Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Tiistaina, 15.06.2010 klo 15:52

Diabetes

SDNkorento

SDNkorento
Viestimäärä: 32

DIABETES - Tiistaina, 15.06.2010 klo 15:52  
+
0
Meidän 12-vuotias bichon frisé narttumme on ollut pari edellistä paivää todella vaisu, ruoka ei ole maittanut, se on juonut suunnattomasti ja sen seurauksesta pissaillut sitten sisällekin useaan otteeseen. Aamulla veimme pissanäytteen eläinlääkärille, joka huomasi glukoosipitoisuuden nousseen. Ell otti iltapäivällä koirasta verikokeen, josta nähtiin veren glukoosipitoisuuden olevan huimat 20,5 mmol/l, kun suurin sallittu määrä on n. 5,5 mmol/l. Eläinlääkäri totesi, että selvä juttu, koiralla on diabetes. Nyt jäimme odottelemaan lopullisia laboratoriotuloksia joiden pitäisi tulla huomenna, viimeistään ylihuomenna.

Nyt haluaisin kuulla muiden kokemuksia diabeteksesta. Hyviä/huonoja? Miten nuo insuliinipistokset auttoivat teillä? Entä kuinka koira soipeutui uuteen ruokavalioon? Kaikki kokemukset ovat tervetulleita!
Paper, snow, A GHOST!

SDNkorento

SDNkorento
Viestimäärä: 32

VS: DIABETES - Torstaina, 17.06.2010 klo 15:34  
+
0
Nyt on koira saanut kaksi kertaa insuliinia, eilen illalla ja tänä aamuna. Vielä ei ainakaan ole mitään merkittävää eroa huomattavissa. Koira on edelleen vaisu ja ruokahaluton, painokin on pudonnut. Toinen minua huolestuttava asia oli se, että koiran maksa-arvot olivat kohonneet. Ell ei näistä sanonut oikeastaan mitään, sanoi vain, että katsotaan nyt miten ottaa tuon insuliinihoidon vastaan, jos ei auta, kyse on luultavasti jostakin vakavammasta, kasvaimesta yms. Mistä maksa-arvojen kohoaminen voi johtua? Voidaanko tuo kasvain sanoa varmaksi vain maksa-arvojen kohoamisen perusteella? Itkua on täällä pidätelty jo monta päivää. Kamalaa, kun tällainen voi puhjeta täysin yllättäen. Vielä viikko sitten koira vaikutti aikalailla normaalilta.
Paper, snow, A GHOST!

Kisse95

Kisse95
Viestimäärä: 30

VS: DIABETES - Sunnuntaina, 21.11.2010 klo 18:52  
+
0
kuinka kallista diabeteksen hoitaminen on?
Donna Jämtlanninpystykorva 29.3.2005
Hippi Jämtlanninpystykorva 21.10.2011

Syssy

Syssy
Viestimäärä: 44

VS: DIABETES - Sunnuntaina, 21.11.2010 klo 20:08  
+
0
Hei!
Voimia epävarmaan tilanteeseen.
Minun koiralla olivat maksa-arvot koholla ja syy selvisi vasta eläinlääkärin vaihdon jälkeen. Ensimmäinen oli heti sitä mieltä, että on kasvain, mutta ei tutkinut kuitenkaan asiaa mitenkään. Toinen ultrasi ja maksa oli terve, epäili, että lopatol-niminen matolääke on arvoja nostanut.
Mainittakoon myös, että tämä ensimmäinen lääkäri ilmoitti myös, että rasvapilkut silmissä ovat merkki diabeteksestä, jota kuitenkaan ei ollut. Maksakasvainta epäiltiin heti, koska koiraltani on leikattu nisäkasvain.

