Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Isovillakoira

Isovillakoira on rakastettu perheenjäsen, ihanteellinen lenkkikaveri,tyylikäs näyttelykoira ja monipuolinen harrastuskoira.

Blue velvet highlight zone Canmoy's Now Boarding 1 AA Cool Muotovalio Pepsi poika Kippura Saija makoilee isovillakoira,eesti

Nykyinen käyttötarkoitus

Villakoira on tullut monelle tutuksi lähinnä näyttelykoirana, mutta näyttelyt ovat kuitenkin vain pieni osa koiran elämästä. Näyttelyiden lisäksi villakoiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti myös muita koiraharrastuksia.

Villakoirat ovatkin menestyksekkäästi kilpailleet mm. tottelevaisuudessa.

Villakoira on tunnettu oppimiskyvyistään ja myös sen muut luonteen ominaisuudet tekevät sen kouluttamisen mukavaksi ja helpoksi, joten se on ihanteellinen TOKO-koira kokoon katsomatta.

Agility-koiralta vaaditaan innokkuutta, nopeutta ja ketteryyttä. Nämä ominaisuudet on villakoiralla. Villakoiran into suorittaa erilaisia tehtäviä sekä helppo koulutettavuus tekevät siitä myös ihanteellisen agility-koiran.

Ulkomuoto

Villakoira on luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii keskipisteenä olemisesta. Lisäksi villakoira on miellyttämisenhaluinen ja oppimiskykyinen. Villakoira pitää toiminnasta ja se sopii monipuoliseen harrastustoimintaan.

Villakoira on yleisvaikutelmaltaan sopusuhtainen, ryhdikäs ja tyylikäs.


Näyttelyissä villakoirien upea turkki ja elegantti olemus herättävät huomiota ja parhaita yksilöitä nähdään usein ryhmä- ja BIS kehien kärkipaikoilla.

Kauniisti leikattu, itsevarma villakoira on kuin elävä taideteos, mutta turkkinsa alla sillä kuitenkin on normaali peruskoiran rakenne.

Villakoirarotuja on neljä, toyvillakoira, jonka säkäkorkeus on korkeintaan 28 cm, kääpiövillakoira yli 28 - 35 cm asti, keskikokoinen villakoira yli 35 - 45 cm asti sekä isovillakoira yli 45 - 60 cm asti, johon sallitaan 2 cm lisäys. Värejä ovat musta, valkoinen ja ruskea, sekä aprikoosi, punainen ja harmaa.

Hoito ja terveys

Villakoiran karvapeitettä on aina muotoiltu ja leijonaleikkauksella on takanaan vuosisataiset perinteet. Metsästykseen käytetyt koirat leikattiin käytännön syistä, jotta ne voisivat helpommin liikkua maastossa ja vedessä noutaessaan ammuttua riistaa.

Tarpeen mukaan pestävä, suoraksi kuivattuna ilmava ja helposti muotoiltava turkki on olennainen osa nykyaikaisen villakoiran eleganssia. Näyttelyleikkaus saa olla millainen tahansa, kunhan karvan pituus on riittävä sen laadun arvioimiseksi.

Valittiinpa villakoiralle mikä leikkaus tahansa, täytyy karvapeitteen olla huolellisesti hoidettu. Turkin kunnossapitämiseksi joudutaan uhraamaan melkoisesti aikaa, vaivannäköä ja varoja koko koiran elämän ajan. Tämä olisi jokaisen villakoiran hankkimista suunnittelevan otettava huomioon. Toisaalta sillä ei ole karvanlähtöä. Koiran voi pestä aina tarvittaessa ja siististi leikattuna se on ilo silmälle.

Jokainen villakoiransa hyvinvoinnista huolehtiva oppii halutessaan pesemään sen turkin, siistimään koneella kuonon ja käpälät sekä leikkaamaan kynnet.

Turkin muotoiluun tarvitaan jonkin verran harjoitusta, kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan apu lieneekin aluksi tarpeen.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Villakoirakerho ry .