Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Komondor

Tämä lammaskoira on perinteisistä unkarilaisista koiraroduista kookkain. Kiitos narumaisen karvapeitteen, siitä ei myöskään voi erehtyä. Nimi tulee sanoista kuman dur, mikä tarkoittaa "kumaaneille kuuluvaa". Kumaanit saapuivat Unkariin 1200-luvulla ja nimi voi viitata rodun alkuperään.

Csardas Feher Kocos Csardas Feher Kocos (run) Demon Feher Kocos Csarda ja Demon Komondor rannalla Helmin pikkuinen Demon Feher Kocos (run)

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Komondorin esi-isät olivat luultavasti kotoisin Aasiasta, missä niitä eli ehkä jo vuoden 1000 tienoilla. Rotu oli Unkarissa yleinen 500 vuotta sitten. Sen jälkeen koira on muuttunut suuremmaksi. Komondoria käytetään yhä laumojen kaitsijana suojelemassa lammas- ja karjalaumoja varkailta ja susilta. Varsinaisen paimentamisen hoitavat perinteisesti pienikokoisemmat pulit. Komondorin paksu, narumaisesti mattaantunut turkki on itse asiassa suojakerros, sillä se varjelee hyökkäävien susien hampailta. Komondorin pennut on perinteisesti kasvatettu niiden myöhemmin vartioiman lauman yhteydessä. Tämän ansiosta niiden välille muodostuu läheinen side. Vastaava suhde muodostuu nykyisin perheen ja siihen tuotavan komondorpennun välille: koirasta tulee todennäköisesti poikkeuksellisen uskollinen.

Yhteiseloa komondorin kanssa

Komondorin turkki on aina valkeahko. Värinsä ansiosta se sulautuu helposti lammaslaumaan, jonka suojelusta se on vastuussa. Turkki on tehokas eriste, joka suojelee komondoria petojen hyökkäysten lisäksi myös kylmyydeltä. Koiraa valitsevan on tärkeä muistaa komondorin luonne - se on varsin itsenäinen eikä paljon osoittele kiintymystään.

Luonne

Valpas ja uskollinen; seuraa tilanteita ja voi olla peloton; ei ihastu nopeasti vieraisiin. Vahdi koiraa, kun paikalla on vieraita.

Koko

Korkeus vähintään: uros 70 cm, narttu 65 cm Paino: uros 50-60 kg, narttu 40-50 kg

Liikunta

Luonnostaan aktiivinen koira, joka tarvitsee pitkän kävelyn joka päivä; energinen. Pidä koira erillään kotieläimistä, sillä se saattaa yrittää häiritä niitä.

Kotioloissa

Tarkkaavainen ja huomaa vieraiden ihmisten lähestymisen. Rohkaise koiraa sosiaalisuuteen pennusta pitäen.

Käytös

Koulutus voi olla vaativampaa kuin muilla roduilla; koiralla on riippumaton luonne. Ole kärsivällinen kouluttaessasi.

Turkinhoito

Pennun turkki on pehmeä, mutta alkaa mattaantua narumaiseksi jo varhain ja lopulta siitä tulee lähes läpituntematon; turkin pitäisi olla täysin narumainen koiran täyttäessä kaksi vuotta. Puno turkkia naruiksi, muuten siitä muodostuu suuria laakeita levyjä.

Terveys

Lonkkavikaa. Varmista, että koirasi sukulinjojen lonkat on tutkittu.

Lyhyesti

  • Hyvin vanha rotu
  • Ainutlaatuinen, säänkestävä turkki
  • Älykäs
  • Uskollinen ja suojeleva
  • Itsenäinen

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"