Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Pinseri

Pinseri on sileäkarvainen, keskikokoinen ja ylväsryhtinen koira, jolla on sulavat linjat ja neliömäinen rakenne. 

Pinserin alkuperäinen käyttötarkoitus itsenäiseen työskentelyyn jalostettuna rotta- ja tallikoirana näkyy luonteessa vielä tänäkin päivänä, mikä tekee pinseristä haastavamman koiran kuin perinteiset seurakoirarodut. Pinseri ei sovellukaan jokaiseen perheeseen, eikä sitä lähtökohtaisesti suositella ensimmäiseksi koiraksi. Pinseri on voimakasluonteinen, itsepäinen, nopea ja hyvin vilkas rotu, jolla ei ole kovin suurta tarvetta miellyttää ketään. Toisaalta se on erittäin ihmisläheinen ja herkkä. 

Älykkäänä koirana pinseri on mukava ja haastava rotu monipuoliseen harrastustoimintaan. Pinseri on nokkela ja nopea oppimaan, mutta koska se ei ole erityisen miellyttämishaluinen, se vaatii motivoimista, ohjaajalta kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä paljon työtä – huumorintajua unohtamatta. 

Pinseri vaatii liikuntaa, toimintaa ja koulutusta. Se on hyvä ja monipuolinen harrastuskoira, vaikka toistaiseksi vain harvalla pinserillä on ollut merkittävä kilpailu-ura.

Vincent Veetivolmari "uuno" 8 vko Redi 1v. Sulkku Of Leijliden Qvick Yatzy Ceriinan Jeeves "Dani"

Historia

Pinseri on saksalainen rotu, joka polveutuu vanhoista eurooppalaisista suokoirista kuten snautserikin. Sillä on samat esi-isät kuin snautserilla, jota kutsuttiin myös karkeakarvaiseksi pinseriksi. Alun perin pinsereitä pidettiin Saksassa rotta- ja tallikoirina. Vuonna 1881 Saksan Koirarotujen yhdistys julkaisi rotumääritelmän pinseristä. 

Toisen maailmansodan aikana rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon. Rotu saatiin kuitenkin pelastettua parin sodan yli eläneen pinserin ja kolmen ylisuuren kääpiöpinserin avulla.
 
Pinseri on kautta aikojen ollut varsin harvinainen rotu niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Suomeen rotu on tullut jo 1910-luvulla, mutta varsinainen kasvatus on alkanut vasta 1960-luvulla.

Nykyinen käyttötarkoitus

Rotumääritelmän mukaan pinserin käyttötarkoitus on vahti- ja seurakoira. Pinseri on aktiivisen omistajan/perheen seura- ja harrastuskoira.

Ulkomuoto

Pinseri on vahva, elegantti ja neliömäinen. Pinserin värit ovat yksivärinen ruskea eri sävyissään ja musta ruskein merkein (black & tan). Karva on lyhyt ja kiiltävä.

 Pinserin pää on pitkänomainen, kaula jalo ja riittävän pitkä. Korvat ovat eteenpäin taittuneet. Runko on syvä ja tiivis, selkälinja aavistuksen laskeva. Liikkeet ovat pitkät ja maatavoittavat. Pinseri on ravaaja ja sen liikkeet ovat tasapainoiset, voimakkaat ja vapaat.

Hoito ja terveys

Pinseri on varsin helppohoitoinen. Sileälle turkille ei tarvitse tehdä käytännössä muuta kuin poistaa irtokarvat harjalla. Hoitotoimenpiteet supistuvat normaaliin koiran terveydenhoitoon, pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkaamiseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

 Pinseri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu, etenkin kun ottaa huomioon kannan pienen koon. Silmäsairauksista pinsereillä esiintyy perinnöllistä harmaakaihia (HC) ja PHTVL/PHPV:ta. Jonkin verran esiintyy lievää lonkkaniveldysplasiaa (C-lonkat), joka ei käytännössä rodun suhteellisen kevyen rakenteen vuoksi aiheuta koiralle olennaista haittaa. 

Nuorten pinsereiden yleisin terveysongelma on halkeilevat ja kärjistään verta vuotavat korvanlehdet. Vaiva on yleinen etenkin nuorilla, alle 2-vuotiailla koirilla. 

Toinen pinserille ominainen vaiva on ensimmäiseen penikkatautirokotukseen liittyvä rokotusreaktio. Oireet ilmaantuvat yleensä 8-14 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja ilmenevät tyypillisesti tasapainovaikeuksina, vapinana ja oksenteluna. Oireet kestävät muutamasta vuorokaudesta noin viikkoon. Reagoineet koirat ovat toipuneet ennalleen, eikä vastaavia oireita ole yleensä esiintynyt enää seuraavilla rokotuskerroilla. Jalostuksessa koiria, joilla itsellään tai useammalla pentuesisaruksista on ollut rokotusoireita, ei tulisi yhdistää. Tällä tavoin rokotusreaktioiden määrää onkin saatu vähennettyä.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 2 eli Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Pinserit ry.

Yhdistys perustettiin vuonna 1981 ja se sai rotujärjestöoikeudet marraskuussa 2011. 

Pinserit ry:n kokonaisjäsenmäärä oli vuoden 2011 lopussa 268. Yhdistys seuraa ja ohjaa jalostustoimintaa mm. järjestämällä keskustelu-, neuvottelu- ja koulutustilaisuuksia, näyttelyitä, kokeita, kilpailuja, kerhoiltoja ja kursseja. Myös jalostustarkastukset, silmätutkimukset ja luonnetestit kuuluvat säännöllisesti yhdistyksen tapahtumakalenteriin. Yhdityksen aktiivinen agilityjaosto PinAgi järjestää agilityharjoituksia ympäri vuoden. Pinserit ry muistaa jäseniään laadukkaalla Snautseri-Pinseri-lehdellä neljä kertaa vuodessa.



Pinserikasvattajia on niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa verrattain vähän. Vuosittaiset rekisteröintimäärät jäävät Suomessa alle 100 yksilöön vuodessa. Suomalaiset pinserit ovat maailman huipputasoa ja ne menestyvät yleensä erinomaisesti kansainvälisissä näyttelyissä.



Pinserit ry:n www-sivut: www.pinserit.fi

Muita linkkejä:

Pinserit ry:n agilityjaosto PinAgi http://www.pinserit.fi/pinagi
Snautseri-Pinseri-lehti http://personal.inet.fi/yhdistys/snautseri-pinseri/