Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Maanantaina, 05.07.2010 klo 18:06

Koiran outo yskä

Siirry sivulle: 1 2 3 4

littleone

littleone
Viestimäärä: 18

KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.07.2010 klo 18:06  
+
0
Meidän 5v. Bichon havanese uroksella Rasmuksella on nyt jo pidemmän aikaa (yli puoli vuotta) ollut outoa yskää. Yskä on sellainen yksitäinen "kräh", aivan kuin Rasmuksella olisi jotain kurkussa. Rasmus on muuten todella hyväkuntoinen ja syö hyvin. Oksentelee harvoin ja yleensä vain silloin kun on heinää syönyt. Nyt on alkanut huolestuttamaan kun yskä ei mene ohi.
Osaisiko kukaan kertoa mikä Rasmusta vaivaa?
When it comes down to it, I let them think what they want. If they care enough to bother whit what I do, then I am already better than them - Marilyn Monroe

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.07.2010 klo 18:13  
+
0
Milloin yskää ilmenee? Aamulla, illalla, rasituksessa, levossa, ruuan jälkeen, juomisen jälkeen?
Ja kauanko yskiminen kestää kun se alkaa?

littleone

littleone
Viestimäärä: 18

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.07.2010 klo 18:20  
+
0
Yskää ei ole syömisen tai juomisen jälkeen, se vain joskus tulee yhtäkkiä. Yleensä huomaan yskän iltapäivällä ja illalla, mutta voihan tuo johtua siitäkin, että aamulla en ole vielä hereillä..:roll: yskä on yleensä vain yksi tai kaksi yskäystä eikä sen enempää. Joskus sen jälkeen Rasmus saattaa yökkäistä, mutta harvemmin kuitenkin.
When it comes down to it, I let them think what they want. If they care enough to bother whit what I do, then I am already better than them - Marilyn Monroe
(Viestiä on muokattu maanantaina, 05.07.2010 klo 18:34)

Heini

Heini
Viestimäärä: 799

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.07.2010 klo 23:39  
+
0
Koiran yskän kaksi yleisintä syytä ovat suolistomadot tai sydämen vajaatoiminta.

Koiralla yleisimmin esiintyvä sisäloinen on suolinkainen. Suolinkaistartunnan oireisiin kuuluu yskä, koska suolinkaisen toukkamuodot vaeltavat koko elimistössä päätyen myös keuhkoihin tai keuhkoputkiin, seuraa yskä.

Sydämen vajaatoiminta taasen aiheuttaa yskää, koska perikardiumiin (sydänpussi) sekä pleuraan (keuhkopussiin) kertyy nestettä.

Mutta koska sanoit että koira yökkäilee myös välillä, suosittelisin ensin antamaan matokuurin ja katsomaan loppuuko yskä sillä :) Jos ei, niin sitten eläinlääkäriin.
♂ Mudi Csibiti Gezemice "Pyry" (3/2010)
Mudin elämää -blogi

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Tiistaina, 06.07.2010 klo 09:20  
+
0
Unohdit kolmannen - ehkä sen yleisimmän. Närästys/hapon nouseminen kurkkuun.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

littleone

littleone
Viestimäärä: 18

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Tiistaina, 06.07.2010 klo 10:26  
+
0
Kiitos vastauksista :) annetaan nyt tuo matokuuri ja katsotaan mitä tapahtuu. Jos ei auta niin siten eläinlääkäriin.
When it comes down to it, I let them think what they want. If they care enough to bother whit what I do, then I am already better than them - Marilyn Monroe

Aberkios

Aberkios
Viestimäärä: 778

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Perjantaina, 16.07.2010 klo 14:00  
+
0
Poistettu.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 17.09.2010 klo 11:25)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Perjantaina, 16.07.2010 klo 17:05  
+
0
Meillä kanssa bichonirotuinen joka välillä yskii, mutta tälle yskälle on ihan luonnollinen selitys: kurkussa on jotain mikä häiritsee koiraa. Yskimistä voi ilmetä ruokailun jälkeen, varsinkin jos tarjolla on ollut vain kuivaa naksua. Pari köhäystä, sitten loppuu. Taikka esimerkiksi lenkin aikana jos hihna kiristyy liikaa (panta kaulassa) saattaa köhäistä. Ja yleisin syy meidän yskimiselle on se, että karvaa menee kurkkuun. Jos esimerkiksi kampauksen jälkeen kaulalle jää irtokarvaa, tyttö hotkasee ne ennenkuin huomaakaan ja köhii jälkikäteen. Taikka jos se nuolee itseään syystä tai toisesta, karvaa menee kurkkuun --> koira yskii sitä pois.

