Ohjeet ja säännöt
Takaisin
RUOKINTA - Tiistaina, 27.08.2013 klo 12:24

Raakaruokinta ja BARF 2

Siirry sivulle: 1 ... 8 9 10 ... 20

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 30.03.2014 klo 19:28  
+
0
Meillä syödään lihaluuna käytännössä pelkkää kalkkunaa, pääasiassa kalkkunankaulaa. Mitään muuta ongelmaa niissä ei ole kuin se, että ihan erästä riippuen kaulat on just sopivan kokosta (200-300g) mun koirille tai sitten niissä voi olla ihan valtavia 700-900g kauloja, jotka sitten tarttee puolittaa. Kalkkunan koipien kanssa joutuu aina puolitushommiin, mutta ne on tasasemman kokosta eikä erien välillä ole ollut suurta heittoa.

Miips

Miips
Viestimäärä: 239

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 30.03.2014 klo 23:51  
+
0
^ Mistä löytyy 700g kalkkunan kauloja? :0
Mua turhauttaa kun nuo pienemmät kalkkunan kaulat eivät tarjoa tekemistä kuin max. 10 minuutiksi ennen kuin on hotkittu kokonaan :/

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 31.03.2014 klo 00:13  
+
0
Ostan aina siis kerrallaan 15kg kauloja ja noissa laatikoissa on joskus ihan valtavaa kaulaa tai sitten meidän tarpeisiin juuri sopivan kokoista. En tiedä, mikä vaihtelun aiheuttaa kun erot on tosiaan valtavat. Kaulat nyt ei liene yhtään isommalle koiralle edes tuommoisena jättikokoisena mikään ajanviihdyke kun on niin pientä se luu ettei sen syöminen mitään isoa jäystämistä vaadi.

Ciawel

Ciawel
Viestimäärä: 12

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Tiistaina, 01.04.2014 klo 13:03  
+
0
Hei te raakaruokinnasta enemmän tietävät :)

Olen jonkin verran kahlannut tietoa netistä ja näistäkin keskusteluista, mutta kysyvä ei tieltä eksy joten siksi annan palaa vaikka nämä(kin) asiat olisi selitetty jo moneen kertaan muille ihmisille.

Millaisilla lihoilla raakaruokinta kannattaisi aloittaa? Entä jos epäilen, että koirani on allerginen (sika/ nauta/kanalle?)
Kuinka usein annatte esim. sisäelimiä ja kalaa?
Millaiset luut ovat hyvät aloittelevalle?

Jos joku oikein on innokas, niin voisi vaikka antaa osviittaa viikkoruokailusta vajaan vuoden ikäiselle 11kg urokselleni, joka tällä hetkellä syö kolmesti päivässä nappulaa+kalkkunan jauhelihaa tmv :)
Jackrusselinterrieriuros Robin s. 1.5.2013

Scorpion

Scorpion
Viestimäärä: 358

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Tiistaina, 01.04.2014 klo 18:31  
+
0
En ole mikään asiantuntija, mutta kerron omasta kokemuksesta. Linnut ovat yleensä mahalle kevyitä lihoja, joten niillä suositellaan aloittamaan. Kana ja kalkkuna lienevät ne parhaimmat, itse aloitin kanalla. Kala on mielestäni myös hyvä aloitusliha. Oman kokemuksen mukaan sika/nauta/poro ovat jo vähän raskaampia, ainakin poro aiheutti koiralle mahavaivoja aluksi ja oikeastaan aiheuttaisi varmaasti edelleenkin, jos sitä liikaa söisi. Hevosta tai lammasta en ole kokeillut, mutta lampaasta olen kuullut aika hyvää palautetta, noin niin kun mahaystävällisenä ruokana :hymy: Ankka on myös mielenkiintoinen, mutta en itse ole sitä mistään löytänyt :mietiskel:

