Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Clumberinspanieli

Clumber on suurimpia spanieleita - sillä on hyvin suuri pää ja raskasrakenteinen ruumis. Clumber oli niiden rotujen joukossa, jotka American Kennel Club alun perin hyväksyi vuonna 1883, vaikka tämä rotu ei ole koskaan ollut erityisen yleinen.

Lenja unten mailla Alderforest Bossa Nova Lenjaa väsyttää Nonsuch Spyce Twyce 1 Nonsuch Spyce Twyce 3 Clumberinspanielin pentu Nonsuch Spyce Twyce & Alderforest Bossa Nova

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 8 eli Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat.

Taustaa

Clumberinspanielin alkuperä saattaa olla Saksassa - Noaillesin herttuan kerrotaan antaneen sen esi-isiä Newcastlen herttualle 1700-luvun lopussa. Rodun nykyinen nimi tulee herttuan tiluksista, jotka sijaitsivat Clumber Parkissa Nottinghamshiren kreivikunnassa Englannissa. Rotu oli hyvin muodikas Englannin yläluokan parissa aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Sen jälkeen suosio on hiipunut cockerspanielin ja muiden nopeampien spanieleiden suosion kasvun myötä. Tosin näyttelypiireissä clumber on viime vuosina noussut jonkinlaiseen uuteen kukoistukseen. On mahdollista, että basset hound on jossakin vaiheessa ollut osallisena rodun kehityksessä; tätä puoltaa rodun suhteellisen lyhytjalkainen ulkomuoto.

Yhteistyötä

Clumber on epätavallinen spanieli myös sekäli, että se työskenteli alun perin laumassa. Laumat kulkivat aluskasvillisuudessa ajaen ylös riistalintuja. Jopa nykyään clumberinspanielit voivat työskennellä pienissä ryhmissä. Ne tulevatkin hyvin toimeen sekä omarotuistensa että muiden koirien kanssa. Clumberit ovat luonteeltaan hiljaisia ja kilttejä. Ne työskentelevät melko hitaan järjestelmällisesti. Vaikka clumber on Suomessa harvinainen rotu, siihen kuuluvan koiran etsiminen kumppaniksi on hyvinkin vaivan arvoista. Se on ihanteellinen valinta, jos asut maalla ja etsit ystävällistä ja älykästä koiraa tai kahta.

Luonne

Aito, maltillinen, päättäväinen ja ystävällinen.

Koko

Paino: uroksen ihannepaino 36 kg nartun ihannepaino 29,5 kg

Liikunta

Nauttii pitkistä kävelyistä ja on erittäin kestävä. Valitse tämä rotu vain, jos pidät pitkistä kävelyistä ympäri vuoden.

Kotioloissa

Rauhallinen luonne; ei tehokas vahtikoira.

Käytös

Kuolaa jonkin verran; hyvin sosiaalinen muiden koirien kanssa; haukkuu harvoin. Tuolit voi suojata kuolaamiselta peitteillä.

Turkinhoito

Turkin säännöllinen harjaaminen on tärkeää, samoin korvien tarkastaminen. Poista turkkiin takertuneet roskat, kun koira on juossut aluskasvillisuudessa.

Terveys

Ektropiaa, jossa (ala)silmäluomi kiertyy irti silmästä, mikä voi johtaa tulehdukseen. Silmäluomet voivat vaatia leikkaushoitoa.

Lyhyesti

  • Ajokoiramainen käytös
  • Sosiaalinen
  • Rauhallinen
  • Kärsivällinen ja ystävällinen
  • Mukautuvainen
  • Harvinainen rotu

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"