Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Meksikonkarvatonkoira

Koiran alkuperäinen ja hankalasti kirjoitettava nimi on xoloitzcuintli. Se on peräisin Nahuatlheimolta ja tarkoittaa Xolotl-jumalan koiraa. Xololt oli merkittävä hahmo asteekkien kulttuurissa. Koirasta on myös karvainen muunnos, ja nykyisin siitä on myös on kolme kokoa: pieni, keskikokoinen ja iso.

Uni Luca Coco Tzinacantli Pedro 4kk Quetzalli (Magaldi) Blue Crest's Tonalli

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Taustaa

Uudessa maailmassa oli useita erilaisia karvattomia tai lähes karvattomia koiria ennen eurooppalaisten tuloa sinne. Koiria käytettiin sängyn lämmittäjinä ja toisinaan sitä myös syötiin tai annettiin uhreiksi. Parhaiten tunnettu yhä jäljellä olevista tällaisista roduista on meksikonkarvatonkoira. Se ei ole täysin karvaton, sillä tassuissa ja korvissa sekä hännän kärjessä ja päälaella on jonkin verran karvaa. Lisäksi rodusta on karvainen muunnos, kuten muistakin valtaosaksi karvattomista roduista. Joskus kokonaiset poikueet ovat yllättäen karvaisia - näitä koiria kutsutaan myös puuterihuiskuiksi. Meksikonkarvatonkoira oli hyvin harvinainen rotu kansainvälisessä koiramaailmassa aina 1980-luvulle saakka.

Huolellista hoitoa

Meksikonkarvattomankoiran ulkonäköä joko rakastetaan tai inhotaan. Silti lähes kaikki sen kanssa tekemisiin joutuvat ihastuvat rotuun. Koirat ovat luonteeltaan erittäin ystävällisiä ja osallistuvat yleensä innokkaasti perheen elämänmenoon, mikä tekee niistä loistavia seuralaisia. Silti ne vaativat tarkkaa huolenpitoa. Paahteisina päivinä karvattomuus altistaa ihon palamiselle, mikä voi johtaa jopa ihosyöpään. Talvisaikaan koira palelee ja sen täytyy siksi erityisesti ulkoillessaan käyttää sopivaa puseroa tai takkia.

Luonne

Ystävällinen; voi aristella vieraita.

Koko

Korkeus: pieni 25-35 cm keskikokoinen 35-45 cm iso 45-60 cm Nykyisin kokomuunnoksia on kolme ja muuten erinomainen yksilö saa olla jopa 62 cm.

Liikunta

Eloisa ja nauttii kävelyistä. Pidä huoli, että koira saa tarpeeksi liikuntaa, sillä se on taipuvainen lihomaan. Kylmällä säällä koira tarvitsee lämpimän takin; auringonpaisteessa se on syytä suojata koirille tarkoitetulla auringonsuojavoiteella.

Kotioloissa

Sopii perheen lemmikiksi; tulee hyvin toimeen lasten kanssa; sisäkoira; hyvä vahti.

Käytös

Oppii nopeasti ja on luontaisesti tottelevainen.

Turkinhoito

Koirasta on myös täysin karvallinen muoto, jonka turkki vaatii harjausta ja karvattomallakin koiralla voi olla karvoja vaihtelevasti päässä, raajojen alaosissa ja hännässä; täplikäs muunnos vaatii enemmän hoitoa kuin yksivärisen tumma koira. Harjaa karvat; pyyhi vartalo kostealla sienellä; rasvaa iho kerran tai kaksi kuukaudessa; tarkista korvien puhtaus.

Terveys

Ihosyöpää; hampaita saattaa puuttua - ominaisuus on tavallinen karvattomilla roduilla; koiran yleisesti hyvin terve, ja se voi elää noin 15 vuotta. Varo keskipäivän kuuminta auringonpaistetta.

Lyhyesti

  • Silmiinpistävä ulkonäkö
  • Hyvin vanha rotu
  • Ainutlaatuinen väri
  • Tottelevainen
  • Ei ehkä aiheuta allergisia reaktioita
  • Ei haise koiralle

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"