Koirani ruokavalio koostuu oikeastaan vain kalasta ja sika/naudasta. Kalaa menee 3-4 krt viikossa, lihaa 1-2 krt. Silloin tällöin kanaa tai kalkkunaa, mutta hyvin harvoin (2 kk välein.. maybe). Monesti sanotaan, että koiran pitäisi saada vähintään kolmea eri eläintä. Omasta mielestäni se ei pidä paikkaansa. Sisäelimistäkin on monenlaista mielipidettä. Itse en tarjoa sitä enää ollenkaan, sen sijaan annan 4-5 krt viikossa kananmunia, merilevää ja kalkkijauhetta. Jos kuitenkin sisäelimiä haluaa tarjota, maksa lienee se kaikkein rikkain. Siinä on paljon vitamiineja ym muita tärkeitä aineita. Sitä suositellaan tarjottavan pari kertaa viikossa A-vitamiinin yliannostuksen välttämiseksi, mutta tuollainen yliannostus on todella vaikea saavuttaa, joten kyllä useampikin kerta viikossa toimii.

Luista kevyimpiä ovat taas lintujen luut (kaulat, siivet, selät). Meillä popsitaan niitä vieläkin silloin tällöin, vaikka tuppaavat olemaan aika kalliita. Rustoluut ja sian selät ovat taas vähän kovempia, muttei niin kuin sian luut, naudan putkiluut tms. Poron luut ovat kokemukseni mukaan ne pahimmat...

Jos koirasi on jo tottunut kalkkunan jauhelihaan, kannattaa varmaan aloittaa sillä. Hiljalleen lisätä mukaan esimerkiksi kalaa. Tuo allergia sikaan/nautaan/kanaan rajoittaa tietysti aika paljon, mutta onhan niitä muita vaihtoehtoja (kala, kalkkuna, lammas, heppa jne..) :peukku: Raakaruokintaan ei koskaan ole yhtä oikeaa tapaa. Jokainen omistaja arvioi ja kokeilee koiralleen omanlaisen ruokavalion ja ruuan määrän, joten omaa koiraa seuraamalla pääsee jo pitkälle.

Hope so että tästä edes jotain apua jollekin oli! :nauru:

Ciawel

Ciawel
Viestimäärä: 12

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Tiistaina, 01.04.2014 klo 19:56  
+
0
Kiitos Scorpion erittäin inforikkaasta viestistä :) Vastasit erittäin moneen mieltäni askarruttaneeseen asiaan :)

Allergiasta nauta/sika/kana en ole varma, ei siis ole tutkittu mitenkään. Ainakin vehnälle on herkkä, koska siitä tuli iho-ongelmia, jotka vähentyneet nyt kun nappula vaihdettu vehnättömään.

Olen antanut pieniä määriä koiralle kalkkunan jauhelihan lisäksi välillä muitakin lihoja (mm. poroa), kalaa ja sisäelinseosta. On maistuneet ihan hyvin kun on olleet sekoitettuna tuohon tuttuun kalkkunaan. Tänään kävin nappaamassa koepussit kanankauloja ja -siipiä (hui, olivat kalliita, ainakin nämä Mush-merkkiset), kokeillaan niitä opetella syömään joku ilta.

Kerroit että koirasi syö merilevää. Miksi ja mistä sitä saa? :)

Entäs nämä ns. ajanvieteluut. Millaisia kannattaisi hankkia kun tuo ystäväni tykkää kovin kaluta luita?
Jackrusselinterrieriuros Robin s. 1.5.2013

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Tiistaina, 01.04.2014 klo 20:25  
+
0
Jos koiralla epäilet nauta/sika/kana-allergiaa niin sittenhän se on yksinkertaista testata sillä, että otat kyseiset eläimet ruokavalioon yksi kerrallaan ja katsot muutaman viikon tuleeko oireita. Ajanvieteluiden kanssa tulee ongelma, jos nautaa tai sikaa ei voi syöttää. Äkkiseltään taitaa olla oikeastaan vaan hevosen luut yhtään isompaa ja kestävämpää, toki jos sulla on kovin pieni koira siellä niin sitten pääset helpommalla. Poroa ja hirveäkin taitaa jonkun verran löytyä, mutta ovat yleensä aika pienenä palana, paitsi tietysti jos käy säkä ja on lähipiirissä metsästäjää.

