Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Maanantaina, 21.05.2012 klo 13:30

Miten nuorella pennulla voi puhjeta allergia?

fox

fox
Viestimäärä: 7

MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Maanantaina, 21.05.2012 klo 13:30  
+
0
Onko mahdollista että n. 2kk ikäisen pennun oireet (paha korvatulehdus, ihottuma korvissa, kuonossa, silmissä) olisivat allergiaa (ruoka, siitepöly, joku muu)? Pentu on todella surkeassa kunnossa ja otan kaiken avun kiitollisena vastaan!

Ell:n mukaan allergiat eivät puhkea noin pienillä. Mutta nythän kukkii koivukin niin runsaasti, että ainakin ihmisille väittävät aiheuttavan allergiaa jopa sellaisille, joilla tavallisesti ei oireita ole. Onko kellään kokemusta vastaavasta? Entä näkemystä siitä olisiko toteamattoman allergian lääkitsemisestä (antihistamiini tai kortisoni) haittaa? Millekään eliminaatiodieetille ei taida noin pientä uskaltaa laittaa.

Pennulla on todettu välikorvantulehdus (bakteeri & hiiva) ja selitykseksi annettu, että lienee immuniteetiltaan heikko yksilö, allergiaa tuskin on. Antibioottia menee suun kautta ja tippoja korviin. Eläinlääkärissä käyty jo useaan otteeseen.

eepi78

eepi78
Viestimäärä: 5693

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Tiistaina, 22.05.2012 klo 06:35  
+
0
Kyllä meidän hiivatulehduskierre on ilmeisesti ihan allergiaa. Mun koiralla ollut pennusta asti, eka muistaakseni joskus 12-viikkoisena. Ja jatkuu edelleen (koira nyt 6-vuotias). Ja monen ell:n mielestä on allergiaa. Tällä hetkellä meillä on menossa siedätyshoito kun syksyllä tehtiin allergiatestit. Eihän ne 100% luotettavia ole, mutta antaa vähän suuntaa. Meillä oireita oli monia ja kauan, mm. hiivatulehdukset korvissa koko ajan, tassutulehdukset, ihotulehdukset yms.Edellisestä korvatippa- ja antibioottikuurista on ehkä nyt noin kuukausi ja vielä ainakaan ei oo tarvinnut hakea uutta.
Kotona labradorinnoutaja Taavi (27.3.2006) ja Aapo (22.5.2012), marsut Toivo, Vertti, Vilja sekä Illusia sekä kääpiöhamsteri talvikko Myy.

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Tiistaina, 22.05.2012 klo 11:31  
+
0

fox kirjoitti:

Onko mahdollista että n. 2kk ikäisen pennun oireet (paha korvatulehdus, ihottuma korvissa, kuonossa, silmissä) olisivat allergiaa (ruoka, siitepöly, joku muu)? Pentu on todella surkeassa kunnossa ja otan kaiken avun kiitollisena vastaan!Ensimmäisenä mieleeni tulee, mitä pentu syö. Todennäköisesti saa nappulaa? Ei nuo antibiottit ainakaan heikkoa immuniteettia vahvista, päinvastoin.
Korvien töhnimiset yms. joita kutsutaan myös "hiivaksi", johtuvat oman kokemukseni mukaan hyvin usein sopimattomasta ravinnosta.
Suosittelen, että aloitat vaivojen aiheuttajasta. Heikolle immuniteetille et mitään voi, paitsi ruokkia koirasi mahdollisimman terveellisesti, ja välttää "turhia" lääkityksiä, mikäli suinkin mahdollista.

Oletko ilmeisesti saanut pennun jo hyvin (liian?) nuorena, jos jo 2kk ikäisenä on ehtinyt käydä useasti lääkärillä? Pennun alin luovutusikä on 7 viikkoa, jos oikein muistan.

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Tiistaina, 22.05.2012 klo 12:46  
+
0
Kiitos vinkeistä molemmille!

Sellainen tarkennus, että pentua ei ole luovutettu, vaan on edelleen kasvattajalla. Pentu ei siis ole minun, olen vain hoivaillut sitä kasvattajan apuna ja siksi kyselen. Näillä näkymin jääkin kasvattajalle, kun kunto on mitä on.

