Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Italianvinttikoira

Koirien jalostajilla on usein ollut taipumusta kehittää yhä pienempiä rotuja, ja italianvinttikoira on tästä oivallinen esimerkki. Se on erinomainen seuralainen kotona ja rodusta on nykyään useita värimuotoja.

Kumma ja pupu Nala ja cirneco-pentu Ekavinytin Maestro Mistico eli Vertti Nala-italianvinttikoira lumisena Soltar's la Cenerentola "Windy" Kurnous Brenna Ekavintin Maestro Mistico eli Vertti

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 10 eli Vinttikoirat.

Taustaa

Vinttikoirat kuuluvat vanhimpiin koiratyyppeihin ja pieniä versioita näistä koirista tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä. Niitä pidettiin selvästi arvossa, mistä todistavat faaraoiden haudoista löydetyt koirien muumioidut jäännökset. Myöhemmin pienoisvinttikoirista tuli hyvin suosittuja seuralaisia Euroopan hoveissa, mikä näkyy myös aikakauden maalauksista. Pyrkimys yhä pienempiin koiriin lähes tuhosi rodun 1800-luvun lopussa, mutta onneksi huolellinen jalostus palautti elinvoiman ja italianvinttikoira voi jälleen hyvin.

Miniatleetti

Italianvinttikoira on kuin englanninvinttikoiran pienennös lähes kaikessa, jopa askelluksessaan. Sillä on sama tehokas laukka, vaikka on itsestään selvää, ettei se kokonsa vuoksi pysty haastamaan nopeudessa suurempia serkkujaan. Koska italianvinttikoiraa on jalostettu seuralaiseksi tuhansien vuosien ajan, sen saalistusvietti on selvästi vähentynyt. Pienen koon ansiosta koira tulee toimeen kerrostaloasunnossa. Italianvinttikoira tarvitsee kuitenkin mahdollisuuden juoksennella päivittäin ilman talutinta esimerkiksi koirapuistossa. Sileän, lyhyen turkin, aluskarvan puutteen ja pienen koon vuoksi koira palelee helposti. Sillä pitäisikin olla aina takki ulkona huonolla säällä. Italianvinttikoiran luonne on rauhallinen ja se osoittaa kiintymyksensä niitä kohtaan, jotka se tuntee hyvin.

Luonne

Suhtautuu vieraisiin epäluuloisesti.

Koko

Korkeus: 33-38 cm Paino: enintään 5 kg Italianvinttikoira on vinttikoirista pienin.

Liikunta

Voi juosta lyhyitä matkoja jopa 40 km/h. Juoksuta päivittäin ilman hihnaa, jos mahdollista; pue koira kylmällä säällä.

Kotioloissa

Tarvitsee lämpimän ympäristön; voi olla vaikea kouluttaa sisäsiistiksi.

Käytös

Tarkkaavainen, ei vihainen; puolustaa omaa aluettaan muita koiria vastaan. Rohkaise sosiaalisuuteen, muuten koirasta voi tulla vanhemmiten hermostunut.

Turkinhoito

Turkinhoito helppoa - vähäinen harjaus ohuelle turkille; turkki ohenee karvanlähtöaikaan ja on silloin lähes kalju varsinkin mahapuolelta. Harjaa tarpeen tullen.

Terveys

Silmäongelmia; hammasvaivoja; epilepsiaa; jalkojen murtumia.

Lyhyesti

  • Sileä turkki
  • Sopii kaupunkilaiselle
  • Osoittaa kiintymyksensä
  • Hiljainen
  • Juoksutettava päivittäin
  • Hyppii innokkaasti
  • Hajuton

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"