Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Lauantaina, 17.04.2010 klo 14:21

Patellaluksaatio

Siirry sivulle: 1 2 3 ... 13

senn

senn
Viestimäärä: 30

PATELLALUKSAATIO - Lauantaina, 17.04.2010 klo 14:21  
+
0
Aloitin keskustelun myös patella luksaatiosta, eli polvilumpion sijoiltaanmenosta.

Kenenkään koiralla todettu?

Onko leikattu ja kuinka kallista oli?
(Viestiä on muokattu maanantaina, 21.06.2010 klo 16:07)

juulia

juulia
Viestimäärä: 656

VS: PATELLALUKSAATIO - Tiistaina, 20.04.2010 klo 23:58  
+
0
Meillä on todettu toisessa polvessa ykkösasteen luksaatio, mikä ei anna aihetta jatkotoimenpiteusiin, ellei koiran oireet lisäänny. ts. jättää askelia väliin, ei varaa painoa jalalle (roikottaa sitä). Patella luksaation hoito riippuu hyvin paljon kuinka paha luksaatio on kyseessä ja tätä kannattaa nyt kysellä diagnoosin tehneeltä lääkäriltä. Hänen olisi pitänyt kertoa luksaation vahvuus ja kannattaako polvea hoitaa nyt vai voiko sitä seurata. Otapa uudestaan yhteyttä diagnoosin tehneeseen lääkäriin, niin saat tiedon minkätasoinen luksaation on kyseessä ja vaatiiko se hoitoa heti. Jos polvi joudutaan leikkaamaan niin paikasta riiippuen yhden polven leikkaus voi olla noin 600-1000 euroa.
bichon frise Anni 7/2006
kääpiövillakoira Nelli 1/2010
(Viestiä on muokattu tiistaina, 20.04.2010 klo 23:59)

fluffy

fluffy
Viestimäärä: 77

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 23.04.2010 klo 14:26  
+
0
Miten paljon patella luksaatio rajoittaa koiran elämää esim. harrastusten suhteen? Onko esim. agility heti poissa laskuista? Meillä ei siis ole todettu mitään, mutta koira rupes tänään ontumaan, ja sehän voi johtua mistä vaan, mutta nään tottakai jo kaiken maailman kauhukuvia..
Havannankoira (2009)

whisperd

whisperd
Viestimäärä: 83

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 23.04.2010 klo 23:57  
+
0
Agilitya en lähtisi harrastamaan, jos koiralla on taipumus patellaluksaatioon.
Perustelut:
Koska lumpio on reiden ojentajien jänteessä kiinni, siihen tulee suuri kuormitus silloin, kun koira hyppää (=ojentaa polvea). Vielä suurempi kuormitus polville tulee alastulossa (polven ojentaja jarruttaa liikkeen nopeasti, jottei polvi "petä alta"). Koira tosin ottaa yleensä painon etupäälle loikasta alastullessaan, ja hyppy suoraan ylös-alas onkin polville rasittavin. Polvilumpio liikkuu omassa "urassaan", ja jos tuo ura on jostain syystä matala, on lumpiolla suurempi todennäköisyys luksoitua. Samoin kaikki polven kiertoliikkeet, kuten juostessa nopeat suunnanvaihdot, rasittavat erityisesti polviniveltä. Toisaalta jos polven ojentajan lihasvoima on huono, voi tämäkin olla syynä luksaatioon. Jos koiralla on "suorat polvet", eli polvinivel on jatkuvasti lukko-asennossa, ei koira tee seisoma-asennossa aktiivista lihastyötä polviniveltä hallitakseen. Tällöin polvea tukevien lihasten toiminta on alentunut.

Leikkaus lienee vakavissa tapauksissa ainoa hoitomuoto, mutta vielä leikkaustakin tärkeämpää on koiran huolellinen kuntoutus. Jänteet paranevat hitaasti, ja vaikka leikkaushaavat vaikuttavatkin paranevan nopeasti ja koira on näennäisen kivuton, kestää ainakin 9-12 kuukautta ennen kuin polvi kestää voimakasta rasitusta.

Pattellaluksaatiolla on tapana toistua ilman leikkausta, koska jokainen luksaatio "löystyttää" polvea entisestään. Lievissä tapauksissa koiran hyvä lihaskunto ja riskien ennaltaehkäisy on paras keino välttää ongelmat.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 23.04.2010 klo 23:59)

Fannivilla

Fannivilla
Viestimäärä: 12

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 21.05.2010 klo 12:05  
+
0

whisperd kirjoitti:

Leikkaus lienee vakavissa tapauksissa ainoa hoitomuoto, mutta vielä leikkaustakin tärkeämpää on koiran huolellinen kuntoutus. Jänteet paranevat hitaasti, ja vaikka leikkaushaavat vaikuttavatkin paranevan nopeasti ja koira on näennäisen kivuton, kestää ainakin 9-12 kuukautta ennen kuin polvi kestää voimakasta rasitusta.



Mitä tää voimakas rasitus tarkottaa? Mulle sanottiin, että 2-4viikkoa pitää elää rauhallisempaa elämää leikkauksen jälkeen.. Ei tullut mieleenkään, että toipumisaika olisi noin pitkä :o

Fannin polvi siis leikataan parin päivän päästä. 1/1 on polvet luokiteltu, mutta silti toinen polvi vaivaa koiraa..:/ Hyppyyttää jalkaa joka lenkillä ja pissaa kipeä jalka ylhäällä.
Kääpiövillakoirat Fanni 03/09 ja Frida 09/11

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: PATELLALUKSAATIO - Keskiviikkona, 26.05.2010 klo 18:36  
+
0
Hei,
meillä on 1v4kk ikäinen coton ja tultiin juuri lääkäriltä.
Molemmissa jaloissa on patella luksaatio. Meillekkään ei puhuttu mitään sen asteista, sanottiin vaan että tällainen on ja täytyy seurailla.
Ja ettei kuulemma tarvitse tehdä mitään, jos ei pahene oireet.
Oireina siis ollut se, että välillä pitää vas jalkaa ylhäällä lenkkeillessä. Ei siis koko ajan tai joka lenkillä, vain välillä.

Luin netistä, että lihaskuntoa täytyisi pitää hyvänä ettei vaiva pahene. Mitkä harjoitukset auttaisivat tuohon vaivaan? Tai siis millainen liikunta?

Kiitos jo etukäteen vastauksista. :)

Enska_I

Enska_I
Viestimäärä: 8

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 27.05.2010 klo 18:34  
+
0

Fannivilla kirjoitti:

[quote=whisperd]Fannin polvi siis leikataan parin päivän päästä. 1/1 on polvet luokiteltu, mutta silti toinen polvi vaivaa koiraa..:/ Hyppyyttää jalkaa joka lenkillä ja pissaa kipeä jalka ylhäällä.



Omalla rodullani tuo "takapomppu" on varsin yleinen vaiva, johon ei useimmissa tapauksissa ole löytynyt mitään näkyvää syytä. Koirilta on tutkittu polvet, lonkat, ristiselkä jne. terveiksi, ja silti pomppua esiintyy. Jotkut koirat jättävät yhden askeleen välistä silloin tällöin, toiset taas saattavat kulkea useita metrejä toinen takajalka ylhäällä. Geenitutkija Hannes Lohen mielipide oli, että vaiva saattaisi olla neurologinen. Tällaista liikkumista olen nähnyt siis oman rotuni jackrussellinterriereiden lisäksi parsonrusselleilla, norwitcheilla, vehnäterriereillä, villakoirilla.. Lisäksi nartut usein pissaavat toinen takajalka ylhäällä ihan vaan merkkaamisen ilosta.

Kuulostaa aika hurjalta, että ykkösen polvia lähdettäisiin leikkaamaan. Oletko varma, että polvet ovat oikeasti kipeät, ja että nämä oireet johtuvat juurikin polvista?

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 04.06.2010 klo 00:10  
+
0
Kuinka hyvin koiranne on toipunut patella luksaation korjausleikkauksesta?
Koiraltani leikattiin toinen polvi tammikuussa ja nyt se on toipunut oikein hyvin. Polvet olivat 0/1.

Edelleen käydään silloin tällöin fyssarilla, seuraillaan tilannetta, kuntoutetaan, jumpataan yms yms. Oikein hyvältä näyttää, mutta kuulemma ei voi kuitenkaan lopputulosta täysin tietää.

Eli millaisia kokemuksia muilla on? Onko koira täysin 100% tervehtynyt? Harrastaako joku esim. agilitya leikatulla polvella? Riehuu muiden koirien kanssa ihan normaalisti?
Vai pitääkö aina ja ikuisesti rajoittaa menoa ja hillitä koiraa?
Meillä on ihana fyssari, mutta eihän sekään mikään ennustaja ole ;D
Eli muiden oikeat kokemukset kiinnostavat.