On siis saanut äidinmaitoa niin kauan kuin emo suinkin suostunut imettämään, eli sikäli immuniteetilla pitäisi olla parhaat mahdolliset edellytykset. Koko muu pentue on terve, eikä vanhemmillakaan ole allergioita.

Pentunappuloissa ei ole vehnää eikä naudanlihaa, mutta onhan noita muitakin mahdollisia allergian aiheuttajia. Olisiko lehmänmaitotuotteet seuraavaksi todennäköisin?

Perjantaina kontrollikäynti eläinlääkärillä, ehkä sitten taas viisaampana jatketaan.

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Tiistaina, 22.05.2012 klo 16:40  
+
0
Onpa pennulla onnettoman huonot lähtökohdat, surullista. Jos muu pentue voi hyvin, niin tämä yksi on saanut huonommat kortit elämänpelissä.
En usko, että koira on vielä allerginen millekään, yleensä se vaatii useamman kuukauden, kunnes allergia puhkeaa. Kuivamuona ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto, jos koira oireilee. Kukin koira on kuitenkin yksilö, jo pentunakin, ja jos tällä yhdellä on huonosti kehittynyt immuunisysteemi, niin se tietää ongelmia pitkälle tulevaisuuteen.
Kokemuksesta sanon.

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Tiistaina, 22.05.2012 klo 17:58  
+
0
Nyt tulikin yllättävä mutta huolta helpottava diagnoosi: harvinainen penturokko eli juveniili pyoderma. En löytänyt täältä yhtään ketjua aiheesta, mutta Googlella löytyi jokunen sivusto. En tiedä sopiiko tänne moisia linkittää, joten googletelkaa itse :)

Kova kortisonilääkitys päälle ja peukut pystyyn, eiköhän kaverista vielä kelpo koira tule!

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Keskiviikkona, 23.05.2012 klo 10:57  
+
0
^
Peukkuja pidellään! Kerrothan täällä, miten kävi.

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Torstaina, 24.05.2012 klo 11:24  
+
0
Juu, aion kirjoittaa tänne aiheesta ja kokemuksista kaiken mitä suinkin osaan, jotta siitä olisi mahdollisesti apua jollekin toiselle. Tästäkin olisi varmaan päässyt helpommalla kun olisi aiemmin tajunnut penturokkoa epäillä ja aloittaa oikeat lääkkeet.

Kirjoitan siis pidemmin kun ehdin, mutta väliaikatietona kerron että pentu voi mainiosti, vaikka näyttääkin pahalta. Otin tänään myös kuvia, täytyy katsoa jos niistä edes osa olisi informatiivisia (hidas kamera ja vikkelä pentu on huono yhdistelmä).

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Torstaina, 24.05.2012 klo 20:30  
+
0
Noniin, nyt seuraa pitkä stoori. Olisi varmaan pitänyt pitää kirjaa koko ajan että tietäisi tarkalleen miten asiat menivät, mutta ehkä suunnilleen näin:

Kaksi viikkoa sitten, kun pennulla oli ikää hieman yli 7 viikkoa, se ei eräällä kerralla noussutkaan koiranpedistä syömään muiden kanssa. Söi kyllä hyvällä ruokahalulla kun sen nosti kupille. Se oli muutenkin vaisu ja noin vuorokaudessa lakkasi myös kävelemästä. Se ei päässyt omin avuin jaloilleen, ja nostettunakin hoiperteli metrin tai pari, kunnes kaatui. Vääntelin ja kääntelin nikamia ja niveliä, mutta mistään loukkaantumisesta ei tuntunut olevan kyse.

Sillä oli ollut ripulia (mukana tuli joskus myös tippa kirkasta verta), mihin oireiden epäiltiin liittyvän. Koska oireet olivat niin rajut (lähinnä se kävelemättömyys), käytettiin sitä viikonloppuna päivystyksessä. En siis tiedä liittyikö ripuli tautiin, saattoi olla vain onnetonta sattumaa. Joka tapauksessa silloin jäi kiinnittämättä huomiota siihen, että sen korvanlehtien sisäpinnoilla on jotain näppylöitä. Ne olivat kävelemättömyyden ohella ilmeisesti rokon ensioireita, mutta sen hetkisistä huolista ne tuntuivat mitättömimmiltä. Oireita alettiin hoitaa suolistotulehduksena.

