Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Perjantaina, 18.11.2011 klo 23:38

Koirat.com testaa: Neato XV-15 pölynimurirobotti

Imuri on koirallisen kotitalouden tärkeimpiä kodinkoneita. Likaa ja karvaa riittää tavallista kotitaloutta enemmän, joten myös imuriltakin vaaditaan enemmän. Koirat.com sai testattavakseen markkinauutuuden, Neato XV-15 pölynimurirobotin. Lue, miten testissä kävi. Vastasiko robotti-imuri koiratalouden tiukkoihin vaatimuksiin?


Talomme on kaksikerroksinen omakotitalo. Käytämme imuria pääasiassa alakerrassa, joka on jaettu lyhyellä portaikolla kahteen eri korkeustasoon. Talon alakerta toimii ensisijaisena asumistilana, yläkerta on tarkoitettu lähinnä vieraiden majoittamista varten. Neliömetrejä talossa on alakerrassa sata ja ylhäällä noin viisikymmentä. Matot ovat pääasiallisesti bukleemattoja lukuunottamatta kahta räsymattoa. Sisäkoiran virkaa toimittaa suomenlapinkoira Dani. Tuuheaturkkinen koira kuljettaa karvoissaan päivän mittaan sisään paljon roskaa ja hiekkaa. Ahkerasta turkinhoidosta ja imuroinnista huolimatta karvoja pyörii nurkissa ja tekstiilipinnoilla turhan paljon. Imuri joutuu siis melkoiseen testiin!

Poistettuani imurin paketistaan luin varmuuden vuoksi käyttöohjeet. Onnekseni ne osoittautuivat melko yksinkertaisiksi. Imurin käyttämiseen ja käyttöönottoon ei tarvita insinöörikoulutusta, vaan se sujuu sutjakkaasti keneltä tahansa. Latausasema vain töpselin päähän seinän viereen ja imuri latausasemaan kiinni. Koira nukkui onnellisen tietämättömänä itseään lataavan imurin vieressä. Imurin sai päälle yhdellä napinpainalluksella, helppoa siis lahjattomallekin kodinkoneiden käyttelijälle. Imurin käynnistyttyä koira pomppasi kuin sähköiskun saaneena ylös ja hyppäsi sohvalle turvaan, josta se katseli imuria epäluuloisesti. Meteli on aika kova, eipä siis ihme jos paukkuarka koira säikähti.

Imuri kartoitti huoneen kiertämällä ensiksi olohuoneen seinänvieret ja ryhtyi sitten imuroimaan huonetta järjestelmällisesti jakamalla sen ensin pienempiin osiin. Tämän jälkeen se siirtyi eteiseen ja sieltä toiseen makuuhuoneeseen, jonne akku loppui. Päättäväisesti imuri ajeli suoraan olohuoneessa sijaitsevaan latausasemaan ja alkoi ladata itseään. Tänä aikana koira oli avannut ulko oven ja luikkinut pihalle todettuaan, että imuri ei ole mukavin mahdollinen seuralainen. Tässä kohdassa on mainittava, että Dani on pennusta asti ollut melkoisen arka uusille ja erilaisille äänille ja mieluiten poistuu epämiellyttävästä tilanteesta. Joku toinen koira olisi voinut olla imurista kiinnostuneempi tai mahdollisesti antanut sen ajella vaikka itsensä yli häiriintymättä. Toisaalta on hyvä, että koira pysyi pois imurin tieltä ja antoi sen suorittaa tehtävänsä kunnialla loppuun saakka.

