Ohjeet ja säännöt
Takaisin
RUOKINTA - Lauantaina, 15.05.2010 klo 17:47

Pennun ruokinta ja ruoan määrä

Siirry sivulle: 1 2 3 4 ... 20

TwoBeans

TwoBeans
Viestimäärä: 1258

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 01.12.2010 klo 18:40  
+
0
Kivien syönnistä vielä: Tosiaan, eihän se kaikilla välttämättä ole mikään kauhea puutostilan merkki, pennut nyt yleensäkin tuppaa kaikkea kummaa suuhunsa tunkemaan. Tiedä sitten oliko Lunan kivien natustelu jotain piimaan puutetta vai uteliaisuutta, mutta eipä se ainakaan enää niistä kovin kiinnostunut ole. Ja teelusikallinen pulveria aamuruokaan ei mikään kauhea vaiva kumminkaan ole. Yhtä ainetta on aina helppo lisätä, jos kokonaistilanne on muuten hyvä.

Lenkeistä vielä: Me ainakin ollaan aika sporttikaksikko, joka päivä käydään vähintään kerran lenkillä, pikkupisut tehdään omaan pihaan. Lenkin pituus on puolesta tunnista kahteenkin tuntiin lisänä muut leikkimiset. Pidemmillä lenkeillä on kyllä sitten jo vapaana peuhaamista ja rennompaa menoa mukana. Toki ei heti alotettu näin pitkillä, vaan pikku hiljaa lisätty lenkeille mittaa. Turhaan sitä himmailee, jos kerran pennussa virtaa piisaa eikä se osoita väsymyksen merkkejä ja liikkuu mielellään, ja painokäyrät menee oikeaan suuntaan. Luna myös syö määrällisesti aika paljon, mutta eipä sitä kyllä hyvällä tahdollakaan voi lihavaksi sanoa. Maalaisjärki on kultainen kaveri tässäkin asiassa. Tiedän kyllä, että eräällekin koiranomistajalle oli annettu määräys, ettei koira saa tehdä kuin puolen kilometrin lenkkejä ennenkuin täyttää 1v, kyseessä siis ihan terve koira, en muista minkä rotuinen, olisko ollut joku noutaja. Jotenkin oudolta kuulostaa tuokin.
- beauceron uros Laku 2/2013
- valkoinen paimenkoira Luna 6/2010
- shetlanninlammaskoira Eetu 2/1993 - 1/2007

Dazzle

Dazzle
Viestimäärä: 225

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 01.12.2010 klo 19:57  
+
0

TwoBeans kirjoitti:

Tiedän kyllä, että eräällekin koiranomistajalle oli annettu määräys, ettei koira saa tehdä kuin puolen kilometrin lenkkejä ennenkuin täyttää 1v, kyseessä siis ihan terve koira, en muista minkä rotuinen, olisko ollut joku noutaja. Jotenkin oudolta kuulostaa tuokin.


Kääk! :eek: Jos mun pentu liikkuisi tuon määräyksen mukaan niin, noh, mun yöunet olis mennyttä ja huone tuhottu.
"Life is short, art is long, opportunity fleeting, experimenting dangerous, reasoning difficult."
Hippocrates

ps suomenlapinkoirauros 8/2010
2 gerbiiliä
2 marsua

kiivilintu

kiivilintu
Viestimäärä: 2242

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 01.12.2010 klo 21:12  
+
0

Vilkko kirjoitti:

[quote=Rekityttö]
Ongelma meillä on lähinnä ollut se ettei kerralla pentu syö paljon ja luu menee pilalle. Täytyy olla siis aika pieni luu jos tuoretta/raakaa luuta antaa.Menee pilalle? Kyllä meillä ainakin saattaa yksi luu pyöriä pitkäänkin kuvioissa ja välillä sitä aina narskutellaan. Eipä nuo mitenkään pahalta ala haista, eikä pennulla ole tullut mitään vatsaoireitakaan. Ja ihan raakaa hirvenvasan luuta olen antanut. Koira kaluaa ensin kertaistumalta luun päältä kaikki ihanat liharutaleet, kalvot ja rustot. Sitten se tosiaan palaa luun pariin myöhemmin ja narskuttelee luuydintä esiin.[/quote]

