Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Chow chow

Chow Chow on rotuna hyvin vanha, sen tarkkaa alkuperää ei edes tunneta. Rotuna se on jakautunut pitkä-ja lyhtykarvaisiin. Chowi on ulkonäöltään hyvin erikoinen, sen nallemaisuus herättää huomiota ja saa ihmiset hellimään sitä. Vaikka se ei ole suosikkirotu, se on kuitenkin tunnettu. Vaikka Chowi nauttii yksinolosta, se saattaa seurata sinua paikasta toiseen vaatimatta kuitenkaan mitään huomiota.

Mössy n. 3kk Flameborough Magic Moment Donna  6 kk. chow chow MURU Turre Bushi Mei-Lan (3)

Nykyinen käyttötarkoitus

Tarun mukaan Choweja käytettiin aikoinaan sotakoirina ja metsästykseen. Nykyäänkin on Choweja, jotka käyvät metsällä isäntänsä kanssa, mutta rotu kuitenkin luokitellaan seurakoiraksi. Sellaisina Chowit ovat sekä koti-tai näyttelykoiria. Chowi sopii myös ensimmäiseksi koiraksi. Se sopeutuu helposti uuteen kotiin ja kiintyy nopeasti omistajiinsa. Lapsia se rakastaa ja pitää myös hellimisestä. Se tulee yleensä toimeen muiden - myös erirotuisten – koirien kanssa, kunhan saa positiivisia kokemuksia. Luonteeltaan Chow Chow on ylväs ja sen leijonamainen olemus saa ihmisten päät kääntymään. Väärät ja vanhentuneet mielikuvat sen luonteesta saavat ihmiset varuilleen. Kuitenkin sen tuuhean turkin alla sykkii lämmin ja ystävällinen sydän.

Vieraisiin ihmisiin Chowi suhtautuu usein pidättyväisesti tai jopa välinpitämättömästi. Chowin mielestä on parasta vaivihka nuhkaista vain takaapäin ja sitten vetäytyä taputusten ulottumattomiin. Se haluaa valita, kenet se hyväksyy ja kenet ei. Kun ystävyys syntyy, se säilyy, vaikka se saattaakin näyttää vähäeleiseltä.

Tottelevaisuudesta Chowilla on oma näkemyksensä. Se ei ole tyhmä eikä hidas oppimaan. Se vaan ei ymmärrä, miksi pitäisi tehdä kaikenlaisia temppuja. Kunnioittamalla sen omaa
vakaumusta saa enemmän aikaan, kuin pakottamalla tekemään. Se tekee kun haluaa ja sitä huvittaa.

Useimmat Chowit pitävät myös autoilla matkustamisesta. Ne viihtyvät pitkiäkin aikoja autossa kunhan saavat välillä juoda ja jaloitella. Luonnollisesti pitää huolehtia, ettei niille missään vaiheessa tule kuuma. Kesällä varjoisa ja viileä paikka on paras. Talvella chowi tarkenee ulkona vaikka ei olekaan varsinaisesti arktinen rotu.

Pentuna Chowi on helppo. Se on useimmiten sisäsiisti jo lähtiessään uuteen kotiin. Harva Chowi –pentu jyrsii huonekaluja tai muita kodin kalleuksia. Sille riittää puruluut ja lelut. Mitä enemmän sillä on aktiviteettiä sitä paremmin se oppii hyville tavoille. Vaikka Chowilla on perheessä (”laumassa”) oma suosikkinsa, on se samalla koko perheen koira. Hoitajilleen chowi on ehdottoman uskollinen.

Chowi vaikuttaa ehkä poissaolevalta, mutta se seuraa koko ajan ympäristöään. Se pyrkii sijoittumaan siten, että se voi valvoa ympäristöään mahdollisimman vähällä liikehtimisellä. Se on oivallinen vahti, mutta niukkahaukkuinen. Vieraiden tulon se kuitenkin ilmoittaa.

UlkomuotoHoito ja terveys

Chowi ei tarvitse paljon liikuntaa, mutta on aina valmis rauhalliselle kävelylenkille. Se pärjää
hyvin myös metsäpoluilla ja helpossa maastossa. Juoksu - tai pyörälenkille siitä ei ole kaveriksi. Se ei sovellu agilitykoiraksi.

Chow-Chow’n turkin hoito on melko vaativaa. Sen pitkän karvapeitteen alla on tiheä pohjavilla, joten se pitää kammata usein. Se nauttii kun sitä harjataan. Aikuisena Chowin turkin hoito muuttuu helpommaksi, koska pentuturkin jälkeen tuleva turkki muuttuu karkeammaksi. Sitä ei tarvitse pestä usein. Kun huomaat, että turkki on rasvainen, peset sen. Turkin kunnollinen kuivaus on sen tiheyden vuoksi aikuisenakin aikaa vievää, mutta erittäin tärkeää. Jos turkki jää kosteaksi, saattaa ihoon muodostua kiusallinen kutiava ihotulehdus, ”hotspot”.

Chow Chow on melko terve rotu. Kuitenkin silläkin esiintyy joitakin rodulle tyypillisiä sairauksia. Choweilla tutkitaan PEVISAn määräysten mukaan kyynärnivelet, silmät ja lonkat. Vuonna 2012 tutkimukset osoittivat, että tällä hetkellä rotu on suhteellisen terve. Suurimmalla osalla tutkituista koirista lonkat olivat terveet A/A ja kyynärnivelien kuvaustuloksista surin osa osoitti nollaa. Myös polvia tutkittiin vaikka ne eivät kuulu PEVISAan. Kaikki todettiin terveiksi. Niinikään silmätutkimusten tulokset osoittivat, että suurimmalla osalla koirista ei ole perinnöllisiä sairauksia. Lisäksi tietoa kerätään erillisillä terveyskyselyiden avulla myös Choweilta, joita ei ole virallisesti kuvattu.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Chow chow yhdistys ry.