Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Vehnäterrieri

Vehnäterrieri on monikäyttöinen terrierirotu Irlannista. Sitä käytettiin monenlaisiin töihin maatiloilla ja se työskenteli usein omatoimisesti. Viime aikoina vehnäterrieristä on tullut myös näyttelykoira.

Luca ja Frida Vella 7 viikkoa Bella väsähti (n. 8 vk) Vehnä rentona Rolle viihtyy keinussa Wheatstone Terri Lee Haluun jo sisälle... - Rolle 4,5 kk

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Taustaa

Vehnäterrierin tyyppiset terrierit ovat olleet Irlannissa paikoin tavanomainen näky työkoirina jo oli kahden vuosisadan ajan. Vehnäterrieri on mahdollisesti vanhin Irlannin neljästä terrierirodusta. Viime aikoihin asti koiran tärkeimpinä ominaisuuksina on pidetty sen työskentelytaitoihin liittyviä seikkoja, eikä sitä ole yhdenmukaistettu näyttelytarkoituksiin. Irlannin kennelklubi rekisteröi rodun vasta vuonna 1937. Suomeen se tuli ensimmäisen kerran vuonna 1963, ja nykyisin vehnäterrieri on sadan suosituimman rodun joukossa.

Ulkonäkö ja persoonallisuus

Toisin kuin muilla terriereillä, vehnäterrierillä on pehmeä silkkinen turkki, joka on väriltään vehnänvaalea. Pennuilla on tummempi turkki kuin aikuisilla. Aikuisturkin kehittyminen täyteen mittaan voi viedä 18 kuukautta. Vehnäterrierin hoito on jonkin verran helpompaa kuin muiden terrierien, koska sen yksikerroksista turkkia ei nypitä eikä leikata näyttelytarkoituksiin. Päivittäinen turkinhoito on silti tärkeää, samoin kuin korvien ja kynsien tarkistus ja hoito. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti silmien yläpuolella oleviin karvoihin, ja neuvoa kannattaa kysyä rodun tuntevalta ammattitrimmaajalta. Vehnäterrierit nauttivat takaa-ajosta, ja ne pystyvät hyppäämään korkealle. Koulutus on vaativampaa kuin joidenkin muiden rotujen kohdalla.

Luonne

Älykäs ja eloisa; hyvin itsenäinen, mikä tekee koulutuksesta vaikeaa; ystävällinen. Ole kärsivällinen kouluttaessasi.

Koko

Korkeus: uros 46-48 cm, narttu vähän matalampi. Paino: 18-20,5 kg, narttu vähän kevyempi.

Liikunta

Taipumus vetää hihnassa. Vie lenkille päivittäin - se on tärkeää.

Kotioloissa

Sopii perheeseen, jossa on vanhempia lapsia.

Käytös

Melko leikkisä. Panosta koiran koulutukseen pennusta lähtien.

Turkinhoito

Pehmeälaatuinen turkki; päivittäinen harjaus on tärkeää. Älä unohda korvia.

Terveys

Munuaisdysplasiaa, jossa munuainen on kehittynyt epänormaalisti; Addisonin tautia, jonka aiheuttaa lisämunuaisten toimintahäiriö. Seulonta on mahdollista.

Lyhyesti

  • Älykäs kumppani
  • Ystävällinen perheenjäsenille
  • Melko sopeutuvainen
  • Erikoinen turkki
  • Koulutus voi olla ongelmallista

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"