Veikkaisin että siinä luussa haisee nimenomaan lihat, kalvot ja rustot, koska nehän on pilalle menevää. Meilläkin on pyörinyt ihan kunnon luut välillä pihalla ensin talven lumen alla ja sitten kesällä ne tuodaan taas sisälle ja eipä ne kamalan pahalle haise vielä sillonkaan. Mut tiedän tapauksen, jossa koira ei syöny kaikkea lihaa/rustoa/muuta kerralla vaan jätti osan aina syömättä, jolloin "luut" alkoivat haista huoneenlämmössä. Ei toki kovin pahalle (tai sitten oon vaan tottunut), mutta kuitenkin.
Pääosassa Jedi ja ne toiset.

iBox

iBox
Viestimäärä: 743

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 01.12.2010 klo 21:25  
+
0
Meillä on tuolla nurkassa ~ 3 viikkoa sitten saatu hirven kylkiluu, eikä haise tai ole pilalla. Päälliset siitä siis tietysti on syöty, ydintä käydään nakertelemassa säännöllisesti.

Rekityttö

Rekityttö
Viestimäärä: 67

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 02.12.2010 klo 10:54  
+
0
Se oli siis pallonivel mitä pentu ei pystynyt syömään/pureksimaan niin hyvin ettei olisi enää haissut. Muut luut annoin sitten ulkona syötäväksi mutta nyt kokeilin taas sisätiloissa ja tällä kertaa annoin rustoluun ja se meni kerralla (tosin olihan pentu kasvanutkin joten pystyi paremmin syömään).

Bettina

Bettina
Viestimäärä: 58

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 30.12.2010 klo 08:36  
+
0
Tämä kysymys taitaa koskea niin pentuja kuin aikuisiakin koiria, mutta kysästäämpä nyt täältä, kerta pennusta on meidän tapauksessa kyse.

Oletteko luottaneet ruokapussien kyljessä oleviin ohjeisiin ruuan määrästä? Tämä nyt siis koskee lähinnä niitä, jotka syöttävät pääasiassa valmiskoiranruokia (eikä kotiruokaa). Itse olen antanut jokseenkin pussin kyljessä olevien ohjeiden mukaan ruokaa tytölle, mutta usein siihen päälle vielä vähän lisukkeita. Toki sillä, antaako sen vähimmäis- vai enimmäismäärän ruokaa, on vissiin väliä (esim. ikä 3-12vko, paino 3-4kg, ruoka 100-180g). Ja tiedän myös, että koira aktiivisuustaso vaikuttaa energian kulutukseen, mutta itselläni on ainakin hankaluuksia arvioida, kuinka aktiivinen tuo meidän tyttö on verrattaen muihin saman ikäisiin pentuihin tai johonkin "keskitasoon". Natalle siis ruoka maistuu hyvin eikä koskaan jätä mitään syömättä. Tuntuis, että tyttö voisi syödä vaikka tuplat, jos vaan annettaisiin. Liikaa en tietenkään haluaisi syöttää, ettei tyttö pääse lihomaan (ymmärtääkseni pentuaikana lihavuus voi olla vielä tavallista haitallisempaa). Ei tuo kuitenkaan keittiössä istu kupillansa nälkäänsä valittamassa... :mietiskel: Olen kuullut neuvottavan, että syötät ja tarkkailet sitten vaikutuksia painoon, mutta tuokin tuntuu vähän hassulta neuvolta, kerta pentu kasvaa koko ajan eli samalla ruuan määräkin lisääntyy. Aikuisen koiran kohdalla tuo neuvo varmaan toimiikin.

Onkohan tämä sitä normaalia uuden pennun omistajan turhaa stressaamista vaan? :roll:
Nata-tyttö 26.10.2010

Yleisesti koiran tulisi näyttää koiralta, ainakin pääpiirteittäin. Joskus sekarotuinen koira voi muistuttaa myös jotakin muuta eläintä, mutta jos sekarotuisesta koirasta kuitenkin näkee, että se ON koira, niin se riittää. Etelä-Suomen Seropit ry, Seropin rotumääritelmä

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 30.12.2010 klo 10:35  
+
0
Ei säkin kylkeen voi luottaa. On vain seurattava sitä pentua, ja lisättävä ruokaa tarpeen mukaan. Pennusta näkee melkein saman tien, jos ruoka ei riitä. Ja koska pentu kasvaa pyrähdyksittäin, niin tänään voi mennä aika paljion enemmän ruokaa kuin huomenna. Ylihuomenna taasen samasta määrästä jää osa syömättä.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

Bettina

Bettina
Viestimäärä: 58

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 30.12.2010 klo 11:41  
+
0

Jagster kirjoitti:

Pennusta näkee melkein saman tien, jos ruoka ei riitä.Osaatko sanoa tälläselle tavalliselle tallaajalle, että mistä sen näkee? Ja rautalangasta mielellään, kiitos. :hymy:

Jagster kirjoitti:

Ja koska pentu kasvaa pyrähdyksittäin, niin tänään voi mennä aika paljion enemmän ruokaa kuin huomenna. Ylihuomenna taasen samasta määrästä jää osa syömättä.Tarkoititko tällä sitä, että pennulle tulisi antaa niin paljon ruokaa, mitä se jaksaa kerralla syödä..?
Nata-tyttö 26.10.2010

Yleisesti koiran tulisi näyttää koiralta, ainakin pääpiirteittäin. Joskus sekarotuinen koira voi muistuttaa myös jotakin muuta eläintä, mutta jos sekarotuisesta koirasta kuitenkin näkee, että se ON koira, niin se riittää. Etelä-Suomen Seropit ry, Seropin rotumääritelmä

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 30.12.2010 klo 12:54  
+
0
Pennulle alkaa tulla selvä vyötärö, näyttää hiukan siltä että se vetäisi vatsaa sisälle. Turkkiroduista sitä on hankalampi huomata, mutta näkyy niilläkin.

Pääsääntöisesti pienempi pentu saa syödä niin paljon kuin se haluaa, mutta toki sen täytyy silloin myös liikkua aika pitkälti halunsa mukaan. Josta päästäänkin siihen, että vaikka ruokintavirheitä paljon pelätäänkin, niin suurin käytännön ruokintavirhe on, että pentu ei saa liikkua.

Vanha linkki, mutta onko tuttu?
http://www.jakkelehtonen.fi/katiska/ravitsemus/jagsterin-teesit-2-liikunta-on-tarkein-lisaravinne/
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

Bettina

Bettina
Viestimäärä: 58

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 30.12.2010 klo 16:02  
+
0
^ Ei ollut ennestään tuttu linkki, joten oli hyödyllistä luettavaa. Kiitos näistä neuvoista!
Nata-tyttö 26.10.2010

Yleisesti koiran tulisi näyttää koiralta, ainakin pääpiirteittäin. Joskus sekarotuinen koira voi muistuttaa myös jotakin muuta eläintä, mutta jos sekarotuisesta koirasta kuitenkin näkee, että se ON koira, niin se riittää. Etelä-Suomen Seropit ry, Seropin rotumääritelmä

(Viestiä on muokattu torstaina, 30.12.2010 klo 16:03)

jempo

jempo
Viestimäärä: 370

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Tiistaina, 04.01.2011 klo 12:57  
+
0
Koiran ruokahalu on muuttunut parissa viikossa huonoksi. Syö vähemmän nyt 16 viikkoisena kun söi esimerkiksi 8 viikkoisena. Koska pitää huolestua? Kakkaa siis myös tulee harvemmin, ennen jotain 4-5krt päivässä, nyt ehkä 2 kertaa..
Nappulamerkki sama kuin sillonkin, mutta lisäkkeitä saa vähemmän koska jossain vaiheessa se alkoi mennä siihen että söi vaan esim raejuuston ja jätti nappulat syömättä. Ja nyt tosiaan ei syö MITÄÄN. Voi olla joku päivä kun syö alle 1dl koko päivän aikana ja ehkä joka neljäs päivä sitten "tankkaa" ja syö paljon.
Sekarotuinen Riki <3 (09/10)
Rikin touhuilut.

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Tiistaina, 04.01.2011 klo 13:28  
+
0
Ei siinä mitään huolestumista tarvita. Annat luultavasti liian paljon ja usein ruokaa. Sillä ei ole nälkä. Ihan sama kuin ihmisilläkin kun popsii jotain pientä koko ajan, ei maistu kunnon ruoka.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

Saaga

Saaga
Viestimäärä: 154

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 05.01.2011 klo 00:30  
+
0
Bettina kyseli, että katonko pussin kyljestä koiran ruokamäärät. Kyllä mä niitä ohjeistuksia olen vilkuillut, mutta ihan mututuntumalta annan ruoat, en mittaile desin mitoilla tai muilla. Koiraa tarkkailen siis ja sen mukaan annan ruokaa. Tällä hetkellä koira on energinen, virtaa riittää vaikka muille jakaa, mutta melko hoikassa (muttei laihassa) kunnossa on. Uskoisin siis antavani ihan sopivasti ruokaa tällä hetkellä, kuppi on 95% aina tyhjä aterian jälkeen, mutta ei vingu lisää tai muutenkaan osoita haluavansa lisää ruokaa, vaan leikki jatkuu.

