Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Barbet

Barbet on iloinen ja luotettava kumppani, rauhallinen, mukava ja koira joka oppii nopeasti uusia asioita, joskus jopa liiankin nopeasti, ainakin niitä huonoja tapoja : )
Barbet on myös luonteeltaan erittäin rauhallinen ja maltillinen mutta tarvittaessa vauhtia ja energiaa riittää vaikka muille jakaa. Barbet kiintyy hyvin omistajaansa. Barbet on erittäin seurallinen koira, joka viihtyy sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Sekä nartut että urokset tulevat erittäin hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Barbet valloittaa sydämen niin nopeasti ja hellästi, että ennen kuin omistaja huomaakaan, hän on barbetin lemmikki, ei toisin päin niin kuin asian kuuluisi olla. Barbet ei ole ainoastaan luotettava ystävä myös ahkera ja oppivainen työntekijä, kaikki yhdessä paketissa! Barbet on rotumääritelmän mukaan tasapainoinen, ei aggressiivinen eikä arka. Se kiintyy hyvin omistajaansa ja on hyvin sosiaalinen. Seurallisena koirana ja omistajaansa kiintymisen vuoksi barbeteilla saattaa ilmetä eroahdistusta yksinjäädessään. Tämä seikka tulisikin ottaa hyvin huomioon pentua koulutettaessa. Barbet rakastaa vettä. Hyvän hermorakenteensa ja tasapainoisen luonteensa ansiosta barbet omaa hyvän toimintakyvyn. Se on temperamenttinen ja sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Barbet ei ole tyypillisesti terävä tai puolustushaluinen. Barbetilta löytyy kuitenkin taisteluhalua ilman että se perustuu aggressioon (leikkihalua).

Nelum-Himalis Aurore ja Apricot Borealii Adarous Barbet x3 Rasseli Nelum-Himalis Allant Suomalaisia barbetteja kesällä 2005 Barbet & Bouvier

Historia

Tarkkaa alkuperää ei tunneta, mutta todennäköisesti barbet polveutuu aasialaisista lammaskoirista ja mahdollisesti varhaisista griffoneista. J.Colyn tekemän pitkäkarvaisten paimenkoirien periytymiskaavion mukaan barbet olisi esiintynyt jo 800-luvulla. Se on kehittynyt atlashuippujen paimenkoirasta (Berger du haut Atlas), joka taas polveutuu etelävenäjän paimenkoirasta (Ovcharca), joka tunnetaan jo rauta-ajalta 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Rotua on joskus kutsuttu myös nimellä Griffon d’Arret à Poil Laineux (laineaux = villava).
Euroopassa oli 1300-luvulla useita vesikoiria, joista käytettiin erilaisia nimityksiä. Vaikka barbet ei olisikaan kaikkien vesikoirien kantamuoto, se on melko varmasti lähinnä alkuperäistä tyyppiä. Barbetin lisäksi nykyisistä roduista vesikoiriksi tai vesikoirista polveutuviksi roduiksi voidaan katsoa seuraavat rodut: villakoirat (Ranska), irlanninvesispanieli (Irlanti), kiharakarvainen noutaja (Iso-Britannia), wetterhoun (Hollanti), espanjanvesikoira (Espanja), amerikanvesispanieli (USA), portugalinvesikoira (Portugali), maltankoira (Malta), bichon frisé (Ranska/Belgia), löwchen (Ranska), bolognese (Italia), lagotto romagnolo (Italia), bichon havanais (Kuuba) ja coton de tulear (Madagaskar). Barbettia on käytetty myös mm. briardin, ranskalaisten griffonien, karkeakarvaisen saksanseisojan, italian spinonen ja newfoundlandinkoiran jalostuksessa. Rodusta on 1500-luvulta lähtien usein mainintoja kirjallisuudessa. Kirjallisuudessa ja taiteessa on viitteitä sekä pieni- että suurikokoisista barbeteista. Suuremmat sopivat paremmin kodin ja karjan vahdiksi, kun taas pienemmät ja keskikokoiset koirat olivat lähinnä lintukoiria. Barbet- ja villakoiranimitystä käytettiin samantyyppisistä koirista.

Nykyinen käyttötarkoitus

Barbet on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan vesilintujen metsästyksessä käytettävä vesikoira, joka tekee muutakin kuin noutaa. Se ei pelkää kylmää, vaan menee veteen kaikenlaisessa säässä.  Se etsii ja ajaa ylös vesikasvillisuuden sekaan piiloutuneen riistan ja noutaa isäntänsä ampuman saaliin. Barbetia on käytetty myös metsästäjän ampumien nuolien noutamiseen, samaan tapaan kuin portugalinvesikoiraa. Jopa laivasto on käyttänyt barbetteja noutavina koirina. Ranskan kuninkaallisten kerrotaan aikanaan metsästäneen barbettien kanssa.
Suomessa Barbetin taipumuksia mitataan spanieleidentaipumuskokeella (SPA) ja Ranskassa sikäläisellä taipumuskokeella jota kutsutaan TAN-testiksi. Lisäksi Ranskassa järjestetään metsästyskokeita nimellä BCE-testi.
Barbet sopii hyvin myös aktiiviseksi harrastus- ja seurakoiraksi.
Sopivia harrastusmuotoja ovat mm. agility, flyball, koiratanssi, koirajuoksu (canicross), metsästys, jäljestäminen (MEJÄ), näyttelyt, pelastuskoiratoiminta (PEKO), tottelevaisuuskoulutus (TOKO) ja vesipelastus (VEPE).
Valitettavasti barbetilla ei ole palveluskoira-, eli PK- oikeuksia joten se ei saa osallistua PK-kokeisiin. Barbet saa osallistua käyttäytymiskokeeseen, eli BH-kokeeseen.

