Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Suomenpystykorva

Suomenpystykorvan silmiinpistävin ominaisuus on sen viehättävä kellanpunainen väri. Rotu on kehitetty apulaiseksi lintujen ja oravien metsästykseen. Nykyisin suomenpystykorvaa pidetään yleisesti eri puolilla maailma seurakoirana.

ellakoirA Nalli 10v. Siru söpöilee Ellu höpö Sepi-vanhus Urkkalammen Topi Piki

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Taustaa

Suomenpystykorvan varhaisesta muodosta on kirjallisia tietoja jo 1600-luvulta. Se kehitettiin roduksi 1800-luvun alkupuolella koirista, joita oli käytetty metsissä jo tuhansia vuosia metsästyksen apuna. Sen erikoisuus on saaliin osoittaminen: kun pystykorva huomaa linnun, se pysähtyy puun alle ja aloittaa luonteenomaisen haukkunsa. Siinä saattaa olla jopa 160 haukahdusta minuutissa. Haukkuun liittyy tuuhean hännän kiihkeä heilutus, jonka sanotaan hypnotisoivan linnun niin, ettei se lennä pois. Lintu katsoo tiukasti koiraa, joka kiertää puun tyveä, eikä huomaa metsästäjän lähestymistä. 1800-luvun lopulla suomenpystykorvaa uhkasi risteytyminen muiden rotujen kanssa, mutta yli 30 vuotta kestänyt huolellinen kasvatusohjelma takasi rodun säilymisen.

Kotona

Suurin hankaluus suomenpystykorvan pitämisessä lemmikkinä liittyy sen työskentelytapaan maastossa. Se on todennäköisesti varsin äänekäs ja voi haukkua jatkuvasti. Tämä tekee siitä tietysti hyvän vahtikoiran. Suomenpystykorva on luonteeltaan sitkeä ja vankka ja sopii hyvin perheen lemmikiksi. Se tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta ei jaa kotiaan yhtä mielellään muiden koirien kanssa.

Luonne

Herkkä mutta vahvatahtoinen; ei osoita erityisesti kiintymystään omistajalleen.

Koko

Korkeus: uros 43-50 cm, narttu 39-45 cm Paino: uros 12-13 kg, narttu 7-10 kg

Liikunta

Nauttii kävelyretkistä metsissä; varsin toimelias. Totuta varhain muihin koiriin, jotta kävelyllä ei tulisi turhaa kahakointia.

Kotioloissa

Hyvä perhekoira.

Käytös

Vastaanottavainen palkitseville koulutusmenetelmille. Yritä estää jatkuvaa haukkumista jo nuoresta pitäen.

Turkinhoito

Harjattava säännöllisesti erityisesti karvanvaihdon aikana; pentu alkaa saada aikuisväriä vasta kuuden kuukauden iässä tai jopa myöhemmin. Harjaa aluskarvaa karvanvaihdon aikana - erityisen tärkeää tämä on keväisin.

Terveys

Lonkkavikaa; polvilumpioluksaatiota; epilepsiaa. Varmista, että lonkat on tutkittu sukulinjoista; polvet voivat vaatia leikkausta.

Lyhyesti

  • Silmiinpistävä väri
  • Äänekäs
  • Tarvitsee säännöllistä turkin hoitoa
  • Valpas mutta ystävällinen
  • Keskikokoinen

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"