Koiran kunto ei kohentunut, ja korvatkin menivät pahempaan kuntoon. Näppylät olivat nyt suurempia kohoumia (olisinpa tajunnut ottaa kuvan tuolloin tai jo aiemminkin!) ja tukkivat jo korvakäytävää. Alkuun olivat olleet vain pieniä pisteitä ja vain korvanlehdissä. Muutama päivä edellisen käynnin jälkeen pentu vietiin oman paikkakunnan eläinlääkärille. Koirasta otetiin röntgenit ja verikokeita sekä annettiin suonensisäistä nesteytystä varmuuden vuoksi. Ei löytynyt mitään vammoja eikä vierasesineitä, tulehdusarvot vain hieman koholla. Antibiootit vaihdettiin ja lisäksi tuli korvatippoja, nyt pääasiallinen hoitokohde oli siis korvatulehdus. Vaikea sellainenhan voi kai vaikuttaa tasapainoon, mikä selittäisi kävelemättömyyden. Korvat eivät silti kutisseet eikä pentu puistellut päätään tai pitänyt sitä kallellaan.

Missään vaiheessa koiralla ei ole ollut kuumetta, ruokahaluttomuutta tai oksentelua. Noiden oireiden puuttumisen vuoksi itse epäilin allergiaa. Koira on saanut asiantuntevaa ja oireenmukaista hoitoa, penturokko vain on niin harvinainen, ettei se tullut kenellekään mieleen. Tutut mäyräkoirankasvattajatkaan eivät olleet taudista kuulleet, vaikka rotu mainitaan yhtenä niistä, joilla penturokkoa esiintyy (voi silti olla millä vaan rodulla). Toista kymmentä vuotta työskennellyt eläinlääkärikin keksi penturokon mahdollisuuden vasta seuraavalla käynnillä, kun rakkuloita oli jo pennun naamassa. Edes tämä kokenut eläinlääkäri ei ollu törmännyt vastaavaan kuin kerran aiemmin urallaan.

Uusia oireita ja vaivoja on tuntunut ilmestyvän joka päivä, siksikin on vaikea pysyä kartalla tilanteen kulusta. Jommalla kummalla aiemmista käynneistä koira sai myös antibioottipistoksen. Ilmeisesti tuohon pistoskohtaan alkoi nyt nousta patti. Ei sellainen pieni kuin rokotuksista joskus, vaan ihan kunnon paise. Jostain taisin lukea, että rokotuskohtiin on penturokossa noussut paukamia, johtunee ihorikosta eikä rokotteesta sinänsä. Kävely alkoi jälleen sujua pikkuhiljaa, mutta nyt siis alkoi ilmestyä selkeitä iho-oireita. Kuonoon, huuliin ja nenän ympärille sekä silmäluomien reunoihin nousi vaaleita paukamia. Ja taas eläinlääkäriin. Noista naaman paukamista eläinlääkäri keksi epäillä penturokkoa ja aloitettiin kortisonilääkitys. Jos se auttaisi, olisi kyseessä penturokko, josta luultavasti toipuu - jos taas ei, olisi pentu luultavasti mennyttä. Vieläkin eletään siis tätä odotteluvaihetta, vaikka lupaavalta vaikuttaakin.

Naaman paukamat hävisivät hyvin pian kortisonin aloittamisen jälkeen, kuivuivat pois niin että tänään näytti tältä:
tässä näkee silmiä

tässä kuonoa

Myös korvien tilanne on kohentunut huimasti.

Niskan paise puhkesi eilen ja pentua kiidätettiin jälleen eläinlääkäriin. Siitä kohdin on ajeltu karvat, mikä saa sen näyttämään vieläkin roisimmalta kuin on:
Kuvasta erottaa selvästi myös todella turvonneet kaulan imusolmukkeet, ne ovat tulleet noin näkyviksi vasta kortisonin aloittamisen jälkeen. Vieressä terve "pikku"sisko, joka vielä pari viikkoa sitten oli selkeästi veljeään pienempi, nyt tainnut potilaan energia mennä sairastamiseen eikä kasvuun, vaikka hyvin syökin.

Nyt tässä sylissä köllöttelee rupinen ja arpinen pentu, jota ei tilansa tunnu kuitenkaan haittaavan. Se on koko päivän juossut ja leikkinyt, jalat siis toimii taas ja vauhtia riittää. Löysin tänään (vai eilenkö se oli?) toisen korvan takaa yhden uuden pienen paukaman, mutta siitä huolimatta tila näyttäisi olevan menossa parempaan suuntaan. Sellainen seuraus sairastelusta on ollut myös, että pennusta on tullut todellinen sylikoira. Kun sen jalat eivät toimineet, sitä kanneltiin sinne tänne, jotta se pääsi mukaan toisten touhuihin. Nyt se ei suostu nukahtamaan muualle kuin syliin :)

Kerron taas lisää kunhan tilanne etenee.

---
Loppuun vielä linkkejä parille sivustolle joissa lisää penturokkotarinoita.
http://www.solakan.info/lukemista_pyoderma.htm
http://koti.mbnet.fi/p1974/juveniili.html
(Viestiä on muokattu torstaina, 24.05.2012 klo 20:37)

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Perjantaina, 25.05.2012 klo 09:41  
+
0
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Ihmeellistä, että eläinlääkärit eivät osaa heti epäillä pienen pennun kohdalla tätä sairautta, vaan ehdottelevat allergiaa tms. Itse olen kyllä kuullut pyodermasta, mutta en tiennyt sillä olevan suomenkielistä nimitystä. Kiitos myös linkeistä!

Rapsutuksia potilaalle!

~franja~

~franja~
Viestimäärä: 282

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Perjantaina, 25.05.2012 klo 10:33  
+
0
Yksi nimitys on myös pentujen haavaumatauti.
"Hyvin mielenkiintoinen on myös havainto, että koirilla, kuten ns sivistyneillä ihmisilläkin, on melko yleisesti neurooseja. Sen sijaan neurooseja ei esiinny luonnonkansoilla eikä susilla. Koirakin maksaa tuon hinnan eläessään ihmisen kanssa - koira on itse asiassa sivistynyt susi." - Kaarina Kauhala

Perunkarvatonkoira ♂ synt. 10.2.2012


Kaksi vireää ikääntyvää kissaa

Pääkaupunkiseudun pentutreffit

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Perjantaina, 01.06.2012 klo 16:23  
+
0
Taas vähän tilannepäivitystä. Ylläolevista kuvista alimmaisessa näkyvät "imusolmukkeet" eivät olleetkaan imusolmukkeita, vaan jotain paiseita nekin. Kasvoivat tuosta vielä pienen kananmunan kokoisiksi, kunnes puhkesivat. Uusia paiseita muodostuu edelleen, vaikka pentu on ollut vahvoilla lääkkeillä jo pitkään.

Tänään vaihdettiin lääkkeet vielä kovempiin, sellaisiin joita ei edes tulisi kasvuikäiselle antaa (ties mitä lisävaivaa niistäkin aiheutuu), mutta pakko koittaa löytää joku keino. En tiedä liittyvätkö paiseet enää penturokkoon vai onko kyse jostain ihan muusta. Varsin kovan onnen koira joka tapauksessa, eikä hyvältä näytä tulevaisuus, kun mikään ei tunnu auttavan. Voi itku pientä :(

fox

fox
Viestimäärä: 7

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Perjantaina, 01.06.2012 klo 19:58  
+
0
Vastaan itselleni kahlailtuani koko päivän jenkkiläisiä foorumeita, että paiseet ovat sittenkin imusolmukkeita. Niin hurjalta kuin se tuntuukin, ne tosiaan voivat kasvaa valtaviksi ja puhjeta - ja kuuluupa vielä taudinkuvaankin. Toivo taas hieman lisääntyi.

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: MITEN NUORELLA PENNULLA VOI PUHJETA ALLERGIA? - Perjantaina, 01.06.2012 klo 23:48  
+
0

fox kirjoitti:

Toivo taas hieman lisääntyi.Toivottavasti on kyse siitä penturokosta, koska sitten on todella toivoa, että tuo lääkitys parantaa pennun.
Lainasin omaan blogiini tätä pennun tapausta, kun on mielestäni tärkeää, että tieto näin harvinaisesta sairaudesta leviää ihmisten tietoon, käypä kurkkaamassa:
Juveniili pyoderma

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä27724
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6063
Viestejä yhteensä544617
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265400
(Tilastot päivitetty viimeksi 30.09.2023 klo 08:45)