Ulkomuoto

Barbetin turkki on hyvin paksu ja villava. Se voi olla laineikas tai kihara nyörejä muodostava. Barbet kestää hyvin kylmää ja pystyy työskentelemään jopa jäisessä vedessä.
Barbet voi olla väriltään yksivärinen musta, harmaa, ruskea, kellanruskea, hiekanruskea, valkoinen tai kirjava. Kaikki kellanruskean ja hiekanruskean sävyt ovat sallittuja. Myös kirjavuus on sallittu.

Hoito ja terveys

Barbetin turkin hoito herättää paljon kysymyksiä ja myös paljon erilaisia vastauksia. Joidenkin mielestä turkki on helppohoitoinen ja toisten mielestä taas vaikeahoitoinen. Turkinhoitoon liittyviä tapoja on useita, joista kukin soveltaa parhaiten oman koiran turkin laatuun sopivaa menetelmää.
Barbetin turkista ei lähde samaan tapaan karvaa kuten useimmilla koiraroduilla. Lyhyestä turkista karvanlähtöä ei havaitse juuri lainkaan. Pitkästä turkista irtoaa joskus hieman kuollutta karvaa koiran rapsuttaessa itseään. Karva ei tartu juurikaan tekstiileihin, kuten lyhytkarvaisten koirarotujen karvat. Barbetin turkki ajellaan tai leikataan 1-3 kertaa vuodessa. Yksilöiden välillä turkinlaadussa on eroja. Turkki voi olla hyvin tiivistä kiharaa (kuten espanjanvesikoiralla) tai hiukan laineilevaa (kuten portugalinvesikoiralla). Karvan väri vaikuttaa myös turkin laatuun. Turkki voi pitkäksi kasvaessaan muodostaa nyörejä.
Barbet on rotuna suhteellisen terve, mutta kuten muissakin koiraroduissa, erilaisia vikoja tai sairauksia saattaa ilmetä.
Silmiä on tutkittu ulkomailla hyvin vähän barbeteilla. Suomessa tutkimukset ovat pääosin antaneet hyviä tuloksia, mutta myös perinnöllisiä silmäsairauksia on löytynyt. Uusimmat terveystutkimustulokset löydät SKL:n jalostustietojärjestelmästä.
Korvatulehdukset ovat yleisiä luppakorvaisilla koiraroduilla. Korvien puhdistus ja korvakarvojen nyppiminen säännöllisesti ennaltaehkäisee tulehdusten kehittymistä.
Panosteiitti on isokokoisilla koiraroduilla usein esiintyvä kasvuikäisen koiran kivulias sairaus. Kipua esiintyy pitkissä putkiluissa ja aiheuttaa tyypillisesti ontumista, joka voi olla huomattavaa ja kestää parista viikosta kuukausiin. Vaiva voi kiertää raajasta toiseen vuorotellen mutta paranee itsestään eikä aiheuta luuston kasvuhäiriöitä.
Barbeteilla on havaittu epileptisiä oireita sekä Suomessa että ulkomailla. Epileptisiä oireita voi ilmetä jo pennulla. Osa koirista on saanut epilepsiadiagnoosin. Jatkuvia kohtauksia saaneita koiria on epilepsialääkityksellä, jolloin kohtaukset ovat yleensä poistuneet. Osalla tapauksista kohtauksia on ollut vain pentuna ja ne ovat loppuneet iän myötä. Eri yksilöillä kohtaukset ilmenevät erilaisina. 
Rodun populaatio on maailmanlaajuisesti uhanalaisen pieni ja kansainvälinen yhteistyö kasvattajien välillä on välttämätöntä. Koiria tulisi käyttää jalostukseen monipuolisesti ja yksittäisen koiran liiallista käyttöä tulisi välttää perinnöllisen vaihtelun säilyttämiseksi.

Kaikkien rodun parissa olevien tulisikin ymmärtää, että jokainen terve ja hyväluonteinen koira on arvokas jalostuksessa!

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 8 eli Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Barbet Finland.

Rotuyhdistys Barbet Finland ry perustettiin 22.10.2006 ja rekisteröitiin 4.3.2007. Rotujärjestönä toimii Suomen Spanieliliitto - Finlands Spanielförbund ry. Barbet Finland ry on Suomen Kennelliiton, Suomen Spanieliliiton ja Helsingin seudun kennelpiirin jäsen.

Yhdistys harjoittaa rotuun liittyvää tiedonkeruuta ja tilastointia, koulutus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa. Yhdistys ylläpitää yhteyksiä Suomen Kennelliitto-Finska Kennelklubben ry:een, rotujärjestöönsä Suomen Spanieliliittoon sekä muihin alan järjestöihin kotimaassa.

Jalostusneuvonnasta ja jalostustarkastuksista vastaa barbettien jalostustoimikunta, joka toimii suoraan rotujärjestönsä Suomen Spanieliliiton alaisuudessa.
Lisätietoja rodusta löytyy Barbet Finlandin kotisivuilta www. barbet.fi