Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Tiistaina, 29.06.2010 klo 22:25

Koiran kanssa matkalla - mitä tulee ottaa huomioon

Kesälomakausi alkaa ja moni lähtee matkalle. Kohteesta ja kestosta riippuen koirankin voi ottaa reissuun mukaan. Koirat.com listasi vinkkejä ja linkkejä, mitä tulee ottaa huomioon koiran kanssa matkustettaessa


Perusvarustus päiväretkelle:

Vesipullo ja juomakuppi
Pienet ensiapuvälineet (ainakin sidetarpeita, punkkipihdit ja kyypakkaus)
Pyyhe, talouspaperirulla, kakkapusseja

Perusvarustus pidemmille matkoille:

Vesipullo ja juomakuppi
Ruokakuppi ja riittävästi ruokaa
Jokin unialusta
Lelu
Hieman suuremmat ensiapuvälineet (sidetarpeita, kyypakkaus, punkkipihdit, särkylääkettä)
Pyyhe, talouspaperirulla, kakkapusseja

Koiran kanssa sopivia retkikohteita ovat erilaiset ulkoilualueet ja retkeilyreitit. Myös erilaiset linnanrauniot ja muut ulkona olevat kohteet voivat olla sopivia. Näistä saa tietoa yleensä kuntien nettisivuilta. Valtion omistuksessa olevat retkikohteet löytyvät Metsähallituksen sivuilta

Kun nälkä yllättää, kannattaa muistaa, että koira ei ole automaattisesti tervetullut terassille tai ulkoilmakahvilaan. Omistajan tulee aina kysyä, saako koiran kanssa tulla ravintolaan. Omat eväät ovatkin varmempi vaihtoehto huolehtia omistajan ravitsemuksesta retkellä.

Matkan voi taittaa useammalla eri kulkupelillä. Tässä listattuna yleisimmät:

Lähiliikenteen linja-autoissa käytäntö vaihtelee paikkakunnittain, saako koiran kanssa matkustaa.

Kaukoliikenteen linja-autoissa koiran paikka on aina bussin takaosassa. Mikäli autossa on jo valmiiksi allerginen matkustaja, voi hän kieltää koiraa nousemasta kyytiin. Mikäli taas koira on bussissa ennen allergikkoa, on koiralla oikeus olla bussissa ja allergisen odotettava tarvittaessa seuraavaa vuoroa. Joillain yhtiöillä koirat matkustavat ilmaiseksi, toiset taas saattavat periä koirasta maksun. Matkahuollon sivuilta löytyy tarkempia matkustusohjeita.

Junissa, pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junissa ja Helsingin metrossa koirille on erilliset vaunut ja/tai osastot, joissa ne voivat matkustaa. Metrossa ja lähijunissa koirat kulkevat maksutta, kaukojunissa maksu on 5e/koira riippumatta matkan pituudesta tai junanvaihtojen määrästä. Lisätietoja löytyy VR:n sivuilta junien osalta. Metromatkustamisesta saa lisätietoa HKL:n sivuilta

Omassa autossa koira kannattaa turvallisuussyistä kuljettaa joko turvavöissä, häkissä tai verkolla erotetussa auton takaosassa. Mikäli koira on pakko jättää autoon yksin odottamaan, tulee auto pysäköidä varjoon, auton ikkunat avata reilusti raolleen ja koiralle jättää vettä. Missään nimessä koiraa ei saa kesäaikana jättää pitkäksi aikaa yksin autoon! Kuumalla jo tuntikin voi olla aivan liian pitkä aika.

Laivoissa ohjeet ovat yhtiökohtaisia. Matka tulee varata etukäteen ja samalla varmistaa, että laivalla on tilaa koiralle. Yön yli kulkevilla laivoilla vain osa hyteistä soveltuu koiran kanssa matkustaville, joten etenkin korkeimman sesongin aikana ja suurten koiratapahtumien (esim. näyttelyt) aikaan koirahytit myydään loppuun. Laivan ulkokansilla on yleensä erillinen tarpeidentekopaikka koirille. Lisäksi ainakin Eckerölinellä osa ravintoloiden syrjäisemmistä pöydistä soveltuvuu myös koiran kanssa matkustaville asiakkaille.

Lentokoneissa matkustusohjeet ja maksut ovat myös yhtiökohtaisia. Pääsääntöisesti alle 8kg koiran saa ottaa matkustamoon, tätä suuremmat matkustavat ruumassa. Tästä 8kg säännöstä on kuitenkin poikkeuksia ja kaikki yhtiöt eivät edes kuljeta koiria. Matkustamossa matkustava koira tulee pitää koko lennon ajan kantokassissa tai häkissä, jonka koko ei saa ylittää tavallisia käsimatkatavaran mittoja. Koiran kanssa matkustamossa matkustavalla ei myöskään saa olla muita käsimatkatavaroita. Ruumassa koira matkustaa häkissä tai laatikossa, jossa on riittävä ilmanvaihto ja jonka vesiastiaa voidaan täyttää ulkopuolelta. Yleensä koirat pärjäävät niin matkustamossa kuin ruumassakin hyvin. Vanhempien ja sairaiden koirien kohdalla kannattaa kuitenkin tarkistuttaa eläinlääkäriltä, kestääkö koira lentomatkan vai olisiko jokin toinen matkustusmuoto suositeltavampi. Finnairin matkustusohjeet lemmikin kanssa lentäville löytyvät tästä.

Kotimaassa matkustavalla koiralla tulee olla rokotukset ja madotukset kunnossa. Ahvenanmaalle matkustamisesta ja linkkejä eri laivayhtiöiden sivuille löytyy Visit Ålandin sivuilta.

Mikäli koiran kanssa matkustetaan ulkomaille tai Ahvenanmaalle, tulee sille hankkia eläinlääkäriasemalta lemmikkieläinpassi. Vienti- ja tuontimääräykset vaihtelevat maittain. Joihinkin maihin koiraa ei saa viedä ilman karanteenia. Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan riittää, että koiralla on voimassaoleva rabiesrokotus ja siru. Eviran sivuilta löytyy tietoa EU-jäsenmaihin viemisestä ja tuomisesta. Muiden maiden osalta tietoa saa kunkin maan suurlähetystöstä tai maa- ja metsätalousministeriön kaltaiselta viranomaiselta.

Mikäli koira ei ole tottunut matkusteluun, kannattaa sen kanssa aloittaa varovasti, lyhyemmillä matkoilla ja varautua mm. matkapahoinvointiin.

Koirat.com toivottaa leppoisia lomamatkoja koirien kanssa!

Uutista on päivitetty vastaamaan nykytilannetta 26.4.2012

Koirat.com - 29.06.2010

Aiheeseen liittyviä uutisia: