Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Porcelaine

Porcelaine on jäljestävä metsästyskoirarotu ja kotoisin keski-Ranskasta.

Logpoint Bastillen pennut 2 Logpoint Porcelaine pennut b Logpoint Porcelaine pennut a Logpoint Porcelaine pennut ja Pastilli Logpoint Porcelainet Voittaja 2007 näyttelyssä Logpoint Bastille du Pays des Maitres Sonneurs, Voittaja 2007 Logpoint Porcelaine pennut c

Historia

Rodun katsotaan olevan vanhin ranskalainen jäljestyskoirarotu ja se tunnetaan kotimaassaan myös nimellä Chien de Franche-Comté entisen lähellä Sveitsiä sijainneen ranskalaisalueen nimen mukaan. Ranskan vallankumouksen (1789-1799) jälkeen rotua havaittiin Sveitsin ja Ranskan rajan molemmin puolin, mikä johti epätietoisuuteen rodun alkuperämaasta. Tuolloin rotu oli vähällä kadota, mutta nykyisin rodun perimä on herätetty ja voi hyvin kotimaassaan. Rotu on tunnistettu Ranskassa vuodesta 1845 lähtien ja Sveitsissä vuodesta 1880.

Nykyinen käyttötarkoitus

Koiraa käytetään kotimaassaan pääasiassa jäniksen, peuran ja villisian metsästykseen. Ranskalaisista metsästyskoiraroduista porcelaine on yksi niistä harvoista, joka on lyönyt itsensä läpi myös kansainvälisissä koirapiireissä, mutta laumametsästykseen sitä käytetään lähinnä kotimaassaan, Sveitsissä sekä Italiassa.

Luonne ja käyttöominaisuudet:

Luonne ja käyttöominaisuudet
Saadessaan riittävästi liikuntaa ja virikkeitä rotu on todella rauhallinen, hiljainen, hellä ja ihana kotikoira. Sosiaalistaminen ja kiinteä ihmiskontakti pentu- ja kasvuvaiheessa on erittäin tärkeää, muutoin pennusta voi kasvaa työläästi kontaktissa pidettävä. Reviirin vahtimisviettiä ei juurikaan ole, ulvontahaukku ilmenee nimenomaan vain metsästystilanteissa ja muutoin rotu on kotioloissa todella hiljainen, lähes äänetön.

Kotioloissa koira on miellyttävä käsitellä. Toisten koirien kanssa rotu tulee hyvin toimeen ja on lapsiystävällinen. Jos koiraa käytetään metsästykseen, se on ominaisuuksiltaan energinen, väsymätön ja rohkea metsästäjä. Tämä ystävällinen koira omaa erinomaisen hajuaistin ja sen metsästyshaukku on vertaansa vailla – sointuva, kauaskantava haukunnan sekä ulvonnan yhdistelmä. Metsästyksessä rotua käytetään pääasiassa ryhmämetsästykseen ja ne kykenevät jäljittämään riistaa ilman ihmisohjausta. Rodun kehittymisessä ovatkin korostuneet sekä sosiaalinen luonne että itsenäinen, rohkea metsästysasenne. Ranskasta saamiemme tietojen mukaan rotu oppii metsästämään isännälleen myös vailla laumatukea saatuaan siihen koulutuksen.

Ulkomuoto

Rotu on saanut nimensä ainutlaatuisen kiiltävästä ja läpikuultavasta karvapeitteestään. Porcelaine –koira on kuin valkoinen, hohtava posliinipatsas. Rotu erottuu ulkomuodoltaan edukseen erityisesti hienon päänmuodon, mustan ja suuren kirsun sekä tummien silmiensä ansiosta. Kasvojen ilme on lempeä ja suorakatseinen. Suuret roikkuvat korvalehdet ovat ohuet, kauniin simpukanmuotoiset ja kärjestään kapenevat. Kaula on pitkä ja hoikka, häntä juurestaan vahva ja kapenee kärkeä kohti. Erityistä ja ainutlaatuista rodussa on sen iho ja karvapeite. Ihon tulee olla väriltään vaaleanpunainen, jossa on mustia, ympyriäisiä pigmenttiläikkiä. Ihon mustat läikät kuultavat valkoisen karvapeitteen läpi ja läpikuultavuus saa aikaan vaikutelman lasimaisesta, sinertävän posliininhohtoisesta värityksestä. Karvapeite on hyvin lyhyt ja koostuu ohuista pääasiassa valkoisista tai läpikuultavista karvoista. Karvapeitteessä sallitaan oranssinbeiget läikät kehon alueella ja erityisesti korvien ja pään alueella. Karvapeite on erittäin helppohoitoinen, tarvitsee pesua ainoastaan vaikeasti likaantuessaan. Kauneutensa ja jalon ulkonäon ansiosta rotu on ihanteellinen näyttelytoiminnasta kiinnostuneille.

Säkäkorkeudeltaan nartut ovat 53,5 – 56 cm ja urokset 56 – 58.5 cm. Normaali paino vaihtelee 25- 27,9 kiloon.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 6 eli Ajavat ja jäljestävät koirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Heikki Peltoperä / kennel Logpoint.