Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Tanskandoggi

Tanskandogin jalossa yleisvaikutelmassa suureen, voimakkaaseen ja tasapainoiseen rakenteeseen yhdistyvät ylväys ja tyylikkyys. Tanskandoggi on koiramaailman Apollo, joka antaa katsojalle vaikutelman jalosta patsaasta. Luonteeltaan tanskandoggi on ystävällinen, lempeä ja omistajiinsa, erityisesti lapsiin kiintyvä; pidättyväinen vieraita kohtaan. Vaatimuksena on itsevarma, peloton, helposti käsiteltävä ja oppivainen seura- ja perhekoira, jolla on korkea ärsytyskynnys; ei käytökseltään hyökkäävä.

Tanskandoggi

vähäx oon söpö.. Kooma 1v Sylipainia  Rossin Bora vol.2 Viva Mi'Havana Boyfriend

Historia

Nykyisen tanskandogin esi-isinä pidetään vanhoja "Bullenbeissereita" kuten myös ajavia vinttikoiria ja villisikakoiria, jotka olivat englantilaistyyppisen vahvan mastiffin sekä nopean ja ketterän vinttikoiran välimuotoja. Ensisijaisesti doggi-nimitystä käytettiin suuresta ja voimakkaasta koirasta, jonka ei tarvinnut olla mitään tiettyä rotua. Myöhemmät nimet kuten ulmindoggi, englannindoggi, tanskandoggi, ajava vinttikoira, villisikakoira ja suuri doggi kuvasivat näiden koirien eri tyyppejä värin ja koon mukaan. Berliinissä vuonna 1878 tri Bodinusin johdolla kokoontuneet seitsemän asiaan vihkiytynyttä kasvattajaa ja ulkomuototuomaria päättivät, että kaikkia edellä mainittuja muunnoksia aletaan kutsua nimellä "Deutsche Dogge". Näin luotiin perusta itsenäisen saksalaisen koirarodun kasvatukselle. Vuoden 1880 Berliinin näyttelyn perusteella tanskandogille vahvistettiin ensimmäinen rotumääritelmä, jota "Deutsche Doggen Club 1888 e.V." on vuodesta 1888 valvonut ja vuosien varrella useasti muuttanut. Nykyinen rotumääritelmä on laadittu FCI:n mallin mukaiseksi.

Nykyinen käyttötarkoitus

Nykyisin tanskandoggi on seurakoira, jonka voi ottaa mukaansa niin lenkille kuin harrastamaan. Koiranäyttelyt ovat yleisin harrastusmuoto, mutta tanskandoggeja näkyy myös niin agility-, toko-, vepe- kuin juoksuradoillakin.

Ulkomuoto

Nykyinen tanskandoggi on suuri, voimakas ja tasapainoinen koira, jossa yhdistyy ylväys, voima ja tyylikkyys. Rodussa ei ole liioiteltuja yksityiskohtia, jollei suurta kokoa lasketa sellaiseksi. Voiman ja tyylin tulee ilmentyä koossa, liikuntatavassa, luustossa ja lihaksistossa. Tanskandoggi on rakenteeltaan lähes neliömäinen koira, raajojen ja rungon mittasuhteiden tulee olla 50/50 ja koiran tulee ylittää minimikorkeus, ylärajaa ei ole, kunhan koira on sopusointuinen. Tanskandogilla on kokonaisuuteensa nähden pitkänomainen ja kapea pää, joka on selväpiirteinen ja ilmeikäs, oikea ystävällinen tai rauhallinen ilme on dogille tärkeä.

Tämän hetkinen ulkomuoto vastaa kohtuullisen hyvin rotumääritelmää, parannettavaa kuitenkin löytyy. Rodun suurimpia ongelmia tällä hetkellä ovat epätyypilliset päät ja ilmeet, jyrkät lantiot ja erittäin avoimet etukulmaukset. Rakenteelliset virheet ovat tuoneet rotuun myös epätyypilliset liikkeet, askel on lyhyt ja tehoton eikä ravaajalle sopiva. Jonkin verran esiintyy myös yleistä keveyttä ja ilmavuutta, harlekiineissa olisi oikeaan väriin kiinnitettävä enemmän huomiota.

Hoito ja terveys

Suomessa tanskandogeilla yleisimmin esiintyviä vakavia sairauksia ovat mahalaukunkiertymä, sydänsairaudet sekä erilaiset syövät ja kasvaimet. Näiden yhteenlaskettu osuus kuolinsyistä on terveyskyselyiden perusteella huomattava. Jättirotuna tanskandogeilla esiintyy myös kasvuhäiriöitä.

Lisätietoa sairauksista ja niiden esiintyvyydestä löytyy osoitteesta http://www.greatdane.fi/jalostus_jto.htm

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 2 eli Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Tanskandoggi ry.

Suomen Tanskandoggi ry on perustettu vuonna 1972. Yhdistyksen kotipaikka on sen perustamisesta lukien ollut Helsinki.
Yhdistyksen päätavoite on saada tanskandoggirotu säilymään rotumääritelmän mukaisena niin luonteellisesti kuin ulkonäöllisesti unohtamatta ja vähättelemättä yhtä tärkeintä ominaisuutta - terveyttä.
Yhdistyksen alaisena toimii monia toimikuntia mm. jalostus-, lehti-, rescue sekä
näyttelytoimikunnat. Eri puolelle Suomea on perustettu paikallisia aluejaostoja, joiden tehtävänä on paikkakuntakohtaisesti koota harrastajat yhteen ja järjestää erilaista toimintaa.
Yhdistys julkaisee omaa jäsenlehteä Tanskandoggi 4 kertaa vuodessa, jossa tiedotetaan eri tapahtumista ja kerrotaan ajankohtaisista asioista. Lehdessä julkaistaan näyttely- ja kilpailutuloksia, koiriemme terveys- ja tutkimustuloksia ym. asiaa koirista ja niiden omistamisesta.
Jalostustoimikunnallamme on suuri tehtävä rodunjalostusta ajatellen. Toimikunta toimii yhdistyskokouksen hyväksymien toimintaohjeiden mukaisesti neuvoen ja opastaen kasvattajia heidän tarpeidensa mukaan. Rotumme jokaisella väriryhmällä; musta-harlekiini, sininen ja keltainen-tiikerijuovainen, on oma jalostusneuvoja, joka on oman väriryhmänsä kasvattaja ja omaa jalostusneuvojalle tarpeellisen tietomäärän jalostuksen osalta. Jalostustoimikunnan jäseneninä on myös ns. erityisasiantuntijoita, kuten ulkomuototuomari ja eläinlääkäri. Jalostus- sekä jälkeläistarkastuksia järjestetään tarvittaessa. Jalostustoimikunnan hyväksymiä pentueita välitetään yhdistyksemme pentuvälityksen kautta.

Yhdistyksen nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.greatdane.fi/