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 04.06.2010 klo 06:50  
+
0
Missä tilanteissa polvet leikataan? meillä on polvet luultavammin 1 luokkaa, mutta virallista lausuntoa meillä ei vielä ole.
Koira pitää ylhäällä vasenta jalkaa lenkeillä, mutta vain välillä.
Onkohan mukana myös kipuja?
Koira ei ole osoittanut olevansa kipeä, leikkii ja juoksee ihan normaalisti

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: PATELLALUKSAATIO - Perjantaina, 04.06.2010 klo 13:58  
+
0
Meidän koira leikattiin, vaikka se ei lainkaan kipuillut. Se juoksi ympäriinsä ja oli tosi aktiivinen. Hyppi metsissä ja kallioilla ihan terveen koiran lailla. Polven sai itse lonksautettua pois paikoiltaan, joten pakko koiran on ollut tuntea jotain kipua ja epämukavuutta. Se ei silti sitä näyttänyt. Eli en ihan luottaisi siihen, että koira "vaikuttaa" terveeltä.

Viralliset tutkimukset tehtiin ja siellä todettiin siis 0/1, myös epävirallisesti toinen lääkäri saman totesi. Leikkaava lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että polvet on 0/2.
Kävimme kahdella erikoislääkärillä, röntgenitkin otettiin muistaakseni kahdesti. Kumpikin oli sitä mieltä, että polvi on ehdottomasti parempi leikata, vaikka olikin "vain" 1. Toinen polvi siis terve.

Syy suositukseen oli se, että koira on tosi aktiivinen. Luultavasti jossain vaiheessa jatkuva rasitus olisi voinut synnyttää nivelrikkoa polveen. Lisäksi kyseessä oli tosi nuori, perushyväkuntoinen, koira. Eli toipumisennuste oli todella hyvä. Oli parempi leikata ja antaa toipua, kuin katsoa vaan mitä seuraavat 10 vuotta tuovat mukanaan.
Koirani painaa n. 14 kiloa, myös se vaikutti päätökseen, koska tosi kevyillä roduilla polvet eivät välttämättä niin haittaa.

Leikkauspäätös tuntui jossain vaiheessa aika karulta, koska koira ei tosiaan "vaikuttanut" sairaalta. Ja leikkauksen jälkeen se oli kuukausitolkulla sairas, toipilas, levolla, piti hillitä menoa, varoa, tarkkailla, kuntouttaa. Tuli monesti mietittyä, että olisiko pitänyt vaan "antaa olla" ja pitää se näennäisen terve koira..
Mutta kyllä tämä oli ehdottomasti oikea päätös. Koiruus on toipunut tosi hyvin. Eikä meidän nyt tarvitse miettiä koko sen loppuelämää, että onkohan nyt jo nivelrikko, pitäisikö varoa hyppimistä, ei saa juosta tms.

Nyt leikkauksesta on siis 4,5 kk ja kaikkea muuta uskalletaan jo tehdä, paitsi käydä koirapuistossa. Vapaana voi pitää metsässä ja pelloilla, mutta jos puistoon mennään, niin tuo riehuu ihan holtittomasti muiden kanssa. Muihin koiriin siis totutellaan vähitellen :)

juulia

juulia
Viestimäärä: 656

VS: PATELLALUKSAATIO - Lauantaina, 05.06.2010 klo 00:16  
+
0
Mun bichonilla on 0/1 polvet ja ei ole tarkoitus leikata, niitä ellei ne ala oireilemaan. Koirasta ei oikeastaan edes huomaa tuota, joskus askellajin vaihdossa tekee ylimääräisen hypyn ja pissatessa pitää luksoivaa jalkaa ylhäällä. Ortopedi sanoi, että missään nimessä ei kannata lähteä leikkaamaan tässä vaihessa, kun kyseessa on kevyt koira ja luksaatio tosi lievä. Myöskään agilityä ei kielletty harrastamasta, mutta meillä se onkin täysin harrastepohjaista. Treenit kerran viikossa ja tuskin koskaan kisataan virallisissa. Nivelrikon estämiseksi, alan varmaan koiran täyttäessä 5 vuotta syöttää sille nivelen hyvinvointia tulevaa valmistetta, esim. ihmisille tehty Arthrobalans plus, joka on hinta-laatusuhteeltaan todella hyvää. Leikkausta mietitään vasta sitten jos koira alkaa oireilla.
bichon frise Anni 7/2006
kääpiövillakoira Nelli 1/2010

monna

monna
Viestimäärä: 3958

VS: PATELLALUKSAATIO - Keskiviikkona, 16.06.2010 klo 15:10  
+
0
Meidän griffonilla, 2,5v, todettiin tänään patella luksaatio (+kaupan päälle d-lonkat ja nivelrikko). Vasen polvi niin huono, ei pysy ollenkaan paikoillaan joten se leikattava nyt heti. Toinenkaan polvi ei ole terve mutta se vielä niin hyvä ettei leikkausta tarvita nyt. Tosin lääkäri sanoi että mahdollisesti muutaman vuoden päästä koiran vanhetessa joutuu operoimaan tämän toisenkin polven.

Hintaa tämän yhden polven operointiin menee n.1000e kaikkineen.

Onko muilla ollut niin hassua tapausta kuin meillä?; Koiralta tutkittiin vuoden ikäisenä polvet jotka olivat 0/0 mutta nyt reilua vuotta myöhemmin molemmat polvet sökönä? :mietiskel:

Lääkäri sanoi että leikkauksesta parantumisen jälkeen koira voi elää ihan normaalia elämää mutta ei tietenkään mitään agilityä tms hyppimistä., mutta ihan normaalisti voi lenkkeillä yhtä paljon kuin ennenkin. Meidän tapauksessa lääkäri oli huolissaan enemmän lonkista mutta niidenkin kanssa koira pystyy elämään kipulääkkeiden avulla ja ehdottoman tärkeää on tietenkin niin polvien kuin lonkkienkin takia pitää nyt koira hoikassa kunnossa. Lisäksi lääkäri sanoi että Ernolla kuitenkin hyvät lähtökohdat parantua kun on jo valmiiksi niin hyvässä lihaskunnossa vaikka huonojen lonkkien takia takapäässä on lihaksien puutetta mutta kuitenkin olosuhteisiin nähden koira kuulemma hyvässä kunnossa.

Tämän kesän näyttelyt saa sitten unohtaa.

creek

creek
Viestimäärä: 1221

VS: PATELLALUKSAATIO - Keskiviikkona, 16.06.2010 klo 20:02  
+
0
Voih, pitäskään munkin kuvauttaa tuo oma sesse polvien varalta?

Jokin tuossa takapäässä on mun mielestä vikana.
Yksi eläinlääkäri kuvas ja sano olevan nivelrikko selässä, akupunktiomies sanoi lihasten ollen jumissa, neurologi ei löytäny magneettikuvauksissa selästä mitn ja sanoi oireiden johtuvan vesipäästä ja hänen mielestä liikkuu normaalisti, eläinterapeutti veikkas nivelkipua koska koira ei mene mielellään märälle nurmikolle ja vesisateilla ei haluta ulos ollenkaan.

Pitääkö jalan olla jossain tietyssä asennossa että patella luksaatio näkyy röntgenkuvissa?
Selkä kuvia kun meillä on, ja siinä näkyy polviakin, mutta pystyykö niistä sanomaan juuta tai jaata?
Kuvauttamaan jos nyt lähden ni se ei ole niin helppoa, koska siinä ellääkärissä missä yleensä asioimme diagnosoitiin nivelrikko selässä, mikä ei pidä paikkaansa, eli en luota niihin.
Toisessa paikallisessa taas yks ell pelkää pikku koiria ja toinen ell on varautunut myös pikku koirista..:roll:
Eli pitäis vaihtaa paikkakuntaa ja eikös koira rauhoteta kuvausta varten?
Pelkään myös tätä ku koira on jatkuvasti aineissa.

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: PATELLALUKSAATIO - Keskiviikkona, 16.06.2010 klo 20:17  
+
0
^Polvet tutkitaan eläintä rauhoittamatta: vain tunnustellaan, että luksoituvatko. Lonkat sen sijaan kuvataan, johon koira pitää rauhoittaa, että asento on juuri oikea.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 16.06.2010 klo 20:18)

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: PATELLALUKSAATIO - Keskiviikkona, 16.06.2010 klo 22:07  
+
0
Patella luksaatio tosiaan vain tunnustellaan käsin, sitä ei tartte kuvata. Koira on ihan hyvä olla rauhoituksen alla kun polvia kopeloidaan, eli se kannattaa tehdä jonkun muun röntgenin tms sivussa, jossei halua vain sen takia rauhoittaa/nukuttaa.
Tutkitaanhan niitä ihan muutenkin, ilman rauhotusta, mutta sillon koira voi jännittää lihaksiaan kovasti, vastustaa sitä liikettä tms. Eli jos polvessa on vain lievä luksaatio, ei ell välttämättä huomaa sitä ilman rauhotusta.

