Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Kiharakarvainen noutaja

Kiharakarvainen noutaja on älykäs, rauhallinen ja luotettava koira. Lisäksi tyypillinen kihara on rohkea, ystävällinen, vaikka saattaa vaikuttaa pidättyväiseltä, itsevarma ja itsenäinen. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia pienriistan talteenottajana.

Kiharakarvainen noutaja

kukkanen Titan ja Putzi juomassa :D Oak`s Wild Wind Kusti autossa Aivan Eka Vekara Caballus Que Sera Kuva: Maija Päivärinta Curlicue's Feeling Mighty

Historia

Kiharakarvainen noutaja on vanhin rotu, jota on laajasti käytetty noutavana lintukoirana kotimaassaan Englannissa. Rotutyypiltään kiharakarvaista noutajaa muistuttavia koiria on ollut olemassa ainakin 400 vuotta ja on hyvin todennäköistä, että tämä St Johnin koira on englantilaisen vesikoiran (English Waterdog), irlanninvesispanielin ja villakoirankin takana.

Nykyinen käyttötarkoitus

Kiharakarvainen noutaja on erinomainen apulainen metsästäjälle, mutta useasti rodun edustajat toimivat myös muunlaisina harrastuskoirina. Rodunomaisten käyttöominaisuuksien vaaliminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä ne tekevät kiharakarvaisesta noutajasta monipuolisen ja mukavan metsästys-, seura- ja harrastuskoiran.

Ulkomuoto

Kiharakarvaisen noutajan erikoisin tunnusmerkki on sen pienikiharainen turkki. Raajoissa karva on suorempaa ja päässä täysin sileä.

Kihara on voimakas ja vankkarakenteinen koira. Luusto ja raajat ovat vahvat. Runko on melko lyhyt, ei kuitenkaan neliömäinen. Kiharakarvaisia noutajia on kahta väriä: mustia ja ruskeita.

Kiharakarvaisen noutajan rotumääritelmä löytyy osoitteesta http://www.kiharakerho.net/fi/breed/fibreedstand.htm

Hoito ja terveys

Kotioloissa koira on rauhallinen eikä hyöri koko ajan jaloissa, mikäli sen päivittäinen toiminnantarve on tyydytetty riittävällä ulkoilulla ja tekemisellä.

Lisätietoja terveydestä rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta http://www.kiharakerho.net/fi/breeding/060722_kiharajto.pdf

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 8 eli Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Kiharakerho.

Kiharakerho on kiharakarvaisten noutajien rotua harrastava yhdistys, joka on perustettu vuonna 1981. Se toimii aktiivisesti eri puolilla maata ja järjestää vuosittain erilaisia tapahtumia. Kiharakarvaisten noutajien rotujärjestö on Suomen Noutajakoirajärjestö.