Pentu siis kyseessä.
Seropiuros Roope 11/2010

kiivilintu

kiivilintu
Viestimäärä: 2242

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 05.01.2011 klo 17:12  
+
0
Meillä kanssa mennään arvioinnilla toi ruoan määrä. Kasvattaja näytti aluksi, paljonko oli antanut per ruokintakerta ruokaa, jota oon sitten lähtenyt soveltamaan. Jedi on mun silmään ainakin oikein hyvän kokoinen pentu eli taitaa olla ruokamäärä oikea. Itse antaisin lähtökohtaisesti ruokaa niin paljon kuin pentu haluaa, ellei pentu ala sitten lihomaan, joka tietysti on merkki siitä, että pitäisi vähentää ruoan määrää. Lisäksi en itse syötä kaikilla ruokintakerroilla raksuja, vaan ainoastaan 1-2 kertaa päivässä (Jedihän syö edelleen neljästi päivässä).
Pääosassa Jedi ja ne toiset.

monna

monna
Viestimäärä: 3958

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 05.01.2011 klo 20:44  
+
0
Mites nyt on ton lihan kanssa kasvavan pennun ruokinnassa? Mahdollisimman paljon lihaa haluan antaa nappuloiden ohella mutta kuitenkin niissä määrin että ei tarvitse huolehtia lisäravinteista. Yksi kasvattaja/BARF-liikkeen pitäjä sanoi ruokkivansa pennut niin että ruokavaliosta 1/3 on lihaa ja loput 2/3 nappulaa. Tuolloin hänen mukaan ei tarvitse huolehtia mistään. Jagster?

Ja tuohon ruokamäärään. Mä annan niin paljon kuin pentu haluaa syödä, välillä lisäänkin kuppiin ruokaa jos näyttää nuolevan kuppia kovasti ruokailun jälkeen. Tuo siis 14 viikkoa. Annan kolme kertaa päivässä ruuan kun neljä on liikaa. Kolmekin kertaa tuntuu olevan välillä liikaa ja jää syömättä. Kovin olemattomia annoksia tuo syö mutta eipä syöjäkään kovin iso ole.

Tolla menee nappulana nyt Eukanuban puppy small breed:iä, RC:n medium junioria, J&V pentua sekä RC:n 4800. Mä lisäsin tota extrarasvaista (30%) RC:tä sen vuoksi kun ovat niin hyvän kokoisia nappuloita, pentu joutuu vähän pureskelmaan ja maistuvuuskin on hyvä.
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 05.01.2011 klo 20:52)

kiivilintu

kiivilintu
Viestimäärä: 2242

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 05.01.2011 klo 21:56  
+
0
^ Odottelisin tietoa myöskin. Itse annan tosiaan Jedille Roayl Canin Jr:ää yleensä kerran päivässä ja kolme kertaa päivässä lihaa, eli mm. kalaa (siika, lohi, lohimassa), naudan mahaa, naudan jauhelihaa, sian jauhelihaa, kalkkunaa yms.yms. lihoja, kananmunaa, raejuustoa, piimää ja kermaviiliä ja lisäksi oon ottanut nyt kokeiluun eläinkaupasta sellaisia pötkylöitä (mm. Aktiivi-Puhtia ja toista ruokaa, jonka nimeä on kuollaksenikaan muista, eikä paketissa lue, joku M:llä alkava se oli...) mitkä ovat kuulemma ihan täysiravintoa. Lisäksi Jedi saa päivittäin raakaa broiskunsiipeä, jotka menee luineen päivineen. Onko toi kerta päivässä nappulaa liian vähän eli pitäiskö alkaa syöttää lisäravinteita?

Muoks. lisäsinpäs pari ruokaa vielä...
Pääosassa Jedi ja ne toiset.
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 05.01.2011 klo 21:57)

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Keskiviikkona, 05.01.2011 klo 22:52  
+
0
Yksinkertaisin muistisääntö on, että kun kipossa on samanverran lihaa ja kuivamuonaa, niin mitään lisiä ei tarvita. Itseasiassa lihan määrä saa olla suurempikin, mutta tuolla on ns. varmalla puolella.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

monna

monna
Viestimäärä: 3958

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Torstaina, 06.01.2011 klo 15:12  
+
0

Jagster kirjoitti:

Yksinkertaisin muistisääntö on, että kun kipossa on samanverran lihaa ja kuivamuonaa, niin mitään lisiä ei tarvita. Itseasiassa lihan määrä saa olla suurempikin, mutta tuolla on ns. varmalla puolella.Okei, kiitos. Noin mä teenkin noille aikuisille mutta tolle natiaiselle en ole uskaltanut tähän mennessä antaa niin paljon lihaa. Mutta ilmeisesti voi huoletta tehdä nyt pennunkin kanssa niin että joka toinen päivä lihaa ja joka toinen päivä nappulaa.

tarun

tarun
Viestimäärä: 900

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Maanantaina, 17.01.2011 klo 21:18  
+
0
Carloksella on ollut nyt jonkin aikaa ruokana lähes pelkästään Royal Caninin Urinary -nappula virtsakiteiden takia. Kiteitä ei enää onneksi viimeisimmässä näytteessä havaittu laisinkaan, joten "pakkaskauden" päätyttyä olisi sitten tavalliseen ruokaan siirtyminen. Mihinkä tavalliseen?

Pennun meille tullessa oli helppoa, kun pystyi jatkamaan samaa nappulaa ja lisukkeita, mitä tuo kasvattajallakin sai. Käytössä oli kahta nappulaa; Purina Pro Plan Puppy Chicken & Rice ja Royal Caninin Junior 33 tms. Ruuat olivat tarkoitettu pennuille, jotka kasvavat korkeintaan 10-kiloisiksi, mikä varmasti olikin odote pentujen kooksi alunperin... No, Carlos on nyt jo yli 10-kiloinen.

Nyt sitten olen pihalla kuin lumiukko, että mitä tuolle sitten syöttäisi jatkossa. Nappulaa? Lihaa? Nappulaa ja lihaa? Mitä nappulaa? Miksi? Netistä tiedon etsiminen on tosi turhauttavaa, koska suurella osalla sivustoista on oma markkinalusikka mainontasopassa. Paljon ristiriitaista "tietoa" eri sivustojen välillä.

Jos nyt ajatellaan, että kipittelen vaikka johonkin isompaan lemmikkitarvikeliikkeeseen ja kysyn siellä henkilökunnalta, että mitä tuolle koiralle syöttäisin, mitä tulee vastaukseksi? Onko se kallein nappula myyjän mielestä parasta jokaiselle mustille?

Tiivistääkseni ajatuksiani siis; mistä löytää laadukasta tai edes todenmukaista tietoa ruokinnasta? Millä perustella valitsen nappulat? Kivan värinen pussi, joka sopii lompakolle...? Apua. :nolo:
Carlos, sekarotuinen, s. 14.9.2010

Kinoko

Kinoko
Viestimäärä: 1426

VS: PENNUN RUOKINTA JA RUOAN MääRä - Maanantaina, 17.01.2011 klo 21:36  
+
0
^ Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko nappulat suunnattu "pienille" vai "isoille" roduille. Kaedekin syö "puppy small breed" -nappuloita tällä hetkellä, vaikka ihan varmasti kasvaa n. 20-kiloiseksi eli ei ole millään muotoa "pieni". Miksi? Koska niissä on pieni nappulakoko eli on hyvä käyttää niitä myös koulutuspalkkiona, pienten napujen pureskeluun ei mene niin paljon aikaa. Seuraava säkki on Golden Eaglen penturuokaa, kun nyt ei sattunut olemaan tuota edellistä merkkiä (Nutrience).

Meillä menee lisukkeina lihaa, NEUta, Murre-mixejä, raejuustoa, piimää, kananmunaa, öljyä yms. yms. Mä uskon, että nappulalla ei ole niin väliä, jos lisäksi on tarkoitus antaa kuitenkin lihaa ja muita lisukkeita. Siis suosittelen sekaruokintaa, se on minusta helpoin tapa.

Minä sinuna ostaisin varmaan jotain kohtuuhintaista nappulaa (mikä on kohtuuhintaista, voit varmaan määritellä ihan itse :D ), ja syöttäisin sitä puolet, ja toisen puolen vaihtelevasti kaikkea mitä tuossa edellä jo luettelin. Nappulamerkkejä, mitä voisin omilleni syöttää on mm. Proformance, Mera Dog, Brit Care, Golden Eagle, Josera, Jahti&Vahti, HauHau, Jeppe, ANF, Nutrience, Acana... En syöttäisi kaikkein kalleimpia, kuten Eukanuba, Hill's, Royal Canin, Purina Pro plan, koska niissä ei minusta ole hinta-laatusuhde kohdallaan.

En mä tiedä, oliko tästä apua. Toivottavasti. :nauru:
Ur kaoset talade en röst som sade: le, och bli glad ty det kan bli värre. Och jag log, och blev glad, och det blev värre!

  Siirry sivulle: 1 2 3 4 ... 20
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26139
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543784
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263731
(Tilastot päivitetty viimeksi 20.09.2020 klo 14:30)