Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Leonberginkoira

Leonberginkoira on erinomainen perhekoira, joka sopeutuu hyvin kaikkiin nykyaikaisen elämän vaatimuksiin. Perhekoirana leonberginkoira on miellyttävä seuralainen, joka voidaan vaikeuksitta ottaa kaikkialle mukaan ja joka osoittaa erityistä lapsirakkautta. Se ei ole arka eikä aggressiivinen. Leonberginkoira on yleistynyt Suomessa viimeisen 30 vuoden aikana. Ensimmäinen Suomessa syntynyt pentue rekisteröitiin vuonna 1986. Nykyisin pentuja syntyy noin 250 vuodessa ja leonberginkoirien lukumääräksi arvioidaan noin 2500.

amy 4kk Jylhäkallion kunkku Leevi Tuliketun Mesikämmen Leoniitan Mörri-Möykky Leonbergi Hyvinkäällä 3.7.2005 Namupalan Christmas Eve Majesty "Otto" 1,5v

Historia

Leonberginkoira on kotoisin Stuttgartin läheltä sijaitsevasta Leonbergistä, missä raatimies Heinrich Essig 1800-luvun alkupuolella kasvatti koiria, joiden taustalta oli ainakin mustavalkonen newfoundlandinkoira, bernhardinkoira ja pyrenneittenkoira. Essigin tavoitteena oli saada aikaan leijonan näköinen koira – leijona on Leonbergin kaupungin vaakunaeläin. Ensimmäiset todelliset leonberginkoirat syntyivät 1846. Niissä yhdistyivät alkuperäisrotujen erinomaiset ominaisuudet. Jo lyhyen ajan kuluttua Leonbergistä myytiin useita koiria statussymboleiksi ympäri maailmaa.
Leonberginkoiraa pidettiin 1800- luvun lopulla Baden-Wurttembergin alueella etupäässä maatilojen koirana. Sen vartio- ja vetokoira ominaisuudet olivat tunnettuja. Molempien maailmansotien ja niitä seuranneiden pula-aikojen aikana jalostuskoirien määrä laski erittäin voimakkaasti.

Nykyinen käyttötarkoitus

Nykyajan leonberginkoira on seurakoira. Se on miellyttävä, tottelevainen ja peloton kaikissa elämäntilanteissa. Rotumääritelmän mukaan leonberginkoiran tulee olla luonteeltaan itsevarma ja ehdottoman rauhallinen, leikkisä, oppivainen ja huomiokykyinen sekä melua sietävä.

Ulkomuoto

Alkuperäistä käyttötarkoitustaan vastaavasti leonberginkoira on hyvin suuri, voimakas ja lihaksikas mutta silti tyylikäs koira. Sille on tunnusomaista tasapainoinen ruumiinrakenne ja itsevarma rauhallinen, mutta valpas luonne. Erityisesti uros on mahtava ja voimakas. Turkki on runsas, pitkä ja rungonmyötäinen, ei jakauksella. Runsaasta pohjavillasta huolimatta koiran ääriviivojen tulee erottua. Karvapeite on suora, hieman laineikas on vielä sallittu. Erityisesti uroksilla on kaulassa ja rinnassa harja. Eturaajojen hapsut ja takaraajojen housut ovat runsaskarvaiset. Väriltään leonberginkoira on yleensä leijonankeltainen tai punaruskea, karvankärjest voivat olla mustia. Maski on musta.

Hoito ja terveys

Leonberginkoiran turkki on runsas, mutta ei erityisen työläs hoitaa. Säännöllinen harjaaminen kerran viikossa riittää yleensä estämään turkin takkuuntumisen. Hoitamatta etenkin korvien taakse, housukarvoihin, kainaloihin ja häntään muodostuu helposti takkuja. Takkujen alla iho hautuu ja saattaa tulehtua. Turkki pestään tarvittaessa, ei välttämättä useammin kuin pari kolme kertaa vuodessa. Muuten leonberginkoiran hoitoon pätevät samat ohjeet kuin koiran hoitoon yleensä.
Leonberginkoiraa pidetään isoksi koiraksi suhteellisen terveenä rotuna. Erilaisia sairauksia on kuitenkin myös tämän rodun riesana, vaikka rotuyhdistys tekee parhaansa terveyden edistämiseksi. Rotuyhdistys seuraa terveystilannetta ja julkaisee siitä tietoja Jalostuksen tavoiteohjelmassa, joka on nähtävissä yhdistyksen kotisivuilla. Jalostuksessa terveydestä huolehditaan mm. välttämällä läheistä sukua olevien koirien parittamista sekä kiinnittämällä huomiota lonkkien, kyynärpäiden sekä silmien terveyteen.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 2 eli Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen leonberginkoirat ry .

Suomen leonberginkoirat ry on perustettu v. 1985 ja siinä on lähes 700 jäsentä. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia leonberginkoirista kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä ja edistää leonberginkoirien tuntemusta ja jalostusta Suomessa. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa tekemällä yhdistyksen toimialaan kuuluvaa valistustyötä, harjoittaen julkaisutoimintaa, järjestäen keskustelu-, neuvonta- ja kokoustilaisuuksia sekä koiranäyttelyitä. Yhdistys pitää yhteyttä muihin kenneljärjestöihin sekä muiden maiden leonberginkoirayhdistyksiin. Yhdistyksen toimintaan voi tutustua sen kotisivuilla www.leonet.fi