Scorpion

Scorpion
Viestimäärä: 358

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Keskiviikkona, 02.04.2014 klo 13:18  
+
0
Kannattaa tosiaan kokeilla, onko koira allerginen sialle, naudalle tai kanalle. Huomaat ainakin mahdollisen kana-allergian, kun syötät ostamiasi kanankauloja ja siipiä. Kuten edellinen kirjoittaja jo mainitsi, allergia sikaan ja nautaan rajoittaa ajanvieteluita melkoisesti, ne tuppaavat yleensä olemaan juuri näitä elukoita. Voit hiljalleen kokeilla koirasi mahdollista allergiaa myös niihin, pääset sitten suunnittelemaan koirasi ruokavalion ja vältyt yllätyksiltä myöhemmin :hymy:

Merilevässä on kivennäisiä, hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja jne (eli kaikenlaista tärkeää :hymy: ), joka toimii koirani ruokavaliossa lisänä. Tästäkin on paljon keskustelua, kuinka hyödyllistä merilevä ylipäätään on (vai onko) ja hyötyyn vaikuttaa myös sen imeytymisen teho. Olen kuitenkin huomannut, että koirani hampaat ja turkki paranivat kun aloin syöttää merilevää. En tiedä onko näillä asioilla oikeasti syy-seuraussuhdetta (vai johtuuko jostakin muusta), mutta jos pidän merilevästä viikon taukoa, koiralta lähtee karvoja huomattavasti enemmän. Merilevää ostan kennelrehulta. Käsittääkseni sitä saa joistakin eläinkaupoistakin, mutta en ole varma..

Aduro

Aduro
Viestimäärä: 3051

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Torstaina, 03.04.2014 klo 22:31  
+
0
Merilevä on meillä parantanut turkin laatua ja myös plakki on pehmeämpää (lähtee luita syödessä pois hyvin). Islamer-merilevä on jees (ellei sit mee ihan hevospuolelle) ja halpaa. Sitä saa ihan Mustista ja Mirristä, sekä varmaan muistakin isoista eläinkaupoista + VauhtiRaksulta.PlaqueOff on naurettavan kallista.
Mango-samojedinarttu 7v., Kirsikka-schipperke 4v., ja kissat Huli, Doris ja Piu :)

1.3.2012 Muistoissa Iida-kisu

syntaksivirhe

syntaksivirhe
Viestimäärä: 1594

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 06.04.2014 klo 11:49  
+
0

Scorpion kirjoitti:

Monesti sanotaan, että koiran pitäisi saada vähintään kolmea eri eläintä. Omasta mielestäni se ei pidä paikkaansa.Perustelu tälle?
Muoks. Mielenkiinto vaan heräsi, kun tuommoista "musta tuntuu"-mututietoa voisi kyllä selittää vähän pidemmälle.
Welsh Corgi Pembroke
FI RU EE MVA BALT EE LV LT JMVA "Roxie" (n) 1/14 -sijoituksessa-
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 06.04.2014 klo 11:52)

keimu

keimu
Viestimäärä: 4291

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 06.04.2014 klo 18:43  
+
0
Eri eläinten lihat sisältää eri tavalla ravintoaineita, käsittääkseni myös proteiini/rasvakoostumuksissa, vitamiinipitoisuuksissa on eroja. Eri eläinten syöttäminen voitaisiin varmaan siis rinnastaa ihmispuolella laaja-alaiseen kasvisten syömiseen. Ei se välttämättömyys ole, mutta monipuolinen vaihteleva ruoka tarjoaa parhaan mahdollisen kattauksen erilaisia ravintoaineita.

Scorpion

Scorpion
Viestimäärä: 358

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 06.04.2014 klo 19:42  
+
0
^Oikeastaan juuri noin minä ajattelen. Ruokinnasta ja ravintoaineiden määrästä/imeytymisestä voidaan tehdä vaikka mitä tutkimuksia ja suositella ruokintaa sen mukaan, mutta onko sellainen ravintoaineiden maksimointi välttämätöntä? Koirat pötkivät yllättävän pitkälle pelkillä perunankuorilla ja vedellä. Niin kuin ihmisetkin pelkällä limsalla ja juustopizzalla. En väitä, etteikö monipuolinen ravinto olisi tärkeää ja koirat tarvitsevat ravinnosta esimerkiksi aminohappoja, joita elimistö ei itse kykene valmistamaan. Mutta mielestäni koiran ruokintaa ei tarvitse toteuttaa taulukoiden ja laskelmien kanssa. Työkoiralla ja kotikoiralla on tietysti taas ravintovaatimuksissa eroja, ja huono ravinto näkyy työkoiran suorituskyvyssä. Vähän kuin raskaasti urheilevien ihmistenkin.

Ja jos nyt ylipäätään vertaan raakaruokintaa ja marketin huonolaatuista nappulaa, niin kyllä pelkkää sianlihaa syövä koira voi monesti paremmin kuin huonon nappulan :nauru:

Kerttunen

Kerttunen
Viestimäärä: 1770

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Sunnuntaina, 06.04.2014 klo 23:03  
+
0
Ei kai se ole taulukoiden ja laskelmien kanssa ruokkimista jos tarjoaa koiralle monipuolisesti lihoja? Niin minäkin teen ilman ensimmäistäkään taulukkoa. Tuollainen "koira pötkii pitkälle perunankuorilla" ajattelu on mielestäni todella ikävää vaikkei sitä miksikään ohjeeksi olisikaan tarkoitettu.
Lauma jenkkicockereita


http://www.adunaic.com
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 06.04.2014 klo 23:03)

syntaksivirhe

syntaksivirhe
Viestimäärä: 1594

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 09:12  
+
0
^ Jep. Varmaan niin monta eri ruokintatapaa löytyy, kuin koiranomistajaakin, ja tuommoinen "kyllä tää sentään syö paremmin ku monet muut koirat" hirvittää.

Ja joo, en mäkään mitään laske mut maalaisjärjellä pääsee jo aika pitkälle.
Welsh Corgi Pembroke
FI RU EE MVA BALT EE LV LT JMVA "Roxie" (n) 1/14 -sijoituksessa-

Scorpion

Scorpion
Viestimäärä: 358

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 18:20  
+
0
Enhän minä sanonutkaan, että lihojen tarjoamiseen taulukoita tarvitaan. Monesti aloittavat raakaruokkijat törmäävät vain niin jyrkkiin mielipiteisiin, että koiran täytyy saada ravinnosta sitä ja tätä. Sitten isketään kaaviot ja prosentuaaliset suhteet, jotka saavat omistajien päät pyörälle. Ja kuviotkin muuttuvat koko ajan. Ajatellaan vaikka luita. Alun perin suositeltiin 70%, joka nykyään on todettu olevan aivan liian paljon. Kasviksetkin olivat aluksi elämääkin tärkeämpiä vitamiinien takia. Nykyään tiedetään, ettei niistä vitamiinien lähteiksi ole vaan kuidun. Ja kasvikset ruokinnassa eivät ole pakollisia, mutta ei niistä haittaakaan ole.

Pointtini oli vain (näin niin kuin yleisesti), että kolmen eläimen liha on tietysti hyvä, mutta se ei ole välttämätöntä. Koira pärjää vähemmälläkin.

Niin ja kyllä minun koira saa muutakin kun perunankuoria :wink:

Saippa

Saippa
Viestimäärä: 617

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 22:21  
+
0
^Ymmärrän hyvin Scorpionin pointin siitä, että raakaruokinnasta tehdään helposti liian hifistelyä ja sellaista, ettei tavis koiranomistaja siitä mitään ymmärrä.
Shelttimies Noppa (Pilvimarjan Kuka, 2/2013)
etäjäseninä slkn:t Siiri (Liehkun Ciiku, 4/2003) ja Selma (Tiitiäisen Reela (4/2006)

http://koiratulikotiin.blogspot.fi/

chelle

chelle
Viestimäärä: 555

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 22:35  
+
0
Onnistuuko raakaruokinta kokonaan ilman punaista lihaa? Mun koiralta on punanen liha pannassa (sika, nauta, hevonen, lammas, riista...), ja oon miettinyt että kannattaako sitä ollenkaan siirtää raakaruualle. Raakaruualle siirtäisin sen ihan sen takia, että nappularuualla sillä on koko ajan pissatulehduksia, ja virtsakiviruokakaan ei juuri auta, koska tuo possu varastelee ihan hirveästi ruokia (osaa siis avata suljetut ovet). Mutta saako sille tarpeeksi monipuolista ruokavalioa vaan kaloilla ja vaaleilla lihoilla? Ja mitä luita sille pystyisi syöttämään?

henh

henh
Viestimäärä: 1158

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 22:58  
+
0
^Kyllä onnistuu. Meillä syödään pääasiassa vain kalkkunaa ja kanaa virtsakivien (ammoniumuraatti) takia. Kyllähän tuo aikalailla kompromissi on ja kohtuu kaukana monipuolisesta, mutta joskus vaan on pakko tehdä kompromisseja. Mutta kyllä se koira tosiaan pärjää vaikkei saakaan joka päivä eri lihoja. Jos miettii ihan kuivamuonaa niin useinhan näissä eläinproteiini tulee ehkä yhestä tai parista lähteestä. Ei kukaan kuitenkaan kyseenalaista samallalailla kuivamuonan monipuolisuutta vrt. että syötettäisiin vain yhtä lihaa.

Mä en tarkalleen tiedä mitä te välttelette kun noita virtsakiviäkin on monen laatuisia, mutta mä oon syöttänyt kalkkunan kauloja, koska näissä ei ole yleensä nahkaa mukana kun meille nahka on nounou. Tosin pääosin kalkki tulee kananmunankuorista tai kalkvitalla. Jos et syötä sisäelimiä eli vaikka maksaa ollenkaan niin kannattaa miettiä mistä koira saa A-vitamiinia.

Jos luittenkin puolesta haluaa pysyä vaaleissa lihoissa niin broilerin koivet ja siivet on tietty kans yks vaihtoehto. Sillon tällön ostelen tarjoustuotteina tälle brotskun reisikoipia, joista revin nahkat päältä.

Tyhmä kysymys, mutta kuinka se raakaruokaan siirtyminen vaikuttaa siihen, ettei "possu" varastele enää niitä ruokia? :nauru:
Dalmatiankoira Jali -11
Muistoissa seropi Piki

blogi

chelle

chelle
Viestimäärä: 555

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Maanantaina, 07.04.2014 klo 23:37  
+
0
^Ei se varmaan siihen varasteluun vaikutakaan, mutta kun tuo virtsakiviruoka ei toimi, jos se syö kylkeen muutakin. :nauru:

Mutta kiitoksia vastauksesta. Struviittikiviä yritämme me vältellä. Tosiaan en juuri mitään muuta tiedä, muuta kun sen että punanen liha muodostaa niitä kiteitä ja kiviä. En yhtään tiedä, että saako sille syöttää mitä luita ja mitä sisäelimiä. Pitäisi kyllä ottaa yhteys johonkin osaavampaan tyyppiin, eläinlääkäritkään eivät hirveästi aina tunnu ruokinnasta tietävän.

henh

henh
Viestimäärä: 1158

VS: RAAKARUOKINTA JA BARF 2 - Tiistaina, 08.04.2014 klo 18:07  
+
0
^Ei se raakaruokintakaan auta jos se pääsee syömään kylkeen kaikkea muutakin. Eli nyt heti ensimmäiseks se mahdollisuus päästä käsiks kaikkeen muuhun pois :heristel:

Yleissääntönä virtsakiviin sen koiran ois tärkeä juoda paljon! Virtsan pH:ta kannattaa mahdollisuuksien mukaan seurata, struviittikiviin pitäis virtsan näin äkkisellä googlauksella olla pH alle 7, siinä 6 paikkeilla vissiin ois ihan ok. Jos ph on liian korkea niin virtsaa voi vissiin yrittää happamoittaa C-vitamiinin tai omenaviinietikan avulla. Kannattaa ihan googlaillakin, nää struviittikiteet taitaa olla niitä kaikista yleisimpiä.
Dalmatiankoira Jali -11
Muistoissa seropi Piki

blogi

  Siirry sivulle: 1 ... 8 9 10 ... 20
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26146
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543785
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263735
(Tilastot päivitetty viimeksi 25.09.2020 klo 20:00)