Mielestäni kuvailemasi käytös kuulostaa siltä että kurkussa ihan oikeasti olisi jotain. Matokuuri on tottakai hyvä antaa, mutta itse en maalailisi piruja seinille sydänvioista tms (en tarkoita etteikö ollut hyvä että asiasta kuitenkin mainittiin) kun oireena on vain kakominen silloin tällöin ja heinät, naksunmurut ja karvat kurkussa voivat aiheuttaa köhimistä ja yökkäilyä.
no you don't know what it's like
welcome to my life

Danielle

Danielle
Viestimäärä: 143

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 18.07.2010 klo 00:37  
+
0
Meillä myöskin Havannankoira-narttu Tilda 2-vuotta on ikänsä tehnyt tuota etenkin jos on juuri käynyt juomassa. Sillä kyllä on todettu lievä sivuääni sydämessä 1-vuotiaana, mutten ole koskaan ajatellut että sydän oireilisi tuollaisina yksittäisinä yskähdyksinä. Enemmän olen ajatellut, että Tildan tapa ahmia ruokansa, kenties myös vetensä, olisi meillä syynä. Tai sitten se mahdollinen vika on siellä kurkussa. Pitääpä kysäistä tuosta seuraavalla eläinlääkärireissulla, kun korvien takia ollaan kohtapuoliin menossa.
Bichon Frise Dani 3/2007
Havannankoira Tilda 1/2008

tildani.vuodatus.net

Heini

Heini
Viestimäärä: 799

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 18.07.2010 klo 05:57  
+
0
^ Sivuäänen ei pitäisi aiheuttaa yskää sen kummemmin. Vain jos kyseessä on selvä vajaatoiminta, joka kerryttää nestettä pleuraan ja perikardiumiin. Varsinkin pleurassa oleva liika neste alkaa yskittämään kun se painaa liikaa keuhkoja.

Agitem: Juu ei tosiaankaan ollat tarkoitus maalata mitään piruja seinille, mutta henkilökohtaisesti minä ainakin olisin hieman huolestunut jos koira on yhtäkkiä aloittanut yskimisen ja se on kestänyt jo puollisen vuotta. Jos koira olisi tehnyt sitä lähes koko ikänsä ja olisi yhdistettävissä selvästi esimerkiksi että yskiminen tapahtuu aina turkin nuolemisen yhteydessä niin sitten en ihmettelisi.

Mutta koska kyseessä tosiaan on vielä nuorehko koira niin tuskin kyseessä on mikään sydämen vajaatoiminta vaan suolistoloisten vaeltavat toukkamuodot ja tämä asia on sillä matokuurilla helppo korjata.

Voin kertoa esimerkin, ei koirasta, mutta meidän kissasta, joka kesäisin käy vain pikaisesti syömässä kotona parin päivän välein ja lähtee taas reissuun. Siitä tietää aina milloin on aika madottaa, kun se alkaa yksinkertaisesti yskimään, ja yskä loppuu aina matokuurin jälkeen. Se syö ulkona niin paljon hiiriä yms. että madotus on pakko tehdä yleensä pari kertaa lumettomana aikana. Talvella taas yskää ei ikinä tule, kun ei kissa pihallekaan suostu menemään syömään niitä hiiriä :)
♂ Mudi Csibiti Gezemice "Pyry" (3/2010)
Mudin elämää -blogi

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 18.07.2010 klo 12:01  
+
0
^ niin no en todellakaan kiellä etteikö yskä voisi johtua madoista, ja kuten sanoinkin, matokuuri kannattaa antaa. Mikäli yskä loppuu, kyse on ollut madoista, ja tajutaan jatkossakin yhdistää oireet matoihin. Mutta jos ei lopu, niin kyse on sitten selvästi jostain muusta.

Ja kannattaahan kaikkeen aina varautua, sydänvikaankin, vaikka omasta takaa en usko tässä tapauksessa nyt olevan kyse mistään ihan noin vakavasta. Meilläkin koira tosiaan yskii käytännössä aika paljonkin, ei nyt välttämättä joka päivä mutta aina kun kurkkuun joutuu jotain. Koskaan en ole ollut asiasta huolissani, koska kyseiselle käytökselle on looginen selitys. No Rasmuksen tapauksessa yskän alkuperä on tietty epäselvä, joten varmasti sekin pistää huolettamaan enemmän kuin tässä meidän tapauksessa.