Koirakatu

Koirakatu
Viestimäärä: 1

VS: DIABETES - Torstaina, 13.01.2011 klo 14:47  
+
0
5 vuotiaalla suomenlapinkoirallamme todettiin diabetes vuoden 2010 helmikuusa.Insuliini jota sille annetaan, myydään 5 kynän paketissa ja pakkaus maksaa noin 50 euroa. Yksi kynä kestää noin 10 päivää.

aluksi ostin hirveän kallista diabeetikon ruokaa eläinlääkäriltä, mutta olen siirtynyt koiran kanssa tavalliseen eläinkaupan kevytruokaan.

Kerron mielellään meidän kokemuksista kysyjille.

päivit

päivit
Viestimäärä: 3

VS: DIABETES - Perjantaina, 22.02.2013 klo 19:46  
+
0
Koirallamme (lasahapsoa ja cottonia) todettiin 13.2 2013 diabetes. Hakuduimme hoitoon koiran kahden viikon jälkeen. (oireina oli juominen ja yöllä sisälle pissaaminen) koira täyttää kesällä 12 vuotta. Eläinlääkärissä todettiin virtsassa runsaasti keto aineita ja verensokeri oli 13 mmol/l. Lisäksi ALP eli afos oli korkea 346 U/L muut maksa ja munuais arvot olivat normaalit. Koiramme painaa 13 kiloa joten aloitettiin insuliini kolme yksikköä aamuin ja illoin. Niin ja koiralla oli myös tuolloin virtsa tulehdus johon sai antibiootit. Sovimme kontrollin parin viikon päähän.

Kumminkin 21.2.13 yöllä koira alkoi oksentelemaan ja lähdimme aamulla lääkäriin. Verensokeri oli tuolloin 17,1mmol/L mutta levossa ja nesteytyksen jälkeen tippui 10,1mmol/L.
Aamu insuliinia ei silloin lääkärin neuvojen mukaan pistetty. Ostimme samalla verensokerimittarin ja ketoosiliuskat. Verensokerin mittaamme kolme kertaa päivässä. Aamulla insuliinin ja ruoan jälkeen 4 h päästä ja se on edelleen 17,1 ja illalla kuuden aikaan mitataan seuraavan kerran jolloin on ollut korkeammat lukemat 23,3 mmol/L ja 27,3 mmol/L. Illallla annamme insuliinia klo: 20.00 ja mittaamme neljän tunnin päästä sokerin ja se on tippunut siihen 17,1 mmol/L.
Virtsan ketoosit ovat liuskamittarilla hieman alle 4 (kohtalainen).

Olen soittanut eläinlääkärille, että arvot ovat noin korkeita. Tällä kuitenkin nyt jatketaan. Oma järkeni sanoo, että insuliinin määrä ei ole riittävä.
Lisäksi ongelmana on ruokailu. Toiset lääkärit sanovat että ruoan voi jakaa kolmeen osaan päivässä. Toiset ovat kahden kannalla jotka sijoitetaan insuliinin annon yhteyteen. Aamulla kahdeksan aikaan ei meinaa koiralle ruoka vielä edes maistua. Saadaan pakolla syömään n. 180 g. Lisäksi ei suostu syömään mitään eläinlääkärin diabetes ruokaa. Olemme nyt keittäneet ohrasuurimoita ja paistamme ilman rasvaa kalkkunan jauhelihan kanssa sen pannulla.
Lisäksi olemme ikävä kyllä joutuneet antamaan cesar koiranruokaa johon lisätty keitettyä ohraa.

Tuota cesaria söi ennen jopa neljä purkkia päivässä. Lisäksi myös sitä ennen olimme raaka dietillä. Koira söi poron ja naudan jauhelihaa johon lisättiin jotakin talin näköistä rasvaa.

Tätä ruokavaliota aloimme noudattaa, kun koiralla todettiin ihottumaa vatsassa. Ehdimme noudattaa ruokavaliota kolme kuukautta, ennen kun diabetes oireet puhkesivat. Mielessä pyörii myös, että edesautoimmeko tällä raakavaliolla diabeteksen puhkeamista?

Lisäksi itseäni ihmetyttää se että ruoka jaetaan kahteen annoskertaan aamulla ja illalla. Niin silloin koiralle tulee pitkä päivä n. 12h ilman ruokaa. Säälittää katsoa koiraa joka pummaa ja istuu ruokakupin edessä.

Haluaisin kuulla teidän muiden kokemuksista. Niin ja siitä miten olette saaneet koiran tottumaan diabetes ruokaan ja oletteko noudattaneet tuota aamu ja ilta ruokaa.

Niin ja sen verran vielä, että koira ei oikein ikinä ole syönyt papuja joten meillä on ollu kokeilussa diabetes märkäruoka Hilssin w/d joka on kuin kylmää kaurapuuroa, eikä houkuttele edes tuoksullaan.

Olen kiitollinen kaikista neuvoista ja kokemuksiasta. Olemme vielä keltanokkia tämän sairauden kanssa.

triikki

triikki
Viestimäärä: 364

VS: DIABETES - Lauantaina, 23.02.2013 klo 12:19  
+
0
Diabetes ei tule ruuata, vaan elimistö ei tuota insuliinia tarpeeksi.
Solut tarvitsevat toimintaansa sokeria ja insuliinin avulla solut saavat sokerin käyttöön ja voivat toimia.
Kun insuliinipistoksia annetaan 2 kpl, niin silloin ateria annetaan samaan aikaan, jotta aterian sisältämät hiilihydraatit menevät solujen aineenvaihduntaan. Jos annetaan ateria ilman insuliinia, niin sen ateria sisältämät hiilarit menevät paljolti hukkaan, koska veressä on vain vähän insuliinia edellisestä annoksestä.
Koira laihtuu kun veressä ei ole riittävästi insuliinia. Korkea verensokeri aiheuttaa virtsan sokeripitoisuuden nousun ja sokeri vetää nestettä mukaansa ja virtsamäärät kasvavat ja koira kuivuu ellei sillä ole koko ajan mahdollisuutta juoda.

Minusta pääasia on, että koira syö kun sille annetaan ruokaa. Kun sokerit ovat koorkealla, niin ruokahalukin saattaa olla heikko.
Söiskö koiran puuroa? Minä keitän koirilleni riisistä-täysjyväriisistä-ohrasuurimoista-hirssistä puuroa johon lisään porkkanaraastetta tulikuumaan puuroon sen valmistuttua. Ja sitten tarjoilen puuron kanssa raakaa jauhelihaa. Suhde on 50% kumpaakin. Teen isomman satsin kerralla ja pakastan puuroa ja lisään lihan joukkoon kun tarjoilen. Lisäksi kivenäisaine valmistetta sekä öljyä.

Nappuloista voisi kokeilla tehdä myös "puuroa" liottamalla niitä ensin vedessä ja sitten voi lisätä jotain herkkua esim raejuustoa sekaan.

Sorry, mutta koiran diabeteksestä en tiedä mitään. Tiedän vain ihmisten diabeteksestä.
Sheltit Foggy 2001-2015 ja Viksu 2003-2015,

nenät

nenät
Viestimäärä: 8

VS: DIABETES - Perjantaina, 15.03.2013 klo 12:59  
+
0
Moikka!
Laitoin sinulle "päivit" yksäriä!

Beths

Beths
Viestimäärä: 1

VS: DIABETES - Tiistaina, 02.04.2013 klo 14:20  
+
0
Pistän tännekin tällaisen aiheeseen liittyvän pikkukyselyn. Elikkä teen päättötyötäni klinikkaeläinhoitajan tutkinnolleni, ja sitä varten olisi hienoa saada pientä kokemusperäistä aineistoa työhön jonka aiheena on siis koiran diabetes.

Työ esitellään alan ihmisille jotka ovat kaikki jo itseni tavoin töissä klinikoilla, joten mikäli sinulla on jotakin parannus ehdotuksia palvelun/opastuksen suhteen jota diabeteksen hoitoa ajatellen olet saanut esimerkiksi eläinklinikoilla, on tämä hyvä mahdollisuus vaikuttaa siihen.

Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä!

http://www.muistettu.com/diabetes_kysely_2013.htm

Kiitän kaikkia vastanneita suuresti! :)

mirkku

mirkku
Viestimäärä: 71

VS: DIABETES - Keskiviikkona, 26.02.2014 klo 22:26  
+
0
Löysin kun löysinkin oikeaan pulinaan pähkäilyjeni kanssa. :nauru:

Koiran diabetes kiinnostaa ja kaikenlaista netin syövereistä onkin löydettävissä.
Asia josta en osannut tietoa onkia on umpeutumattomat haavat. Ihmisten diabeteksessä ilmeisesti kuuluu taudinkuvaan? Mites koirilla ?

Mulla iäkäs pappa-snautseri , jolla parran tyvessä "reikä" mikä ei umpeudu . Joka kerta parturoidessani koiraa reikä on avoinna. Se ei tunnu haittaavan koiraa ja haava näyttää siistiltä.

Vanhalla koiralla on toki kaikenlaisia vaivoja , näkö ei ihan pelitä ja juominenkin on runsasta . Nää oireet sopii diabetekseen , mutta saattavat olla ihan vaan vanhuuden vaivojakin...
Kokemuksia , tietoja , anyone?

Windy87 , tässä tarkennusta koiran haavaan. Reikä on n. pikkurillin pään kokoinen , puolisen senttiä syvä. Sijaitsee alahuulessa ihan parran tyvessä. Vuotaa jotain mähmää sen verran , että parta ajoittain kovettuu reiän ympäriltä. Haava itsessään on kuitenkin siistin näköinen , ei tuoksahda miltään ( jep , olen tuoksutellut ! :shifty: ). Epäilen, että koiralla on joskus ollut "syylä" siinä kohtaa , jonka on sitten onnistunut ropsuttelemaan irti.

Koiralla kohta 16-wee mittarissa , joten en lähde asiaa sen enempää tutkituttamaan . Reikää saa ronklata ja putsailla , eikä papparainen ole siitä moksiskaan , joten ei haittaa pojan menoa.
Kääpiösnautseripapparaiset
Ami 4.8.1999 pääsi sateenkaarisillalle 5.12.2011,nuku rauhassa rakas <3
Illi 28.7.1998 liittyi Amin seuraksi 04/2014
Eppu 12.7.2014
Maatiaiskisut Tiitu ja Nelli 03/10

Kirkkaina tähtinä taivaalla maatiaiskisut Pimu ja Paksu 1994-2010

Windy87

Windy87
Viestimäärä: 4

VS: DIABETES - Torstaina, 27.02.2014 klo 19:11  
+
0
Mirkku, ei kuulosta kyllä sinänsä diabeteksesta johtuvalta. jos erite on varmasti haavasta, jokin bakteeri siellä jyllää vaikkei se niin haisikaan. tuon ikäisellä voi olla vaikka hammasperäistäkin. haava ei ilmeisesti ole kuitenkaan läpi suuhun? tuohon voisi ell määräämänä auttaa ihan sellanen ab-pohjainen voide mutta jos et asiaa tutkituta niin ei ainakaan reseptillä sitä saakkaan. jos se ei koiraa häiritse niin mikäpä siinä kun ikääkin noin, mutta kannattaa varoa ettei inf pääse huomaamatta niin pahaksi että koira siitä alkaa kärsiä.

mirkku

mirkku
Viestimäärä: 71

VS: DIABETES - Perjantaina, 28.02.2014 klo 20:00  
+
0
^
Reikä ei ole läpi. En usko että on hammasperäinen vaiva , ei ole kosketuksissa suuhun , eikä limakalvoihin. Tarkkana oon toki tämänkin asian kanssa , tän ikäisen koiran kanssa tulee tarkkailtua olemusta , syömistä , juomista , paskomista , nenän nuuskutusta , hännän heilutusta ja korvien asentoa suurennuslasin kanssa! :nauru:

Jäi kiinnostamaan toi diabeteksen ja haavojen yhteys. Meneekö se niin , että itse diabetes sairautena aihuttaa haavaumia , jotka paranevat huonosti ? Vai riittääkö , että saat haavan esim. veitsestä ja diabetes vaikeuttaa tämän haavan paranemista.
Olipas hankalasti kysytty , toivottavasti sait selkoa siitä mitä tarkoitin... :shifty:
Kääpiösnautseripapparaiset
Ami 4.8.1999 pääsi sateenkaarisillalle 5.12.2011,nuku rauhassa rakas <3
Illi 28.7.1998 liittyi Amin seuraksi 04/2014
Eppu 12.7.2014
Maatiaiskisut Tiitu ja Nelli 03/10

Kirkkaina tähtinä taivaalla maatiaiskisut Pimu ja Paksu 1994-2010

Violett

Violett
Viestimäärä: 164

VS: DIABETES - Perjantaina, 07.03.2014 klo 09:18  
+
0
^Minulla ei ole kokemusta kuin ihmisten diabeteksestä mutta itse diabetes ei aiheuta haavoja/haavaumia, mutta diabeetikolla ne paranevat hitaammin ja tulehtuvat herkemmin kuin terveillä. Esim. avojaloin ei saisi kesällä kulkea edes nurmikolla ettei haavoja tule, mutta minä en ole tyttäreltäni tuota kieltänyt. Ja muutenkin jalkojen ihosta/kunnosta täytyy pitää hyvää huolta.

OutiHy

OutiHy
Viestimäärä: 2

VS: DIABETES - Lauantaina, 27.12.2014 klo 07:35  
+
0
Tästä voitte lukea fiiliksiäni 9-vuotiaan koiran sairastuttua mm. diabetekseen ja krooniseen haimatulehdukseen. Vähemmän siinä on ruokinta- tms. ohjeita tai kokemuksia, mutta toki niistäkin mielellään kerron, jos jotakuta ne kiinnostavat.

http://www.koirat.com/blogit/outin+onni

antson

antson
Viestimäärä: 1

VS: DIABETES - Sunnuntaina, 11.01.2015 klo 15:04  
+
0

OutiHy kirjoitti:

Tästä voitte lukea fiiliksiäni 9-vuotiaan koiran sairastuttua mm. diabetekseen ja krooniseen haimatulehdukseen. Vähemmän siinä on ruokinta- tms. ohjeita tai kokemuksia, mutta toki niistäkin mielellään kerron, jos jotakuta ne kiinnostavat.

http://www.koirat.com/blogit/outin+onniHei!
Huomasin etsiessäni hyvin harvinaista kuin diabetesta sairastavia koiria ja niistä ei tietoa kovin paljoa.
Joten ajattelin laittaa oman korteni tästä kokemuksessa kokoon.

Meillä on kahdeksan vuotias saksanseisoja narttukoira, joka sairastui syksyllä diabetekseen.
Oireena olivat runsas pissaaminen ja jano.
Saimme jo heti seuraavana päivänä ajan eläinlääkäriin ja siitä alkoi koiran ns. uusi elämän vaihe.
Kokeet olivat aivan hurjat: Afos 2400, ALT 402 ja GLU 23.7 LIP +3
Verensokeri hypellyt 20 – 25.5 välillä ja nyt nousi uudestaan ALT 710
Afos laskenut kumminkin jo 491. HGB + muut veriarvot olleet hyviä.
Todella korkeat kaikkinensa ja silmissä myös alkava harmaakaihin todettiin jota lääkäri ihmetteli ettei koira ollut vielä sokeutunut?
Koira laihtunut 24.4 ja nyt 15.2 .
Hoitona on 10 yksikköä aamulla 8 yksikköä illalla.
Ja miten ihailtavaa on kun koira aina tietää että nyt on piikityksen aika. Ei ole mitään ongelmia näissä ollut todella hyvin saa piikitetty.
Ruokaa mennyt kolmesti päivässä yhteensä 220g kuivamuonaa
josta nyt kokeiltiin ihan kotiruokaa 6dl päivässä keitettyä porkkanaa kalkkunan suikaleliha + ohrasuurimon kanssa jossa myös sitten raejuustoa hiukan ja tätä annetaan nyt neljän tunnin välein.
Myös välipalaa porkkanaa, kurkkua ja omenaa hiukan.
Kuivamuona on netistä tilattuna diabetesruokaa edullisempaa kuin eläinlääkäriltä ostettuna ja tulee 15kg säkeissä.
Mutta nyt koira vain laihtuu ja huolestuttaa että onko sittenkään insuliini + ruokavalio oikeassa suhteessa toisiinsa.
Muuten on virkeä kun ulkoilee ja vauhtia riittää, mutta sisällä ollessa paljon nukkuu.
Se vain kun tuntuu olevan jatkuva nälkä ja mitä aiemmin ei ole tehnyt niin yrittää ”varastaa” ruokaa jos sitä olisi jossain näkyvillä.
Kissan ruokakupit ym. pitää nostaa pois näkyvistä ettei tule halua niitä syödä.
Vaikeaa on kun ruokahaluja löytyisi, muttei saa syödä.
Laihtuminen on ollut rajua kun nyt luut vain paistaa läpi, muuten sutjakassa kunnossa olisi jos tämä laihtuminen ei olisi näin rajua ollut.
Koiran diabeteksen tulemiseen n.s oli hormonihäiriö. Koira on imettänyt kissaa koko tämän ajan mitä meillä on kissa ollut (6 vuotias kollikissa).
He ovat aina olleet ylimmät kaverit ja koira aina pitänyt sitä pentunaan.
Eli täten valeraskauksia on ollut juoksujen välissä useita vuodessa.
Emme tienneet sen vaikuttaneet sairastumiseen mutta näin kävi.
Nyt on kohdun/munasarjojen leikkaus edessä loppuviikosta ja pistetään kaikki sormet ja varpaat ristiin että kaikki menee hyvin ja saada diabetes tasapainoon.
Muuta keinoa ei ole kun nyt leikkaus.
2-3 Välein on ollut tarkastukset koiralla, mutta ruokavalion ohjeiden kanssa on ollut epäselvää ja itse pitänyt osata laskea mitä syö ja onko oikein? Toivotaan että olisi?


Kysyisinkin onko kellään samanlaisia oireita/kokemuksia tms. ollut ja olisiko tuossa ruokavaliossa petraamisen varaa?

Tässä tätä meidän historiaa ja toivomme kaikille muillekin diabeteskoirille tsemppiä ja voimia kuin myös koiraihmisille.
saksanseisoja, kissat + muita eläimiä

triikki

triikki
Viestimäärä: 364

VS: DIABETES - Sunnuntaina, 11.01.2015 klo 17:26  
+
0
Koira laihtuu korkeiden verensokereiden vuoksi. Virtsaan pääsee sokeria kun verensokeri ylittyy tietyn tason, ihmisillä se on 10 mmol/l, koirista en tiedä.
Ruuan energia menee siis hukkaan ja tulee sokerivetenä virtsassa ulos ja siksi paino laskee. Elänlääkäriltä saat parhaimmat neuvot ruuan suhteen, kuinka usein ja mitä ruokaa annetaan. Tuo 4 tunnin välein ruokinta on aika haastavaa ja sitovaa pidempiaikaisena, ehkä lääkärillä olisi joku toinen ehdotus.
Puuro on hiilari pitoista, mutta ohra on siitä paremmasta päästä. Omenan sokeri nostaa nopeammin verensokeria ainakin ihmisellä.
Sheltit Foggy 2001-2015 ja Viksu 2003-2015,

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä24949
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5674
Viestejä yhteensä543508
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös261643
(Tilastot päivitetty viimeksi 21.05.2018 klo 05:15)