Takaisin
ILTAHäMYN PENTUPROJEKTI - Tiistaina, 12.04.2011 klo 15:05

Pentublogin yhteenveto

Nyt tässä on seurattu pentueen kasvattamista nartun hankkimisesta pentuna, urosvalinnasta ja astutusreissuista läpi pentueen kasvuajan. Päätetään siis tämä blogi finanssipuolen yhteenvedolla. Usein ihmiset kyselevät kuinka paljon kasvattamisella tienaa ja lasketaan summia siitä, kuinka paljon pennut maksavat ja kauhistellaan kuinka kasvattajat kehtaavat pyytää pennuista isoja summia, kun sekarotuisiakin saa huomattavasti halvemmalla. Kyllä, olen itsekkin sitä mieltä, ettei pentujen hinnat saa kohota taivaisiin, vaan jokin raja täytyy pysyä ja olen myös sitä mieltä, että tälläkin erää monista roduista pyydetään omaan makuun liiankin kovia hintoja pennuista.

Tässä siis tästä kyseisestä pentueesta rahallista yhteenvetoa. Kaikki nämä menot eivät toki tule silloin kun pennut täällä ovat, vaan osa on maksettu jo hyvinkin paljon aikaisemmin. Osa näistä summista on lisäksi sellaisia, mitkä voivat mennä "hukkaan", mikäli kasvattaja päätyykin, ettei esimerkiksi sijoitusnarttu ole hänen mielestään jalostuskelpoinen ja luovuttaa terveystarkkien jälkeen koiran sijoituskodille. Itse olen tähän mennessä luovuttanut pois kaksi sijoituskoiraa.

Nyt tästä lapinporokoirapentueesta yhteenvetoa. Lapinporokoirilla ei ole pakollisia PEVISA-tarkastuksia (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), eli koiraa ei olisi pakko terveystarkastaa, jotta pentueen saa rekisteriin. Itse kuitenkin pidän terveystarkastuksia tärkeänä ja minulle on itsestäänselvyys terveystarkastaa hallussani olevat koirat.

Nartun ostohinta 750€, lonkka+kyynärkuvat+ kennelliiton viralliseksi tekevä lausuntomaksu 155€, silmä+polvitarkki 100€, näyttelyt x3= 90€, näyttelymatkat 100€, Novodog-tikut (piti huviksi kokeilla näitä tärppien ilmaisemiseen, toimivat näppärästi) 30€, uroksen katsomismatka 85€, astutusreissu 140€ (päästiin majoittumaan ilmaiseksi, eli rahaa ei mennyt edes majoituksiin), tiineysultra 90€, urospalkkiot 4xpentu+ hyppymaksu= 420€, lihoja 40€, nappulaa 83€, matolääkkeet 83€, sirutus 80€, rekisteriönti 152€, eläinlääkärin pentutarkastus 74€, ("luonnetta katsova" pentutarkki saatiin ilmaiseksi, kun opiskelija kävi suorittamassa). Sitten tuloja 3x pentu= 850€ (yksi pennuista tosin vielä kotia vailla, kun sille sopivaa ei ole vielä löytynyt, mutta lasketaan sekin nyt tuloihin teoreettisena), josta palautetaan 100€ kun on aikanaan virallisesti kuvattu lonkat+silmät. Yksi pentu sijoitukseen, josta takuumaksuna 400€ (takuumaksu palautetaan, mikäli aikanaan pennutan nartun).

Eli menoja yhteensä 2472€ ja tuloja 3x850€= 2550 + sijoituspennun takuumaksu 400€ = 2950€. Erotusta plussalla siis 478€. Näistä kuluja menee virallisten tarkkien jälkeen ne 100€ palatukset mikäli uudet omistajat terveystarkastavat pentujaan eli mahdollisesti yhteensä 300€. Sittenhän pennuista voi myös tulla muita korvattavia toki aikanaan.

Mutta niin, kasvatus on minulla harrastus eikä elanto ja harrastukset tuppaa maksamaan. Ja tokihan tuossakin on kuluja joista voi vähentää, käyttääkö sitä toisellapuolen suomea asuvaa urosta vai ei, ultraako narttua, mitä nartulta terveystarkastaa, käyttääkö näyttelyissä/rodunomaisissa kokeissa/testeissä jne. Kasvattajakohtaista minkä verran panostaa ja mitä asioita näkee tärkeäksi.

Ja laitetaan vielä loppuun, että kennelliiton jalostustietojärjestelmähän on kaikille avoin, joten jokainen rotukoiran hankintaa suunnitteleva voi sieltä käydä omatoimisesti tutkimassa ajattelmiensa koirien sukua, suvun terveystarkastuksia sekä muita virallisia tuloksia.

Näitä halusin lähinnä kirjoittaa siksi, että se on hyvä päätös tälle blogille ja että ihmiset näkevät myös noita kuluja mitä kasvattamiseen liittyy. Toivon myös, että mahdolliset rodullisen tai roduttoman koiran hankintaa suunnittelevat olisivat saaneet tästä myös jotain eväitä pentueen sekä kasvattajan valintaan.

Kiitän blogia seuranneita ja kuittaan tämän blogin tähän!
Ehkä myöhemmin palaan jonkin muun blogin merkeissä kirjoittelemaan.