Seuraavana päivänä imuri imuroi koko alakerran. Ensimmäisessä erässä kyytiä saivat olohuone, makuuhuone ja eteinen. Vähän aikaa ladattuaan se hurautti toisen makuuhuoneen ja toisessa tasossa olevan wc:n ja takkahuoneen kimppuun. Imurin toiminta on hyvin järjestelmällistä ja selkeää. Imurointitulos on todella hyvä. Sitkeimmätkin roskat lähtevät, kuten myös koirankarvat, joita harmikseni on joka paikassa. Irtoavan pölyn määrä on joka kerralla valtava. Jaksan joka kerta ihmetellä, kuinka meillä voi olla noin paljon pölyä, vaikka sitä ei paljaalla silmällä lattialta edes huomaa. Puolisollani on pölyallergia, ja oireet ovat helpottaneet pölynimurirobotin tulon myötä. Ainoa selkeä miinuspuoli on, ettei imuri sovi sohvien alle. Sen käyttö on kuitenkin yksinkertaista. Ääni on kyllä kova, mutta se ei haittaa, koska imurin voi jättää siivouspuuhin, kun itse lähtee asioimaan kodin ulkopuolelle. Matoista imuri ottaa tehokkaammin pölyn kuin tavallinen imuri. Myös koirankarvat lähtevät hyvin irti.

Testin alussa päätin olla koskematta tavalliseen imuriin ja antaa robotti-imurin hoitaa imuroinnin päivittäin. Tavallisesti imuroin useita kertoja pitkin päivää, sillä kotona asuva teini-ikäinen lapsi ja koira onnistuvat pitämään talon imuroimiskunnossa. Yllätyksekseni talo on pysynyt siistimpänä kuin ennen, mikä voi johtua myös siitä, että robotti-imuri imuroi paremmin matot kuin mihin itse tavallisen imurin kanssa kiireessä pystyn. Joihinkin lattialla makaaviin sähköjohtoihin se takertuu, mutta yllättävän hyvin se rullailee joka paikkaan ja taistelee itsensä irti jopa maton hapsuista.

Viikkosiivouksen aikaan huomasin, kuinka puhtaana imuri talon on pitänyt. Mattoja puistellessa pölyä ei irronnut juuri lainkaan. Normaalisti matoista irtoaa oikea pölypilvi! Kun aloitin siivouksen, heitin matot ulos ja laitoin imurin imuroimaan sillä aikaa, kun itse pyyhin pölyjä pöydiltä ja hyllyiltä. Imuri ehti samaan aikaan kanssani valmiiksi, joten tasojen pyyhkimisen jälkeen pystyin aloittamaan suoraan moppauksen. Imuri säästi minulta paljon aikaa ja vaivaa. Ainoa paikka, jolle jouduin näyttämään tavallista imuria on kenkätelineen takaosa, jonne robotti-imuri ei päässyt. Sohvanalustat imuri kävi läpi, kun välillä siirsin sohvia paikoiltaan. Akku kesti hyvin koko alakerran ylätason imuroinnin ja vähän aikaa ladattuaan vein sen alatasolle takkahuoneeseen ja vessaan. Se ehti käydä ne läpi aiemmin kuin minä mopata ylätason lattiat. Kesken siivouksen koira käväisi ulkoa sisällä kääntymässä ja toi eteisen lattialle aikamoisen hiekkakasan. Todella hyvin imuri sen imaisi sisuksiinsa, vaikka minulla oli pieni epäluulo asian suhteen. Kasa oli nimittäin melko suuri!

Sängynalustat eivät ole meillä olleet ikinä näin puhtaat kuin imurin tulon jälkeen. En haluaisi millään luopua imurista testiajan umpeuduttua! Äänikään ei enää haittaa, kun siihen on tottunut. Mikäli ääni häiritsee, imurin voi jättää töihin sillä aikaa kun itse lähtee käymään vaikkapa kaupassa. Viikkosiivouksen aikaan käänsin vain radion ääntä kovemmalle. Talo on nyt siistimpi kuin koskaan, joten testiajan jälkeen päätin investoida ja ostin imurin itselleni. Nyt ei enää tarvitse itse huolehtia imuroinnista.

Pölynimurirobotteja on saatavissa Robokeskuksesta

Koirat.com - 18.11.2011

Aiheeseen liittyviä uutisia: