Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Maanantaina, 23.07.2012 klo 21:57

Koiran kanssa matkalla – lentomatkustus

Koirat.comin Koiran kanssa matkalla-juttusarjassa käsitellään tällä kertaa lentomatkustamista


Matkavalmistelut tulee aloittaa ajoissa, koska kaikilla lennoilla ei ole automaattisesti paikkaa koiran kanssa matkustavalle ja lisäksi maahantuontisäännösten selvittämisessä ja papereiden ja leimojen hankkimisessa koiralle voi mennä aikaa. Kotimaan lennoilla maahantuontisäännöksiä ei tietenkään tarvitse selvittää, mutta paikka on silti varattava ajoissa. Allerginen matkustaja voi pyytää lentoa suljettavaksi koirallisilta matkustajilta. Vastavuoroisesti, mikäli koirallinen matkustaja on ehtinyt varata koiran paikan lennolle, voidaan allerginen matkustaja ohjata toiselle lentovuorolle.

Koiran kanssa lentämisen säännöt ovat lentoyhtiökohtaisia, joten ne tulee tarkistaa aina oman lentoyhtiön nettisivuilta tai asiakaspalvelusta. Pääsääntöisesti pienet koirat saavat matkustaa matkustamossa. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi Finnairin lomalennoilla (pakettimatkajärjestäjien esim. Aurinkomatkojen lentovuorot) myös pienet koirat matkustavat ruumassa. Painoraja kantolaitteineen on pienellä koiralla yleensä 8kg. Tätä suuremmat matkustavat ruumassa. Kantolaitteen tulee olla tukeva ja koiran on pysyttävä sen sisällä koko lennon ajan. Ruumassa matkustavan koiran kuljetuslaitteeseen (yleensä häkki) on lisäksi asetettava mahdollisuus juottaa koiraa kuljetuslaitteen ulkopuolelta. Lentokentälle kannattaa varata hyvin aikaa, koska koira on erikoismatkatavara, minkä käsittelyssä voi joskus tulla viivettä.

Mikäli lentomatkan tarkoituksena on vain hakea ulkomailta hankittu koira Suomeen, riittää kun tarkistaa Eviran sivuilta voimassaolevat maahantuontimääräykset Suomeen. Mikäli taas kyseessä on lomamatka tai näyttelymatka tai muu matka, jossa sekä matkustetaan kohdemaahan että palataan sieltä takaisinkin koiran kanssa, tulee määräykset selvittää myös kohdemaan viranomaisilta. Esimerkiksi Ruotsiin matkustaville oikea viranomainen on Jordbruksverket. Yleisvaatimus lähes kaikkialle on, että koiralla tulee olla mikrosiru (vanhemmille koirille myös tatuointi saattaa olla sallittu) ja voimassaoleva raivotautirokotus. EU:n alueella matkustavilla koirilla tulee olla aina lemmikkieläinpassi.

Maahantuontisäännöksissä kannattaa tieto tarkistaa aina juuri ennen matkalle lähtöä suoraan viranomaisilta. Määräykset muuttuvat aika ajoin, joten esimerkiksi painetuissa kirjoissa voi olla vanhentunutta tietoa. Vielä vuonna 2011 Ruotsiin vaadittiin raivotaudin vasta-ainetesti, mutta vuonna 2012 tämä vaatimus on poistunut. Suomeen saapuvien koirien ekinokokkoosilääkityssäännötkin muuttuivat vuoden 2012 alusta: vanhan säännön mukaan ekinokokkoosilääkitys tuli antaa 1-30vrk ennen maahantuontia, mutta 1.1.2012 alkaen lääkitys on annettava 1-5vrk ennen maahantuontia.

Lentokentällä koiran kanssa matkustavan tulee tehdä lähtöselvitys tiskillä. Virkailija tarkastaa kantokassin tai häkin ja mahdollisesti myös koiran paperit. Ruumaan menevä koira kuljetetaan lähtöselvityksen jälkeen erikoismatkatavaraovelle, josta lentokentän työntekijät huolehtivat häkin lentokoneeseen. Perillä kohteessa ruumassa matkustanut koira haetaan saapuvien erikoismatkatavaroiden ovelta, mikä on yleensä samassa tilassa matkatavarahihnan kanssa. Matkustamossa matkustava koira kulkee haltijansa kanssa normaaliin tapaan turvatarkastukseen. Koira tulee ottaa pois kantolaitteestaan turvatarkastuksen ajaksi. Joskus turvatarkastaja taluttaa itse koiran metallinpaljastusportin läpi, joskus taas haltija kuljettaa koiran portista. Kantolaite menee normaaliin tapaan läpivalaisulaitteen läpi. Lähtöaulassa koira saa olla kantolaitteen ulkopuolella, mutta se ei välttämättä pääse esimerkiksi kahviloihin. Viimeistään lähtöportilla koira tulee laittaa kantolaitteen sisälle ja se tulee pitää siellä aina siihen asti kunnes ollaan poistuttu lentokoneesta. Lennon aikana matkustamossa olevaa koiraa saa juottaa ja etenkin pidemmillä lennoilla niin myös täytyy tehdä – tuleehan ihmisenkin juoda lennon aikana. Mikäli kyseessä on ulkomaanlento, tulee lennon laskeuduttua koirallisen matkustajan kulkea tullattavaa-kaistan läpi ja esitettävä koiran maahantuontidokumentit (eli EU:n alueella lemmikkieläinpassi, missä on tarvittavat leimat) tullivirkailijoille.Koirat.com - 23.07.2012

Aiheeseen liittyviä uutisia: