Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Skyenterrieri

Skyenterrieri on pitkä, matala ja runsas- turkkinen terrierirotu. Vaikka rodun edustajia on Suomessa lukumääräisesti vähän, ovat rodun suomalaiset edustajat maailmankuuluja.

Ofra Lia Faill Always Yours "Kermainen Poseeraus" Of Skyeline Coco Chanel Finnsky Ringleader Jami ja joulun ihmeitä Molly

Historia

Skyenterrierirodun syntysija, kuten useiden nykyisten terrierirotujen, on Skotlannissa. Skyenterrierin kotipaikka on Luoteis-Skotlannin Sisä-Hebridien saariryhmän suurin saari, Skye. Rotu on varsin vanha, mutta sitä ei juurikaan tavattu kotisaarensa ulkopuolella ennen 1800-luvun puoliväliä. Rodun alkuperästä kertoo legenda, jonka mukaan Espanjan voittamattoman Armadan haaksirikko myrskyssä Hebridien edustalla noin vuonna 1588 toi Skyelle maltankoira, joka sitten sekoittui paikallisiin terriereihin. Alunperin skye on ollut käyttökoira, jonka pitkä turkki suojasi sitä saaren risukkoisessa ja kivikkoisessa maastossa ketun ja mäyrän ja pikkupetojen metsästyksessä. Jo 1800-luvun lopulta lähtien rotu on ollut lähes puhdas seurakoira ja sen koko on kasvanut alkuperäisestä, luoliin mahtuvasta kevytrakenteisemmasta cairn-tyyppisestä työterrieristä niin, ettei sitä voi enää alkuperäisessä työssään käyttääkään. Skyesaaren terriereistä cairn onkin säilyttänyt työkoiran olemuksensa, mutta skye on puhdas seurakoirarotu, jonka jalostuksessa on jo viime vuosisadalta lähtien pyritty korostamaan hienostuneita, elegantteja piirteitä. Samoin on pitkä historia puhtaana seurakoirarotuna muokannut skyen luonnetta: se on rauhallinen, mutta tarvittaessa sillä tulisi olla myös terrieritemperamenttia.

Nykyinen käyttötarkoitus

Seurakoira.

Hoito ja terveys

Huolimatta runsaasta turkistaan skye on suhteellisen helppohoitoinen rotu. Monet kavahtavat sen pitkää turkkia - turhaan. Karvanlähtöaikaa ei ole, eikä rotu vaadi trimmausta. Jo pentuiällä totuttelu viikottaiseen harjaukseen riittää. Rotu on myös suhteellisen terve huolimatta oudosta rakenteestaan - pitkästä selästä ja lyhyistä jaloista. Juoksuratojen kunkkua skyesta ei ehkä saa, mutta ihan mukiinmenevän lenkkikaverin kyllä. Yleisesti esiintyviä perinnöllisiä sairauksia rodussa ei ole myöskään toistaiseksi ilmennyt. Suurimman haasteen skyen omistajalle asettaa kuitenkin koiran luonne - jos sitä ymmärtää, parempaa koiraa ei olekaan!

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Skyenterrierikerho ry.

Rotua harrastava yhdistys, Skyenterrierikerho r.y. on perustettu vuonna 1970 edistämään puhdasrotuisten skyenterriereiden käyttöä ja kasvatusta. Sitä toteutetaan kerhotilaisuuksien (mm. erikoisnäyttelyt ja open showt), jäsenlehden ja jalostusneuvonnan avulla. Yhdistyksen jäsenenä saat Skye- ja Terrilife-lehdet jotka molemmat ilmestyvät neljä kertaa vuodessa. Skyenterrierikerho on Suomen Terrierijärjestö r.y:n jäsenjärjestö.