Kerran tolta omaltakin koissulta tutkittiin ilman rauhotusta ja oli ikävän näköstä puuhaa.. lääkäri painoi koiraa kovaa maahan, väänsi ja käänsi naama punasena jalkaa. Koira pisti hanttiin kovasti ja vinkui lattialla kyljellään.. yök, ei ollut kivaa, vaikka kesti vain hetken.. Ja silloin ell sanoi, että kyllä se terve polvikin luksoituu, kun sitä vaan oikein kovasti vääntää. Musta tuntuu että se ois sillä voimalla saanut vaikka koiran pään irtoomaan... :/

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 17.06.2010 klo 07:10  
+
0
^Ainakaan meidän tapauksessamme polvitutkimukset eivät olleet lainkaan ikävän näköistä puuhaa, eikä tullut mieleenkään, että koiran olisi rauhoittanut sitä varten (ja valtaosaahan ei todellakaan rauhoiteta polvitutkimuksiin). Koira seisoi, eikä edes luimistanut korviaan, kun lääkäri tutki polvet, joten sekään ei kokenut sitä epämukavana. Ja terveystutkimuspuolella hyvin kokenut/arvostettu lääkäri kyseessä, joten varmasti tiesi mitä oli tekemässä. Joten kyllä creekin tapauksessa tutkisin ne polvet ihan rauhoittamatta, pieni koira kun hänelläkin kyseessä. Lihasten vastuskin on suurempi isoilla koirilla - ihan muutaman kilon koiralla lääkäri kyllä saa ne polvet luksoitumaan, jos siihen on taipumusta.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu torstaina, 17.06.2010 klo 07:12)

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 17.06.2010 klo 11:23  
+
0
Olipa muuten se meidänkin lääkäri oikein arvostettu kyseisellä alalla ;) Mutta en tykännyt, tuntui että väänsi väkisin tervettä polvea todistaakseen jotain.. Joo, mutta meneepi asian ohi nyt :D

Toki tutkitaan myös ilman rauhotusta. Meillä onkin moni lekuri ne polvet kopeloinut sillon ennen leikkausta. Se nyt vaan on niin superhelppoa sitten rauhotuksen alla (otettiin samalla lonkka yms röntgenit, eli ei rauhotettu vain tollasen takia)

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 17.06.2010 klo 12:42  
+
0
^Joo, toki kannattaa tutkia ne polvet samalla, jos koira on rauhoitettu jonkun muun syyn takia. Halusin vain täsmentää, ettei ihmiset nyt ala pitämään polvitutkimusta minään ihan kamalana puuhana, kun se ei sitä ole (ihmettelen siis ko. eläinlääkärin toimia). :wink: Ja ne polvet voi aivan hyvin tutkituttaa myös ilman sitä rauhoitusta.
kääpin uros -09
shelam uros -16

Mondial

Mondial
Viestimäärä: 1013

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 17.06.2010 klo 14:23  
+
0
Totta! Ei ollut tarkotus siis pelotella ketään! Se on helppo ja yksinkertanen tutkimus, jossa menee vain hetki. Eikä se normaalisti aiheuta koiralle mitään kummempaa epämukavuutta. Meillä vaan oli yksi huono kokemus.
Ehdottomasti kannattaa ne polvet heti tutkia jos epäilee patella luksaatiota. Itsekin voi hellästi polvea kokeilla, esim. tassuja pestessä/kuivatessa. Ihan sillai normaalisti nostelee takatassuja kuin tassua kuivaten. Pistää sitten vaan toisen käden polven päälle niin tuntee jos se lonksuu oudosti. Kannattaa verrata toiseen polveen.
Kummemmin ei kannata itse kokeilla ja väännellä polvea, varsinkin jos epäilee että siinä on jotain vikaa.

creek

creek
Viestimäärä: 1221

VS: PATELLALUKSAATIO - Torstaina, 17.06.2010 klo 19:28  
+
0
Jos se noin helposti kokeilemalla voidaan todeta, ni kyl mä luulen että ellääkäri olisi huomauttanut siitä, koska esim. viimeksi neurologilla koiraa riepoteltiin, väännettiin ja käännettiin, katottiin reaktiot ym. niin kyllähän se ois pitäny näkyä/tuntua tuossa?
Täytyy vielä tarkistaa neurologilta varalta.
Luulin että se voidaan todeta vain kuvauksessa..

  Siirry sivulle: 1 2 3 ... 13
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28098
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545432
Uudet käyttäjät tänään1
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään1
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265761
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2024 klo 13:00)