Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Papillon

Papillon ja phalène on innokas lenkkikaveri ja kykenee kulkemaan vaativammassakin maastossa ketteryytensä ansiosta, mutta osaa myös rauhoittua ja nauttia hellyttelystä eläkeläisten seurana tai lasten leikkikaverina. Toki lasten kanssa muistettava, että koira ei saa joutua leikkikaluksi ja valvomatta pienten lasten seuraan. Rodut sopivat mainiosti harrastuskumppaniksi niin agilityyn, tottelevaisuuskoulutukseen (toko, rally-toko) kuin jäljestämiseenkin. Toki perusluonteissa on eroavaisuuksia ja kannattaakin kasvattajan kanssa keskustella omista suunnitelmista, jotta löytyy se sinulle sopiva pentu.

Pentuina papillonit ja phalènet ovat vilkkaita ja vallattomia, mutta oppivaisia. Aikuisina ne rauhoittuvat, mutta säilyttävät aina valppaan ja iloisen luonteensa. Helposti koulutettavina nämä pikku veijarit sopivat hyvin niin agilityyn kuin tottelevaisuuskoulutukseenkin. Pienestä koostaan huolimatta papillonit ja phalènet tarvitsevat perus tottelevaisuuskoulutuksen.
Papillonit ja phalènet rakastavat ulkoilua ja reippaita lenkkejä kotiväen seurassa, mutta tyytyvät myös lyhempään ulkoiluun etenkin sään ollessa huono.

Papillon

Nooa Poseeraa. =) Nipsu leikkii :) Minua rupesi vähän ujostuttamaan. Nella sijoittui Louhenkujan Kuuran Kukka (Mimi) Molle Lady Baylet's Divo D'Artagnan

Nykyinen käyttötarkoitus

Jo vuosisatojen ajan ovat papillon ja phalène, mannermaiset kääpiöspanielit, ihastuttaneet ihmisiä iloisella ja vilkkaalla olemuksellaan. Riippuvakorvainen muoto phaléne on hieman harvinaisempi, mutta tänä päivän saavuttanut melkein yhtä suuren suosion kuin pystykorvainen papillon. Rotuja kutsutaan myös epävirallisella perhoskoira nimikkeellä, joka tarkoittaa kumpaakin muunnosta.

Hoito ja terveys

Papillonit ja phalènet ovat varsin terveitä ja pitkäikäisiä rotuja, eläen usein 14-18-vuotiaiksi. Perinnöllisinä sairauksia esiintyy jonkin verran, mm. polvilumpioiden sijoiltaan luiskahtamista (luxatio patella) ja PRA:ta (etenevä verkkokalvon surkastuma). 
PRA:n diagnosointiin on kehitetty kaksi geenitestiä: cord1 ja Pap_PRA1 (=CNGB1). PRA:n ilmeneminen voi johtua myös jostain vielä tuntemattomasta geenivirheestä. Silti jo näistä saadaan rodun terveyden kannalta tärkeää tietoa. Papilloneilla ja phalèneilla havaittu PRA on ns. väistyvägeeninen sairaus, joka ilmenee kliinisessä silmätestissä yleensä koiran ollessa 3-5-vuotias. Pennun hankintaa harkitessaan kannattaa tutustua rodun jalostuksentavoiteohjelmaan, josta löytyy tietoa rodussa löytyneistä sairauksista ja vioista laajemmin tietoa.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Papillon- ja Phalèneyhdistys ry.