Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Dandie dinmontinterrieri

Tämä on ainoa koirarotu, joka on saanut nimensä fiktiivisen henkilön mukaan. Nimi on peräisin romaanihenkilöltä Sir Walter Scottin romaanista Guy Mannering. Henkilön esikuvan arvellaan olleen paikallinen maanviljelijä James Davidson, joka kasvatti terriereitä.

Galbaras Pinch of Salt Aatu kallioilla Zimyrs Kira Ley Täällä vartioin MINÄ! Poppi Zimyrs Cisco Kid Söpösöpösöpö....

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Taustaa

Terriereiden tyyppisiä työkoiria pidettiin perinteisesti paikoin Pohjois-Englannissa ja Skotlannissa. Dandiedinmontin kantamuodot ovat peräisin näiden maiden väliseltä raja-alueelta. Vuonna 1800 Davidson oli saanut kaksi tällaista koiraa, joiden nimet olivat Tarr (tarkoittaa sinappia) ja pepper (pippuri). Scott antoi samat nimet kirjassaan esiintyville terriereille, mikä vahvistaa hänen innoituksensa lähteen. Kirjan julkaisemisen jälkeen Davidsonin terriereitä alettiin paikkakunnalla pian kutsua Dandiedinmontinterriereiksi teoksessa esiintyneen henkilön mukaan. Tämä nimi vakiintui käyttöön ja sitä käytetään yhä edelleen. Sen sijaan on yhä kiistanalaista, polveutuuko rotu ainoastaan paikallisista terriereistä. Joidenkin mielestä rodun pitkä ja matala ruumis saattaa osoittaa yhteyttä mäyräkoiraan.

Huolellista hoitoa

Dandiedinmontin ainutlaatuisia piirteitä, kuten karvanutturaa pään päällä ja pitkiä korvia, kehitettiin edelleen, kun siitä tuli suosittu näyttelykoira. Rodulla on kuitenkin tallella oikeita terriereiden ominaisuuksia, kuten into päästä tuholaisten kimppuun. Menneisyydessä koiraa käytettiin jyrsijöiden hävittämiseen ja jopa kanien ja mäyrien metsästämiseen. Pitkän ruumiin vuoksi dandie on altis välilevyongelmille. Koiralla pitäisikin käyttää kävelyillä aina valjaita pelkän kaularankaa venyttävän kaulapannan sijasta. Dandieta ei saa rohkaista hyppimään tuoleille tai kiipeämään portaita, koska tämä voi aiheuttaa välilevyongelmia.

Luonne

Varautunut etenkin vieraiden suhteen.

Koko

Paino: 8-11 kg Pitkä, matala ja näätämäinen. Koiran painoa on syytä tarkkailla, sillä lihavuus lisää selkäongelmien vaaraa.

Liikunta

Ravaa tyytyväisenä mukana lyhyistä jaloistaan huolimatta ja on hyvin kestävä; innokas työntymään koloihin.

Kotioloissa

Tulee hyvin toimeen pientaloasunnossa, etenkin jos sisältä on pääsy pihalle; haukkumisen perusteella kuulostaa isommalta koiralta, minkä ansiosta mainio vahtikoira. Estä koiraa kulkemasta portaissa asettamalla niihin koiraeste; älä anna koiran hypätä tuoleille.

Käytös

Voi olla hyvin itsepäinen, mikä tekee kouluttamisen vaikeaksi; joskus omii leluja tiukasti itselleen; leikkisä. Ole kärsivällinen kouluttaessasi.

Turkinhoito

Vaatii harjausta ja kampaamista; karvat irtoavat helposti, minkä vuoksi kannattaa viedä ammattilaisen käsin nypittäväksi. Harjaa kerran viikossa.

Terveys

Selkärangan heikkoutta; polvilumpioluksaatiota; epilepsiaa. Polvet voivat vaatia korjaavaa leikkausta.

Lyhyesti

  • Ainutlaatuinen ulkonäkö
  • Eloisa olemus
  • Turkinhoito vaatii ammattiapua
  • Älykäs
  • Metsästysvaistot ovat tallella

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"