Takaisin




ILTAHäMYN PENTUPROJEKTI - Lauantaina, 15.01.2011 klo 20:02

Pentuprojekti, sulhon valinta

Aloin Rillalle "paperilla", tai nykyaikana oikeaamin tietokoneella pohtimaan sopivaa sulhoa jo Rillan ollessa pentu. Listalla oli muistossa liuta urosajatuksia, listattuna hyviä ja huonoja puolia ja listaan lisäilin asioita aina kun uusia juttuja ilmeni. Muutamilta uroksenomistajilta kyselin koiristaan tarkemmin, millaisia koirat ovat eritilanteissa heidän näkökulmastaan.

Rilla auringonlaskussa n.9kk ikäisenä


Halusin Rillalle mielellään vähän vanhemman uroksen, sillä pyrin käyttämään jo hieman ikääntynempiä uroksia mikäli vaan mahdollista. Halusin myös suvultaan sellaisen uroksen, joka poikkeaisi hieman edes valtalinjan koirista. Ulkonäöllä ei minulle ollut kauhean suurta merkitystä, kunhan perusrakenne olisi kohtuullinen. Rilla on ulkomuodoltaan suhteellisen hyvä, joten luultavimmin Rilla kestää ulkomuodoltaan heikomman uroksen. Lisäksi minulla ei ole tavoitteena kasvattaa suuria näyttelymenestyjiä, joskin toki mukava on, mikäli aikanaan pitkällä tähtäimellä kasvatit myös näyttelyissä pärjäisivät.

Rilla 1,5v ikäisenä


Nästia katselin jo "sillä silmällä" aikanaan aiemmin. Nästi miellytti sukutaulultaan ja myös luonteesta olin kuullut positiivista. Olin myös nähnyt Nästin ensimmäisen pentueen pentuja, joskin kovin pintapuolisesti vaan.

Sitten se mutta: Nästia ei ole kuitenkaan virallisesti lonkka- ja kyynärkuvattu. Lapinporokoirilla PEVISA (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) ei vaadi terveystarkastuksia kuin vasta toisen pentueen jälkeen, ja sittenkin vasta silmien osalta. Nästin silmät ja polvet oli aikanaan tarkastettu ennen ensimmäistä pentuetta. Pidän koirien terveyden tutkimista hyvin tärkeänä ja tämä arvelutti. Kuitenkin, kun Rillan luustokuvat tulivat kennelliitosta parhaimpina mahdollisina, eli lonkat A/A ja kyynärät 0/0, päätin, että uskallan ottaa tämän suhteen riskin ja käyttää Rillalle luustoltaan virallisesti tutkimatonta urosta, mikäli se miellyttäisi vielä kun pääsen tapaamaan Nästin itse.

Nästi syksyllä 2010


Otinkin Nästin omistajaan yhteyttä ja omistaja kertoi koirastaan hyvin. Nästi myös liikkuu keskivertokoiraa hyvinkin paljon enemmän, eikä ollut oireillut luustoaan, vaikka ikääkin on jo kertynyt kuusi vuotta mittariin. Nästi on pohjoisen koiria, asustaa Saariselällä. Omistajiensa kanssa Nästi lenkkeilee kesäisin n.90km/viikko ja talvisin koirahiihtää, jolloin kilometrejä kertyy n.150km/viikko. Päädyin siihen, että ihan risasta koirasta ei siis voi olla kyse. Kesällä 2010 myös Nästin kaikki aiemmat pennut luustokuvattiin ja kaikki pennut saivat lonkista arvion A/A sekä kyynäristä, että polvista 0/0. Nästi myös periytti tervettä luustoa tuolta osin. Kysyin myös Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnalta suosituksen tälle yhdistelmälle siltä varalta, mikäli suvuista on jalostustoimikunnalla jotain sairaustietoa, mikä ei ole yleisesti tiedossa. Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikuntakin näytti yhdistelmälle vihreää valoa.

Nästi syksyllä 2010


Syyskuussa 2010 kävin vihdoin tapaamassa Nästiä. Pidin koirasta ja kun myös Nästin uusintasilmätarkista tuli terveen paperit oli urosvalinta vihdoin varma. Sitten päästiin jännäämään vielä Rillan silmä- sekä polvitarkastukset, sillä mikäli niistä olisi nyt tullut huonoja uutisia, olisi Rillan pentusuunnitelmat haudattu siihen. Rillan silmät olivat kuitenkin terveet ja polvetkin saivat tuloksen 0/0. Nyt siis vaan odottelemaan juoksua ja suunnittelemaan tulevaa astutusreissua Haukiputaalta Saariselälle, vajaan viidensadan kilometrin päähän.