Takaisin
KIMIN BLOGI - Perjantaina, 10.08.2018 klo 13:40

Valmiina syksyyn

Nyt voi jo pikku hiljaa sanoa, että kesä on ohi. Kukkien ja puiden lehdet ovat alkaneet jo kellastumaan, yöt ovat pimeitä ja ilmakin on alkanut viilentymään.

Syksyn viileisiin ja sateisiin keleihin olen kuitenkin valmistautunut hyvissä ajoin, ja ostanut itselleni kunnon ulkoiluvaatteet, jotka kestävät viimaa ja vettä. Oli muuten hankala löytää kunnollisia ja sopuhintaisia ulkoiluvaatteita, vaikka käytinkin apunani tätä kotimaisiin vaatekauppoihin erikoistunutta verkkosivustoa.

Nyt on kuitenkin hankittu Haglöfsin ulkoilutakki, joka on tuulen ja vedenpitävä. Oikein miellyttävältä tuo asu on kyllä tuntunutkin, kun olen koiraani Latea lenkillä käyttänyt.
Syksyn pimenevistä öistä tuli muuten mieleeni yksi asia, johon olen ainakin itse kiinnittänyt huomiota, viimeksi eilen illalla.

Olen huomannut, että melko monet koiran omistajista eivät pue koiralle mitään heijastinta. Monilla kyllä itsellään on heijastimet, mutta koira on syystä tai toisesta jätetty huomiotta. Narun päässä olevaa koiraa on kyllä mielestäni äärimäisen vaikea huomata syksyn pimeydessä.

Pari kertaa on omallakin kohdallani sattunut niin, että olen ajanut pimeällä tiellä ja nähnyt kyllä kävelijän, jolla on heijastin, ja vasta kohdalla huomannut, että hänellähän on myös koira mukanaan. Tämä aiheuttaa aina hieman sydämentykytyksiä, kun sitä miettii, että mitä jos koira olisikin päättänyt yhtäkkiä poiketa ajo-linjalle
.
Yhtä lailla heijastimeton koira aiheuttaa vaaratilanteen myös pyörätiellä, jos joku pyöräilijä ei näe pimeässä edessä olevaa koiraa, tai koiran hihnaa. Siinä voi käydä erittäin hassusti, jos pyöräilijä ajaa esimerkiksi talutushihnaan.

En halua asiasta nipottaa, mutta suosittelen kaikkia koiran omistajia hankkimaan koiralle heijastinliivin tai jonkin muun vastaavan, että koiran varmasti näkee syyspimeällä.

Koiralleni Latelle olen hankkinut heijastinkaulapannan, heijastinliivin, sekä heijastintaluttimen. Näitä kyllä löytyy nykyään melkeinpä jokaisen ruokakaupankin hyllyltä sieltä koiranruoka / koiratarvike osastolta. Näissä tavaroissa hinta on pieni, mutta hyöty on erittäin suuri ja ne kestävät pitkään, että suosittelen kyllä lämpimästi niiden hankkimista.

Ai ja sitten tähän loppuun vielä toinen turvallisuusvinkki koiran terveyteen liittyen. Syksy tietää myös sitä, että sienet alkavat kasvaa. Koiran kanssa kannattaakin olla tarkkana, että koira ei mitään sieniä sieltä satu maistelemaan. Jotkin sienet ovat koiralle ihan yhtä myrkyllisiä ja vaarallisia, kuin meille ihmisillekin.

Pentuna, noin 3 vuotta aikaa, Late maisteli pihalla ollutta kärpässientä ja oksentelemaanhan se alkoi. Late kiidätettiin sitten äkkiä eläinlääkärille hoitoon.

Onneksi mitään pahempaa ei sattunut. Lääkäri sanoi, että myrkkysienet voivat aiheuttaa koiralle pahoja munuaisvaurioita. Eipä tuo Late ole kyllä tämän tapahtuman jälkeen sieniin koskenut. Mutta olkaapa ihmiset tarkkana näin syksyn aikana, ettei koiranne syö maastosta mitään sieniä. Koiralle vaaralliset sienet löytyvät esimerkiksi täältä.