Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Partacollie

Partacollie ei ole kaupunkilaisen eikä lenkkeilyä kaihtavan rotu. Se voi tulla toimeen kaupunkiympäristössäkin, jos sille tarjotaan runsaasti liikuntamahdollisuuksia. Partacollie sopii erityisen hyvin perheeseen, jossa on energisiä, teini-ikäisiä nuoria.

Pepin Lelu Roosa ja Frida Tyyne 3kk Manta mökillä Luka ponnarilla Kuutsa's Damn Good Lad Frida läheltä

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Partacollien varhaisvaiheet ovat hämärän peitossa, mutta se saattaa olla sukua puolalaiselle paimenkoiralle (polski owczarek nizinny), joka tunnettiin Skotlannissa jo 1500-luvulla. Kadonnut vanha walesilainen harmaa lammaskoira on myös voinut antaa osansa partacollien kehitykseen. Sen päätyönä oli karjan siirtäminen ennen mekaanisten kulkuvälineiden kehitystä. Rodun säilyminen on melkein pelkästään innokkaan harrastajan, Gwendoline Willisonin, omistautumisen ansiota. Hän hankki pari kappaletta näitä lähes kadonneita lammaskoiria vuonna 1944. Willison kehitti partiksen Bothkennar-kennelissään Buckinghamshiressä Englannissa. Jo 15 vuoden kuluttua koiria oli viety Yhdysvaltoihin, missä siitä tuli pian suosittu. Nykyisin rodun tulevaisuus on turvattu.

Alku partiksen kanssa

Nuoren partacollien kouluttaminen vie aikaa, jotta koirasta kehittyisi tottelevainen aikuinen. Varsinkin nuoret yksilöt voivat olla hyvin riehakkaita, eivätkä siksi sovi perheisiin, joissa on pikkulapsia. Nämä colliet nauttivat pitkistä kävelylenkeistä, mutta pentuja ei pidä lenkittää liikaa. Koska rotu on kehitetty työskentelemään ulkona, sillä on pehmeä eristävä alusturkki ja pidemmät säänkestävät päällyskarvat. Varaudu käyttämään paljon aikaa turkinhoitoon. Turkki vaalenee usein aikuistumisen myötä.

Luonne

Itsevarma ja eloisa.

Koko

Korkeus: uros 53-56 cm narttu 51-53 cm Rotumääritelmä ei anna painoa.

Liikunta

Tarvítsee pitkähköjälenkkejä. Pidä erossa kotieläimistä, sillä saattaa ajaa niitä takaa.

Kotioloissa

Energinen, eikä sopeudu, jos saa liian vähän liikuntaa; tarvitsee suuren pihan. Kehitä koiran kanssa ulkoilu rutiiniksi.

Käytös

Pennut kasvavat hitaasti verrattuna muihin rotuihin; narttuja sanotaan vaikeammin koulutettaviksi.

Turkinhoito

Harjaaminen on välttämätöntä. Harjaa säännöllisesti, jotta turkki ei mattaantuisi.

Terveys

Addisonin tautia, joka vaikuttaa lisämunuaisten toimintaan ja johtaa hoitamattomana kuolemaan. Tarkkaile ruoansulatusongelmia, jotka voivat olla oire taudista.

Lyhyesti

  • Riehakas
  • Kiltti
  • Vaatii turkinhoitoa
  • Viihtyy maaseudulla
  • Koulutus olennaista
  • Tarvitsee paljon liikuntaa

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"