai ikääntyvä koira. Voithan kokeilla syöttää jotain pienempiä ja ohuempia luita tai vaikka rustoja.
Suolitukos voi tulla jos luuta antaa liikaa. Isoista luista koira ei niin hyvin saa purtua paloja irti jolloin riski on pienempi. Luu ei myöskään sula vatsassa yhtä hyvin kuin muu ruoka, niin se saattaa tulla siruina ulos ja kakkaaminen sitä myötä käydä kipeää.
"Eikö ole hauskaa, kun on joku, joka kaipaa ja odottaa joka hetki?" - Tove Jansson

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26152
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543785
Uudet käyttäjät tänään1
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263739
(Tilastot päivitetty viimeksi 30.09.2020 klo 15:45)