Takaisin




CINDYN ELäMä - Lauantaina, 17.05.2014 klo 17:41

Koirat ja helle

Koirat sietävät kuumutta erittäin huonosti ja yrittävät viilentää itseään esimerkiksi läähättämällä ja hakeutumassa viileään tilaan. Koiralla ei ole hikirauhasia, ainut keino, miten koira pystyy viilentämään kuumaa kehoaan on läähätys, jolloin kielen päältä haihtuu vettä.
Koiraa ei tulisi helle päivinä ulkoiluttaa kuin aamulla varhain ennen kuin lämpötila kerkeää nousta ja illalla lämpötilan laskettua. Mikäli joudut koiraa lenkkeilyttämään keskellä päivää, ainakin koiran mahanalus, tassut ja eturinta tulisi kastella viileällä vedellä ennen lenkille lähtöä. Sama tehdä sisälle tullessa, mikäli koira läähättää.

Moni jättää koiransa autoon kun lähtee käymään kaupassa. Tätä ei tulisi tehdä ikinä helteellä!
Erään tutkimuksen mukaan ulkolämpötilan ollessa 26celssiusta, auton lämpötila saattaa nousta 5 minuutissa 32 celssiukseen ja 25 minuutin päästä 42. Lämpötila saattaa helposti myös nousta 80 asteeseen autossa jonka ikkunat ovat suljettu. Vaikka ikkunat olisivatkin raollaan auton lämpötila nousee nopeasti koiran läähätyksen ja auringonpaisteen takia.
Koiraa ei saa jättää autoon helteellä, vaikka auto olisi jätetty varjoon.
Joka vuosi kuolee lemmikkikoiria jotka ovat jäetty autoon.



Koirien paljaat alueet kuten kuono ja korvat voivat palaa auringossa. Myös kokonaan ajellun koiran iho palaa helposti. Koirille pystyy esim. apteekista ostamaan koirille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Nopeasti netistä selattuna löytyy ainakin sunFREE niminen aurinkovoide jonka suojakerroin on 30. 30ml tuubi maksaa 19.38 euroa.

Lämpöhalvauksen riski ei koske vain autoon jätettyä koiraa, vaan se voi uhata myös auringonpaisteeseen kytkettyä koiraa. Mutta vaikka koiran varjoisalle alueelle kytkisi, tulee ottaa huomioon että varjoisa paikka siirtyy auringon mukana muualle.

Lämpöhalvaus

Lämpöhalvaus saattaa kehittyä nopeasti kun sää on lämmin tai kostea tai koiran oleskelupaikka on huonosti ilmastoistu.
Lämpöhalvauksen oireita ovat läähättäminen, tuijotus hermostuneisuus, puheeseen reagoimattomuus, kuuma ja kuiva iho, kuivuminen, nopea sydämmen syke ja lyyhistyminen. Oireina saattaa olla myös kuolaaminen, oksentelu, ripulointi ja sen limakalvot voivat olla kirkkaanpunaiset. Koira voi mennä nopeastikkin shokkiin ja vaipua tajuttomuuteen, jonka seurauksena saattaa olla koiran menehtyminen.
Mikäli epäilet lämpöhalvausta ensiapuna siirrä koira välittömästi viileämpään paikkaan. Koira tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä esim. suihkulla, uimavedellä, juomapullossa olevalla vedellä tai käärimällä koira märkiin pyyhkeisiin. Koiralle pitää tarjota viileätä vettä. Koiran tilan ollessa vakava, vie se eläinlääkäriin.
MUISTA ETTÄ KOIRALLASI TULEE OLLA JATKUVASTI VIILEÄÄ VETTÄ TARJOLLA!

Tähän loppuun vielä vinkkejä joilla helpottaa koiran oloa kesä helteillä:

-Viileä vesi. esim. Suihku, uinti, juomapullosta vesi.
-mikäli omistaa, niin tuuletin, joka puhaltaa kylmää ilmaa.
-Koirille voi tarjota kanssa jääpaloja.
-Jäistä ruokaa (raakaruokinnalla oleville koirille ja miksi ei muillekkin)
-verhot kiinni
-koirille ja muillekkin eläimille pystyy ostamaan erilaisia viilennykseen tarkoitettuja "vaatteita". Koirille löytyy esim. viilennys valjaita, huiveja ja makuualustoja.