Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Bracco italiano

Bracco italiano on vanha klassinen seisojarotu, joka on jalostettu pääasiassa Italian niemimaan pohjoisosissa.

Heinäaron Ferrari Fxx "Eetu" 7kk Aurora del Monte Alago hiihtolomalla Simo skutsissa Aurora del Monte Alago, 6kk ja teeri Braccopoika 4vko Gunstrux Pikku Mii Aurora del Monte Alago, 6kk tuo teeren

Historia

Rotu on ollut olemassa keskiajalta asti, ja se levisi laajalle renessanssin aikana. Bracco italiano oli aluksi vain kuninkaallisten ja aatelisten yksinoikeus. Rotua jalostivat Gonzagan ja Medicin suvut; näissä kenneleissä syntyneitä yksilöitä halusivat kuninkaalliset perheet ja aatelis­to. Rotu on mukautunut entisaikojen verkkometsästyksestä nykyajan haulikkometsästykseen. 1400-luvulta peräisin olevat freskot todistavat kiistatta, että bracco italianon ulkomuoto ja erinomaiset metsästysominaisuudet ovat säilyneet rodussa vuosisa­tojen ajan.

Nykyinen käyttötarkoitus

Bracco italiano on seisova lintukoira. Bracco italiano on metsästyskoi­rana riistaintoinen, kestävä, yhteistyöhaluinen ja monipuoliseen metsästykseen soveltuva lintukoira, joka pystyy hake­maan hyvin riistaa avoimessa maastossa ja on parhaimmillaan peitteisessä risukos­sa ja metsässä. Tarkkavainuisena se on erinomainen linnun löytäjä ja luontainen noutaja.

Bracco italiano hakee riistaa pääosin ravaamalla, mikä erottaa sen valtaosasta muita mannermaisia seisojia. Jos maasto vaatii, koira voi riistaintoisena vaihtaa myös laukalle, minkä lisäksi se saattaa laukata palatessaan jo kertaalleen haetulta alueelta. Bracco italianon ravi on voimakasta, eloisaa ja maatavoittavaa. Toiseen italialaiseen ravaavaan seisojaan, spinoneen, verrattuna bracco italianon liikkeet, etenkin takaliikkeet, ovat ilmavammat ja näyttävämmät. Bracco italianon haku on yläpäis­tä, ja haussa koira hyödyntää tuulen lisäksi erinomaista hajuaistiaan riistan löytämiseksi.

Bracco italiano noutaa mielellään niin maasta kuin vedestä. Mukautuvan luonteensa vuoksi bracco italiano on usein helppo kouluttaa, ja se pitää hyvin yhteyttä ohjaajaansa.

Rodun kotimaassa, Italiassa, bracco italiano on etupäässä käyttökoirana. Italian ulkopuolella rotu on pääasiassa näyttelykoira, mikä on enenevässä määrin suunta myös muissa Euroopan maissa.

Suomessa bracco italianon rodunomaisia käyttöominaisuuksia mitataan kanakoirien erikoiskokeella (KAER).

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 7 eli Kanakoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Salla Finnilä.

Suomessa rodulla on oma yhdistys, Bracco Italiano Finland ry. Rotujärjestönä on Saksanseisojakerho ry.