Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Mopsi

Näiden helposti tunnistettavien pienten koirien suosio on kasvanut viime vuosina, kun yhä useammat ihmiset ovat alkaneet arvostaa mopsin viehätysvoimaa seuralaisena. Mopsit ovat ystävällisiä ja helppohoitoisia koiria, jotka eivät yleensä räksytä innokkaasti monien muiden pienten koirien tavoin.

Moppityttö Fanny Rocksteri 9. 2009 pentujen isä Vitus Gudvin Mopsin pentu Sandra mopsi Kuonokas koira Kubrick with teddy

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Taustaa

Mopsien alkuperästä on liikkeellä useita ristiriitaisia kertomuksia. Melko varmasti mopsit saivat kuitenkin alkunsa Kiinasta ja saattavat olla sukua kiinanpalatsikoirille. Eurooppaan tuodut mopsit valloittivat Hollannin kuninkaallisen perheen sydämet ja niistä tuli kuninkaallisia lemmikkejä. Englantiin rotu saapui, kun hollantilaisesta Wilhelm III Oranialaisesta tuli vuonna 1688 maan hallitsija yhdessä vaimonsa Maryn kanssa, joka oli Englannin kuningas Jaakko II:n tytär. Tässä kuuluisassa "mainiossa vallankumouksessa" parlamentin valta nousi Englannissa suuremmaksi kuin kuninkaan. Parlamentarismin lisäksi Wilhelm ja Mary toivat Englantiin siis myös mopsit.

Nykyaika

Mopsit ovat suuria persoonallisuuksia. Niitä on pidetty vuosisatojen ajan puhtaasti seurakoirina, joten ne viihtyvät hyvin kotiympäristössä. Mopsit ovat kärsivällisiä, mikä tekee rodusta hyvän valinnan lapsiperheille. Koiria on kuitenkin käsiteltävä varovaisesti, sillä niiden pullottavat silmät ovat erityisen alttiit vahingoittumaan. Mopseja ei ole vaikea kouluttaa. Ulkoiluttamiseen niille suositellaan usein valjaita pelkän pannan asemasta. Mopsin lyttykuono aiheuttaa sille joskus hengitysvaikeuksia, mikä johtaa kuorsaamiseen ja huohottamiseen. On hyvin tärkeää olla lihottamatta mopsia, sillä se pahentaa hengitysoireita. Koostaan huolimatta mopsilla on innokkaan ja rohkean vahtikoiran maine.

Luonne

Tarkkaavainen ja hyvin ystävällinen.

Koko

Paino 6,3-8,1 kg Rotumääritelmä ei anna suosituskorkeutta. Tarkkaile koiran painoa, koska siitä tulee helposti ylipainoinen.

Liikunta

Rauhalliset kävelylenkit suositeltavia; onnellisin saadessaan kulkea hitaasti mukana. Vältä liikuntaa päivän kuumimpaan aikaan, sillä koira on altis lämpöhalvaukselle.

Kotioloissa

Valpus vahtikoira.

Käytös

Hiljainen ja kärsivällinen; ei aktiivinen, vaikka leikkisä; oppii nopeasti.

Turkinhoito

Vaatii vain vähäistä harjausta ja kampaamista.

Terveys

Silmä- ja hengitysongelmia; lihavuus lisää riskiä sairastua diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Lyhyesti

  • Kiltti koira
  • Todellinen sylikoira
  • Rauhallinen luonne
  • Helppohoitoinen turkki
  • Taipumusta ylipainoon
  • Vähäinen liikunnantarve
  • Voi tuhista ajoittain

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"