Takaisin
KOIRULIT - Maanantaina, 20.03.2017 klo 08:46

Agilityharjoittelun aloittaminen

Agilityharjoittelu tulee aloittaa jo koiran ollessa pentuiässä. Agilitystä on koiralle todella paljon hyötyä, sillä se parantaa koiran käyttäytymistä ja harjoittaa koiran ruumista sekä mieltä. Agilityn myötä koira oppii olemaan myös paremmin hihnassa. Koiran kanssa harjoittelu on tietenkin myös hauskaa ja sen myötä sinun ja koirasi välille kasvaa vahvempi suhde, puhumattakaan siitä, että se on myös erinomaista liikuntaa molemmille osapuolille.

Agilityn harjoitteleminen onnistuu helposti lähes missä tahansa, sillä agilityradan rakentamiseen tarvittavia materiaaleja löytyy lähes jokaisesta rautakaupasta, kirpputoreilta ja jopa kotoa. Tässä vinkit miten voit rakentaa agilityradan esimerkiksi kotisi takapihalle.

Pujotteluesteet / Tolpat

Pujotteluesteet on helppo toteuttaa esimerkiksi tökkäämällä 10 – 15 suksisauvaa maahan. Sauvojen lisäksi voit käyttää esimerkiksi PVC putkea, jota löytyy rautakaupoista. Muista jättää tolppien väliin tarpeeksi tilaa, jotta koirasi voi pujotella niiden välistä turvallisesti.

Puomi / Dog walk

Koiran puomin tai kävelysillan saat helposti esimerkiksi vanhasta terassin penkistä. Kävelysillan rakentamiseen voit käyttää myös muutamaa lekaharkkoa sekä lautoja tai vaneria. Nämäkin tarvikkeet löytyvät edullisesti rautakaupoista.

Aitaeste

Aitaesteen rakentamiseen tarvitset jälleen lekaharkkoja tai tiiliskiviä. Aseta tiiliskivet päällekkäin sopivalle korkeudelle ja aseta niiden väliin ohut rima. Muista säätää rima koiran hypyn korkeuteen sopivaksi. Riman ei myöskään saa olla liian painava, jotta koira ei satuta siinä itseään, mikäli koira sattuu hypyssä rimaan osumaan.

Paussipöytä

Koiran paussipöydän valmistus onnistuu helpoiten esimerkiksi vanhoista kuormalavoista. Kuormalavan päälle voit levittää vielä vanhan maton, jotta siitä tulee pehmeä. Paussipöytänä voi tietenkin käyttää myös esimerkiksi vanhaa olohuoneen pöytää. Pöydän tulee kuitenkin olla tukeva ja tarpeeksi matala koiralle.

Tunneli

Lasten leikkitunneli sopii hyvin myös koiran agilityn treenaukseen. Tunneleita myydään lähes jokaisessa tavaratalossa ja yleensä niiden hinta on 10 – 20 euron välillä. Nämä tunnelit taittuvat myös kasaan, joten ne mahtuvat pieneen tilaan.

Rengaseste

Rengasesteen rakentamiseen tarvitset vain vanhan polkupyörän renkaan sekä hieman narua. Renkaan voit ripustaa roikkumaan esimerkiksi puunoksasta. Renkaan pyörimisen estämiseksi voit köyttää sen kiinni maahan esimerkiksi tiiliskiven ympärille. Renkaan tulee olla tietenkin tarpeeksi iso, jotta koira mahtuu siitä turvallisesti läpi. Treenaamisen aikana sinun tulee pitää kiinni renkaasta ja opastaa koirasi renkaan läpi.

Keinueste

Keinuesteen rakentaminen on hieman haastavampaa, mutta sekin onnistuu kotikonstein. Keinuesteen rakentamiseksi tarvitset isoa muoviputkea (PVC viemäriputki) sekä pitkän laudan. Aseta putki laudan keskelle ja poraa siihen kaksi reikää. Kiinnitä lauta putkeen pulteilla ja keinueste on valmis. Lauta on hyvä myös päällystää esimerkiksi liukuestematolla, jotta koira saa siitä paremman pidon.

Kun olet rakentanut kaikki nämä esteet, niin voit treenata koiraasi agilityyn. Ennen agilityn aloittamista koiran on tietenkin tärkeä osata peruskäskyt, kuten istu, makuulle, tule ja jää. Seuraava askel onkin opastaa koira eri radan esteiden läpi oikeaoppisesti. Agilityn opettaminen vaatii paljon aikaa sekä kärsivällisyyttä. Kun koirasi oppii, kuinka esteiden läpi tulee mennä, voit alkaa lisätä vauhtia sekä tarkkaavaisuutta.

Agility esteet eläintarvikekaupasta tai netistä

Ymmärrettävistä syistä kaikilla ei ole mahdollisuutta tai taitoa rakentaa itse omia agility esteitä. Agility rata tarvikkeita myydään myös valmiiksi kasattuina hyvin varustelluissa eläintarvikekaupoissa tai ne voi tilata kotiin toimitettuna suoraan netistä. Nettikauppojen valikoima on yleensä laajempi ja hinnat hieman edullisempia. Yksi hyvä koiranruokaa sekä tarvikkeita myyvä nettikauppa on esimerkiksi koiratarvike.fi. Tästä kaupasta löytyy hyvä valikoima koiranruokia, puruluita, turkinhoito välineitä sekä koiran koulutus tuotteita, kuten edellä mainittuja agility radan esteitä.