Yhtä kaikki minusta Rasmuksen käytös vaikuttaa siltä että se yrittää saada kurkustaan jotain pois, oli ne sitten matoja tai jotain muuta.
no you don't know what it's like
welcome to my life

Heini

Heini
Viestimäärä: 799

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 18.07.2010 klo 18:37  
+
0
^ No enhän minä ole väittänytkään että koiralle satavarmasti olisi sydänvika tai matoja :roll:
Kerroin mahdollisia vaihtoehtoja, koska aloittaja ei ole sanomansa mukaan huomannut että yskiminen liittyisi mihinkään tiettyyn toimintaan, kuten vaikka se turkin nuoleminen tai nappuloiden syöminen etc etc etc ja se on vasta alkanut eikä ole jatkunut koko koiran ikää.

Pääasia kuitenkin nyt oli että kannattaa selvittää se koiran yskän syy, ettei tule niitä ikäviä yllätyksiä liian myöhään. Vaikka se helppo onkin ajatella että sille olisi jokin normaali looginen syy. Mitä jos ei olekaan? Tai sitten se yskä voi johtua vain vaikka siitä Jagsterin mainitsemasta närästyksestä :roll:. Pointti: Selvitä syy että voit mahdollisesti poistaa seurauksen.
♂ Mudi Csibiti Gezemice "Pyry" (3/2010)
Mudin elämää -blogi

Danielle

Danielle
Viestimäärä: 143

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 18.07.2010 klo 19:42  
+
0
Ok, olen sitten oikeilla jäljillä oman koirani suhteen ilmeisesti. Hyviä vointeja myös Rasmukselle!
Bichon Frise Dani 3/2007
Havannankoira Tilda 1/2008

tildani.vuodatus.net

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 19.07.2010 klo 11:41  
+
0
Heini, juu ei minun ollutkaan tarkoitus väittää että olisit väittänyt että syy on sataprosenttisen varmasti sydänvika tai madot vaan lähinnä että syy saattaa yhtä hyvin olla jokin ihan looginen jota ei mahdollisesti olla huomattu, mutta asian selvittäminen tässä tapauksessa vaatii kyllä tarkkaa seurantaa, esimerkiksi sen heinän syömisen voisi kokonaan lopettaa ja katsoa yskiikö enää, heinät kun omankin koiran kohdalla kutittaa kurkkua toisinaan. Tulipa pitkä lause :nauru: Jotenkin kun omakin koira on yskinyt koko ikänsä täysin samalla tavalla (joskin loogisista syistä) tuntuu hassulta ajatella että se voisikin olla oire jostain vaarallisesta kuten sydänviasta, kun meillä se kröhiminen on ihan luonnollinen juttu. Mutta eipä sotketa omaa koiraani tähän.

Joka tapauksessa matokuuri ja seuranta, kirjaa vaikka ylös kaikki tilanteet muutaman päivän ajalta joissa koira yskii jos näin on helpompi tutkailla olisiko tilanteissa kuitenkin jokin yhteinen tekijä. Jos yskä ei kuurin myötä helpotu tai sille ei löydy loogista syytä tai se pahenee, se taitaa olla eläinlääkärireissu. Epävarmuudessa kun on inhottava elää.
no you don't know what it's like
welcome to my life

Heini

Heini
Viestimäärä: 799

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 19.07.2010 klo 13:17  
+
0
^ Siinähän se pointti nyt tuli, sinun koira on koko ikänsä tehnyt sitä ja olet pystynyt paikallistamaan että se tapahtuu aina kun syö heinää jne :roll:
Aloittajan koira taas ei ole tehnyt koko ikäänsä eikä hän ole ainakaan vielä paikallistanut että sitä yskimistä tapahtuisi joidenkin tiettyjen toimintoja aikana.
Mutta se siitä sitten.
♂ Mudi Csibiti Gezemice "Pyry" (3/2010)
Mudin elämää -blogi

mau

mau
Viestimäärä: 205

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Sunnuntaina, 12.09.2010 klo 10:49  
+
0
Äitini vanhat koirat 10+ yskivät aika paljon, varsinkin juoksemisen ja häsläämisen jälkeen. Yskinnän lopuksi tulee yleensä sellainen yökkäys. Yskiminen on siis molemmilla vanhuksilla, olisiko sitten ihan vaan vahuudesta johtuvaa, ettei mitään sydänvikoja, mitä muita oireita sydänvialla on?
Shetlanninlammaskoira Micky/05

blanko

blanko
Viestimäärä: 1890

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Lauantaina, 03.09.2011 klo 12:39  
+
0
Nostelen vähän tätä ketjua, kun on alkanut mietityttää oman koiran yskiminen.
Mun koira myös yskähtelee silloin tällöin. Yleensä köhähdyksen jälkeen tulee yökkäys. En ole huomannut, että tekisi tätä tietyissä tilanteissa, paitsi usein silloin jos lenkissä riuhtaisee hihnaa ja yrittää lähteä vaikka jonkun linnun perään. Ei ole merkitystä onko valjaissa vai pannassa. Muulloin se voi tulla ihan milloin vaan.
Sydän on kuunneltu viimeksi 1-vuotis tarkastuksessa reilu kuukausi sitten ja matokuurin annoin samoihin aikoihin. Onkohan toi köhiminen ihan normaalia? Se kuulostaa siltä kuin koira "selvittelisi kurkkuaan". Saattaa tulla päivittäin köhähdyksiä.

Voi olla, että yskähtely on lisääntynyt viime aikoina, koska huomasin, että olen ainakin kiinnittänyt siihen enemmän huomiota.

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.09.2011 klo 08:57  
+
0
Hei,

haluaisin myös oman kokemuksen kautta kommentoida tätä yskimistä/köhäämistä.
Meillä molemmat koirat köhivät välillä (ovat uroksia ja alle 3v molemmat), toinen Coton de tulear ja toinen Havannankoira. Nuolevat tyttöjen pisuja pihalla, joten kurkku ärtynyt usein.
Meillä molemmilla koirilla on ollut paljon nielutulehduksia, ja ne aiheuttaa tuota köhäämistä. Kun nielu on ärtynyt, se myös yleensä tuntuu ikävältä ja koira koittaa sitä yskiä pois.
Meiän molemmilta koirilta on poistettu nielurisat ja se on auttanut kovasti.
Edelleen toinen välillä köhii, mutta yleensä juomisen jälkeen tai jos painivat ja toinen puree kurkun alueelta.
Suosittelen silti AINA tutkimaan kun koira yskii, ei se aina voi joku karva/luunpala jne olla kurkussa, jos usein tapahtuu tätä yskimistä.
Voi olla myös kennelyskää, todella paha nielutulehdus (vaikkei oirehdikaan välttämättä ollenkaan, vain köhäämistä), voi olla myös keuhkoissa jotain jne. Vaikka koira oliskin hyvinvoiva.

Meidän koirat halusi riehua 24/7 vaikka olivat pahasti kipeitä.. että ei se yleiskunto aina kaikkea kerro.

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.09.2011 klo 15:09  
+
0
:ttou: voikun näitä vanhoja viestejään voisi edes poistella, t. silloinen 12v väittelijä

ot, mutta näitä tekee kyllä pahaa lukea näin jälkikäteen
no you don't know what it's like
welcome to my life

Rez

Rez
Viestimäärä: 1140

VS: KOIRAN OUTO YSKä - Maanantaina, 05.09.2011 klo 18:27  
+
0
Ääääh. Meillä oli tässä just nuoremmalla koiralla nenäpunkkeja ja se myös yski/kyökki silloin tällöin. Ajattelin köhän liittyvän punkkeihin, vaan nyt näyttäis siltä ettei punkkilääke tehonnut ja koira myös kakoo edelleen silloin tällöin. Koira ikään ku kyökkäsee tai köhii kuivaa yskää pari kertaa etenkin jos on kiskonut remmissä. Kaveri sanoi että ihan normaalia, totta kai yskittää jos puolkurkkarissa höökää. Mutta tänään katsoin koiran nieluun ja sielläpä oli rakkula? Kaivelin nielua niin syvälle ku pystyin, eikä siellä ton yhden rakkulan lisäks näkynyt mitään muuta, ei siis punoitusta tms. Tokikaan en nyt kovin pitkälle kurkkuun nähnyt ku koira pisti hanttiin.

Ja niin, meillä olis kisat nyt lauantaina. Sain ell ens viikon torstaiksi, kun jos tälle viikolle ottais ni menee rauhotuksen ja mahd lääkkeiden takia doupingiksi. Mutta onko ees järkeä kisata, jos koira kesken suorituksen alkaakin köhkäämään (vaikkei niin ole tehnytkään)? Ahdistaa!!! Entä jos meidän kaikki ihme ongelmat, esim. että koira ei yhtäkkiä osaakaan noutaa johtuu siitä että se on kipeä???? :((((((
Kukaan ei ole hyödytön - aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

  Siirry sivulle: 1 2 3 4
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä25020
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5689
Viestejä yhteensä543550
Uudet käyttäjät tänään1
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös261732
(Tilastot päivitetty viimeksi 23.06.2018 klo 08:30)