Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Basenji

Basenji kuuluu harvoihin Afrikassa kehitettyihin rotuihin. Se on myös yksi kaikkein erikoisimmista kesykoirista. Sitä kutsutaan joskus haukkumattomaksi koiraksi, vaikka sillä todellisuudessa on jodlausta muistuttava ääni. Se on hyvin omalaatuinen ja epätavallinen rotu, jolla on miellyttävä luonne.

Lalli ja Pk.colli Iita Suru lähdössä ulos Makaava basenji Kanjaras Thanos Tibalt "Rico" Kanjaras R-pentue Lyyli in love Sternhimmel's-kasvattajaryhmä

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Taustaa

Egyptistä on löydetty muinaisia, yli 4000 vuoden ikäisiä, hätkähdyttäviä kuvia koirista, jotka muistuttavat basenjia. Rotu oli tavallinen alueella, joka ulottui läntisessä ja keskisessä Afrikassa aina Kongon altaaseen saakka ja pohjoisessa nykyiseen Sudaniin. Koiria kasvatettiin huolellisesti, sillä paikalliset kansat pitivät niitä suuressa arvossa metsästyskumppaneina. Kaksi varhaista yritystä rodun tuomiseksi Britanniaan epäonnistuivat surullisesti, kun koirat ennen rokotusten aikakautta saivat penikkataudin ja kuolivat. Muuan koirankasvattaja löysi kuitenkin vieraillessaan Belgian Kongossa joitakin basenjeja ja toi koiria Britanniaan. Nämä koirat olivat esillä Cruftin näyttelyssä 1937 ja aiheuttivat sensaation, koska ne olivat niin erilaisia kuin muut näyttelyn rodut.

Epätavallisia ominaisuuksia

Basenjin käytöksessä on joitakin hyvin erikoisia piirteitä. Se hoitaa turkkiaan pitkiä aikoja aivan kuin kissa. Valppaana sen otsan löysä nahka rypistyy ja koira näyttää huolestuneelta. Liikkuessaan koira ravaa elegantisti ja vaivattomasti kuin hevonen. Pennun saaminen saattaa edellyttää kärsivällisyyttä. Useimmista koiraroduista poiketen basenjinarttu tulee juoksuun vain kerran vuodessa - niinpä ne villien koirien tavoin voivat saada vain yhden poikueen vuodessa.

Luonne

Valpas; voi olla piittaamaton; utelias ja saattaa nousta pystyyn takajaloilleen nähdäkseen paremmin; ei pidä vieraista. Pidä koiraa silmällä, kun vieraita on paikalla.

Koko

Ihannekorkeus: uros 43 cm, narttu 40 cm Ihannepaino: uros 11 kg, narttu 9,5 kg

Liikunta

Tarvitsee runsaasti liikuntaa; hyppää erinomaisesti ja juoksee nopeasti; toimelias; inhoaa sateessa ja lumessa liikkumista. Liikunnaksi sopii kunnon kävelyretki päivittäin.

Kotioloissa

Muodostaa todennäköisesti vahvan siteen henkilöön, joka hoitaa sitä eniten.

Käytös

Vaistomaisesti leikkisä; saattaa ajaa takaa kissoja. Varaa aikaa liikunnalle ja leikeille.

Turkinhoito

Vaatii vain yksinkertaista harjaamista. Käytä sukakinnasta saadaksesi turkin todella kiiltäväksi.

Terveys

Etenevää verkkokalvon surkastumaa (PRA), joka johtaa sokeutumiseen; fanconin syndroomasta johtuvaa munuaisten rappeutumista.

Lyhyesti

  • Alkukantainen rotu
  • Pitkä historia
  • Käytöksessä monia epätavallisia piirteitä
  • Kissamainen joissakin suhteissa
  • Pitää kasviksista

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"