Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Ceskyterrieri

Tämä epätavallisennäköinen rotu on saanut nimensä Tsekistä, josta se on peräisin. Cesky on luonteeltaan ystävällinen, mutta rotu ei ole kovin yleinen.

Punkkarit "Janek", Palmis Young Yvanek FIN MVA RESINOUS CELESTE "Bertta", Palmis Vision von Klanovice Janek ja Liekki hilma Sötnosar`s Rebecca

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Taustaa

Cesky heijastaa luojansa Frantisek Horákin mielikuvaa. Silloisessa Tsekkoslovakiassa eläessään hän pyrki luomaan koiran, joka sopisi ihanteellisesti metsästykseen Böömin metsissä. Rotua on tästä syystä kutsuttu myös bööminterrieriksi. Frantisek aloitti kymmenenvuotisen rodunkehittämisohjelmansa skotlannin- ja sealyhaminterriereillä. Myös muilla rodulla, kuten dandiedinmontinterrierillä uskotaan olleen vähäisempää osuutta rodun kehityksessä. Myöhemmin 1980-luvulla rotua kehitettiin edelleen risteyttämällä sitä uudelleen sealyhaminterriereiden kanssa. Nykyään rotua pidetään Tsekin kansalliskoirana.

Erilainen terrieri

Ceskyterrieri on edelleen suhteellisen harvinainen. Suomessa pentuja rekisteröidään nykyisin vuosittain kymmenkunta. Koira ei ole kiivasluonteinen ja sietää lapsia suhteellisen hyvin. Nämä terrierit eivät kuitenkaan sovi hyvin perheisiin, joissa on pieniä lapsia. Rodulla on jäljellä saalistusviettiä ainakin rottien suhteen ja se viihtyy saadessaan liikuntaa. Muista terriereistä poiketen turkinhoito on helppoa. Näiltä terriereiltä ei nypitä karvoja, vaan melko pitkät karvat yksinkertaisesti leikataan päältä ja hännästä. Naamakarvat ja vatsapuolen karvat jätetään leikkaamatta. Pentujen ulkonäkö poikkeaa melkoisesti aikuisista: niiden karvat ovat lyhyemmät ja väri musta.

Luonne

Päättäväinen, melko itsenäinen; uskollinen.

Koko

Korkeus: 25-32 cm Paino: 6-10 kg

Liikunta

Sitkeä; ei liikunnallinen rotu. Vie lenkille päivittäin.

Kotioloissa

Valpas vahti. Muista, että koira voi kaivella pihalla.

Käytös

Rauhallinen, mutta maastossa innokas; eloisa metsästyskumppani. Pidä koiraa silmällä ulkona, sillä se on valmis saalistamaan jyrsijöitä.

Turkinhoito

Turkki vaatii leikkausta ja harjausta; nyppiminen ei tarpeen. Harjaa pitkät karvat joka toinen tai kolmas päivä.

Terveys

Skottikramppi - muisto skotlanninterrierijuurista - vaikuttaa liikkumiseen, tavallisesti lenkin jälkeen, mutta kestää vain vähän aikaa. Pidä silmällä poikkeavaa liikkumista.

Lyhyesti

  • Tunnusomainen ulkomuoto
  • Hyvä kumppani
  • Helppohoitoinen turkki
  • Rauhallinen luonne
  • Hiljaisempi kuin terrierit yleensä

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"