Ohjeita tekstin muotoiluun

Koirat.com käyttää keskustelupalstoilla ja blogikirjoituksissa BBCode -merkintäkieltä. BBCode mahdollistaa mm. tekstin muotoilun sekä linkkien ja kuvien lisäämisen tekstiin.

Mikä on BBCode?

BBCode on lyhenne sanoista Bulletin Board Code. Se on merkintäkieli ja sitä käytetään usein keskustelupalstoilla. BBCode on hyvin yleinen ja sen on ollut käytössä jo pitkään. BBCoden viralliset sivut löytyvät osoitteesta www.bbcode.org.

Miten BBCodea käytetään?

BBCode toimii tageilla joita kirjoitetaan normaalin tekstin sekaan. Tekstiä muokatessa BBCode -tagit näytetään sellaisenaan mutta esitettäessä tagit korvataan muotoiluilla, esim. lihavoinnilla, alleviivauksella, linkeillä tai kuvilla. BBCoden tagit kirjoitetaan hakasulkeisiin. Esimerkiksi lihavoitua tekstiä kirjoitetaan BBCodella seuraavasti:

[b]Tämä teksti on lihavoitua[/b]

Mitä kaikkea BBCodella voi muotoilla?

Koirat.comissa voidaan käyttää seuraavia BBCode -tageja:

[b]Tämä teksti on lihavoitus[/b]
[i]Tämä teksti on kursivoitua[/i]
[u]Tämä teksti on alleviivattua[/u]
[s]Tämä teksti on yliviivattua[/s]

Lisäksi voidaan käyttää seuraavia toimintoja:

[img]Kuvatiedoston osoite[/img]
[url]Linkin osoite[/url]
[quote]Tämä teksti on lainaus[/quote]

Blogikirjoituksissa saa lisäksi tehtyä väliotsikon seuraavasti:

[o]Tässä on otsikko[/o]

Onko kaikki teksti pakko muotoilla?

Ei suinkaan. Muotoiluja käytetään vain niihin paikkoihin kun se on aiheellista. Turhaa käyttöä kuuluukin välttää. Tagit laitetaan normaalin tekstin sekaan. Esimerkiksi:

Tässä on normaalia tekstiä josta vain osa on [b]lihavoitua[/b].

Voiko tageja yhdistää?

Kyllä voi. Esimerkiksi lihavoitua ja alleviivattua tekstiä voi tehdä seuraavasti:

[b][u]Tässä teksti on lihavoitu ja alleviivattu[/u][/b]

On tärkeää että muistat sulkea tagit samassa järjestyksessä kun olet ne avannut. Esim. seuraavassa sulkeminen on tehty väärin koska lihavointi suljetaan ennen kuin alleviivaus vaikka alleviivaus on avattu myöhemmin:

[b][u]Väärin suljettu![/b][/u]

Pitääkö tagit aina sulkea?

Kyllä, avattu tagi pitää aina sulkea. Ilman sitä teksti tulkitaan muotoilemattomaksi.

Miten saan liitettyä tekstiin kuvan?

Kuvatiedoston tulee löytyä jostakin nettiosoitteesta. Et pysty lisäämään kuvia omalta tietokoneeltasi. Kuvatiedoston osoite lisätään BBCode -tagin sisään seuraavasti:

[img]http://www.osoite.fi/tahan_tulee_kuvatiedoston_nimi.jpg[/img]

Vältä käyttämästä liian suuria kuvatiedostoja jotka eivät sovi sisältöön. Muista myös että osoitteen edessä tulee olla merkintä http://

Voinko määritellä kuvalle ominaisuuksia?

Et voi. Kuva muotoillaan automaattisesti Koirat.comiin sopivaksi ja sen ympärille asetetaan reunus.

Kuva lakkasi toimimasta, mitä tapahtui?

Koska kuvat linkitetään BBCodella Internetistä, voi käydä niin että alkuperäinen kuva on poistettu tai sen nimeä on vaihdettu. Tällöin kuva poistuu myös Koirat.comista.

Miten lisään linkin?

Linkki lisätään perusoletuksena seuravasti:

[url]http://www.tassa.on.linkki.fi[/url]

Voiko linkille määritellä linkkitekstin?

Monesti linkki on liian pitkä näytettäväksi sellaisenaan. Voidaan myös haluta upottaa linkki tiettyyn sanaan. Tällöin linkki voidaan muodostaa seuraavan esimerkin mukaan:

Käy katsomassa lisää [url=http://www.tassa.on.linkki.fi]täältä[/url].

Esimerkissä sana täältä muotoillaan tekstiin linkkinä jotka klikkaamalla siirrytään kyseiseen osoitteeseen. Muista että osoitteen edessä tulee olla merkintä http://.

Mikä on lainaus?

Lainaus on tapa esittää tekstiä joka ei ole kirjoittamaasi vaan olet lukenut tai kuullut sen jostakin muualta. Lainaukset ovat hyvin yleisiä blogeissa ja ne muotoillaan automaattisesti omalla tyylillään. Esimerkki lainauksesta:

[quote]Tässä on lainaus jostakin[/quote]

Lainaukseen voi liittää myös lainattavan lähteen tai henkilön käyttämällä seuraavaa muotoa:

[quote=Nimi tulee tähän]Tässä on lainaus jostakin[/quote]

Miten teen blogikirjoitukseen väliotsikon?

Väliotsikkoa voidaan käyttää jaottelemaan pidempää tekstiä. Väliotsikot toimivat Koirat.comissa blogikirjoituksissa ja se lisätään seuraavasti:

[o]Tässä on väliotsikko[/o]
Teksti jatkuu tässä normaalisti väliotsikon jälkeen...

Pitääkö kaikki tagit todellakin muistaa ulkoa?

Ei tarvitse. Viestejä ja kirjoituksia lisättäessä Koirat.comista löytyy kätevä editori jolla voit lisätä ja tehdä tageja. Voit esim. maalata haluamasi kohdan tekstistä ja painaa sen jälkeen lihavointi -painiketta jolloin BBCode -tagit lisätään automaattisesti haluamaasi kohtaan. Mikäli et ole maalannut mitään kohtaa, lisätään tyhjät tagit ja voit itse kirjoittaa haluamasi tekstin niiden sisälle.

Kuva- ja linkkitoiminteissa editori kysyy erikseen osoitteen. Tietyissä selaimissa pitää tätä varten sallia komentosarjaikkunat.

Editorista löytyy myös painike jolla voi poistaa kaikki BBCode -merkinnät maalatulta alueelta.

Editorin avulla voit käyttää myös hymiöitä kirjoituksissasi. Klikkaamalla hymiötä, lisätään sitä vastaavat hymiömerkit editoriin. Muut kuin tuetut hymiöt näytetään normaalina tekstinä.

Muuta kysyttävää?

Mikäli et saanut kaikkia tarvitsemiasi vastauksia, asiakaspalvelumme auttaa mielellään. Saat yhteyden parhaiten asiakaspalveluun sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@koirat.com.