Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Schipperke

Tämä pieni vahti- ja seurakoira on kotoisin Belgiasta. Rodun nimi tulee flaamin kielestä ja tarkoittaa pientä paimenta. Sillä on todennäköisesti belgianpaimenkoiran kanssa yhteinen esi-isä. Tämä oli leuvenaariksi kutsuttu, melko pienikokoinen ja musta paimenkoira.

Ihanan vilpoisa nurmi Rollo ja Pongo taikurin santeri Sani (Durante Rubiini) Totta kai olen söpö! Laimarin Rosita Käpylä Mystic

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Rodun historiaa voidaan jäljittää 1600-luvulle saakka. Sitä on käytetty työkoirana monenlaisissa tehtävissä, kuten paimenena ja rotanpyytäjänä sekä metsästäjien ja kanavalaivureiden apulaisena. Rotuun kuuluvia koiria osallistui ensimmäiseen järjestettyyn koiranäyttelyyn Brysselissä vuonna 1690. Koirien omistajat olivat taitavina käsityöläisinä tehneet koirilleen koristeellisia kaulapantoja. Näistä työläisjuurista schipperke nousi belgialaisen yhteiskunnan huipulle, kun Belgian kuningatar Marie Henriette hankki itselleen sellaisen vuonna 1885. Tämä teki schipperkestä kansainvälisesti tunnetun, minkä seurauksena rotu nähtiin Englannissa ensimmäisen kerran vuonna 1887 ja Yhdysvalloissa seuraavana vuonna. Vuosisadan vaihteeseen mennessä tästä vilkkaasta koirasta oli tullut kotimaansa halutuin koirarotu.

Ulkonäkö ja luonne

Schipperke on epätavallinen rotu siinä, että jotkin yksilöt syntyvät luonnostaan ilman häntää. Turkin väri on perinteisesti ja rotumääritelmän mukaan musta. Schipperken vetoavampiin ominaisuuksiin kuuluu sen omistautuminen lähipiirinsä ihmisille. Koira sopii täydellisesti yksineläjälle, koska se muodostaa erityisen läheisen siteen omistajaansa. Se on valpas vahtikoira ja viihtyy kaupunkiympäristössä.

Luonne

Hyvin uskollinen; epäluuloinen vieraita kohtaan. Pidä koiraa silmällä muiden ihmisten seurassa, varsinkin lasten.

Koko

Paino: 3-9 kg Rotumääritelmä ei anna suosituskorkeutta. Urokset ovat yleensä selvästi korkeampia ja painavampia kuin nartut.

Liikunta

Tarvitsee paljon liikuntaa. Vie lenkille vähintään kerran päivässä.

Kotioloissa

Ei tarvitse paljon tilaa.

Käytös

Varoittaa tunkeilijoista. Kouluta olemaan haukkumatta turhaan.

Turkinhoito

Uroksilla voi olla tuuheampi turkki. Harjaa viikoittain.

Terveys

Silmäongelmia, kuten etenevä verkkokalvon surkastuma (PRA); aineenvaihduntasairaus MPS 111B.

Lyhyesti

  • Helppo hoidettava
  • Erittäin helppo koulutettava
  • Nauttii leikkimisestä
  • Innokas vahtikoira
  • Vilkas luonne
  • Tavallisesti pitkäikäinen

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"